København, 29/06/2025 - 05:00
Hospitalernes engangsudstyr skal have nyt liv
Hospitalernes engangsudstyr vægter tungt i CO2-regnskabet og skal fremover i højere grad genanvendes.
Bjarne Lüthcke/Ritzau Scanpix
Af: Af Susanne Anette Andersen, Ritzau
4,4 tons affald i timen - hvor cirka 75 procent i dag går op i røg på et forbrændingsanlæg.
Så meget affald producerer danske hospitaler. De er dermed blandt de tunge bidragydere til det danske C02-udslip.
Et nyt samarbejde mellem industri, hospitaler og forskning skal forsøge at vende det billede i form af mere genanvendelse af medicinsk engangsudstyr.
Det danskledede partnerskab, HoliMed, vil lave et system, så de værdifulde materialer fra medicinsk engangsudstyr kan blive genanvendt.
- Hospitalerne står for 6-7 procent af den samlede udledning i Danmark. Her står indkøb og brug af varer for langt over 90 procent, siger seniorprojektleder Søren Haack fra Teknologisk Institut.
Det er baggrunden for det nye samarbejde, hvor partnerne tæller både producenter af engangsudstyr, hospitaler og videnspartnere.
Konkret bliver der fokus på engangsudstyr såsom instrumenter til kikkertoperationer og engangsendoskoper (til endetarmsundersøgelser).
- Der smides sindssygt meget klinisk risikoaffald ud hver eneste dag, som bare går til forbrænding. Det handler om at tage produkter designet til at blive brugt én gang, men som kan genanvendes i form af råmaterialerne, siger Søren Haack.
Han kalder det en branche, der med hovedfokus på patientsikkerhed måske er kommet lidt sent ind i den grønne omstilling.
Ambu, der producerer engangsendoskoper, ser partnerskabet som en mulighed for skabe noget nyt til gavn for sundhedssektoren.
- Vi vil gerne hjælpe til et mere bæredygtigt sundhedsvæsen med et stort potentiale. Vi har måske i sundhedssektoren været lidt skånet for de samme krav som andre om bæredygtighed, siger Casper Venbjerg Hansen, Senior Director for Sustainability and Risk & Compliance fra Ambu.
En anden central aktør i partnerskabet er NG Nordic Medical Recycling, der specialiserer sig i at rense og genanvende materialerne fra medicinsk engangsudstyr, som ellers ville ende på et forbrændingsanlæg.
Målet er en løsning, der sikrer, at de værdifulde materialer kommer tilbage i kredsløbet. Det er godt for miljøet og skaber nye forretningsmuligheder.
- Vi ønsker at gå forrest sammen med partnerne i HoliMed og på længere sigt skalere konceptet til flere lande i Europa, siger Thomas Mørch, CEO i NG Nordic Medical Recycling i en skriftlig kommentar.
/ritzau/