Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

14/04/2023 - 08:00

Fakta: Husk fisketegnet

Af: Af Mads Ingemann Abbes, Ritzau Fokus

* Det er nødvendigt med et fisketegn, når man fisker i offentligt tilgængeligt fiskevand.

* Børn under 18 og pensionister er dog undtaget.

* Hvis man fisker med stang, skal man have et lystfiskertegn.

* Prisen er 185 kroner for et år, 130 kroner for en uge og 40 kroner for en dag.

* Hvis man fisker med garn og ruser, skal man have et fritidsfiskertegn. Det koster 300 kroner om året.

* Man kan købe fisketegn online på fisketegn.dk.

Kilde: Fiskeristyrelsen.

/ritzau fokus/

København, 05/12/2023 - 16:23

DR sætter sammen med kendte kvinder fokus på overgangsalderen

I en ny programserie sætter forskere sammen med ukendte kvinder og velkendte ansigter - blandt andre Line Baun og Cecilie Hother - fokus på overgangsalderen.

Hvad sker der fysisk og mentalt, når østrogenniveauet daler, og kroppen indtræder i overgangsalderen?

Det sætter DR fokus på i en ny programserie.

I "Velkommen til overgangsalderen" fortæller en række kvinder om de forandringer og udfordringer, de hver især oplever - herunder tørre slimhinder, vrede, angst, parforholdsproblemer, hedeture og umulig nattesøvn - i overgangsalderen, som er perioden omkring den sidste menstruation.

Både almindelige kvinder og kendte ansigter medvirker i programrækken. Blandt de kendte kvinder, som sætter ord på følelserne og symptomerne, er vært Cecilie Hother, frisør Gun-Britt Zeller, entertainer Søs Egelind og skuespillerne Trine Pallesen, Lone Hertz og Lærke Winther samt kommunikatør og influencer Line Baun Danielsen.

Det oplyser public service-stationen i en pressemeddelelse.

De fortæller blandt andet om at føle sig alene, om at blive overmandet af raseri og lade det gå ud over de nærmeste, hormonbehandling, om brudte forhold, angsten for at miste deres kvindelighed og det at træde ind i en ny epoke af livet.

- Vi håber, at vi med programmerne kan være med til at nedbryde tabuet om overgangsalderen og starte værdifulde samtaler om denne vigtige periode i kvinders liv. Ikke kun kvinder imellem, men også mellem mænd og kvinder, på arbejdspladserne og i samfundet generelt, siger programchef Anne Garlichs i pressemeddelelsen.

Ud over de personlige beretninger vil forskere fortælle om viden på området i Danmark sammenlignet med andre lande, oplyser DR.

Første afsnit af "Velkommen til overgangsalderen" kan se på DRTV den 7. december fra klokken 6.00 og på DR1 samme aften klokken 21.25.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 05/12/2023 - 16:07

DR og en række kendte kvinder sætter fokus på overgangsalderen

I en ny programserie sætter forskere sammen med ukendte kvinder og velkendte ansigter - blandt andre Line Baun og Cecilie Hother - fokus på overgangsalderen.

Hvad sker der fysisk og mentalt, når østrogenniveauet daler, og kroppen indtræder i overgangsalderen?

Det sætter DR fokus på i en ny programserie.

I "Velkommen til overgangsalderen" fortæller en række kvinder om de forandringer og udfordringer, de hver især oplever - herunder tørre slimhinder, vrede, angst, parforholdsproblemer, hedeture og umulig nattesøvn - i overgangsalderen, som er perioden omkring den sidste menstruation.

Både almindelige kvinder og kendte ansigter medvirker i programrækken. Blandt de kendte kvinder, som sætter ord på følelserne og symptomerne, er vært Cecilie Hother, frisør Gun-Britt Zeller, entertainer Søs Egelind og skuespillerne Trine Pallesen, Lone Hertz og Lærke Winther samt kommunikatør og influencer Line Baun Danielsen.

Det oplyser public service-stationen i en pressemeddelelse.

De fortæller blandt andet om at føle sig alene, om at blive overmandet af raseri og lade det gå ud over de nærmeste, hormonbehandling, om brudte forhold, angsten for at miste deres kvindelighed og det at træde ind i en ny epoke af livet.

- Vi håber, at vi med programmerne kan være med til at nedbryde tabuet om overgangsalderen og starte værdifulde samtaler om denne vigtige periode i kvinders liv. Ikke kun kvinder imellem, men også mellem mænd og kvinder, på arbejdspladserne og i samfundet generelt, siger programchef Anne Garlichs i pressemeddelelsen.

Ud over de personlige beretninger vil forskere fortælle om viden på området i Danmark sammenlignet med andre lande, oplyser DR.

Første afsnit af "Velkommen til overgangsalderen" kan se på DRTV den 7. december fra klokken 6.00 og på DR1 samme aften klokken 21.25.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 05/12/2023 - 09:00

FAKTA: Opskrift på brændte mandler

* Kom nogenlunde lige dele mandler og sukker i en pande eller gryde og tilsæt en smule vand. En basisopskrift er 200 gram mandler, 225 gram sukker og en deciliter vand.

* Du kan også pifte dine brændte mandler op med smage som lakridspulver, kanel, ingefær eller den japanske citrusfrugt yuzu.

* Varm blandingen op ved middelvarme, indtil al væsken er fordampet. Hold hele tiden øje med blandingen.

* Når væsken er fordampet, vil sukkeret begynde at karamellisere og sætte sig på mandlerne.

* Hæld blandingen ud på et stykke bagepapir, og fordel mandlerne. Husk, at underlaget skal kunne holde til varmen.

* Når mandlerne er kølet ned, kan du brække dem fra hinanden.

Kilder: Anders Kuk Kristensen, medejer og køkkenchef hos Ghrelin, og Mads Dalsborg, køkkenchef i Bjørnekælderen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 05/12/2023 - 09:00

Sådan laver du dine egne lækre brændte mandler

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

To professionelle kokke tager dig med i køkkenet, så du kan lære at lave klassiske brændte mandler eller pifte dem lidt op til dine julegæster.

Det er snart jul igen, og flere steder i landet breder den søde duft af brændte mandler sig fra gadesælgere.

Hvis du vil lave en stor portion til dig selv og dine julegæster, får du her kyndig vejledning fra to professionelle kokke.

Start med at finde en pande eller gryde, som du kan bruge til at lave dine brændte mandler.

Anders Kuk Kristensen, der er medejer og køkkenchef hos Ghrelin i Aarhus, bruger selv en wokpande, når han laver brændte mandler derhjemme.

- Det fungerer bedst med noget, som har lidt kant, siger han.

Basisopskriften til brændte mandler indeholder mandler, sukker og en smule vand.

Du kan i princippet frit vælge, hvilke mandler du bruger. Men kokken har selv sine præferencer.

- Jeg er lidt feinschmecker, så jeg bruger kun store spanske mandler. Men man kan også bruge billigere mandler. Fordelen ved store mandler er, at de bedre kan holde til den varme sukkermasse, siger han og tilføjer, at han også fjerner skallen.

Ifølge Anders Kuk Kristensen kan det betale sig at bruge den ekstra tid på at afskalle mandlerne, fordi det fjerner den bitre smag, som skallen kan have.

Du kan dog sagtens lave dine brændte mandler uden at fjerne skallen.

- Jeg plejer at bruge nogenlunde samme mængde mandler og sukker. Til 200 gram mandler bruger jeg for eksempel 225 gram sukker og én enkelt deciliter vand, siger han.

Kom alle ingredienser i en pande, og varm det hele op ved middel varme. Du skal være tålmodighed og hele tiden holde øje med blandingen.

Hvis du vil krydre dine brændte mandler med andre smage, foreslår Anders Kuk Kristensen, at du kommer en teske lakridspulver per 100 gram sukker i blandingen og en kvart vaniljestang.

Sådan foretrækker han at lave brændte mandler. Og fordelen ved at lave dem selv er, at du kan bruge de smage, som du selv kan lide.

Der er også andre måder at pifte mandlerne op, så dine gæsters ganer bliver overrasket.

Mads Dalsborg, der er køkkenchef hos Bjørnekælderen på Frederiksberg, foreslår, at du kommer en smule hakket ingefær eller den japanske citrusfrugt yuzu i sukkerblandingen.

- De giver brændte mandler en friskhed i smagen, og det er et godt alternativ til den ellers fede og tunge julemad, siger han og tilføjer:

- Sådan ville jeg give mine brændte mandler et twist.

Når du har kommet alle ingredienserne i panden, skal du vente på, at al væsken er fordampet.

Derefter vil sukkeret karamellisere og sætte sig på mandlerne, siger Anders Kuk Kristensen.

- Jeg tilføjer en skefuld smør og en fingerspids salt, når jeg kan se, at sukkeret begynder at sætte sig på mandlerne, siger han.

Når mandlerne er klar, fordeler du dem ud på et stykke bagepapir, så de kan køle ned. Husk at tænke over, om underlaget kan holde til den høje varme.

Vent, indtil mandlerne er kølet helt af, og så kan du brække dem fra hinanden og opbevare dem i en lufttæt beholder.

Og du skal ikke være bange for at lave for mange brændte mandler.

- De smager også godt som topping til en risalamande, siger Mads Dalsborg.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv