København, 23/12/2024 - 09:00
Dit aflagte juletræ kan gøre nytte i haven
Juletræets rejse behøver ikke at slutte, når juledagene er ovre. Der er nemlig mange måder at få gavn af gran derhjemme.
Af: Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus
Når salmerne er forstummet, og pynten er pillet af juletræet, har det traditionsrige træ udspillet sin rolle i stuen for i år.
Men der er stadig meget værdi tilbage i stammen, nålene og grenene. Særligt hvis du har en have, fortæller Therese Nissen, som er natur- og miljøpolitisk rådgiver hos Danmarks Naturfredningsforening.
- Man kan klippe juletræet i stykker og bruge det i kvashegn i haven, siger Therese Nissen og fortsætter:
- Man kan også bruge det på nogle dedikerede områder, hvor man lægger sit afklippede kvas, grene og blade. Det giver boliger til pindsvin, mus og forskellige andre arter, der kan finde en vinterplads.
Du kan også nøjes med at fjerne pynt og stearin fra juletræet og lade det stå bart ude i haven. Her kan det eksempelvis fungere som en foderstation for havens fugle.
- Hæng et par mejsekugler eller en foderautomat op i juletræet, siger Knud Flensted, som er biolog hos DOF Birdlife.
- Det er en rigtig god måde at få nogle gode fugleoplevelser på. Det er en god måde at lære fuglene at kende på. Og hvis man stiller det lige foran et vindue, så ser man lige pludselig nogle fugle, man ikke vidste, var i ens nabolag.
Du kan selv lave mejsekuglerne, så du undgår plastiknettet rundt om, supplerer Therese Nissen.
En anden måde at bruge det udtjente juletræ er ved at finde grensaksen frem og klippe nogle af grenene af. De kan bruges som dække for havens mere sarte stauder som beskyttelse mod kulde og frost.
Har du et surbundsbed - for eksempel rhododendron eller blåbær - er det også oplagt at udnytte grantræets pH-værdi.
- For at bevare surheden i sådan et bed skal der en gang imellem tilføres noget surt udefra. Det er ofte spagnum, men bruger man det, bidrager man til at grave vores højmoser op, og det er ikke så smart.
- I stedet kan man altså klippe sit grantræ i småstykker og bruge grannålene til at opretholde surheden i bedet, forklarer Therese Nissen.
Har du en fingernem familie, er der også god underholdning at hente i juletræet. Skær det op i nogle mindre stykker, og find nogle gode knive frem. Så har I materiale til jeres helt eget snitteværksted.
- Man kan snitte små figurer eller måske lave en knagerække. Det er kun fantasien, der sætter grænser.
- Og så skal man selvfølgelig lige være opmærksom på harpiks, tilføjer hun.
En sidste mulighed er at donere det brugte træ, så det kan bruges som underholdning for dyr eksempelvis i den lokale zoologiske have, åbne landbrug eller skolelandbrug, hvis de tager imod den slags.
/ritzau fokus/