Bruxelles, 26/06/2025 - 16:17
Statsminister: EU skal svare igen hvis USA ophæver toldpause
Statsministeren går ind for toldforhandlinger, men hun går ind for straftold, hvis forhandlinger strander.
John Thys/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
EU burde have et modsvar klar til amerikansk told, hvis USA ophæver deres pause på told på europæiske varer i starten af juli.
Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et EU-topmøde i Bruxelles torsdag.
- Mit temperament er til, at hvis amerikanerne fastholder, så bliver vi selvfølgelig nødt til at svare igen på tilsvarende måde.
Samtidig understreger hun, at hun grundlæggende mener, at handelskrig mellem allierede er forkert.
- Det er i mine øjne mærkeligt at underminere hinandens økonomi, når vi i går på et Nato-møde blev enige om, at der er farer hele vejen rundt, siger hun.
- Vi skal gøre vores økonomier så stærke, at vi både kan opruste, at vi kan beholde konkurrenceevnen, og at vi kan sikre, at straftolden fungerer, siger Mette Frederiksen.
Først og fremmest burde EU-Kommissionen fortsat forsøge at forhandle. Men hvis det ikke lykkes, skal der andre greb til, mener statsministeren.
Til et spørgsmål om, hvorvidt Danmark går ind for at acceptere en basistold på ti procent for at undgå en handelskrig, svarer Frederiksen, at landene endnu ikke er færdige med den diskussion.
Flere lande, herunder Ungarn og Tyskland, har udtrykt, at de mener, at EU-Kommissionens forsøg på at få handelskrigen med USA afblæst, ikke er effektive nok.
USA's præsident, Donald Trump, pauserede den 9. april de toldsatser, han havde pålagt europæiske varer. Dengang sagde han, at pausen kommer til at vare 90 dage.
Dermed forventes EU-Kommissionen enten at presse på for en handelsaftale mellem USA og EU eller at indføre modtold på varer fra USA.
Det er EU-handelskommissær Maros Sefcovic, der forhandler med den amerikanske administration på vegne af EU.
Den tyske kritik lyder, at kommissionen er for detaljeorienteret i forsøget på at skabe aftaler for forskellige varer.
Tysklands forbundskansler, Friedrich Merz, ønsker, at kommissionen forhandler aftaler på plads for fire eller fem af Europas største industrier.
Fra Ungarns side lyder kritikken, at den europæiske forhandler er "meget svag" sammenlignet med sin amerikanske modpart.
/ritzau/