Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 30/09/2023 - 08:00

Dansk stjernedatter: Jeg vendte usikkerheden til selvtillid

Man kunne måske tro, at Alice Bier Zandén som datter af Susanne Bier og Philip Zandén har fået skuespillet ind med modermælken. Men hun er gået sin egen vej.

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Tidligt om morgenen trillede Alice Bier Zandén afsted på vej ud til optagelserne af Bille August og dronning Margrethes filmatisering af Karen Blixens roman "Ehrengard".

Foran hende i bilen sad hendes medspiller - den majestætiske Sidse Babett Knudsen - og Alice Bier Zandén kunne pludselig mærke en snert af usikkerhed og nervøsitet komme snigende og gøre morgengryet til morgengru.

- Jeg kiggede ud på landskabet, der rullede forbi, og tænkte: "Man kan jo kun gøre det, så godt som man kan - og gøre dét i fuld udstrækning. Det må jeg stole på, er godt nok". Og så formåede jeg ligesom at gøre den følelse af usikkerhed til en følelse af selvtillid, fortæller Alice Bier Zandén.

- Alle mennesker er usikre. Men der er ikke så meget andet at gøre end at tænke: "Det må jeg vende til min fordel", fordi den usikkerhed hænger også sammen med ens kvaliteter og talenter.

Den autodidakte skuespiller har haft et par småroller inden "Ehrengard: Forførelsens kunst". Blandt andet i Anders Thomas Jensens "Retfærdighedens ryttere" og i sin mor Susanne Biers filmatisering af John Le Carrés spionroman "Natportieren".

Men det var i en dokumentarfilm, at casteren fik øje for Alice Bier Zandén.

- Jeg blev meget overrasket - og utroligt glad. Jeg havde ikke forventet eller troet, det ville ske, fortæller Alice Bier Zandén.

- Det var sådan en eufori og glæde. Jeg kan huske, at jeg lå søvnløs den nat, ligesom da man var barn og fik sommerfugle i maven, hvis man glædede sig til sin fødselsdag, sådan havde jeg det.

- Jeg vidste, at jeg ville være meget væk, så jeg havde mest betænkeligheder over for min familie. Men heldigvis har jeg en virkelig dejlig kæreste, som støttede mig fuldstændig og tog vores børn og sagde, at jeg bare skulle bruge min energi på filmen.

Man kunne måske antage, at Alice Bier Zandén som datter af den Oscar-vindende danske filminstruktør Susanne Bier og den svenske skuespiller Philip Zandén har fået skuespillet ind med modermælken.

Men hun har fulgt sin helt egen vej inden hovedrollen i "Ehrengard: Forførelsens kunst". For Alice Bier Zandén er selv forført af kunst.

Hun har altid tegnet og malet og udfoldet sig kreativt. Og det førte hende ind på kunsthistoriestudiet på Københavns Universitet og i et job som både underviser og omviser på Statens Museum for Kunst.

Det var på en kunsthøjskole, at dramainteressen opstod for alvor. Hun gik egentlig på malelinjen, men endte med at blive involveret i en teateropsætning.

- Det er, som om der har været en eller anden retning og et eller andet drive inden i mig, der har ført mig - på et mere underbevidst plan - henimod at spille skuespil og lave teater, funderer Alice Bier Zandén.

I dag studerer hun sceneinstruktion på Den Danske Scenekunstskole.

- Jeg er meget sulten på livet, og jeg har lyst til virkelig mange ting, siger Alice Bier Zandén og tilføjer så:

- Jeg synes, der er mange ting, som er sjove, og jeg ser de ting som forbundne.

"Ehrengard: Forførelsens kunst" udspiller sig i riget Babenhausen. Her hyrer rigets storhertuginde den selvbestaltede kærlighedsekspert Cazotte til at hjælpe sin søn med at forføre, så han kan gafle en prinsesse, der kan sikre riget en arving.

Det lykkes - lidt for godt - og en skandale er under opsejling.

Den hemmelighed hyres hofdamen Ehrengard, som Alice Bier Zandén portrætterer, til at slå ring om. En kvinde så standhaftig, at storhertuginden ikke tror, at Cazotte ville kunne forføre hende. Så det vædder de om.

I filmen spiller Alice Bier Zandén op mod store navne som foruden Sidse Babett Knudsen også tæller Mikkel Boe Følsgaard og Jacob Lohmann.

- Jeg tror qua min opvækst, at jeg er ikke så intimideret af mennesker. Om de er berømtheder eller ej. Men jeg nærer meget, meget stor respekt for deres arbejde, og jeg synes, de er vildt dygtige. Så jeg ville gerne gøre mig helt vildt umage, fortæller Alice Bier Zandén.

Hun måtte så at sige finde sin egen indre Ehrengard frem.

- Jeg har mange kvindelige forbilleder. Jeg har både på et helt personligt plan i mit liv kvinderne i min familie - min mormor og min mor, siger Alice Bier Zandén.

- Inden for det her arbejde er det sådan en som Phoebe Waller-Bridge, som har skrevet, produceret og spiller med i "Fleebag", fordi det også er sådan en lignende drøm, jeg har.

"Ehrengard: Forførelsens kunst" kan ses på Netflix.

/ritzau/

København, 15/04/2024 - 13:35

Remee lettet: Natklubben reddet

Tobias Kobborg/Ritzau Scanpix

Gæster kan fortsat feste på Remees natklub Museo i Indre København. Det skriver B.T. og lokalmediet KøbenhavnLiv.

Festen fortsætter på Remees natklub Museo i hjertet af København.

Natklubbens naboer har skrinlagt planerne om at indrette hotellejligheder i området. Det bekræfter naboen, Daniel & Jacobs Apartments, over for lokalmediet KøbenhavnLiv.

Skulle der opføres hotellejligheder, ville det betyde, at Museo skulle skrue ned for musikken for at overholde støjkravene. Og det var uforeneligt med den ambition, Remee har for Museo.

Så det glæder naturligvis Remee, at han ikke skal sige farvel til 130 medarbejdere, 50-års klubhistorie, en betydelig omsætning og en masse glade gæster fra hele verden, som han skriver det i en sms til B.T.

- Heldigvis har jeg nogle konstruktive partnere, som fik løst problemet, så den gode energi kan fortsætte, uddyber Remee over for avisen.

Remee er kendt for at stå bag megahits som "Let Love Be Love", "Keep This Fire Burning" og "Superstar". Men ved siden af musikken er den 49-årige popproducer involveret i en række andre projekter. Blandt andet et hotel i Tyrkiet, influencermarketing, musikevents og altså også i Museo.

Museo har tidligere rettet henvendelse til Teknik- og Miljøforvaltningen om, at lokalerne, der skulle opføres hotellejligheder i, kun var godkendt til kontorformål, i håbet om at lokalerne ikke måtte bruges til beboelse.

Teknik- og Miljøforvaltningen indledte en lovliggørelsessag, men gav naboerne afslag grundet brandforholdene.

Det blev dog håndteret, lød det senere. Men nu er planerne om hotellejligheder omkring Østergade og Lille Kongensgade i Københavns Indre By alligevel droppet.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 15/04/2024 - 10:07

TV 2 News sender nyheder igen efter tekniske problemer

Der var tekniske udfordringer hos TV 2 News mandag morgen, men kort efter klokken 09.00 kører kanalen igen.

TV 2 News var mandag morgen ramt af tekniske problemer og udkom derfor ikke med nyheder.

Men kort efter klokken 09.00 er tv-kanalen igen oppe at køre, skriver mediet selv.

- TV 2 News udkommer igen fra klokken 09.00 efter at have haft tekniske problemer. Der har ikke været sendt friske morgennyheder på TV 2 News mandag mellem klokken 06.00 og 09.00, skriver TV 2.

Det er fortsat uvist, hvad årsagen til problemerne var.

Typisk går TV 2 News på med morgennyheder fra klokken 06.00.

TV 2 News er Danmarks eneste danske 24-timers nyhedskanal.

Kanalen gik i luften 1. december 2006. News har ifølge TV 2 selv hver dag knap 700.000 seere, der hver ser med i over en time i gennemsnit.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 15/04/2024 - 10:00

FAKTA: Disse fisk er i sæson i foråret

* Danmark har nogle af verdens fineste spisefisk, og der er mange af de arter, som fiskes hele året.

* Der vil dog altid være perioder, hvor forskellige fisk er bedst.

* I april er det særligt rødspætter, kuller, pighvar, helleflynder, havkat, havtaske, søtunge, slethvar, hornfisk, sild, stenbider og multe.

Kilde: kenddinfisker.dk ejet af Konsumfisk, der er et fiskeriklyngesamarbejde på tværs af havne i Hvide Sande, Thorsminde og Thyborøn.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 15/04/2024 - 10:00

Forår betyder fladfisk på menuen

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

I de danske farvande fanges der mange fantastiske spisefisk. Her er dem, du skal holde øje med netop nu.

Der er andre fisk i havet end tun, torsk og laks. Og når forårsvejret rigtig sætter ind, står menuen i fladfiskens tegn.

Du kan eksempelvis kaste dig over slethvar, pighvar eller skærising, fortæller Søren Birch, der er køkkenchef på restauranten Alimentum i Aalborg.

- Jeg er vild med fladfisk. Og de her fisk er også af en vis størrelse, så der er kød på fileterne, siger han.

Selv kommer han til at servere slethvarren eller pighvarren for sine middagsgæster i privaten dette forår.

- En helbagt pighvar eller slethvar er superlækkert, lyder det fra Søren Birch, der anbefaler, at du bruger godt med smør og krydderurter, når du tilbereder fisken.

Rids fisken ned langs ryggen, put smør og krydderurter ovenpå, og smid den så ind i ovnen. Servér med nye danske kartofler vendt i smør og persille.

Ifølge køkkenchefen kan du tjekke, om fisken er færdig, ved at tage en almindelig smørkniv og vippe fileten af. Slipper den benene, har den fået nok.

- Drik et koldt glas hvidvin til, og så spiller det bare, siger Søren Birch.

Du kan også tage fladfisken med ud på grillen, når vejret tillader det - hvis du da ikke er typen, der også griller i regnvejr.

Grillrøgen giver nemlig fisken noget helt andet end en traditionel ovn, siger kok Mads Dalsborg, der ejer restauranten Bjørnekælderen på Frederiksberg.

- Fisken bliver varm på en anden måde, og røgen giver en noget anden smag, siger kokken, der også tilslutter sig anbefalingen om, at du serverer fladfisk som skærising og pighvar for dine forårsgæster.

Lav nogle snit i fisken, og giv den citronskal, krydderier og smør. Smid hele fisken på grillen. Ligesom i ovnen har fisken fået nok, når du kan løfte fileten langs rygraden med en kniv.

Ifølge Mads Dalsborg kan du også spørge din lokale fiskemand efter helleflynder, som også en god fladfisk at spise lige nu.

I den mere billige ende kan du kaste dig over skrubben, foreslår Jens Peter Moestrup Hansen, der er kok og fiskehandler hos Hav i Torvehallerne i København.

- Hvis du skal lave et nemt familiemåltid til mange, så er skrubben helt perfekt, siger han og peger ligeledes på slethvarren som endnu et godt alternativ, siger han og fortsætter:

- I retten ville jeg også bruge en masse forårsgrøntsager som asparges, ærter og gulerødder og lave en frikassé.

Vend fisken i mel, og steg den i smør i cirka fire minutter på hver side. Servér sammen med frikasséen.

- Vil du have retten helt op at ringe, så tilsæt lidt peberrod. Så har du en ret, man bare skal spise her til foråret, siger Jens Peter Moestrup Hansen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek