Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 07/12/2024 - 08:00

Mads Langer: Jeg mærker en stor kærlighed indeni

Musikeren insisterer på at lede efter lyset, på trods af at han det forgangne år har været igennem nogle af de sværeste udfordringer, der har mødt ham i livet.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Man siger, at musik er følelsernes sprog. Og tonerne tager over, når Mads Langer mangler ordene.

- For mig er det min sjæl, jeg udtrykker, når jeg spiller og synger. Men musik har aldrig i sin essens - for mig - handlet om mig. Det handler om os, siger han.

- Det handler om fællesskab. Det handler om at mødes i et rum, hvor vi forbinder os til hinanden frem for at være os selv nærmest. Når man mødes omkring musik, gør det, at man på en eller anden måde går direkte ind i hinandens hjerter uden alle mulige omveje.

I TV 2-programmet "Piano", som sendes lørdag aften, forsøger intetanende amatørpianister at finde vej ind i hans og i pianisten Tanja Zapolskis.

Et piano er placeret på en række travle togstationer, og her sætter passionerede amatørpianister sig foran klaveret og spiller et stykke i håbet om at få tiden til at gå i stå, bare for en stund.

Hvad de ikke ved er, at Mads Langer og Tanja Zapolski lytter med i al hemmelighed for at sammensætte et hold, der skal give koncert i Det Kongelige Danske Musikkonservatorium på Frederiksberg.

Man ser ellers ikke ofte Mads Langer i underholdnings-tv.

Men i "Piano" har han noget særligt på spil.

- Jeg føler, at jeg er lavet til den rolle, jeg har fået, fortæller han.

- Det giver bare så meget mening at være med til at lave et program, der hylder mit hjertebarn, klaveret.

Mads Langer var halvandet år gammel, da han lige akkurat kunne nå tangenterne, og siden har han faktisk ikke sluppet dem.

Han begynder hver dag og slutter hver aften af foran sit klaver.

- Det har været en del af alle mine dage i mit liv. Både de lyse og de mørke. Når jeg har været forvirret. Når jeg har været ked af det. Når jeg har haft et knust hjerte. Når jeg har mistet mennesker, der er gået bort. Det er i alt. Alle afspekter, alle livets op- og nedture, fortæller Mads Langer åbenhjertigt.

- Jeg ved ikke, om man skal kalde det en redning - det lyder så dramatisk - men når livet virkelig har været svært, har klaveret været et sted, jeg har søgt hen og vidst, at når jeg sætter mig der, kommer der ro i mit hoved, og så kan jeg mærke, at alting nok skal gå på en eller anden måde.

Klaveret indleder også åbningsnummeret på hans nye album, "Kærlighed & frygt". Hans syvende skive, men den første på dansk, så det føles næsten som en debut, fortæller han.

Sangene handler om at møde livet med åbne øjne, både når det er lyst, og når det er mørkt. Præcis som tangenterne på klaveret.

- Jeg kan ikke kontrollere, hvordan livet udvikler sig ... men jeg har indflydelse på, hvordan jeg selv forholder mig til det, siger han.

- Selv om jeg har været igennem nogle af de sværeste ting, der har mødt mig i livet, skilsmisse og tabet af min bedste veninde, der gik bort alt for tidligt, har jeg lært at blive stående, kigge efter lyset, efter det gode, og ikke lukke ned for mig selv.

- Det kan lyde paradoksalt, men jeg har aldrig haft det bedre i mit hjerte end nu. Jeg har aldrig haft det mere kærligt og roligt og fredfyldt. Jeg er ikke lavet af sten, og jeg bliver påvirket af det, der sker. Men det ændrer ikke på, at jeg mærker en stor kærlighed indeni, både til mig selv og til livet og til den verden, jeg er en del af.

For Mads Langer er hans musik og lyrik dagbogssider, der er revet ud og lavet til sange.

- Det er vildt at kunne kigge tilbage på mit liv gennem mine albums og se den udvikling, der har været, siger den 40-årige sangskriver.

- Så jeg glæder mig til at se, når jeg engang skal herfra og kigger tilbage på livet, hvad der er sket fra nu og frem. For jeg har en helt klar fornemmelse af, at jeg står ved en skillevej på en eller anden måde. Måske kan man sige, at jeg er på vej ind i anden halvdel af livet og ind i anden halvdel af min karriere.

Næste år kan den prisvindende musiker markere sit 20-års jubilæum.

Hans allerførste single, "Breaking News", udkom i 2005. Året efter sendte han sit debutalbum, "Attention Please", på gaden, og med det fulgte der international attention.

Han tog til New York, efter en talentspejder fra et stort udenlandsk pladeselskab havde spottet ham til en koncert i Danmark.

Men efter et ophold i den amerikanske metropol, som Frank Sinatra sang i nummeret "New York, New York" om, at hvis man kan klare den der, kan man klare den "anywhere", vendte Mads Langer alligevel tilbage til Danmark.

Hjem til autenticiteten, væk fra maskineriet.

Og han klarede den alligevel, viste det sig.

Især efter fortolkningen af Olive-nummeret "You're Not Alone". En følelse, der ellers havde ramt ham i den konsumerende millionby.

Nummeret var at finde på hans tredje plade, "Behold", fra 2011, som efter en international pladekontrakt også blev udgivet i USA og i resten af Europa.

- Jeg er meget optaget af Einstein, som siger, at Gud ikke kaster med terninger, fortæller Mads Langer.

- Jeg spiller klaver og guitar og synger og skriver sange, og hvis det er meningen, at det skal nå ud til mange mennesker fortsat, er jeg med på den, men jeg er også med på, hvis det ikke skal, lyder det fra ham.

- Jeg er drevet af et rent hjerte, der ønsker at formidle lys og kærlighed. Jeg er her ikke for at være rig og berømt. Jeg er her, fordi jeg kan mærke, at det er det, jeg er skabt til at gøre, og at det har en effekt på folk og gør en positiv forskel.

For få år siden opstod muligheden igen for det, der potentielt kunne blive hans helt store globale gennembrud.

Nummeret "Lightning" fra hans sjette plade, "Where Oceans Meet", der udkom i 2021, blev spillet på amerikansk radio og opnåede en imponerende placering på en af Billboards anerkendte hitlister.

Hans hold i USA havde et forløb klar, og i den lå en intensiv promotionplan og en omfattende opvarmningsturné for en større amerikansk artist.

Men Mads Langer havde ikke dollartegn i øjnene. I stedet så han ind i sin nyfødte datters.

Han satte sin internationale karriere på pause på ubestemt tid - måske er det for altid.

- Jeg tror ligesom med alt andet, at det handler om at være drevet af de rigtige ting. Selv om der er aspekter og kræfter i den branche, jeg er en del af, der er drevet af kommerciel interesse, og hvor mange nuller, der er efter ettallet, så er det ikke det, jeg er drevet af, fastslår han.

- Når man er bevidst om det, kan man navigere i det. Og hvis man kan formå stadig at forbinde sig med sit eget hjerte, er det min oplevelse, at det hæver sig langt over folk, der tænker profit.

Netop nu er Mads Langer landet rundt med sit danske album.

Den 7. december spiller han sit sidste show, og så er der juleferie, inden han slutter et foranderligt år af med udgivelsen af nytårsnummeret "Raketter".

- Jeg glæder mig til at restituere og til at være sammen med min familie og kigge tilbage på alt det, jeg har oplevet. Og så er jeg i gang med at skrive nye sange, som jeg ser frem imod at gøre færdige, så de kan komme ud og leve, fortæller Mads Langer.

- Det har aldrig været mere inspirerende og spændende og dejligt at lave musik, end det er nu. Så jeg tror, der kommer nogle sange ud af mig i fremtiden, som vil være nogle af dem, jeg kommer til at kigge tilbage på som mine favoritter, når jeg engang skal lave mit livs greatest songs.

Næste afsnit af "Piano" kan ses på TV 2 og TV 2 Play lørdag.

/ritzau/

København, 07/11/2025 - 11:02

Populære podcastværter går sammen om nyt fodboldformat

Cengiz og Hav indleder et nyt samarbejde med fodboldpodcasten "Elastico", som særligt er til de fans, der synes, at fodboldsnak også kan blive for analytisk.

Der er spændende nyt til alle fodboldfans, som også nyder at have godt selskab i ørene.

De populære podcastværter Cengiz Salvarli og Havshen Nabaz slår pjalterne sammen i en ny fodboldpodcast med titlen "Elastico", som får premiere 10. november.

Det afslører Podimo i en pressemeddelelse.

I "Elastico" vil de to værter ikke kun tale om taktik og resultater, men også om kulturen og de personligheder, fodboldverdenen består af.

- Vi vil gerne skabe et fællesskab, hvor alle shababs (slangudtryk for venner, red.) kan tappe ind og være en del af snakken, uden det bliver for analytisk. Det handler om underholdning og de ærlige diskussioner, som oftest opstår efter anden halvleg, siger Havshen Nabaz - kendt som Hav - i pressemeddelelsen.

- Vi elsker fodbold, men vi elsker også alt det, der sker omkring den - kulturen, stilen og de store personligheder. Elastico er for alle, der har en holdning, griner højt og elsker spillet lige så meget som vi gør, tilføjer Cengiz Salvarli, der i offentligheden er kendt som Cengiz.

Hver uge vil ugens højdepunkter og virale øjeblikke fra sporten tages op - ufiltreret og til tider højlydt, skriver Podimo.

Der vil i hvert program også blive kåret ugens spiller, bommert og mål.

Trofaste fans af Hav og Cengiz havde muligvis allerede luret, at der var et nyt projekt under opsejling.

Hav delte tilbage i maj et billede af duoen på sin Instagram med teksten: "Vi har noget spændende til jer efter sommer!".

Cengiz Salvarli er kendt fra realityserien "Familien fra Bryggen" og som ægtemand til Stephanie "Geggo" Karma Salvarli, som han også har podcasten "Geggo og Gengiz" med.

Havshen Nabaz er kendt fra podcasten "Hav og Kamal", som han laver sammen med Kamal Hassan. Han har tidligere deltaget i det populære TV 2-program "Forræder".

"Elastico" udkommer hver mandag på Podimo.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 07/11/2025 - 10:57

Kollega afløser Morten Kjeldgaard i Vild med dans efter øjenoperation

Eugen Miu erstatter Morten Kjeldgaard i "Vild med dans", efter at han fredag er blevet opereret i øjnene.

Danseren Morten Kjeldgaard udgår af resten af denne sæson af "Vild med dans", og han erstattes af Eugen Miu.

Det siger programmets redaktør, Mads Elis Højbjerg Ravn, ifølge TV 2.

- Vi er glade for, at en af vores dygtige professionelle dansere er trådt til i sidste øjeblik, og vi glæder os meget til at byde Eugen Miu velkommen tilbage på dansegulvet i aften.

Morten Kjeldgaard meldte torsdag ud på Instagram, at han ikke ville danse i fredagens program, fordi han skulle opereres i øjnene.

Danseren Eugen Miu har tidligere i sæsonen været en del af dansekonkurrencen, da han dannede par med sangeren Sissal.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 07/11/2025 - 10:00

FAKTA: En særlig dansk ret

* Øllebrød er en gammel dansk ret, som ikke kendes fra andre lande.

* Traditionelt er øllebrød blevet serveret til morgenmad om vinteren vekslende med havregrød, fordi det var godt at få noget varmt i maven, inden man skulle ud i kulden og arbejde.

* I "Frøken Jensens Kogebog" fra 1936 står der om øllebrød: "Der kan serveres spegesild eller ansjoser og rå fløde til."

* Øllebrød kan modvirke forstoppelse, da rugens høje indhold af kostfibre har opsuget rigeligt væske, hvilket fremmer passagetiden gennem fordøjelsessystemet.

Kilde: Danmarks Nationalleksikon.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 07/11/2025 - 10:00

Eksperternes guide: Sådan giver du øllebrøden et moderne pift

Udnyt dine rugbrødsrester, og genopdag en gammel klassiker i øllebrøden med disse enkle fif fra grødeksperten og kogebogsforfatteren.

Øllebrød er en af de retter, der bare dufter af barndom. Og så er det julens bæredygtige morgenmad.

For når julefrokosten er holdt, og vi har rugbrødsrester efter det store kolde bord med sild og postej, er der ingen grund til at smide dem i skraldespanden.

Brødresterne kan med fordel trylles om til en velsmagende og hyggelig omgang øllebrød. Her får du to øllebrød-elskeres bud på de perfekte ingredienser til deres øllebrød:

1) Grødekspert Lasse Skjønning Andersen.

Lasse Skjønning Andersen er grødnørd til fingerspidserne og stifter og ejer af restaurantkæden GRØD.

For ham begynder en øllebrød med et godt rugbrød.

- Et godt rugbrød er for mig et med masser af kerner. Og så må det også gerne være godt maltet - det vil sige, at det indeholder maltsirup, der er med til at gøre rugbrødet sødt og mørkt, siger han og fortsætter:

- Men det er også min erfaring, at der er meget delte meninger om rugbrødstypen, fordi øllebrød for mange er så stærkt forbundet med traditioner.

Når det kommer til øllet, har Lasse Skjønning Andersen testet flere forskellige typer mørkt øl som både stout og bock.

Men faktisk er det i hans optik den helt klassiske mørke hvidtøl, der egner sig bedst.

- Der findes ikke 100 forskellige varianter derude som med pilsner, men der findes nogle stykker, og jeg synes overordnet, at de har lidt samme smagsudtryk, siger han.

Hvis du vil have din øllebrød til at smage ekstra varm og julet, er kanel en oplagt smagsgiver, påpeger grødeksperten. Det kan også være krydderier som anis eller kardemomme.

- Alt hvad du vil putte i en gløgg, kan du i princippet også putte i øllebrød. Det er kun dit temperament, der afgør smagsprofilen. Personligt kan jeg godt lide den rimelig klassisk og så lade toppingen skeje lidt ud, siger han.

For mange er øllebrød lig med flødeskum - punktum. Men der må ifølge Lasse Skjønning Andersen gerne være lidt flere smagselementer, herunder både syre og fedme.

Syren kan eksempelvis komme fra havtorn eller en solbærkompot. Og det kan også være fra æbler, som både har noget sødt og syrligt i sig.

Det fede element kan sagtens være flødeskum, som også kan blandes med skyr. Du kan også mikse med hvid chokolade, som spiller godt sammen med solbær.

Slut eventuelt af med sprøde, karamelliserede rugbrødscroutoner på toppen, foreslår grødeksperten.

2) Kok og kogebogsforfatter Trine Hahnemann.

- Jeg elsker øllebrød, så jeg er sådan en type, der har en pose i fryseren, hvor jeg samler mine rugbrødsrester hen ad vejen. Når der er nok, kan man bare tø dem op, og så er der til øllebrød, siger hun.

Ifølge kogebogsforfatteren kan man snildt blande flere forskellige slags rugbrød.

- Alt efter hvad man er brændt inde med, så kan det meste faktisk fungere, siger hun.

Trine Hahnemann har skrevet flere kogebøger til udlandet. Her har hun sommetider helt udeladt øl i sin opskrift, og det kan man ifølge hende sagtens, da smagen i øllebrød primært kommer fra rugbrødet og det sukker, man putter i.

- Jeg bruger dog aldrig hvidt sukker. Brug hellere brun farin, en gylden sirup eller honning, foreslår hun.

Hvis du vil have en let ølsmag, kan du bruge en light pilsner, og hvis du virkelig godt kan lide smagen af øl, kan du for eksempel bruge en sød IPA, siger forfatteren.

For at pifte smagen op, kan du tilsætte citronskal og citronsaft.

- Du kan også tilsætte kanel og appelsinjuice, så får den en anden sødme og en lidt mere krydret smag. Giv eventuelt grøden et tvist med tørret frugt som dadler eller figner, siger Trine Hahnemann.

Til slut kan der toppes med appelsinfilet eller æbler eller pærer i tern.

- Generelt synes jeg, at man skal bruge de frugter, der er i sæson om vinteren, siger hun.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek