København, 05/04/2024 - 16:00
Danske farvande bugner med billig overset delikatesse
Stenbiderrognen er en elsket spise, men stenbiderbestanden er under pres. Derfor kan du med fordel se mod en række alternativer, der også letter budgettet.
Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus
Selv om foråret har gjort sit indtog, er forårsbebuderen stenbideren ikke fulgt med.
Der bliver nemlig fanget færre af fiskene med den lækre rogn i de danske farvande. Og man bør derfor faktisk stoppe fiskeriet af stenbideren, lød det tidligere i år fra DTU Aqua.
Men hvilken rogn kan du så købe med samvittigheden i behold, hvis du vil byde dine gæster på lækre fiskeæg?
- Silderogn er rigtig lækkert og er ikke noget, som folk bruger særlig tit. Det er ærgerligt. Vi skal spise meget mere sild, for vi har masser af det, lyder det fra Søren Bich, der er køkkenchef på restauranten Alimentum i Aalborg.
Ud over at du hjælper stenbiderbestanden med at finde fodfæste igen ved ikke at købe rognen, så hjælper du også din pengepung.
- Stenbiderrogn er dyrt, fordi de ikke fanger noget. Silderogn er derimod væsentligt billigere, siger Søren Birch og peger på andre typer rogn, du kan prøve:
- Du kan også prøve ørredrogn, som også er en fantastisk spise. Ellers er der også imiteret rogn, som kan være lavet på eksempelvis tang. Det er super bæredygtigt.
Søren Birch medgiver dog, at du nok godt ville kunne smage forskel på andre typer rogn, men kalder det stadig et godt alternativ til stenbiderrognen.
- Du får stadig den der perlende fornemmelse i munden, og at det popper, som så mange godt kan lide, siger han.
Nogle andre gode alternativer til stenbiderrognen er løjrom og heltrogn, lyder det fra Jens Peter Moestrup Hansen, der er kok og fiskehandler hos Hav i Torvehallerne i København.
Heltrogn stammer fra fisken helt. Ikke at forveksle med løjrom, som stammer fra den mindre fisk heltling.
- Løjrom fås både i en svensk og en amerikansk variant og har i lang tid været dyr, men nu er prisen altså faldet, siger han og påpeger, at spisen dog stadig ikke er billig.
- Det er fine, små æg, som popper helt fantastisk. I princippet kan jeg faktisk bedre lide dem end stenbiderrognen, siger han.
- Det er ikke sæson endnu for heltrogn, som først kommer hen mod sensommeren. Ligesom løjrom popper den også helt fantastisk, siger fiskehandleren.
Det er Mads Dalsborg, der er kok og ejer af restauranten Bjørnekælderen på Frederiksberg, helt enig i.
Han mener, at du sagtens kan udskifte stenbiderrognen, uden at det gør noget for smagsoplevelsen
- Jeg ville købe heltrogn i stedet. Det synes jeg egentlig smager bedre. Og så er det heller ikke så hypet, hvilket jeg godt kan lide, siger han.
- Det er ikke sikkert, du kan finde det i et supermarked. Gå til din lokale fiskehandler. Han eller hun kan altid hjælpe dig med at skaffe det, siger Mads Dalsborg.
Hvis du efter alle de alternative rogn-forslag ikke er klar til at slippe stenbiderrognen, kan du sagtens købe den fra andre steder i verden, hvor bestanden er fin, forklarer Jens Peter Moestrup Hansen.
- Hvis du kan leve med, at kvaliteten er dårligere, kan du prøve den islandske. Senere i sæsonen kommer den grønlandske også, som du kan købe frem for den danske, siger han.
/ritzau fokus/