Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 07/12/2024 - 08:00

Mads Langer: Jeg mærker en stor kærlighed indeni

Musikeren insisterer på at lede efter lyset, på trods af at han det forgangne år har været igennem nogle af de sværeste udfordringer, der har mødt ham i livet.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Man siger, at musik er følelsernes sprog. Og tonerne tager over, når Mads Langer mangler ordene.

- For mig er det min sjæl, jeg udtrykker, når jeg spiller og synger. Men musik har aldrig i sin essens - for mig - handlet om mig. Det handler om os, siger han.

- Det handler om fællesskab. Det handler om at mødes i et rum, hvor vi forbinder os til hinanden frem for at være os selv nærmest. Når man mødes omkring musik, gør det, at man på en eller anden måde går direkte ind i hinandens hjerter uden alle mulige omveje.

I TV 2-programmet "Piano", som sendes lørdag aften, forsøger intetanende amatørpianister at finde vej ind i hans og i pianisten Tanja Zapolskis.

Et piano er placeret på en række travle togstationer, og her sætter passionerede amatørpianister sig foran klaveret og spiller et stykke i håbet om at få tiden til at gå i stå, bare for en stund.

Hvad de ikke ved er, at Mads Langer og Tanja Zapolski lytter med i al hemmelighed for at sammensætte et hold, der skal give koncert i Det Kongelige Danske Musikkonservatorium på Frederiksberg.

Man ser ellers ikke ofte Mads Langer i underholdnings-tv.

Men i "Piano" har han noget særligt på spil.

- Jeg føler, at jeg er lavet til den rolle, jeg har fået, fortæller han.

- Det giver bare så meget mening at være med til at lave et program, der hylder mit hjertebarn, klaveret.

Mads Langer var halvandet år gammel, da han lige akkurat kunne nå tangenterne, og siden har han faktisk ikke sluppet dem.

Han begynder hver dag og slutter hver aften af foran sit klaver.

- Det har været en del af alle mine dage i mit liv. Både de lyse og de mørke. Når jeg har været forvirret. Når jeg har været ked af det. Når jeg har haft et knust hjerte. Når jeg har mistet mennesker, der er gået bort. Det er i alt. Alle afspekter, alle livets op- og nedture, fortæller Mads Langer åbenhjertigt.

- Jeg ved ikke, om man skal kalde det en redning - det lyder så dramatisk - men når livet virkelig har været svært, har klaveret været et sted, jeg har søgt hen og vidst, at når jeg sætter mig der, kommer der ro i mit hoved, og så kan jeg mærke, at alting nok skal gå på en eller anden måde.

Klaveret indleder også åbningsnummeret på hans nye album, "Kærlighed & frygt". Hans syvende skive, men den første på dansk, så det føles næsten som en debut, fortæller han.

Sangene handler om at møde livet med åbne øjne, både når det er lyst, og når det er mørkt. Præcis som tangenterne på klaveret.

- Jeg kan ikke kontrollere, hvordan livet udvikler sig ... men jeg har indflydelse på, hvordan jeg selv forholder mig til det, siger han.

- Selv om jeg har været igennem nogle af de sværeste ting, der har mødt mig i livet, skilsmisse og tabet af min bedste veninde, der gik bort alt for tidligt, har jeg lært at blive stående, kigge efter lyset, efter det gode, og ikke lukke ned for mig selv.

- Det kan lyde paradoksalt, men jeg har aldrig haft det bedre i mit hjerte end nu. Jeg har aldrig haft det mere kærligt og roligt og fredfyldt. Jeg er ikke lavet af sten, og jeg bliver påvirket af det, der sker. Men det ændrer ikke på, at jeg mærker en stor kærlighed indeni, både til mig selv og til livet og til den verden, jeg er en del af.

For Mads Langer er hans musik og lyrik dagbogssider, der er revet ud og lavet til sange.

- Det er vildt at kunne kigge tilbage på mit liv gennem mine albums og se den udvikling, der har været, siger den 40-årige sangskriver.

- Så jeg glæder mig til at se, når jeg engang skal herfra og kigger tilbage på livet, hvad der er sket fra nu og frem. For jeg har en helt klar fornemmelse af, at jeg står ved en skillevej på en eller anden måde. Måske kan man sige, at jeg er på vej ind i anden halvdel af livet og ind i anden halvdel af min karriere.

