Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 10/10/2023 - 10:00

Dine, mine og vores penge: Sådan skruer I en god fællesøkonomi sammen

Fællesøkonomi kan se ud på flere forskellige måder. To eksperter giver deres bud på, hvordan I fordeler pengene i familien.

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Deler du bolig, børn og bil med din partner, så deler I også økonomiske forpligtelser.

Og der opstår nemt problemer, hvis ikke I forholder jer til dem.

Det siger Elizabeth Nebelong, der står bag platformen "Budgetnørden", som yder privatøkonomisk rådgivning.

- Det går hen og bliver skævt. Især hvis man ikke har lige store indtægter. Så kan den ene pludselig føle, at der ikke er penge nok, mens den anden måske slet ikke tænker over det, siger hun.

Derfor er det ifølge hende vigtigt at lave nogle klare retningslinjer for, hvordan pengene strømmer rundt i jeres hverdag.

1) En stor pulje.

Dine, mine og vores penge. Der er ingen forskel, hvis I vælger en model, hvor I har fuld fællesøkonomi.

- De par, som kan få det til at fungere, er efter min erfaring dem, som økonomisk klarer sig bedst og har færrest diskussioner om penge, siger Elizabeth Nebelong og fortsætter:

- Jeg tror, det hænger sammen med, at når man har taget en beslutning om, at alt er fælles, så skal vi ikke diskutere, hvorfor du har flere lommepenge end mig.

Modellen kræver dog, at I er økonomisk på bølgelængde. Det siger Louise Skjødsholm, der er specialkonsulent i finansielt forbrug ved Rådtilpenge.dk hos Finanstilsynet.

- Her skal man være rigtig gode til at blive enige om ens prioriteringer, sådan at man ikke bliver uenige om, hvorfor den anden nu bruger så mange penge på det og det, siger hun.

Glem heller ikke løbende at tale om, hvordan I prioriterer jeres fælles penge.

2) 50/50-modellen.

Er I som par forskellige i jeres tilgang til økonomi eller ønsker at bevare noget økonomisk uafhængighed, kan det være en idé at have fælleskonti på nogle områder og have hver jeres konto med "lommepenge".

- Den model, jeg ser oftest, er, at man har en fælles budgetkonto og forbrugskonto, og så har man hver sin lommepengekonto, siger Elizabeth Nebelong.

Tanken er, at du og din partner ikke blander sig i, hvad I bruger penge på ud over de fælles udgifter.

- Det fungerer især rigtig fint, hvis I tjener nogenlunde det samme, og dermed har nogenlunde de samme lommepenge at gøre godt med, siger Louise Skjødsholm og uddyber:

- Men man skal selvfølgelig tage en snak om, hvordan man laver en fair model, i forhold til hvordan indkomsterne ser ud.

3) Får mest, giver mest.

Tjener du markant mere end din partner eller omvendt, kan I overveje en model, hvor den, der hiver flest penge hjem, spytter mest i fælleskassen.

- For eksempel kan man aftale, at hver part betaler en bestemt procentdel af det, vedkommende tjener. På den måde bliver det mere lige, fordi den, der tjener mest, betaler en lille smule mere, siger Elizabeth Nebelong.

Modellen sikrer også, at I får lige meget i lommepenge. Men igen bør I sætte jer ned og tage en dybdegående økonomisk drøftelse, understreger Louise Skjødsholm.

- Det handler om at tage en snak om, hvad der er bedst for "os som par", og hvad er mest fair? siger hun.

/ritzau fokus/

København, 23/07/2024 - 08:00

Joan Ørtings sommer: Kanotur og kærestetid

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Sexolog og parterapeut Joan Ørting holder en romantisk sommerferie med sin kæreste, musiker Rune Ørum.

Sommeren flyder på en strøm af kærlighed for sexolog og parterapeut Joan Ørting, der planlægger en ferie på vandet sammen med sin kæreste, musikeren Rune Ørum.

- Vi kan godt lide at sejle, men vi har ikke lige fundet en båd, som vi kan låne i år, så jeg tror, det ender med at blive en kanotur, fortæller Joan Ørting med smil i stemmen.

Generelt er de som par bare gode til at hygge sig og hænge ud, fortæller hun. De bor ikke sammen, men veksler mellem hinandens baser - hendes hus på Langeland og hans lejlighed på Østerbro i København.

- Det er rigtig dejligt hele tiden at være foranderlige. Her på Langeland går vi ture med hunden, går i haven og spiser landmad, og i København er vi mere sådan: "Hvad skal vi lave fredag aften?". Det er mere udadvendt, lyder det fra Joan Ørting.

Parret mødte hinanden for snart tre år siden til en fredagsbar i Joan Ørtings hus Villa Wilder på Christianshavn, som til daglig danner ramme om hendes forskellige terapeutuddannelser.

- Det var mig, der spurgte, om han havde lyst til at danse, og den fysiske kontakt var der bare med det samme, så der startede vores relation, mindes hun og fortæller, at hun på det tidspunkt ikke havde haft en kæreste siden bruddet med eksmanden Carsten Islington i 2015 efter 15 års ægteskab.

- Og så mødte jeg Rune, og det er så spændende. Vi er fuldstændig ærlige over for hinanden. Alt kan siges, lyder det fra den 64-årige sexolog, parterapeut og forfatter.

Der er 25 års forskel mellem de to, men det er ikke noget, parret selv lægger mærke til eller går op i. De passer bare godt sammen, lyder det fra Joan Ørting.

- Vi er utroligt ens, og vi hygger os i hinandens selskab, hvad end vi spiller skak og drikker rødvin eller ser "Bachelorette" (realityprogram på TV 2, red.).

Og kærligheden lader kun til at vokse, som dagene går.

- Vi er begge meget forelskede i hinanden stadigvæk. Vi kan bare snakke sammen i timevis i telefonen. Vi taler nok i telefon to timer om dagen. Vi er helt vilde med at tale med hinanden og diskutere, hvad der sker i verden, fortæller Joan Ørting.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 22/07/2024 - 19:37

Thomas Vinterberg er blevet far for femte gang

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Den Oscar-vindende instruktør Thomas Vinterberg og hans hustru, skuespiller og præst Helene Reingaard Neumann, er blevet forældre igen.

Thomas Vinterberg har senere på året premiere på sin stort anlagte TV 2-serie "Familier som vores". Og det er ikke det eneste, den danske stjerneinstruktør barsler med.

Thomas Vinterberg og hans hustru, skuespiller og præst Helene Reingaard Neumann, er blevet forældre til deres tredje fælles barn.

Det bekræfter Helene Reingaard Neumann over for Ekstra Bladet.

- Vi er blevet beriget med en datter 30. maj og er så taknemmelige. Den største lykke, skriver Helene Reingaard Neumann i en besked til Ekstra Bladet.

Den 55-årige instruktør og den 36-årige skuespiller og præst, der giftede sig i 2010 efter at have mødt hinanden under indspilningerne af filmen "En mand kommer hjem" fra 2007, har i forvejen en søn og en datter.

Thomas Vinterberg har også to døtre fra sit første ægteskab. Datteren Ida mistede familien på tragisk vis i 2019, da hun omkom i en trafikulykke - blot 19 år gammel.

Filmen "Druk", som Thomas Vinterberg vandt en Oscar for i 2021, dedikerede han til hende.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 23/07/2024 - 08:00

FAKTA: Fire gode båltyper

* Pyramidebål: Den klassiske båltype, hvor du stiller brænde op på højkant i en pyramide rundt om optændingsmaterialet. Et fint og hyggeligt bål, der er godt til snobrød.

* Pagodebål: Et god og solidt bål, hvor der kommer masser af ilt til brændet. Læg brændestykker i en firkant rundt om optændingsbrændet, og byg det opad.

* Finsk fakkel: Kræver ikke meget arbejde, men du skal bruge en træstub og en økse/motorsav. Skær riller i enden, eller flæk træstubben, og bind den godt sammen i bunden. Tænd op i rillerne. Ideelt hvis du skal sætte en kedel vand over til kaffe.

* Jægerild: Tænd op mellem to træstammer eller store brændestykker, som du kan sætte en gryde på til madlavning. Pas på, at ilden ikke breder sig til siderne.

Kilde: Friluftsrådet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 23/07/2024 - 08:00

FAKTA: Hvad siger bålreglerne?

* Tænd kun bål, hvor du må. I Naturstyrelsens skove må du kun tænde bål på særligt indrettede bålpladser. I private skove skal du spørge ejeren om lov. På stranden må du tænde et lille bål, hvis der ikke er bevoksning.

* Tænd ild med respekt. Vær sikker på, at ilden ikke kan sprede sig til træer, græs eller kvas. Tænk på vind og vejr, og hav vand i nærheden. Efterlad ikke et ulmende bål, og dæk det heller ikke til med sand.

* Tjek forbud mod åben ild. Det kan du gøre på den pågældende kommunes hjemmeside, via skiltning eller på www.brandfare.dk.

Kilde: Friluftsrådet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek