Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 30/03/2023 - 10:00

Er græsset grønnere hos naboen? Sådan får du den perfekte plæne

En grøn græsplæne kan virke som et uoverskueligt projekt, der aldrig rigtig lader til at lykkes. Her giver to greenkeepere dig råd til at opnå den grønne plæne.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Mads Ingemann Abbes, Ritzau Fokus

For mange husejere vil en græsplæne fyldt med visne pletter, der har fået et gult skær, være et velkendt syn.

Nu er foråret så småt ved at gøre sit indtog over landet, hvilket betyder, at det snart er sæson for at hoppe i havetøjet. Her kan det være nærliggende at lægge ud med at få bugt med havens centrum - græsplænen.

To eksperter i græs, der til daglig servicerer golfbaner og private græsplæner, giver gode råd til at komme i mål med en frisk og grøn plæne.

- Her i opstarten af foråret er det rigtig vigtigt, at man giver græsplænen noget gødning, der har en quick release, siger Rolf Kuhre, der er drift- og udviklingschef hos græsplejervirksomheden Nanostone Easy-Green.

- Det vil sige, at gødningen kommer hurtigt i gang med at nære græsplænen, så der kommer noget vækst, og vi får noget farve.

Her stemmer Michael Jepsen, der er stifter af DM Greenkeeping, i. Han forklarer, at man skal købe gødning, der har NPK på mærkatet.

- Har du en sund og flot græsplæne, skal man bruge omkring fire kilo gødning per 100 kvadratmeter. Har du derimod en græsplæne, som er meget medtaget af mos, så er man oppe i fem kilo, siger han.

Inden man spreder gødningen, er det dog vigtigt, at man har det korrekte udstyr. Man er nødt til at investere i en gødningsspreder, da det ellers er umuligt at få et ensartet resultat, forklarer både Michael Jepsen og Rolf Kuhre.

- Når den første omgang gødning er udløbet, skal man give plænen en gødning, der kan tåle varme. Der vil jeg anbefale, at man bruger en semiorganisk eller en fuldorganisk gødning, siger Rolf Kuhre.

Michael Jepsen foreslår ligeså, at man bruger organisk gødning.

- Den er fantastisk god at bruge i maj, juni og juli måned, fordi den styrker græsset, forbedrer livet i jorden. Og så er den langsomtvoksende, hvilket betyder, at man kan følge med i forhold til klipningen, lyder det.

Klipningen kan man dog ikke komme udenom. Den er nemlig essentiel for det endelige resultat.

- 50 procent af resultatet er midlerne, men den sidste halvdel kommer ved at klippe græsplænen. Jo oftere du klipper græsset, jo tættere bliver det. Fire gange om ugen er optimalt, siger han.

Hvis man ikke har tiden til at slå græsset fire gange om ugen, men stadig ønsker den grønne plæne og er villig til at bruge penge på at få den, foreslår Michael Jepsen en ny teknologi, der efterhånden er at finde i flere haver.

- Robotplæneklipperen er virkelig vidunderet til husejeren, der ønsker en flot græsplæne, siger han.

Når vi træder ind i efteråret og græssonen er ved at være forbi, er det også vigtigt, at man giver plænen de bedste forudsætninger over vinteren.

Det gør man ved først at fjerne blade, grene og lignende fra plænen samt at slå græsset på den højeste indstilling.

- Man skal give græsplænen en sidste omgang gødning omkring september eller oktober. Der vil jeg anbefale en organisk gødning, der kan ligge hen over vinteren og sørge for at holde gang i plænen, siger Rolf Kure.

/ritzau fokus/

USA, 17/06/2024 - 14:39

Gordon Ramsay i alvorlig ulykke: Heldig at være i live

Chris Pizzello/Ritzau Scanpix

En forslået Gordon Ramsay står frem efter en alvorlig cykelulykke med budskabet om at bruge cykelhjelm. Ifølge den kendte tv-kok reddede den hans liv.

Det var ved at ende fatalt galt for den verdensberømte tv-kok Gordon Ramsay, der er kommet alvorligt til skade efter en ulykke på cykel i den amerikanske delstat Connecticut.

Derfor står han frem i et opslag delt på Instagram med en livsafgørende opfordring.

- Jeg er taknemmelig for alle læger, sygeplejersker og personale på Lawerence + Memorial Hospital i New London, der passede på mig og undersøgte mig. Men mest taknemmelig er jeg for min hjelm, der reddede mit liv, skriver han blandt andet på det sociale medie.

- Jeg har det o.k. og brækkede ikke nogen knogler eller fik nogen større kvæstelser, men jeg er lidt forslået og ligner en lilla kartoffel.

I en video trækker Gordon Ramsay sin hvide kokkejakke op, og med meget rystende hånd fremviser han et enormt blålilla, nærmest sort, mærke.

Han har derudover tilføjet billeder af sit iturevne cykeltøj og smadrede hjelm.

- Jeg er ligeglad med, hvor kort turen er. Jeg er ligeglad med det faktum, at hjelmene koster penge, men de er nødvendige. Selv på børns korte cykelture er de nødt til at bruge hjelm, siger den 57-årige britiske kendiskok, der privat er gift og far til seks børn.

- Jeg er heldig at være her. Jeg har ondt. Det har været en brutal uge. Men jeg er sådan set ved at komme igennem det. Men jeg kan ikke understrege vigtigheden af at bruge hjelm.

Ifølge Rådet for Sikker Trafik er der cirka halvt så mange hovedskader blandt alvorligt tilskadekomne cyklister, der bruger hjelm, end blandt dem, der ikke bruger hjelm.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 17/06/2024 - 11:23

Dronning Margrethes nørklerier: Man får ryddet op i hovedet

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Dronning Margrethe blev med egne ord "hooked", da hun så sin mor, dronning Ingrid, brodere. Det fortæller den tidligere monark i et interview med Hendes Verden.

Akvarelmaling, illustrationer, decoupager og kostumer.

Dronning Margrethe elsker at nørkle, og i et stort interview med Hendes Verden deler hun nu sin begejstring for at brodere.

For den disciplin kommer der langt mere end broderier ud af, fortæller hun.

- Ja, man får ryddet op i hovedet sommetider – det er vist en udmærket ting, siger den abdicerede dronning til magasinet.

Som ung kunne dronning Margrethe faktisk ikke fordrage at sy - hun ligefrem hadede det, som Hendes Verden beskriver det.

Men da hun så sin mor, dronning Ingrid, brodere sammen med nogle af sine veninder, blev dronning Margrethe fortryllet af farverne og fik selv lyst til at nørkle med nål og tråd.

- Bum, sagde det, og så var jeg hooked, husker dronning Margrethe det.

Det er 64 år siden, og siden er det blevet til et væld af broderier. Senest til fire puder, som hun netop har færdiggjort, afslører dronningen over for Hendes Verden.

- Når man er glad for det, man sidder og laver, ja, så kan man jo ikke lade være at vise det frem, siger hun til magasinet.

Dronning Margrethe er kendt for kunst og kreativitet.

Senest har dronning Margrethe blandt andet designet Pantomimeteaterets nye fortæppe i Tivoli i København. Og så kan hendes kostumer og scenografi til en balletforestilling baseret på H.C. Andersens eventyr om "Klods-Hans" ses selvsamme sted fra 22. juni.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 17/06/2024 - 13:00

FAKTA: Følg Danmarks EM-kampe

* Danmark har indtil videre spillet en kamp i gruppespillet ved årets EM-slutrunde i Tyskland. Modstanderen var Slovenien, og kampen endte 1-1.

* Torsdag 20. juni møder Danmark England. Kampen fløjtes i gang klokken 18 og vises på TV 2.

* Tirsdag 25. juni møder Danmark Serbien. Kampen begynder kl. 21 og vises på DR.

Kilde: dbu.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 17/06/2024 - 13:00

Sådan vasker du fodboldtrøjen korrekt

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Undgå dumme fodfejl, når du vasker din elskede landsholdstrøje, og hold den frisk og pletfri gennem hele EM-slutrunden.

EM-feberen ruller gennem sommerlandet, og det betyder, at de rød-hvide fodboldtrøjer hives frem fra skabet og over hovedet på store såvel som små.

Midt i fodboldfeberen er det næsten uundgåeligt, at der havner pletter fra solcreme, øl eller is på de elskede trøjer. Men du begår nemt et ærgerligt selvmål, hvis du griber ud efter pletfjerningsmidlet på hylden i forsøget på at vaske snavset af.

Det siger Jeanette Lynge Nielsen, der deler rengøringstip på Instagram og hjemmesiden husmortip.dk.

- Det er dumt at bruge, fordi det ødelægger fibrene i stoffet, og det gør tit, at trykkene på trøjerne bliver opløst, fortæller hun.

Fodboldtrøjer er lavet af polyester, nylon eller lycra, og de materialer tåler ikke pletfjerner, vaskemiddel med optisk hvidt eller blegemiddel. Skyllemiddel går heller ikke.

- Fibrene i stoffet går ud af facon, og der kan komme pletter, der ikke kan vaskes af, lyder det fra Jeanette Lynge Nielsen.

Hun råder dig til at vaske fodboldtrøjen på maksimum 40 grader, men helst ikke mere end 30 grader. En for høj temperatur kan påvirke trøjens pasform og gøre, at farverne pludselig smitter af – også selv om trøjen har været vasket før.

- Kom ikke polyesterbluser i tørretumbleren. De kan faktisk komme til at lugte surt af det. Hæng dem ud i det gode danske vejr, tilføjer Jeanette Lynge Nielsen.

Her kommer hendes bedste fif til at få bugt med klassiske fodboldfan-pletter.

1) Øl og solcreme.

For begge dele virker det bedst at lægge blusen i blød med lidt opvaskemiddel natten over.

2) Stadionpølse med det hele.

Fedtet fra pølsen og remouladen behandles med lidt opvaskemiddel. Kom det på pletterne, og gnid meget forsigtigt, til det skummer op.

Kom herefter blusen i en plasticpose natten over, og vask som normalt dagen efter.

3) Sved.

Læg blusen i blød i lunkent vand med lidt vaskemiddel - gerne et sportsvaskemiddel, som indeholder bakterien probiotika.

- Det levende probiotika æder den føde, som de dårlige bakterier lever af, og så dør de. Det virker meget længe efter vask, så man ikke behøver bekymre sig, om blusen bliver klar til næste kamp, fortæller Jeanette Lynge Nielsen.

Skulle du komme ud for et uheld og få blod på fodboldtrøjen, kan det også fikses.

Skyl blot trøjen i koldt vand. Husk at skylle den med vrangsiden udad. Er der tale om indtørret blod, så læg trøjen i blød i koldt vand natten over.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek