Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Paris, 07/06/2023 - 08:00

Efter et stormfuldt år flytter prins Joachim til USA

Inden længe flytter prins Joachim til USA, og det giver god mening, at han bliver i udlandet, vurderer kongehuskommentator. Prinsen fylder 54 år den 7. juni.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

I det seneste år har befolkningen fået et noget usædvanligt indblik i et skænderi i kongehuset.

Prins Joachim, der bor i Frankrig med sin familie, har haft en central rolle i det skænderi.

Han fylder 54 år onsdag den 7. juni, og inden længe skal han starte en helt ny tilværelse i USA.

For godt fire år siden flyttede prins Joachim og prinsesse Marie med deres to børn, grev Henrik og komtesse Athena, til Frankrig, fordi prinsen skulle deltage i landets højeste militære uddannelsesforløb på École militaire i Paris.

Efter at have afsluttet uddannelsen blev prinsen tilknyttet Danmarks ambassade i Paris som forsvarsattaché.

I løbet af sommeren skal han så flytte til USA for at være forsvarsindustriattaché på Danmarks ambassade i Washington.

Og hans fremtidige rolle bliver noget anderledes. Det fortæller Politikens kongehuskommentator og seniorredaktør, Peter Thygesen.

- I Frankrig har han været det samlede danske forsvars spydspids over for de franske myndigheder, mens han i USA skal slå et slag for den danske våbenindustri og skaffe amerikanske kontakter, siger han.

Han peger på, at det giver god mening, at prinsen fortsætter livet i udlændighed sammen med sin familie.

- For hvad skulle de give sig til, hvis de var her i landet?, siger han retorisk og tilføjer, at prins Joachim stadig har mange gode år foran sig.

I stedet for at leve en tilværelse i Danmark, hvor prinsen måske ville have svært ved at fylde sin tid ud, vil han nu få et travlt og meningsfyldt liv i Washington, vurderer Peter Thygesen.

- Med sin solide uddannelsesmæssige baggrund og erfaring er han godt rustet til at varetage den opgave, siger han.

Når prins Joachim flytter på den anden side af Atlanterhavet, kan det også være, at det sætter en dæmper på spændingen, der har været i den kongelige familie.

I september 2022 meddelte kongehuset, at dronning Margrethe havde besluttet at fratage prins Joachims fire børn deres prinse- og prinsessetitler.

Prinsen reagerede kraftigt på sin mors beslutning. Tydeligt påvirket af situationen sagde han til Ekstra Bladet, at hans børn var blevet gjort fortræd.

- Det kom helt tydeligt bag på ham, at ændringen i titlerne blev en realitet så hurtigt, selv om han godt vidste, at det ville ske, siger Peter Thygesen og peger på, at dronningen også bærer et ansvar for, at det kom til at se lidt flosset ud.

- Kommunikationen internt i den kongelige familie virkede ikke optimal.

Han beskriver prins Joachim som en yderst loyal søn, der er meget bevidst om monarkiets rolle og historie i Danmark.

- Derfor støtter han også sin mor, der er en del af den kæde, siger han.

Prins Joachim har gennem flere år levet lidt i skyggen af sin storebror, kronprins Frederik. Officielt er prinsen nummer seks i arvefølgen til den danske trone. Men på nuværende tidspunkt er han i praksis nummer to, fordi kronprins Frederik og kronprinsesse Marys fire børn ikke er myndige.

- Når kronprinsens ældste søn, prins Christian, fylder 18 år til oktober, vil han begynde at få flere officielle forpligtelser og opgaver. Det vil også betyde, at prins Joachim og hans familie vil blive skubbet yderligere til side, siger Peter Thygesen.

/ritzau/

Albertslund, 01/10/2023 - 08:00

Sofie Gråbøls mange meritter

* Sofie Gråbøl er autodidakt skuepsiller.

* Hun havde sin første filmrolle i 1986 i "Oviri" over for Hollywood-legenderne Donald Sutherland og Max von Sydow og udmærkede sig senere samme år i filmatiseringen af Tove Ditlevsens "Barndommens gade".

* Sofie Gråbøl har modtaget tre Bodil-statuetter, der uddeles af de Danske Filmkritikere: Bedste Kvindelige Birolle for førnævnte "Oviri" i 1987, Bedste Kvindelige Hovedrolle for "Sort høst" i 1994 og senest i år for Bedste Kvindelige Hovedrolle for sin præstation i "Rose".

* Hun har fået syv Robert-priser. Blandt for Årets Kvindelige Birolle i 2000 for "Den eneste ene" og i kategorien Årets Kvinde Hovedrolle I En Tv-serie for "Forbrydelsen" i 2013.

* Også internationalt har Sofie Gråbøl udmærket sig med roller i blandt andet "Fortitude" og "The Undoing".

/ritzau/

Læs Mere >>

Albertslund, 01/10/2023 - 08:00

Huset-aktuelle Sofie Gråbøl blev blæst bagover

ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Størstedelen af ansigterne på skærmen i DR-dramaet "Huset" er helt nye talenter, og det imponerede den erfarne skuespiller Sofie Gråbøl.

Som skuespiller får Sofie Gråbøl muligheden for at få et enestående indblik steder, som de færreste ellers får.

Som en del af forberedelsen til DR-dramaet "Huset" har Sofie Gråbøl været på workshop hos Kriminalforsorgen.

- Man har en eller anden idé om, at man godt ved, hvad der foregår i de her rimelig lukkede dele af systemet. Men det havde jeg ikke. Jeg tror, at jeg har baseret min opfattelse på nogle tv-serier og på en eller anden fornemmelse. Så for mig har det været virkelig interessant at sætte sig ind i denne her forholdsvis lukkede verden, siger Sofie Gråbøl.

- Vi berører jo nogle af de allermest grundlæggende dele af vores samfund - justitssystemet, som et fængsel er manifestationen af.

I "Huset" får fængslet, serien udspiller sig i, tre måneder til at få bugt med den dårlige omtale foranlediget af hierarkiet og handlen med stoffer, der dominerer blandt fangerne.

I front for fortællingen er fire fængselsbetjente, som ud over Sofie Gråbøl spilles af David Dencik, Charlotte Fich og Youssef Wayne Hvidtfeldt. Derudover er erfarne stjerner som Laura Christensen og Bjarne Henriksen også på rollelisten.

Og så udgjorde den i dag nedlagte Vridsløselille Fængsel i Albertslund, hvor størstedelen af optagelserne har fundet sted, en væsentlig faktor, fortæller Sofie Gråbøl.

- Bygningen har været en meget kraftig medspiller, synes jeg. Det parret med, at vi har sindssygt mange skuespillere med - nogle har spillet før, nogle har aldrig spillet før - har blæst mig bagover, siger den prisvindende skuespiller.

Størstedelen af ansigterne på skærmen er helt nye talenter, og det imponerede den rutinerede seriestjerne.

- De har været så sindssygt engagerede, modige, dygtige og har bragt en autenticitet med sig, siger Sofie Gråbøl.

- En del af dem kender også den verden fra deres eget liv. De har på en eller anden måde gjort, at alle os almindelige skuespillere, eller hvad man skal sige, virkelig har skullet stå på tæer, samtidig med at vi har fået sindssygt meget forærende.

Næste afsnit af "Huset" kan ses på DRTV fra fredag morgen og sendes på DR1 søndag klokken 20.00.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 01/10/2023 - 08:00

FAKTA: Så langt bør du sidde fra dit tv

* 40 tommer tv: 2,4 meter (mindst 1,8 meter).

* 42 tommer tv: 2,5 meter (mindst 1,9 meter).

* 44 tommer tv: 2,6 meter (mindst 2,0 meter).

* 46 tommer tv: 2,7 meter (mindst 2,1 meter).

* 48 tommer tv: 2,8 meter (mindst 2,2 meter).

* 50 tommer tv: 2,9 meter (mindst 2,3 meter).

* 55 tommer tv: 3,2 meter (mindst 2,5 meter).

* 60 tommer tv: 3,4 meter (mindst 2,6 meter).

* 65 tommer tv: 3,6 meter (mindst 2,7 meter).

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 01/10/2023 - 08:00

Hæng dit tv op rigtigt: Optimal højde for den bedste tv-oplevelse

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Hænger du dit tv op for højt på væggen? Det er der mange, som gør, lyder det fra filmoperatør.

Når der er blevet købt nyt tv, går diskussionen ofte på, hvor i rummet den smarteste placering af flimmerkassen er.

Men egentlig burde vi tale noget mere om, hvor højt oppe på væggen, vi hænger fjernsynet.

For det gør mange danskere nemlig forkert, lyder det fra Michael Berg, der er filmoperatør, biografdirektør i Birkerød Bio og direktør i det internationale filmdistributionsselskab United International Pictures.

- Mange sætter fladskærme op midt på væggen i hjemmet. Men det gør, at du ender med at kigge op for at se tv'et, siger han.

- I virkeligheden skal tv'et langt længere ned mod gulvet.

Ifølge filmoperatøren skal tv'et hænges op i sådan en højde, at du får tv'ets midte lige ud for dine øjne, når du sidder ned i sofaen.

På den måde sikrer du dig, at I hverken skal kigge op eller ned for at følge med.

- Den grundlæggende regel er, at tv'et skal placeres fra gulvet og så en tredjedel op på væggen. Placerer du den i midten vil det være alt for højt oppe, siger Michael Berg.

Det er selvfølgelig også en smagssag, hvor du ønsker at hænge dit tv, men dine præferencer er sandsynligvis påvirket af, hvor i verden du kommer fra. Sådan lyder det fra Rasmus Larsen, der er direktør for teknologimediet flatpanels.dk.

- Amerikanerne hænger gerne deres skærme højt, men det er ofte et praktisk hensyn i forhold til placeringsmuligheder eksempelvis over pejsen, fortæller Rasmus Larsen.

- De undersøgelser, som jeg er bekendt med, viser, at det ikke er sundt for nakken at kigge opad, idet det belaster nakkemusklerne og kan give nakkesmerter og hovedpine.

Herhjemme har vi for vane at gøre tingene en smule anderledes, lyder det. Her hænger vi typisk tv'et lidt lavere.

- I Europa har vi en anden tilgang, der er mere på linje med, hvordan vi også arbejder foran vores PC-skærme, siger han.

Lig med Michael Berg anbefaler Rasmus Larsen derfor, at du placerer dit tv ud fra dit synsfelt.

- Mit råd er, at når man sidder i sin sofa eller sine lænestole i stuen, så skal skærmens midterfelt være nogenlunde lige ud for synsfeltet eller en tak under, forklarer han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv