Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 03/01/2024 - 10:00

Ekspertens tip: Sådan finder du det bedste sæde i flyet

Har du lange stænger, eller er du bekymret for turbulens? Her er de bedste flysæder på økonomiklassen - og dem du absolut skal holde dig fra.

Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Hvis du vil sidde bedst muligt i flyet, handler det ikke kun om at have alverdens støttepuder med. Det handler også om, hvilket sæde du sidder i.

Dog er der ikke et fasttømret regelsæt, som du kan følge, siger Flemming Lundberg Poulsen, der er chefredaktør for branchesitet FinalCall.travel.

- Flyselskaberne indretter flyene forskelligt, men i mange tilfælde kan man godt følge nogle tommelfingerregler for at finde de bedste sæder, siger han.

Hvis du vil mindske støjen fra flymotoren og mindske turbulensen, bør du eksempelvis vælge et sæde så langt fremme som muligt, fortæller Flemming Lundberg Hansen.

Det rigtige sædevalg kommer i de fleste tilfælde også an på personlig præference, men det er som regel de færreste, der er interesserede i midtersædet, lyder det fra chefredaktøren.

- Her kommer du til at sidde i et i forvejen trængt sæde mellem folk, du ikke kender.

- Det kan være smart som familie, men rejser du alene, kan det godt være surt, for det er svært at komme på toilettet, få noget fra hattehylden eller strække sig.

Ved gangen har du typisk privilegiet at have mere benplads og at kunne gå på toilettet uden at skulle kravle over de andre, mens du ved vinduet har nemmere ved at sove.

- Prøv dog så vidt muligt at undgå at købe gangpladsen lige ved toiletterne, for så kommer du til at sidde midt i en kø, og det kan godt være forstyrrende på en lang flyvetur, siger Flemming Lundberg Poulsen.

- Ligeledes er det dødens pølse at få en vinduesplads, hvor der så ikke er et vindue. Og det er der faktisk ofte en eller to rækker, der ikke har, i et normalt passagerfly.

Flemming Lundberg Poulsens råd er at bruge hjemmesiden seatguru.com, hvor du kan søge en specifik flytype frem og få en oversigt over, hvordan sæderne er indrettet, samt en rød, gul eller grøn score.

- Hjemmesiden er ikke hundrede procent korrekt, da den er bygget på feedback fra passagerer, men det er en god rettesnor, siger han.

Du kan også gå efter de mere specielle sæder som eksempelvis ved en nødudgang eller helt forrest, hvor du ikke har en række foran dig.

Men alle specielle sæder kommer med en risiko, advarer Flemming Lundberg Poulsen.

- Selv om du har mere benplads ved en nødudgang og på første række, så har du dit bord i armlænet ved siden af, og det gør sædet en smule smallere.

Du kan heller ikke have din taske liggende foran dig, hvis du sidder ved en nødudgang af sikkerhedsmæssige hensyn, fortæller chefredaktøren.

- Er du to meter høj, så er det måske en pris, du gerne vil betale.

Pas også på med de helt bageste sæder. For på især langrutefly kan du ifølge Flemming Lundberg Poulsen komme ud for, at sæderne ikke kan slås så langt tilbage, som de andre sæder kan.

- Ofte er der også en tendens til, at sæderne bagest kan sidde lidt tættere sammen, fordi flyskroget er en smule smallere der.

- Det kan dog også være en fordel, hvis så flyselskabet har valgt at placere to sæder i stedet for tre bagest. Så har du mere plads, tilføjer han.

/ritzau fokus/

København, 25/11/2025 - 15:28

Fyring fra Ekstra Bladet skyldes lydoptagelse forklarer journalist

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

René Fredensborg beklager, at han ikke oplyste kollega om, at han optog lyd til sit program efter julefrokost.

Kulturkommentator René Fredensborg forklarer, at hans fyring fra Ekstra Bladet skyldes, at han har optaget en radiooptagelse i en arbejdsmæssig sammenhæng uden den anden parts vidende.

Optagelsen skulle bruges til Fredensborgs radioserie "En Gonzo skifter spor" på radiostationen r8dio.

Det skriver han tirsdag på radioseriens Instagram, som han også har delt på sin Facebook-profil.

Han forklarer, at mikrofonen ikke var skjult for den anden person, men at han som satiriker og journalist har et ansvar for at oplyse, hvornår lydoptagelsen er i gang, hvilket han ikke oplyste.

- Det var en fejl og en alvorlig fejlvurdering fra min side, skriver han i opslaget.

René Fredensborg fortæller til Ekstra Bladet, at hændelsen skete i en elevator med en kollega efter en julefrokost hos mediet.

