København, 30/03/2023 - 10:00
Er græsset grønnere hos naboen? Sådan får du den perfekte plæne
En grøn græsplæne kan virke som et uoverskueligt projekt, der aldrig rigtig lader til at lykkes. Her giver to greenkeepere dig råd til at opnå den grønne plæne.
Af: Af Mads Ingemann Abbes, Ritzau Fokus
For mange husejere vil en græsplæne fyldt med visne pletter, der har fået et gult skær, være et velkendt syn.
Nu er foråret så småt ved at gøre sit indtog over landet, hvilket betyder, at det snart er sæson for at hoppe i havetøjet. Her kan det være nærliggende at lægge ud med at få bugt med havens centrum - græsplænen.
To eksperter i græs, der til daglig servicerer golfbaner og private græsplæner, giver gode råd til at komme i mål med en frisk og grøn plæne.
- Her i opstarten af foråret er det rigtig vigtigt, at man giver græsplænen noget gødning, der har en quick release, siger Rolf Kuhre, der er drift- og udviklingschef hos græsplejervirksomheden Nanostone Easy-Green.
- Det vil sige, at gødningen kommer hurtigt i gang med at nære græsplænen, så der kommer noget vækst, og vi får noget farve.
Her stemmer Michael Jepsen, der er stifter af DM Greenkeeping, i. Han forklarer, at man skal købe gødning, der har NPK på mærkatet.
- Har du en sund og flot græsplæne, skal man bruge omkring fire kilo gødning per 100 kvadratmeter. Har du derimod en græsplæne, som er meget medtaget af mos, så er man oppe i fem kilo, siger han.
Inden man spreder gødningen, er det dog vigtigt, at man har det korrekte udstyr. Man er nødt til at investere i en gødningsspreder, da det ellers er umuligt at få et ensartet resultat, forklarer både Michael Jepsen og Rolf Kuhre.
- Når den første omgang gødning er udløbet, skal man give plænen en gødning, der kan tåle varme. Der vil jeg anbefale, at man bruger en semiorganisk eller en fuldorganisk gødning, siger Rolf Kuhre.
Michael Jepsen foreslår ligeså, at man bruger organisk gødning.
- Den er fantastisk god at bruge i maj, juni og juli måned, fordi den styrker græsset, forbedrer livet i jorden. Og så er den langsomtvoksende, hvilket betyder, at man kan følge med i forhold til klipningen, lyder det.
Klipningen kan man dog ikke komme udenom. Den er nemlig essentiel for det endelige resultat.
- 50 procent af resultatet er midlerne, men den sidste halvdel kommer ved at klippe græsplænen. Jo oftere du klipper græsset, jo tættere bliver det. Fire gange om ugen er optimalt, siger han.
Hvis man ikke har tiden til at slå græsset fire gange om ugen, men stadig ønsker den grønne plæne og er villig til at bruge penge på at få den, foreslår Michael Jepsen en ny teknologi, der efterhånden er at finde i flere haver.
- Robotplæneklipperen er virkelig vidunderet til husejeren, der ønsker en flot græsplæne, siger han.
Når vi træder ind i efteråret og græssonen er ved at være forbi, er det også vigtigt, at man giver plænen de bedste forudsætninger over vinteren.
Det gør man ved først at fjerne blade, grene og lignende fra plænen samt at slå græsset på den højeste indstilling.
- Man skal give græsplænen en sidste omgang gødning omkring september eller oktober. Der vil jeg anbefale en organisk gødning, der kan ligge hen over vinteren og sørge for at holde gang i plænen, siger Rolf Kure.
/ritzau fokus/