Næste år kan den prisvindende musiker markere sit 20-års jubilæum.

Hans allerførste single, "Breaking News", udkom i 2005. Året efter sendte han sit debutalbum, "Attention Please", på gaden, og med det fulgte der international attention.

Han tog til New York, efter en talentspejder fra et stort udenlandsk pladeselskab havde spottet ham til en koncert i Danmark.

Men efter et ophold i den amerikanske metropol, som Frank Sinatra sang i nummeret "New York, New York" om, at hvis man kan klare den der, kan man klare den "anywhere", vendte Mads Langer alligevel tilbage til Danmark.

Hjem til autenticiteten, væk fra maskineriet.

Og han klarede den alligevel, viste det sig.

Især efter fortolkningen af Olive-nummeret "You're Not Alone". En følelse, der ellers havde ramt ham i den konsumerende millionby.

Nummeret var at finde på hans tredje plade, "Behold", fra 2011, som efter en international pladekontrakt også blev udgivet i USA og i resten af Europa.

- Jeg er meget optaget af Einstein, som siger, at Gud ikke kaster med terninger, fortæller Mads Langer.

- Jeg spiller klaver og guitar og synger og skriver sange, og hvis det er meningen, at det skal nå ud til mange mennesker fortsat, er jeg med på den, men jeg er også med på, hvis det ikke skal, lyder det fra ham.

- Jeg er drevet af et rent hjerte, der ønsker at formidle lys og kærlighed. Jeg er her ikke for at være rig og berømt. Jeg er her, fordi jeg kan mærke, at det er det, jeg er skabt til at gøre, og at det har en effekt på folk og gør en positiv forskel.

For få år siden opstod muligheden igen for det, der potentielt kunne blive hans helt store globale gennembrud.

Nummeret "Lightning" fra hans sjette plade, "Where Oceans Meet", der udkom i 2021, blev spillet på amerikansk radio og opnåede en imponerende placering på en af Billboards anerkendte hitlister.

Hans hold i USA havde et forløb klar, og i den lå en intensiv promotionplan og en omfattende opvarmningsturné for en større amerikansk artist.

Men Mads Langer havde ikke dollartegn i øjnene. I stedet så han ind i sin nyfødte datters.

Han satte sin internationale karriere på pause på ubestemt tid - måske er det for altid.

- Jeg tror ligesom med alt andet, at det handler om at være drevet af de rigtige ting. Selv om der er aspekter og kræfter i den branche, jeg er en del af, der er drevet af kommerciel interesse, og hvor mange nuller, der er efter ettallet, så er det ikke det, jeg er drevet af, fastslår han.

- Når man er bevidst om det, kan man navigere i det. Og hvis man kan formå stadig at forbinde sig med sit eget hjerte, er det min oplevelse, at det hæver sig langt over folk, der tænker profit.

Netop nu er Mads Langer landet rundt med sit danske album.

Den 7. december spiller han sit sidste show, og så er der juleferie, inden han slutter et foranderligt år af med udgivelsen af nytårsnummeret "Raketter".

- Jeg glæder mig til at restituere og til at være sammen med min familie og kigge tilbage på alt det, jeg har oplevet. Og så er jeg i gang med at skrive nye sange, som jeg ser frem imod at gøre færdige, så de kan komme ud og leve, fortæller Mads Langer.

- Det har aldrig været mere inspirerende og spændende og dejligt at lave musik, end det er nu. Så jeg tror, der kommer nogle sange ud af mig i fremtiden, som vil være nogle af dem, jeg kommer til at kigge tilbage på som mine favoritter, når jeg engang skal lave mit livs greatest songs.

Næste afsnit af "Piano" kan ses på TV 2 og TV 2 Play lørdag.

/ritzau/

Oslo, 02/12/2025 - 14:30

Høibys mormor betaler sagsomkostninger efter forsøg på at stoppe bog

Jonas Faeste Laksekjn/Ritzau Scanpix

Retten i Oslo afviste for to uger siden at nedlægge et fogedforbud mod en bog om Marius Borg Høiby.

Den norske kronprinsesses søn Marius Borg Høiby har fået en økonomisk håndsrækning til betalingen af sagsomkostninger på over en halv million norske kroner efter sag om bogen "Hvide striber, sorte får".

Det er Høibys 88-årige mormor, Marit Tjessem, der har betalt omkostningerne, bekræfter Høibys advokat til TV 2 Norge.

Pengene er betalt, efter at Retten i Oslo for to uger siden afviste at nedlægge et fogedforbud mod bogen.

Bogen blev udgivet af forlaget Aschehoug i oktober og indeholder ifølge Høibys advokater flere urigtige og ulovlige påstande om ham.

Derfor har advokaterne forsøgt at få standset salget af bogen med et fogedforbud.

Det blev dog afvist, hvorfor Høiby skulle betale 460.000 norske kroner til Aschehoug og 70.500 norske kroner til Den Norske Forlæggerforening.

Det svarer samlet set til knap 336.000 danske kroner.

Både Aschehoug og Den Norske Forlæggerforening bekræfter, at de har modtaget pengene og opfatter det dermed som en bekræftelse på, at sagen er afsluttet. Det oplyser begge parter til det norske medie.

Elias Christensen, der er en af Høibys advokater, oplyser til TV 2 Norge, at det normalvis ikke oplyser, hvem der har betalt sagsomkostningerne.

- Men i dette tilfælde har klienten på grund af mediepresset bedt om, at det oplyses, lyder det fra advokaten, der ikke har yderligere kommentarer til "disse transaktioner".

Det er blandt andet en påstand om, at Høiby skal have solgt narkotika på gaden i Oslo, der har fået kronprinsesse-sønnen til at forsøge at standse bogsalget.

Det nægter Høiby at have gjort, men forlaget insisterer på, at oplysningerne er korrekte, har det norske medie VG tidligere beskrevet.

Bogens forfattere, Øistein Monsen og Torgeir Pedersen Krokfjord, hævder at have anonyme kilder i politiet.

Under retssagen har politichef i Oslo Ida Melbo Øystese sagt, at politiet ikke har set Høiby sælge kokain på gaden Karl Johans Gate, som det beskrives i bogen.

Det er tidligere blevet beskrevet af NRK, som også har dækket retssagen tæt.

Politichefen afviste dog at svare på, om politiet havde oplysninger om narkosalg forbundet med Høiby eller om det har set ham andre steder i Oslo.

Oplysningerne var underlagt tavshedspligt, sagde hun.

Aschehoug har tidligere indrømmet, at bogen indeholdt en række fejl.

Det gælder blandt andet en billedtekst og en passage om pengeoverførsler.

I bogen lyder, at Høiby har gennemført "hundredvis" af pengeoverførsler til én navngiven person, mens det rigtige er, at overførslerne er sendt til flere personer.

Det vil blive rettet i nye oplag.

Det vides endnu ikke, om bogen udkommer i Danmark.

/ritzau/

Læs Mere >>

Oslo, 02/12/2025 - 14:18

Høibys mormor betaler sagsomkostninger efter forsøg på at stoppe bog

Retten i Oslo afviste for to uger siden at nedlægge et fogedforbud mod en bog om Marius Borg Høiby.

Den norske kronprinsesses søn Marius Borg Høiby har fået en økonomisk håndsrækning til betalingen af sagsomkostninger på over en halv million norske kroner efter sag om bogen "Hvide striber, sorte får".

Det er nemlig Høibys 88-årige mormor, Marit Tjessem, der har betalt omkostningerne, bekræfter Høibys advokat til TV 2 Norge.

Pengene er betalt, efter at Retten i Oslo for to uger siden afviste at nedlægge et fogedforbud mod bogen.

Bogen blev udgivet af forlaget Aschehoug i oktober og indeholder ifølge Høibys advokater flere urigtige og ulovlige påstande om ham.

Derfor har advokaterne forsøgt at få standset salget af bogen med et fogedforbud.

Det blev dog afvist, hvorfor Høiby skulle betale 460.000 norske kroner til Aschehoug og 70.500 norske kroner til Den Norske Forlæggerforening.

Det svarer samlet set til knap 336.000 danske kroner.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 02/12/2025 - 08:00

FAKTA: En både priset og billig spise

* Suppe kan både være en luksusret og den billigste ret overhovedet og er derfor altid blevet spist af høj som lav.

* I løbet af 1800-tallet blev det efter fransk forbillede udbredt i det fine danske borgerkøkken at servere suppe som en optakt til middagen. En af de fineste af slagsen var skildpaddesuppe.   

* Til hverdag spiste man ofte supper drøjet med gryn, brød, tørrede ærter eller bælgfrugter.  

* I Skandinavien var det før i tiden også normalt at spise søde supper, men den skik er stort set forsvundet nu. Det var for eksempel sødsuppe, der bestod af frugtsaft, gryn, rosiner, svesker og kanel.

Kilde: Danmarks Nationalleksikon, lex.dk. 

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 02/12/2025 - 08:00

Dine rester kan koges til lækre supper

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Der er både penge at spare og delikate måltider i vente, hvis du kaster dig over suppegryderne denne vinter.

Alt fra slatne grøntsager til skroget fra lørdagskyllingen kan forvandles til en slubrende smagsoplevelse.

Så tøv en kende, inden du kyler resterne i skralderen, siger kokkelærer Thomas Rønsch Toftdahl fra Hotel- og Restaurantskolen.

- Man kan virkelig få nogle smage frem i supper, fordi de er så koncentrerede. Smagfuldheden øger mæthedsfølelsen, og så er det bare en god udnyttelse af råvarerne, fastslår han.

Stort set alle grøntsagsrester kan bruges til at kreere en grøntsagsfond. Kog dem blot i vand i halvanden times tid. Herefter sigter du grøntsagerne fra, og så har du en fond, der danner base for en lækker omgang suppe.

Det samme gælder for skroget fra en kylling, fiskeben og de forskellige suppeben, det er muligt at købe til en god pris ved slagteren.

Kog for eksempel kyllingeskroget sammen med løg og nogle gulerødder.

Kyllingeskrog og andre suppeben skal helst have lov til at koge i omkring tre og en halv time. Fiskeben skal ikke have mere end en halv times tid.

Til de cremede supper kan hjemmelavede pureer være et hit. Har du for eksempel nogle lidt trætte tomater liggende, kan de hakkes og koges i saltet vand, til de er helt møre, og til allersidst blendes de.

- Tomat har ret meget umami (den femte grundsmag, red.) i sig, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl, der gerne bruger tomatpuré som smagsgiver i en græskarsuppe.

Mens tomatpuré skal opbevares i desinficerede patentglas, kan du sagtens fryse dine hjemmelavede fonder ned.

- Jeg kender til folk, der bruger isterningebakker. Så hælder de den koncentrerede fond ned i bakken og smider den i fryseren. Det er helt genialt, siger kokkelæreren.

Laver du store suppeportioner, kan de også opbevares på frys. Her kan du bruge plastikbeholdere eller fødevareegnede fryseposer.

- Med supper er det bare vigtigt at huske, at de skal være kølet ned, før du fryser dem. Ellers kan der meget nemt gå bakterier i, siger Thomas Rønsch Toftdahl og fortsætter:

- Hvis man har lavet en suppe med meget fløde i, så kan den godt skille lidt, når man luner den op igen. Det sker der ikke noget ved. Man kan bare samle den igen med en lille smule maizena.

Savner du lidt knas som topping på suppen, kan du også kreere den af, hvad du allerede har i køkkenet.

Har du nogle løg, der synger på sidste vers, kan du dehydrere dem i ovnen. Det gør du ved at skære dem ud i løgringe og bage dem ved ovnens laveste varme (cirka 50-60 grader) i en god rum tid - for eksempel natten over.

- Så bliver de helt sprøde og hårde og smager meget koncentreret af løg, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl.

Er du frisk på at nørde lidt mere igennem, kan du koge skræl fra grøntsager i en gryde med lidt vand. Kog, indtil du står med en smattet masse, som du blender. Lad puréen stå og trække natten over.

- Dagen efter smøres det helt tyndt ud på et stykke bagepapir på en bageplade, og så bages det ved 100 grader i et par timer, til det er helt tørt og fast.

Nu kan du knække stykker af grøntsagspuréen og friturestege dem én efter en.

- Så får man de lækreste chips, der smager af grøntsager, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek