Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 11/01/2023 - 10:00

Har du en bolig til salg? Kulde og småfejl kan skræmme købere væk

Boligmarkedet er for alvor sendt på nedtur, og det kan derfor være svært at få solgt din bolig. Men du kan faktisk selv forbedre din chance for at få et salg.

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

Hvis du har en bolig til salg, har du garanteret mærket, at det er blevet sværere at få den solgt.

Høj inflation og stigende renter har presset priserne ned, og mange købere er tilbageholdende, når det kommer til at lave store handler.

Men boligsalget er ikke gået helt i stå. Og du kan selv gøre noget for at forbedre din chance for at få solgt din bolig.

To ejendomsmæglere deler deres bedste fif til at gøre din bolig salgsklar og fortæller, hvad køberne typisk bliver skræmt væk af.

Lars Lyng er indehaver af EDC Lemvig. Du har måske set ham i DR's tv-program "Hammerslag", hvor han som en af eksperterne skal gætte prisen på boliger i hele landet.

Han peger som det første på, at det er en god idé at få opdateret Bygnings- og Boligregistret (BBR), der indeholder oplysninger om alle ejendomme og boliger herhjemme.

- Ofte stemmer BBR ikke, og det er også det, som for tiden giver store problemer for skattemyndighederne, når de skal vurdere en ejendom, siger han.

- Hvis man er rigtig uheldig, kan der stå, at ejendommen har en gammel olietank, selv om den for længst er fjernet.

Det kan også være, at der er bygget en garage eller en tilbygning, uden at det fremgår af BBR.

- Når duften af de nybagte boller til fremvisning er forduftet, står man med købers advokat, som gennemgår det hele. Og det kan skabe problemer i et salg, hvis for eksempel BBR ikke stemmer, siger Lars Lyng.

Dine hjemmelavede løsninger i boligen kan fungere og være billige, men køberne kan blive skræmt væk, tilføjer han, hvis noget ser ufærdigt ud:

- Det kan godt betale sig at hyre en fagmand, som kommer forbi og skærer alle kantlister og gerigter i smig. Og det er ofte givet godt ud, hvis man får en håndværker til at bruge en dag på at fikse den slags problemer i boligen.

Lars Lyng fortæller, at han for nylig fremviste to næsten identiske boliger i det samme område, og i den ene bolig var varmen tændt. Den anden var kold og kom overhovedet ikke i spil.

Som sælger skal man passe på, som boligmarkedet er nu, siger han, fordi det ikke er sikkert, at man får lige så mange chancer for at få solgt, som man ville tidligere.

- Jeg tror, det er vigtigere end nogensinde, at boligen fremstår knivskarp, og ikke mindst at prisen er rigtig og realistisk fra starten.

Det er Anders Varming, som er medindehaver af Nybolig Viborg, helt enig i.

- Jeg plejer at sige til mine sælgere, at boligen ikke må føles som en indkøbsseddel for køberen, fordi de selv skal ordne en masse, siger han.

Det kan ikke betale sig at få lavet et nyt køkken eller et badeværelse, for køberen vil typisk medregne det i sit budget.

- En køber kan ofte godt overskue en udgift på 200.000 kroner til et nyt køkken. Men er der 50 forskellige små problemer, som forstyrrer billedet, så bliver det for uoverskueligt, siger han.

Anders Varming anbefaler også, at boligen fremstår let. Den skal være ryddet og rengjort. For mange møbler og inventar kan nemlig fjerne fokus fra boligen.

Og til fremvisning skal du endelig sætte en kande kaffe over og lade duften fra nyvasket tøj sprede sig, siger han. Men undgå at overdrive.

/ritzau fokus/

København, 16/06/2025 - 23:01

Geranium-chef var ikke nervøs: Beholdte de tre stjerner

Claus Bech/Ritzau Scanpix

Noma, Jordnær og Geranium i Danmark beholder deres tre michelinstjerner endnu et år.

I sekunderne op til afgørelsen blev der flere steder delt nervøse blikke med sidemanden i den hal i Odsherred, hvor michelinceremonien blev afholdt mandag aften.

Men køkkenchefer og restauratører fra de nordiske restauranter kunne ånde lettet op, da det blev annonceret, at ingen fik frataget deres stjerner i år.

Det blev oplyst fra scenen i den nordvestsjællandske by Nykøbing Sjælland, hvor uddelingen, der gælder de nordiske lande, blev afholdt.

Det betyder blandt andet, at Geranium i København, der var den første danske restaurant til at få den tredje stjerne, stadig kan smykke sig med sine tre stjerner.

Og selv om luften var til at skære igennem af spænding og nervøsitet i sekunderne op til afgørelsen, var der mere ro på hos manden bag Geranium.

- Jeg vander ikke den plante, der hedder, at vi kan miste. Jeg prøver at tænke positivt og fremad, siger kok og medejer af Geranium Rasmus Kofoed.

De andre danske restauranter med tre stjerner, Jordnær i Gentofte og Noma i København, beholder ligeledes deres tre stjerner.

Foruden dem har de norske restauranter Maeemo i Oslo og RE-NAA i Stavanger og den svenske restaurant Frantzén i Stockholm fortsat tre stjerner.

Maeemo fik samme år som Geranium de første tre stjerner i Norden.

- Vi var de første til at bryde cirklen, hvor det viste sig, at det kan lade sig gøre at få tre stjerner i Norden, siger Rasmus Kofoed.

Michelinguiden uddeler hvert år stjerner til verdens bedste restauranter.

En stjerne betyder, at det er en "rigtig god restaurant i sin kategori", mens to stjerner betyder "en omvej værd", og tre stjerner betyder "værd at rejse efter".

De første danske michelinstjerner blev givet i 1983 til Kong Hans Kælder, der fortsat er med i guiden, og La Cocotte i København.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 16/06/2025 - 22:47

Geranium-chef var ikke bekymret for at miste stjerner

Claus Bech/Ritzau Scanpix

Noma, Jordnær og Geranium i Danmark beholder deres tre michelinstjerner endnu et år.

I sekunderne op til afgørelsen blev der flere steder delt nervøse blikke med sidemanden i den hal i Odsherred, hvor michelinceremonien blev afholdt mandag aften.

Men køkkenchefer og restauratører fra de nordiske restauranter kunne ånde lettet op, da det blev annonceret, at ingen fik frataget deres stjerner i år.

Det blev oplyst fra scenen i den nordvestsjællandske by Nykøbing Sjælland, hvor uddelingen, der gælder de nordiske lande, blev afholdt.

Det betyder blandt andet, at Geranium i København, der var den første danske restaurant til at få den tredje stjerne, stadig kan smykke sig med sine tre stjerner.

Og selv om luften var til at skære igennem af spænding og nervøsitet i sekunderne op til afgørelsen, var der mere ro på hos manden bag Geranium.

- Jeg vander ikke den plante, der hedder, at vi kan miste. Jeg prøver at tænke positivt og fremad, siger kok og medejer af Geranium Rasmus Kofoed.

De andre danske restauranter med tre stjerner, Jordnær i Gentofte og Noma i København, beholder ligeledes deres tre stjerner.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 16/06/2025 - 11:00

FAKTA: Gennemtænk sorteringssystemet

* Tænk over, hvilket affald du har mest af. Indret dit sorteringssystem, så det passer til mængderne af dit affald.

* Tænk over placeringen af beholderne, så det er let at komme af med det affald, du har mest af.

* Overvej, hvor tit du går ned med dit affald. Det kan være, at du skal vælge rummelige spande eller poser, så du ikke skal
tømme dagligt. Hvis du omvendt er vant til at tømme dit affald ofte, kan du måske nøjes med små spande eller poser, så du kan
tage lidt med dig, når du alligevel skal ud ad døren.

* Hvis pladsen er lidt trang, kan du overveje at samle flere typer af affald i samme beholder og vente med at sortere dem, til du er ved de egentlige affaldsspande. Det gælder eksempelvis pap og papir eller glas og metal.

Kilde: folderen "Inspiration til indretning af affaldssortering" udgivet af Københavns Kommune (2024).

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 16/06/2025 - 11:00

Optimer affaldssorteringen derhjemme

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Der er ikke én måde at indrette en affaldssortering. Sørg for at tænke igennem, hvad I har brug for meget plads til, og hvor det bedst befinder sig i hjemmet.

Gamle dåser i en spand, tomme flasker i en pose, bunkevis af sammenmaste mælkekartoner og en grøn spand, der bugner af madrester. Affaldssortering er rykket ind i mange danske hjem. Og med et stigende antal fraktioner, der skal sorteres i, er det med at holde tungen lige i munden og orden i systemerne.

Viljen til at sortere lever i bedste velgående, viser en undersøgelse fra Videncentret Bolius fra 2022. Det kan til gengæld være en udfordring at få plads til det hele.

Hvis du er lidt overvældet over mængden af beholdere, dit køkken skal rumme, er der et par fif at hente hos Tine Sode, som er fagredaktør og ekspert i huseftersyn hos Videncentret Bolius.

- Man kan godt indrette sin affaldssortering smart. Selv om man skal sortere i ti forskellige fraktioner, behøver man ikke selv at have ti forskellige poser.

- Man kan for eksempel bruge den samme beholder til plast, metal og glas og så først sortere det nede ved skraldespanden, forklarer Tine Sode.

Hun har ikke selv dedikerede beholdere til alt, hvad hun sorterer, men grovsorterer først i nogle beholdere, som hun tager med ud, og så finsorteres indholdet ved de egentlige skraldespande.

Dernæst handler det ifølge Tine Sode om at se med kritiske briller på, hvor meget af sorteringen der rent faktisk behøver at foregå i køkkenet.

- Man har en tendens til at synes, at alt skal være i køkkenet. Men det er faktisk kun bioaffald, restaffald, plast og den slags, der behøver at være derude. Alt andet kan man jo bare sætte andre steder, foreslår hun.

Det kan eksempelvis være papir, pap og tøj, som kan sorteres og stå i gangen, under sengen, i et skur eller et andet sted.

I Tine Sodes køkken er der derfor kun tre spande: en til bioaffald, en til restaffald og en til alt det øvrige, som så sorteres ved de egentlige spande. Resten sorteres ikke i køkkenet. Papir og glas har eksempelvis en plads i kosteskabet.

Hun tilføjer, at affaldssorteringen heller ikke per definition skal gemmes væk i et skab. Det kan også være poser, der hænger på væggen eller døren.

- Der findes mange pæne løsninger, man kan lave selv eller købe sig til, fortæller hun.

Hvis du har tillagt dig en vane med tit at tage noget affald med, når du alligevel skal ud ad døren, kan du måske nøjes med nogle mindre beholdere.

Eller du kan overveje et sorteringssystem, hvor affaldet ligger frit eksempelvis i et reolsystem, så du let kan snuppe et par glas eller lidt pap med på vejen, lyder rådet i Københavns Kommunes folder fra 2024 "Inspiration til indretning af affaldssortering".

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek