06/08/2025 - 08:00
FAKTA: Hjemmelavet ketchup
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
* Ingredienser:
10 kilo hele tomater (giver 2-3 liter ketchup).
9-9½ kilo solmodne og et halvt til 1 kilo mellemmodne tomater.
6 store løg.
6 deciliter sukker.
7 deciliter eddike.
3 spiseske salt.
2 store hele hvidløg.
1 spiseske sennepspulver.
1 spiseske friskkværnet peber.
* Sådan gør du:
Læg tomater og løg i en bradepande, og bag dem ca. 40 minutter ved 200 grader i almindelig ovn. Løgene skal være bløde og gerne let bagte/karamelliserede på overfladen. Hvis du gerne vil have en ketchup med mere dybde i smagen, skruer du op på 220 grader og lader tomaterne få en let ristet overflade. Tomaterne vil smide noget af saften under opvarmning.
Hæld den gennemsigtige saft fra, hvis du gerne vil spare lidt kogetid, og hæld de ovnbagte tomater over i en stor gryde efterhånden, som de opnår den ønskede bagning. Varm op til kogepunktet, og tilsæt derefter de resterende ingredienser.
Kog det hele ind uden låg og ved svag varme. Denne proces kan tage et par timer. Når massen er kogt så meget ind, at du regner med, at den vil blive tyk, når den blendes, tager du den af varmen.
Blend massen glat i en kraftig blender. Har du ikke en blender, kan du anvende en tomatmølle.
Smag ketchuppen til - tilsæt salt, sukker eller citronsaft for henholdsvis mere dybde, sødme eller syre.
Er ketchuppen for tynd, efter den er blendet, kan den koges mere ind ved svag varme. Den varme ketchup hældes på rengjorte glas og henkoges i 30 minutter, fra overfladen bevæger sig i glassene (ketchup er ofte så tyk, at den ikke bobler som sauce, når den når kogepunktet).
Tip: Tomatsaften, der hældes fra tomaterne, efter de har været i ovnen, har både smag og ernæringsmæssig værdi. Frys den i mindre portioner, og brug den som smagsgiver til tomatsuppe eller i andre tomatbaserede retter.
Kilde: Yen Frydensberg Egebak, der er forfatter til "Din guide til fantastiske tomater".
/ritzau fokus/