København, 16/05/2025 - 05:00
Sortering er ikke nok - affald skal helt undgås
Et katalog fra grønne organisationer peger på muligheder for langt mere genbrug fremfor dyr genanvendelse.
Af: Af Susanne Anette Andersen, Ritzau
Danskernes affaldsmængder er blandt de allerstørste i Europa.
Derfor er det ikke nok med endeløse diskussioner om affaldssortering, og om hvor mange spande vi hver skal have.
Det mener seks organisationer, der nu præsenterer et katalog med 64 forslag, som konkret kan reducere Danmarks affaldsmængder, forbruget af naturens ressourcer og CO2-udledningen.
- Vi har brugt enormt meget tid på at diskutere sortering og spande og farven på dem. Men sortering af affald til genanvendelse har ingen indflydelse overhovedet på mængden af affald, og mængderne skal ned, siger Jens Bomann Christensen, direktør i brancheforeningen Cirkulær.
Cirkulær står sammen med Danmarks Naturfredningsforening, Plastic Change, Rådet for Grøn Omstilling, Ingeniørforeningen IDA og Concito bag udspillet til en i deres øjne mere ambitiøs affaldspolitik.
Udspillet kommer samtidig med, at regeringen og Folketinget begynder arbejdet med en revision af klimaloven.
70 procent af de globale CO2-udledninger kommer fra udvinding og forarbejdning af naturressourcer.
Så jo længere produkter og materialer bruges og genbruges, desto bedre er det for klimaet.
- Klimaregnskabet ser ikke på, om jeg køber for 10.000 kroner plastiklort på Temu hver måned. Dermed vender vi det blinde øje til en stor del af vores CO2-udledninger, siger Jens Bomann Christensen.
Han peger på, at det er fint med elbiler, sol og vind. Men grøn omstilling handler ikke kun om energi og transport, men også om vores forbrug.
Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, er enig.
- Når Folketinget snart skal revidere klimaloven, er det helt oplagt, at vi også fokuserer på at reducere vores forbrug af naturens ressourcer, fordi det også er nøglen til at reducere vores CO2-udledninger, siger hun.
Kataloget rummer en lang række forslag til konkret lovgivning og forskellige tiltag samt analyser, der adresserer nogle af de mest klimabelastende produkter, som smides lynhurtigt ud såsom meget elektronik.
Med udspillet har de seks organisationer fokuseret på, at forslagene skal være til at realisere samt flytte ansvaret fra den enkelte forbruger og over på nogle generelle rammer, der gør en forskel.
/ritzau/