Han fortæller til mediet, at snakken i elevatoren var harmløs og en del af en længere optagelse, hvor han talte med flere personer.

Til julefrokosten indrømmer han at have drukket øl, men mener ikke, at han var beruset til arrangementet.

René Fredensborg fortæller i opslaget, at han forstår, at den pågældende person kunne føle sig "utryg og utilpas", hvilket han er ked af.

Han accepterer Ekstra Bladets beslutning, men han vil ikke afvise, at han over for en chefredaktør reagerede i "affekt med en skarp og direkte tone", hvilket han beklager i opslaget.

Til Ekstra Bladet vil han dog ikke uddybe, hvad han sagde til mediets chefredaktør Knud Brix.

René Fredensborg har været ansat som kulturkommentator på Ekstra Bladet siden 2021.

Han understreger, at fyringen ikke omhandler en MeToo-sag eller anden grænseoverskridende adfærd, men skal betegnes som en "faglig og etisk fejl".

I opslaget beskriver han også, at han ikke har smuglet eller været påvirket af stoffer, hvilket var årsagen til, at han blev fyret på Radio24syv tilbage i 2018.

Til Folkemødet på Bornholm havde han smuglet stoffer med via en autocamper, som to kolleger havde kørt gennem Sverige til Bornholm - uden at kende til stofferne.

Kulturkommentatoren fortæller i opslaget, at de seneste dage har været hårde, og at den kommende tid skal bruges på refleksion over situationen, og de konsekvenser handlingen har haft for andre.

Han ønsker ikke at uddybe sagen yderligere på nuværende tidspunkt, skriver han.

I årene på Ekstra Bladet har han anmeldt en lang række film, tv-serier, skrevet en række ledere og ageret som kommentator.

Ved siden af ansættelsen på Ekstra Bladet er han vært på den selvbiografiske radioserie "En Gonzo skifter spor" på radiostationen r8Dio.

Hans medvært i radioserien er skuespilleren Rasmus Bruun, som til Radio IIII udtaler, at der er blevet reageret på lydoptagelsen.

- Der er allerede fjernet elementer fra podcasten i onsdags, som har med den krænkede part at gøre, siger Rasmus Bruun til radiostationen.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 25/11/2025 - 15:11

Sjælden champagne fra britisk bryllup kommer på dansk auktion

En champagne lavet til prins Charles og prinsesse Dianas bryllup i 1981 kommer på auktion hos Bruun Rasmussen.

En champagne fra brylluppet mellem daværende prins Charles og prinsesse Diana i 1981 kommer under hammeren hos det danske auktionshus Bruun Rasmussen til december.

Det oplyser auktionshuset i en pressemeddelelse.

Der er tale om en "yderst sjælden" magnumflaske Dom Pérignon Vintage 1961. Af etikken fremgår det, at den indeholder 1,54 liter.

Champagnen er en særlig udgave, som blev fremstillet specielt til det kongelige bryllup. Der er trykt en særlig etiket på flasken.

De gyldne bobler er vurderet til mellem 500.000 og 600.000 kroner og kommer på auktion 11. december.

Thomas Rosendahl, der er chef for vinafdelingen hos Bruun Rasmussen, forventer stor international interesse fra både erfarne vinsælgere og samlere af kongelige genstande.

- Her er tale om en specialfremstillet champagne lavet til en verdensberømt begivenhed, hvilket gør den exceptionelt sjælden.

- Flasken repræsenterer ikke kun en højt estimeret Dom Pérignon-udgave, men også et enestående stykke britisk kulturhistorie, lyder det.

Brylluppet mellem Diana og Charles blev kaldt århundredets bryllup.

Det fandt sted 29. juli 1981 i St. Paul's Cathedral i London, hvorefter der var reception og fejring på Buckingham Palace.

Ifølge den britiske tv-kanal BBC blev det på verdensplan set af 750 millioner mennesker i 74 lande.

I Storbritannien, hvor dagen var erklæret en national helligdag, så 28,4 millioner med, mens 600.000 var dukket op i gaderne i London for at få et glimt.

Thomas Rosendahl kan ikke fortælle, hvem sælgeren af flasken præcist er, eller hvordan vedkommende er kommet i besiddelse af den.

Han kan dog sige, at flasken stammer fra Nordeuropa, og at sælgeren er en mangeårig kunde hos Bruun Rasmussen, som af og til sælger ud af sin vinsamling.

- Vinsamlere fra hele verden følger os, og det ved vores sælgere også, forklarer vinchefen.

Han siger, at en sådan flaske vil være en juvel at få fingre i for en vinsamler.

- Vi ved ikke, hvor mange af den her slags flasker der præcist er lavet, men vi har hørt, at der er lavet omkring 12 magnumflasker.

- Det specifikke er, at den er lavet decideret til det her bryllup, hvilket er helt exceptionelt, siger han.

Bruun Rasmussen har aldrig haft sådan en flaske på auktion før, men de har allerede fået "talrige henvendelser", lyder det.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 25/11/2025 - 10:00

FAKTA: Gløgg er æbleskivens bedste ven

* Gløggens let sprittede og varme duft af krydderier passer perfekt til de søde æbleskiver.

* Skal du lave gløgg fra bunden, begynder du med at lave en såkaldt gløggekstrakt. En grundregel er at bruge halvanden gang sukker til mængden af vand. Julekrydderier som kanel og stjerneanis samt skallen og saften fra citrusfrugter skal også i. 

* Uanset om du selv laver ekstrakten fra bunden eller køber dig til en færdiglavet, er det bedst at bruge en vin fra en middel prisklasse.

* Nogle foretrækker gløggen mere mild, mens andre topper med spiritus i form af for eksempel akvavit, cognac eller rom.

* Drop endelig færdigblandingen med mandelsplitter og rosiner. Top hellere gløggen med frisksmuttede mandler og en økologisk appelsinskive.

Kilder: forfatter, bartender og udviklingschef hos Copenhagen Distillery Sune Urth og Malene Smidt Hertz, der er diplomuddannet i vin og spiritus fra det engelske vinakademi WSET.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 25/11/2025 - 10:00

Bag julens lækreste æbleskiver eller giv de frosne en makeover

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Du kan let opgradere julens nok mest populære bagværk. Konditor guider til, hvordan du imponerer med forskellige æbleskiver til højtidens arrangementer.

Serveret med flormelis og syltetøj er æbleskiven blevet en velsmagende juletradition.

Selv om de velkendte æbleskiver fra frost er fast inventar hos mange, kan det lille runde stykke bagværk godt trænge til en opgradering.

Det mener Jonas Dahl Grue, der er konditor og blandt andet står bag bogen "Kager lille mormor".

Han opfordrer til, at du går i en bue uden om frysedisken og i stedet kaster dig ud i den hjemmelavede kunst.

- Man kan pifte æbleskiver op på mange måder, men bare ved at lave dem selv synes jeg, at de bliver markant bedre, siger Jonas Dahl Grue.

Første skridt er at anskaffe dig den karakteristiske æbleskivepande.

Dernæst skal du finde en opskrift, og her anbefaler Jonas Dahl Grue, at den indeholder piskede æggehvider, så æbleskiverne bliver dejligt luftige.

Middelvarme, masser af smør i panden og en strikke- eller spisepind til at vende med, så er du klar til at fylde hullerne i støbejernspanden med dej.

Du kan give dine hjemmelavede æbleskiver et klassisk løft ved at tilføje små stykker af æbler i dejen.

Og ved at rive lidt citron- eller appelsinskal i dejen sammen med nogle varme krydderier, får æbleskiven en smag, der minder mere om en brun- eller honningkage, fortæller Jonas Dahl Grue.

Tricket til at lave helt runde æbleskiver er at fylde formen godt op fra begyndelsen.

Og så er det ifølge Jonas Dahl Grue ikke nok at vende dejkuglerne en enkelt gang. De skal vendes lidt efter lidt, så de ikke bliver flade.

- Vil man virkelig gå i detaljer, så kan man have noget af sin dej i en sprøjtepose ved siden af. Så kan man fylde lidt ekstra i midten undervejs, siger han.

Er du ikke fristet af at kaste dig ud i projektet med hjemmelavede æbleskiver, er det ifølge konditoren let at gøre lidt ekstra ud af de frosne af slagsen.

Inspireret af den franske dessertklassiker profiteroles, kan du servere dem med is og chokoladesovs.

Flødeskum og lemon curd eller cremefraiche og hindbærmarmelade kan også gøre de småkedelige æbleskiver til en ny oplevelse.

Er du omvendt helt fortrolig med æbleskivepanden, kan du eksperimentere med at lave forskellige former for salte æbleskiver.

- Man kan gøre selve dejen lidt mere salt, og så kan man servere dem med for eksempel citronmayo, dild, cremefraiche, laks eller kaviar, siger Jonas Dahl Grue.

På den måde fungerer æbleskiverne lidt som blinis, forklarer konditoren, der selv ville servere dem som en forret til en af julens middage.

Du kan også fylde dem med ost og bacon eller æbler og flæsk, og så minder æbleskiverne om en form for kroketter - små friterede boller af kartoffelmos.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek