Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 13/07/2025 - 00:52

DBU-direktør forlanger realistiske forventninger efter EM-nedtur

Peter Møller ser EM-finalen i 2017 som en slags hæmsko og kalder på realistiske forventninger til kvinderne.

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

I 2017 var Danmarks kvindelandshold i EM-finalen og fik sølvmedaljer.

Det var et historisk godt resultat, som dog plantede helt urealistiske forventninger til kvindelandsholdet i danskerne.

Nogenlunde sådan kan Peter Møllers budskab opsummeres, da han sent lørdag aften forsøger at sætte Danmarks EM-nedtur i perspektiv.

Cirka otte år efter den store finaledag i Holland sluttede EM i 2025 nemlig med det tredje danske nederlag ud af tre mulige - det dårligste EM-resultat for et dansk kvindelandshold nogensinde.

Skuffende, medgiver Dansk Boldspil-Unions fodbolddirektør. Men at tro, at Danmark stryger i finalen, som europæisk kvindefodbold har udviklet sig siden 2017, er urealistisk, slår han fast.

- Det spøgelse og den hæmsko, det er, at vi kom i finalen i 2017, gør, at folk tror, at det er vores niveau. Vi andre har godt været klar over, at dem, vi møder, er rigtig stærke, siger Peter Møller.

Siden 2017 har de store internationale forbund skruet markant op for fokus på kvindefodbold, og det har fået de nationale forbund til at følge efter.

I Europa er de traditionelle stormagter gået i front, og i den konkurrence kan Danmark ganske enkelt ikke følge med, som det ser ud nu, mener Peter Møller.

- Vi har en drøm om at vinde EM-pokalen. Vi var tæt på i 2017, men vi skal også være realistiske. De store lande har flere spillere og større økonomi, så vi skal stå på tæer for at få drømmen opfyldt.

- Lige nu skal vi erkende, hvor vi står nu, og så skal vi sætte en masse ting i gang, siger Peter Møller, som mener, at Danmark "er langt bagefter", når det kommer til at drømme om en EM-finale.

Han kalder på, at hele det danske fodboldsystem stimler sammen for at løfte kvindefodbolden. DBU kan ikke gøre det alene, er budskabet. Men der er tiltag på vej.

- Vi skal have flere piger til at spille fodbold, vi skal have langt bedre børnefodbold til pigerne, vi skal have bedre talentudviklingsmiljøer til pigerne, og vi skal have en bedre liga. Der er mange ting, der skal til for at løfte dansk fodbold.

- Et trick, der ikke koster noget, og som er lidt en kulturændring, er, at de bedste piger spiller med drengene. Vi skal have endnu bedre spillere med endnu bedre færdigheder. Ellers får vi problemer, siger Peter Møller med henvisning til, at piger fra næste sæson kan spille med drengehold, der er op til to år yngre.

Han advarer om, at Danmark lige nu er på et niveau, hvor man langtfra kan forvente, at deltagelse ved slutrunder er en selvfølge.

- Vi er ikke gået i stå, men vi skal gøre mere. Jeg synes, at der allerede nu bliver gjort et godt stykke arbejde i klubberne. Og talentudviklingssystemet fungerer. Men det er ikke godt nok, hvis vi drømmer om at komme med til alle slutrunder. Vi skal agere som et samlet system, hvis vi skal løfte dansk kvindefodbold, og vi har meget at gøre.

- Vi har investeret massivt i kvindelandsholdet. Men det hjælper ikke kun at investere i toppen. Vi skal også investere i fundamentet, så vi også om seks, otte og ti år kan drømme om at kvalificere os til slutrunder. Løfter vi ikke niveauet, kommer vi slet ikke med, siger Peter Møller.

Han glæder sig desuden over, at flere af de store herreklubber har kastet ressourcer efter kvindefodbold.

FC Midtjylland er rykket op i ligaen, FC København er rykket op i den næstbedste række, og Brøndby er gået over til fuldtidsprofessionalisme.

/ritzau/

Los Angeles, 15/07/2025 - 19:11

Psykologisk thriller dominerer årets Emmy-nomineringer

Robyn Beck/Ritzau Scanpix

Emmy-uddelingen finder sted i september. "The White Lotus" og "The Last of Us" er blandt de nominerede.

Den psykologiske thrillerserie "Severance" topper listen over nomineringerne til uddelingen af årets Emmy-priser.

Serien er således nomineret i 27 kategorier, herunder Bedste Dramaserie.

Det fremgår af den samlede nomineringsliste, der er blevet offentliggjort tirsdag.

I "Severance" følger man et hold af kontoransatte, hvis hukommelse ved et indgreb er blevet opdelt mellem deres arbejds- og privatliv.

I hælene på "Severance" følger krimidramaserien "The Penguin", der handler om Batman-superskurken af samme navn, med 24 nomineringer.

Den kommende prisuddeling løber af stablen natten til den 15. september i Los Angeles. Den amerikanske tv-pris anses for at være tv-verdenens svar på Oscar-showet, der hædrer filmbranchen.

Også titler som "The White Lotus" og "The Last of Us" er blandt de serier, der er blevet nomineret til adskillige Emmy-priser.

De har hver især fået henholdsvis 23 og 16 nomineringer - begge er ligeledes i spil til at vinde prisen for Bedste Dramaserie.

Begge serier har gået deres sejrsgang verden over. "The White Lotus" havde premiere i 2021 og har indtil videre kørt i tre sæsoner.

I serien følger man gæster og ansatte på et luksusresort kaldet "The White Lotus". Hver sæson foregår på en forskellig destination med hver deres gæster og personale. Enkelte karakterer er med i flere sæsoner.

Imens er "The Last of Us" baseret på et populært Playstation-spil og foregår i en post-apokalyptisk verden, hvor en svampeepidemi har ødelagt civilisationen.

Ved årets uddeling er også serier som "The Bear" og "Hacks" blandt de nominerede.

Prismodtagerne ved årets Emmy-uddeling bliver udpeget af cirka 26.000 kunstnere, instruktører, producere og andre medlemmer af Television Academy, som står bag prisuddelingen. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det er den amerikanske komiker Nate Bargatze, der er vært for uddelingen i september.

/ritzau/

Læs Mere >>

Los Angeles, 15/07/2025 - 19:04

Psykologisk thriller dominerer årets Emmy-nomineringer

Emmy-uddelingen finder sted i september. "The White Lotus" og "The Last of Us" er blandt de nominerede.

Den psykologiske thrillerserie "Severance" topper listen over nomineringerne til den kommende uddeling af Emmy-priser.

Serien er således nomineret i 27 kategorier, herunder bedste dramaserie.

Det fremgår af den samlede nomineringsliste, der er blevet offentliggjort tirsdag.

I "Severance" følger man et hold af kontoransatte, hvis hukommelse ved et indgreb er blevet opdelt mellem deres arbejds- og privatliv.

Også populære titler som "The White Lotus" og "The Last of Us" er blandt de serier, der er blevet nomineret til adskillige Emmy-priser.

De har hver især fået henholdsvis 23 og 16 nomineringer - begge er ligeledes i spil til at vinde prisen for bedste dramaserie.

Den kommende prisuddeling løber af stablen 15. september. Den amerikanske tv-pris anses for at være tv-verdenens svar på Oscar-showet, der hædrer filmverdenen.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 16/07/2025 - 08:00

FAKTA: Lystfiskertegn og fritidsfiskertegn

* Du skal have lystfiskertegn, hvis du vil fiske med almindelig fiskestang.

* Du er dog fritaget for at betale for lystfiskertegn, hvis du er under 18 år eller har ret til folkepension.

* Lystfiskertegn kan købes for en dag, en uge eller et år ad gangen. For et år koster det 214 kroner (2025).

* Hvis du vil fiske med andre redskaber end almindelig fiskestang, såsom garn eller net, skal du i stedet have et fritidsfiskertegn.

Kilder: fisketegn.dk og lfst.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 16/07/2025 - 08:00

Lyst til fiskeri i fritiden? Disse regler skal du kende

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Der er mange regler at forholde sig til, hvis du selv vil fange dine fisk. Vicefiskeriinspektør hjælper dig med at overholde reglerne.

Hvis du tilbringer nogle fridage i nærheden af vandet, kan det virke tillokkende at finde fiskegrejet frem og prøve lykken.

Men før du smider snøren i, er det vigtigt at kende reglerne ved den sø, kyst eller å, hvor du tilbringer sommerferien.

Ifølge Steen Majland, der er vicefiskeriinspektør hos Landbrugs- og Fiskeristyrelsen, er en typisk overtrædelse i sommerperioden, at der bliver fisket uden fisketegn.

- Du skal have fisketegn, hvis du vil fiske med en almindelig fiskestang eller andet udstyr såsom ruser. Men vi ser især, at lystfiskerne glemmer at betale. Og den forglemmelse koster et gebyr på fire gange beløbet for et fisketegn, siger han.

Fisketegn kan købes på fisketegn.dk for en dag, en uge eller et år ad gangen.

Han fremhæver desuden tre vigtige ting, man bør have for øje: fiskens mindstemål, fredningstid for fisken, og om det overhovedet er tilladt at fiske det specifikke sted.

- Du skal sætte dig ind i reglerne. Mange ynder at gå ned til den lokale havn eller mole. Men den lokale havnemyndighed kan bestemme, at der ikke må fiskes der. Det ses typisk ved skiltning.

- Ved mange udløb af åer på kysten eller fjorden må du ikke fiske inden for 500 meter af åens udløb. Det kan gøre stor skade på bestanden, fordi der til tider kan opholde sig en stor mængde af for eksempel laks eller havørred, der trækker op i vores vandløb for at yngle, siger han.

Det er den generelle bestemmelse, men der kan være undtagelser, lyder det fra Steen Majland.

Derfor anbefaler han, at du undersøger det på Landbrugs- og Fiskeristyrelsens hjemmeside eller kontakter styrelsen, hvis du er i tvivl.

På Landbrugs- og Fiskeristyrelsens hjemmeside finder du også en oversigt over mindstemålene, fangstbegrænsninger og fredningstiderne på de fisk, der ifølge styrelsen er de mest almindelige arter i danske farvande at få på krogen som lyst- eller fritidsfisker.

Reglen for mindstemål er udtryk for, hvor stor en bestemt fiskeart skal være for at du må tage den med hjem. Fredningstiderne dækker over det tidsinterval, hvor man ikke må fange en bestemt fiskeart.

Det lyder måske simpelt, men ifølge Henrik Carl, der er forskningsmedarbejder på Statens Naturhistoriske Museum, kan det være svært at finde rundt i.

- Problemet er, at nogle af reglerne bliver opdateret hele tiden, og de er ikke samlet et sted. Derfor kan man ikke regne med det, man undersøgte sidste år, siger Henrik Carl.

Nogle af arterne fremgår af Landbrugs- og Fiskeristyrelsens oversigt, men langtfra alle.

Ideelt set så forskningsmedarbejder Henrik Carl, at du kunne slå det op på din telefon, mens du var ude at fiske.

Henrik Carl ved, at det er nogle høje krav at stille til Landbrugs- og Fiskeristyrelsen, men han synes også, at det er et problem, hvis lystfiskere bryder loven i god tro.

- De fisk, der er fredet, er det, fordi de er ved at være udryddet fra naturen, og så kommer de aldrig igen. Hver art har en værdi i sig selv og er en del af et økosystem, siger Henrik Carl.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek