Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

22/11/2024 - 08:00

Sådan tøjler du udgifterne i årets dyreste måned

Udgifter til jul og nytår napper en stor del af budgettet i december. Få eksperternes fif til at skære ned på de dyre poster.

Hans Meineche/Ritzau Scanpix

Af: Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus

Gaver, julemiddag, julefrokoster, pakkeleg, nytårsfejring og måske nyt tøj til diverse sammenkomster. Man kan let tabe pusten og overblikket over de mange store og små udgifter, der pibler frem i løbet af december.

Med lidt snilde kan du dog barbere en god bid af de årligt tilbagevendende udgiftsposter.

Det mest oplagte sted at spare er nok på gaverne. Det er til gengæld ikke det sjoveste sted, bemærker Elizabeth Frank Nebelong, som driver instagramprofilen Budgetnørden og afholder kurser under navnet Budgetskolen.

Hun opfordrer derfor til at fokusere på de impulskøb, der ofte følger med ned i kurven, når der først er åbnet for sluserne.

- Butikkerne gør alt, hvad de kan, for at få dig til at købe lidt ekstra. Det kan være en gave, der er lidt dyrere, end du havde tænkt. Eller også kunne det være lækkert med en ny kjole eller en læbestift til julefrokosten. Det er ting, der er "nice to have", og som er lette at putte i kurven.

Du skal måske også til forskellige arrangementer, hvor der skal laves pakkeleg.

Selv om I har aftalt en begrænsning på, hvad gaven må koste, er det alligevel en ekstraudgift og sandsynligvis et merforbrug, fordi hverken giver eller modtager ellers ville have købt tingen.

Derfor har de hos Elizabeth Frank Nebelong haft en regel om, at man ikke må købe noget, men finde noget derhjemme til pakkelegen.

- I stedet for at købe en 30 kroners-ting kan det være en bog, man selv har læst, som andre kunne have lyst til at læse. Man kan lave en stikling af en plante, man har derhjemme. Eller finde en pose pasta. Har man børn, kan de få lov til at være kreative og lave en perleplade.

- Det handler egentlig mest om at spille og ikke så meget om selve gaven, forklarer hun.

Louise Skjødsholm er specialkonsulent i finansielt forbrug hos Råd til Penge, som drives af Finanstilsynet, og hun anbefaler at lave et budget over decembers mange udgifter.

- Få planlagt alle udgifterne til jul og nytår. Det er gaver, mad, drikke, julefrokoster, pynt og transport. Alle de udgifter skal med.

- Og så skal man lave et realitetstjek: Hvad brugte jeg egentlig på de poster sidste år? Så kan man se på, om det er nok, eller om det er noget, der bliver dyrere, eller som man kan gøre billigere, siger Louise Skjødsholm.

Pas dog på med at tage de alt for lyserøde briller på og tro, at det kan gøres meget billigt. Selv om pakkelegsgaverne i sig selv ikke vælter budgettet, så kan mange bække små for en hel familie hurtigt løbe op.

Louise Skjødsholm foreslår at aftale et loft over julegaverne med familien. Et andet forslag går på at lægge vejen forbi de lokale genbrugsbutikker. Her kan du finde alt fra julegaver og julepynt til pakkelegsgaver til en god pris.

Og så kan julefrokosten laves som et sammenskudsgilde.

- Man kan lave en plan i god tid, så kan man købe ind, når tingene er på tilbud, lyder hendes råd.

Elizabeth Frank Nebelong supplerer, at det er en god idé at se realistisk på mængderne, man indkøber og serverer til jul. Der skal selvfølgelig ikke mangle noget, men der kan være en del penge at hente ved at undgå overdreven overflod.

/ritzau fokus/

København, 05/12/2025 - 13:47

Netflix lander stor milliardaftale om at købe HBO Max

Netflix køber Warner Bros. Discoverys film- og tv-studier og HBO Max for omkring 530 milliarder kroner.

Netflix har lavet en aftale med konkurrenten Warner Bros. Discovery om at købe Warner Bros., herunder dets film- og tv-studier og streamingtjenesten HBO Max.

Det oplyser Netflix i en pressemeddelelse.

Handlen har en samlet værdi på 82,7 milliarder dollar, svarende til omkring 530 milliarder kroner.

Ifølge Netflix vil handlen betyde, at streamingselskabet kan tilbyde mere og udvide forretningen.

- Sammen kan vi give publikum mere af det, de elsker, og være med til at definere historiefortælling i det næste århundrede, siger Ted Sarandos, som er en af to topchefer i Netflix, i meddelelsen.

Der har inden offentliggørelsen været rygter i flere amerikanske medier om, at Netflix lå i front i en budkrig med Paramount Skydance og Comcast, som angiveligt også skulle have været interesserede i at købe Warner Bros. Discovery.

Warner Bros. Discovery ejer også flere tv-kanaler, herunder CNN. Netflix har dog kun været interesseret i at købe den del af selskabet, som omfatter film- og serieproduktion.

Warner Bros. Discovery satte formelt sig selv til salg i oktober.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 05/12/2025 - 13:38

Netflix lander stor milliardaftale om at købe HBO Max

Netflix køber Warner Bros. Discoverys film- og tv-studier og HBO Max for omkring 530 milliarder kroner.

Netflix har lavet en aftale med konkurrenten Warner Bros. Discovery om at købe Warner Bros., herunder dets film- og tv-studier og streamingtjenesten HBO Max.

Det oplyser Netflix i en pressemeddelelse.

Handlen har en samlet værdi på 82,7 milliarder dollar, svarende til omkring 530 milliarder kroner.

Ifølge Netflix vil handlen betyde, at streamingselskabet kan tilbyde mere og udvide forretningen.

- Sammen kan vi give publikum mere af det, de elsker, og være med til at definere historiefortælling i det næste århundrede, siger Ted Sarandos, som er en af to topchefer i Netflix, i meddelelsen.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

FAKTA: Fire fif der booster smagen

* Tilsæt krydderierne først, når du skal stege noget, og lad dem stege lidt, inden du tilføjer resten af ingredienserne.

* Damp grøntsager i stedet for at koge dem, så bevarer de mere smag.

* Tilføj andet end vand, når du koger noget. Det kan være krydderier eller urter.

* Brug både olie og smør, når du steger. Smør giver smag, og olie sørger for, at maden ikke brænder så nemt på.

Kilde: bogen "Spis bedre end din nabo" af Julia Prokopenko.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

Slip sanserne løs i køkkenet og spar penge på indkøb

Der er besparelser at hente på madkontoen, hvis du tør at springe ud i intuitiv madlavning, siger kok og forfatter.

Du vinder både tid og penge ved at lade din intuition lede dig på vej, når du bikser aftensmaden sammen.

Det mener i hvert fald kok og madiværksætter Julia Prokopenko, der er kendt som vært på DR-programmet "Danmarks nye livret".

Nu er hun aktuel med bogen "Spis bedre end din nabo", der rummer tip til, hvordan du i højere grad kan skifte stringente opskrifter ud med ren mavefornemmelse.

- Når vi ikke følger opskrifter, lader vi sanserne fortælle os, om vi er på rette kurs eller ej. På den måde kan madlavning blive en form for meditation, men det kræver, at man vælger at stole på sig selv i stedet for opskriften, siger Julia Prokopenko.

Hendes guide tager udgangspunkt i de fire p'er: prepping, produkt, proces og parring.

Prepping handler om at opbygge et solidt lager af smagsgivere, som du altid har ved hånden. Det kan være alt fra diverse krydderier og olier til tahin, sennep og honning.

Det vigtige er, at du har grundsmagene repræsenteret - surt, sødt, salt, bittert og umami.

- En pose gulerødder og et kyllingebryst på tilbud kan du få til at smage af så mange forskellige ting, hvis du har de her smagsgivere. Så udvid dit forrådskammer, lyder opfordringen fra Julia Prokopenko.

Produkt dækker over, at du tilegner dig en grundviden om de fødevarer, du kokkerer med. På den måde ved du, hvilke ingredienser der kan erstatte hinanden, så du bruger, hvad du allerede har i køleskabet, og ikke farer ud for at købe ekstra ind.

- Et græskar opfører sig på samme måde, som rodfrugter gør. Det vil sige, at du godt kan erstatte græskar med gulerod, mens du for eksempel ikke kan erstatte græskar med agurk, fordi agurken opfører sig anderledes, forklarer hun.

Du hjælper dig selv ved at tænke i råvarefamilier. Tilhører råvarer den samme familie, kan de med høj sandsynlighed afløse hinanden. Står du og mangler kefir til en ret, kan det nemt erstattes med et andet syrnet mælkeprodukt, såsom cremefraiche eller neutral yoghurt.

Men som med alle andre færdigheder kræver det øvelse, og du skal turde at teste ting af i køkkenet, understreger Julia Prokopenko.

- Det er erfaringen, der gør, at du udvikler et kompas, og så skal du ikke være så bange for, at noget går galt, siger hun.

P nummer tre er proces. Når du forstår de forskellige madlavningsprocesser, er det lettere for dig at freestyle. Det handler om at forstå forskellen på, hvad der sker med en råvare, når du for eksempel koger, bager eller steger den.

- Græskar smager for eksempel meget forskelligt, alt efter hvilken proces du bruger til at tilberede det, siger Julia Prokopenko.

Det sidste p står for parring, og det går i sin enkelthed ud på, at du formår at sammensætte et måltid, så det går op i en højere enhed. Her kommer du ifølge Julia Prokopenko langt ved at tænke i teksturer og grundsmage.

- Grunden til, at vi ikke bare kan ignorere det trin, er, at vi er biologisk og kulturelt betinget, i forhold til hvad vi anser som værende et tilfredsstillende måltid, siger hun og fortsætter:

- Kombinationen af noget surt, sødt, salt sammen med noget cremet og sprødt er egentlig bare det, der skal til, for at vores hjerner er tilfredse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek