Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 30/09/2023 - 08:00

Dansk stjernedatter: Jeg vendte usikkerheden til selvtillid

Man kunne måske tro, at Alice Bier Zandén som datter af Susanne Bier og Philip Zandén har fået skuespillet ind med modermælken. Men hun er gået sin egen vej.

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Tidligt om morgenen trillede Alice Bier Zandén afsted på vej ud til optagelserne af Bille August og dronning Margrethes filmatisering af Karen Blixens roman "Ehrengard".

Foran hende i bilen sad hendes medspiller - den majestætiske Sidse Babett Knudsen - og Alice Bier Zandén kunne pludselig mærke en snert af usikkerhed og nervøsitet komme snigende og gøre morgengryet til morgengru.

- Jeg kiggede ud på landskabet, der rullede forbi, og tænkte: "Man kan jo kun gøre det, så godt som man kan - og gøre dét i fuld udstrækning. Det må jeg stole på, er godt nok". Og så formåede jeg ligesom at gøre den følelse af usikkerhed til en følelse af selvtillid, fortæller Alice Bier Zandén.

- Alle mennesker er usikre. Men der er ikke så meget andet at gøre end at tænke: "Det må jeg vende til min fordel", fordi den usikkerhed hænger også sammen med ens kvaliteter og talenter.

Den autodidakte skuespiller har haft et par småroller inden "Ehrengard: Forførelsens kunst". Blandt andet i Anders Thomas Jensens "Retfærdighedens ryttere" og i sin mor Susanne Biers filmatisering af John Le Carrés spionroman "Natportieren".

Men det var i en dokumentarfilm, at casteren fik øje for Alice Bier Zandén.

- Jeg blev meget overrasket - og utroligt glad. Jeg havde ikke forventet eller troet, det ville ske, fortæller Alice Bier Zandén.

- Det var sådan en eufori og glæde. Jeg kan huske, at jeg lå søvnløs den nat, ligesom da man var barn og fik sommerfugle i maven, hvis man glædede sig til sin fødselsdag, sådan havde jeg det.

- Jeg vidste, at jeg ville være meget væk, så jeg havde mest betænkeligheder over for min familie. Men heldigvis har jeg en virkelig dejlig kæreste, som støttede mig fuldstændig og tog vores børn og sagde, at jeg bare skulle bruge min energi på filmen.

Man kunne måske antage, at Alice Bier Zandén som datter af den Oscar-vindende danske filminstruktør Susanne Bier og den svenske skuespiller Philip Zandén har fået skuespillet ind med modermælken.

Men hun har fulgt sin helt egen vej inden hovedrollen i "Ehrengard: Forførelsens kunst". For Alice Bier Zandén er selv forført af kunst.

Hun har altid tegnet og malet og udfoldet sig kreativt. Og det førte hende ind på kunsthistoriestudiet på Københavns Universitet og i et job som både underviser og omviser på Statens Museum for Kunst.

Det var på en kunsthøjskole, at dramainteressen opstod for alvor. Hun gik egentlig på malelinjen, men endte med at blive involveret i en teateropsætning.

- Det er, som om der har været en eller anden retning og et eller andet drive inden i mig, der har ført mig - på et mere underbevidst plan - henimod at spille skuespil og lave teater, funderer Alice Bier Zandén.

I dag studerer hun sceneinstruktion på Den Danske Scenekunstskole.

- Jeg er meget sulten på livet, og jeg har lyst til virkelig mange ting, siger Alice Bier Zandén og tilføjer så:

- Jeg synes, der er mange ting, som er sjove, og jeg ser de ting som forbundne.

"Ehrengard: Forførelsens kunst" udspiller sig i riget Babenhausen. Her hyrer rigets storhertuginde den selvbestaltede kærlighedsekspert Cazotte til at hjælpe sin søn med at forføre, så han kan gafle en prinsesse, der kan sikre riget en arving.

Det lykkes - lidt for godt - og en skandale er under opsejling.

Den hemmelighed hyres hofdamen Ehrengard, som Alice Bier Zandén portrætterer, til at slå ring om. En kvinde så standhaftig, at storhertuginden ikke tror, at Cazotte ville kunne forføre hende. Så det vædder de om.

I filmen spiller Alice Bier Zandén op mod store navne som foruden Sidse Babett Knudsen også tæller Mikkel Boe Følsgaard og Jacob Lohmann.

- Jeg tror qua min opvækst, at jeg er ikke så intimideret af mennesker. Om de er berømtheder eller ej. Men jeg nærer meget, meget stor respekt for deres arbejde, og jeg synes, de er vildt dygtige. Så jeg ville gerne gøre mig helt vildt umage, fortæller Alice Bier Zandén.

Hun måtte så at sige finde sin egen indre Ehrengard frem.

- Jeg har mange kvindelige forbilleder. Jeg har både på et helt personligt plan i mit liv kvinderne i min familie - min mormor og min mor, siger Alice Bier Zandén.

- Inden for det her arbejde er det sådan en som Phoebe Waller-Bridge, som har skrevet, produceret og spiller med i "Fleebag", fordi det også er sådan en lignende drøm, jeg har.

"Ehrengard: Forførelsens kunst" kan ses på Netflix.

/ritzau/

København, 03/12/2023 - 08:00

BLÅ BOG: Facts om Maria Fantino

* Maria Fantinos borgerlige navn er Maria Emilie Prehn Hansen.

* Blev i 2015 optaget på DR's Talenthold, som er public service-stationens to år lange udviklingsforløb, der udvikler nye talenter inden for værtskab og programidéer.

* Stoppede i sommer på "Curlingklubben" efter fem år bag mikrofonen med makkeren Christian Bonde.

* I dag laver de en podcast, som fortsætter i samme spor, på Bauer Media.

Kilder: Alt for damerne, Bauer Media.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 03/12/2023 - 08:00

X Factors nye vært: Jeg har et sundt bagland

ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Det er meget spændende - og skræmmende - at skulle være vært på "X Factor", lyder det fra Maria Fantino. Men der var ingen betænkeligheder, kun begejstring.

Siden hun var lille, har Maria Fantino set "X Factor" og selv drømt om at stå på scenen og præsentere de håbefulde deltagere og lede dem og seerne godt igennem showet, også når dommerne toppedes.

Så det kriblede i den daværende DR-radioprofil, da værtsjobbet blev ledigt, efter at Sofie Linde stoppede.

- Det har været en fuldstændig selvfølge fra næsten alle - venner, kæreste og familie, selv cheferne på DR - at jeg selvfølgelig bare skal det: "Det er jo det helt rigtige. Det job hænger heller ikke på træerne. Der er jo kun én, der kan få det ad gangen", genfortæller Maria Fantino.

- Jeg kunne også mærke det - allerede da de ringede og spurgte, om jeg ville til casting - at jeg bare skulle det, siger hun.

Selv om 17. sæson af "X Factor", som bliver Maria Fantinos værtsdebut på programmet, først får premiere 1. januar, er den 28-årige vært allerede i fuld sving med sit nye job.

Auditionrunderne og udskillelsesforløbet forud for liveshowene er for længst filmet.

Men det er først nu, at resultatet rammer skærmen - endda i bedste sendetid.

- Nu har jeg på en eller anden måde været i det offentlige søgelys, siden jeg var 22. Så jeg har også moduleret mig efter, hvordan sådan noget her er og øvet mig på, hvad man skal lytte til, og hvad man skal skære fra, siger Maria Fantino og fortsætter:

- Jeg ved ikke, præcis hvordan det potentielt kommer til at udspille sig. Men jeg ved, at uanset hvad andre kommer til at mene om mit hår, mine tænder eller min neglelak, så har jeg et rigtigt sundt og godt bagland:

- Min kæreste er ingeniør. Mine venner har kendt mig siden folkeskolen og gymnasiet. Og jeg har nogle gode, søde, fornuftige forældre, som er fuldstændigt afskåret fra den her medieverden, siger hun.

Mens Maria Fantino er et nyere ansigt på skærmen, er hendes stemme yderst velkendt i æteren.

Hun blev udklækket fra DR's eget to år lange udviklingsforløb Talentholdet i 2017. Hvert år søger DR fire personer, som de ser potentiale i kan blive fremtidens værter, tilrettelæggere, konceptudviklere eller noget helt fjerde, og Maria Fantino blev en af de udvalgte i 2015.

Kort efter hun havde gennemført Talentholdet, fik hun sit store gennembrud i det prisvindende P3-program "Curlingklubben" med makkeren Christian Bonde, som hun også siden har lavet underholdnings-tv med.

Et program, som fortsatte helt frem til i sommer, da det blev annonceret, at Maria Fantino stoppede efter otte år på DR til fordel for "X Factor".

- Det har selvfølgelig været nervepirrende at skulle sige sit job op og springe ud i noget helt nyt. Jeg har været virkelig, virkelig glad for DR. Og da jeg sagde farvel til dem, kunne jeg mærke: "Gud, hvor er jeg heldig, at jeg blev trist over at skulle sige farvel til jer", fortæller Maria Fantino.

- På den måde var det ikke en nem beslutning. Men jeg har bare kunnet mærke hele vejen igennem, at der ikke har været et gram tvivl - og jeg er ellers ret god til at tvivle på ting.

Undervejs har Maria Fantino talt meget med den afgående vært, Sofie Linde, som har stået i spidsen for "X Factor" otte sæsoner i streg.

- Der var ikke nogen, der var Sofie Linde for hende, da hun startede med at lave "X Factor". Så hun vil godt være den person, hun ikke selv havde, men helt klart havde brug for. Og det er jeg virkelig, virkelig taknemmelig for, understreger Maria Fantino.

Hun har kendt Sofie Linde og Sofie Lindes mand, tv-vært Joakim Ingversen, helt tilbage fra sine egne spæde år på DR.

Maria Fantino var som et del af talentforløbet i praktik på Sofie Lindes selvbetitlede "Sofie Linde show" på DR Ultra, som Joakim Ingversen også har været vært på.

- Jeg er stadig nogle gange chokeret over, hvor søde og flinke de er over for mig, udbryder Maria Fantino.

- De har virkelig hjulpet mig med alt - som lønforhandlinger. Jeg har haft Sofie i røret mange gange med alt fra store til små ting, siger Maria Fantino.

- Dengang jeg fik at vide, at jeg skulle lave "Curlingklubben", var de nogle af de første, jeg ringede til for at sige det. De har på en eller anden måde været de der stolte forældre ude på DR, der virkelig bare har heppet på mig.

Den 17. sæson af "X Factor" får premiere på TV 2 og TV 2 Play i januar 2024.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 03/12/2023 - 08:00

FAKTA: Hold varmen i sommerhuset

* Stil radiatorernes termostater ens, og hold alle døre åbne indendørs.

* Træk gardinerne for om aftenen og natten for at minimere varmetabet ved vinduerne, og træk dem fra om dagen for at få lys og varme ind.

* Hold øje med dit varmeforbrug, når du er i sommerhuset. En uventet stigning kan skyldes problemer med dit varmeanlæg.

Kilde: Tekniq Arbejdsgiverne.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 03/12/2023 - 08:00

Jul i sommerhuset? Sådan undgår du skader

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Vær forsigtig, når du åbner sommerhuset for at fejre juledagene. Frost og fugt kan nemlig skabe udfordringer, lyder det fra eksperter.

Jul i sommerhuset emmer af hygge, men den gode stemning fordufter hurtigt, hvis et vandrør sprænger, eller der sker andre skader.

Du skal især være opmærksom, hvis sommerhuset har været lukket ned i efterårsmånederne.

Det fortæller Henrik Bisp, der er ekspert i huseftersyn hos Videncentret Bolius.

- Hvis det har været frostvejr, kan vandrørene fryse til, og hvis der er frosset vand i rørene, kan de sprænge, siger han.

Derfor er det vigtigt ikke at tænde vandet for fuldt drøn lige med det samme:

- Ved at lade en lille smule vand løbe gennem rørene tør de langsomt op, fortæller Henrik Bisp.

Noget andet du skal være opmærksom på ved ankomst, er, hvordan der lugter i sommerhuset. Sådan lyder rådet fra Birger Tannebæk Christiansen, der er teknisk konsulent i arbejdsgiver- og erhvervsorganisationen Tekniq Arbejdsgiverne.

- Er luften dårlig, skal man undersøge, om det kan være skimmel, og om det kan skyldes manglende ventilation. Lugten af sommerhus er ikke nødvendigvis en positiv lugt, siger han.

Sørg i det hele taget for at lufte jævnligt ud under opholdet, og overvej, om der skal gøres nogle tiltag, som kan hjælpe med at holde luften frisk, når sommerhuset ikke er i brug.

- Det kan være ved at placere spalteventiler i vinduerne eller riste, eller at man har en emhætte, som kan indstilles til at gå i gang en gang imellem. Men det er selvfølgelig ikke energibesparende, siger Birger Tannebæk Christiansen.

Når juleferien slutter, skal hele sommerhuset gennemgås igen, påpeger Henrik Bisp.

- Man skal selvfølgelig lukke sommerhuset ordentligt ned igen, så det kan klare en eventuel frostsæson efter jul, siger han.

Her er det igen allervigtigst, at du har fokus på at undgå vandskader. Luk derfor for hovedhanen i målerbrønden. Dernæst tømmer du rørene ved at åbne for alle vandhanerne og trække ud i toilettet.

- Overvej at pille termostatbatterierne i badeværelset af. Der står nemlig altid en lille smule vand i dem, lyder det fra Birger Tannebæk Christiansen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv