København, 12/11/2023 - 08:00
Højere varmeregning på vej til gaskunder
Fra 1. januar stiger prisen på distributionen af naturgas. Det sker, fordi antallet af danskere, der varmer hjemmet op med gas, falder.
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
Varmer du hjemmet op med naturgas, skal du forberede dig på lidt højere røde tal på energiregningen.
Når kalenderen skifter fra 2023 til 2024, hæves prisen nemlig på tariffen for distributionen af gassen.
Ifølge Videncentret Bolius betyder det en stigning på mellem 638 og 1734 kroner om året for en gennemsnitlig kunde.
Ændringen sker, fordi energisystemet i Danmark er under forandring.
Det fortæller Sune Holm, der er driftsdirektør i den statsejede virksomhed Evida, som står for at distribuere gas i hele landet.
- Flere kunder skifter til fjernvarme og varmepumpe, og der kommer mere biogas på gasnettet. Og det ændrede forbrugsmønster gør altså, at vi laver en justering af priserne fra 1. januar, siger han.
Kort sagt får Evida færre kunder, og det gør det dyrere at holde systemerne kørende.
- Gasnettet skal holdes ved lige, og vi skal betale de omkostninger lige meget hvad. Derfor betyder det noget, at der kommer lidt færre kunder, og at dem, vi har, bruger gasnettet på en anden måde end tidligere, siger Sune Holm.
I det store billede kan du som gaskunde have rimelig meget ro i maven.
På nuværende tidspunkt er Europas gaslagre godt fyldte, og i modsætning til sidste år er der ikke krisestemning på markedet.
Det fortæller Jens Nærvig Pedersen, der er råvareanalytiker hos Danske Bank.
- Det giver stadig mening at kigge på, hvor du kan spare. Gassen er nemlig ikke decideret billig, siger han.
Samtidig bør du i dit energibudget tage højde for, at der ikke skal særligt meget til at ryste markedet, lyder det fra råvareanalytikeren.
- Der er mange ting, som er fuldstændig ude af vores hænder, og som kan påvirke prisen herhjemme. Der skal ikke meget til, før prisen pludselig ryger i vejret, og det skal man være forberedt på i sit budget, så man har noget at stå imod med, siger Jens Nærvig Pedersen.
Han peger på den verserende krig mellem Israel og Hamas som noget, der kan påvirke gasmarkedet. Hvis krigen for eksempel sætter en stopper for gasforsyningerne fra Mellemøsten til Europa, vil det betyde, at Europa skal købe gas andre steder, hvilket kan blive en dyr affære.
En anden faktor er en øget vandstand i Panamakanalen, der helt konkret kan forsinke transporten af gas. Sidst, men ikke mindst, spiller vejret en rolle.
- Hvis temperaturen pludselig falder drastisk, vil varmebehovet stige, og så forbruger vi mere gas, siger Jens Nærvig Pedersen og fortsætter:
- Vinden påvirker også. Hvis det blæser meget, leverer vindmøllerne et godt bidrag til elproduktionen. Når vindmøllerne står stille, bruger kraftværkerne gas, hvilket påvirker prisen.
/ritzau fokus/