21/09/2024 - 10:00
Kan maden stadig spises? Sådan kan du vurdere det
Skal den juice, du åbnede for nogle dage siden, drikkes ellers hældes ud? Gå ud fra holdbarhedsangivelser og mærk varerne med malertape for at holde overblik.
Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus
Hvis du har haft diverse madvarer liggende i lidt tid, kan det være svært at gennemskue, om de bør blive kasseret eller stadig godt kan spises.
Der er dog flere parametre, du kan bruge som rettesnor, når du vil vurdere, om en fødevare stadig kan bruges.
Det fortæller souschef Pernille Lundquist Madsen fra afdelingen Kemi og Fødevarekvalitet i Fødevarestyrelsen.
- Der er to holdbarhedsangivelser. Der er en sidste anvendelsesdato og en bedst før-dato.
- Ved den første må maden ikke bruges efter skæringsdatoen, for man kan blive alvorligt syg, hvis man spiser maden, efter at datoen er overskredet. Men hvis en vare dufter og smager fint efter bedst før-datoen, kan man stadig spise den, siger hun.
De to datoer gælder, så længe varen er uåbnet og opbevaret korrekt.
Pernille Lundquist Madsen forklarer samtidig, at flere producenter bruger en mærkning på bedst før-varer, som fortæller, at varen ofte er god efter datoen. Det skal hjælpe dig til at se på og dufte til varen, når du vælger, om den skal beholdes eller kasseres.
Også kogebogsforfatter og uddannet kok Louisa Lorang anbefaler, at du dufter til og smager på den enkelte fødevare, når du skal bedømme den.
Derudover har hun et trick til, hvordan du kan holde styr på, hvornår du åbnede de forskellige varer og dermed bedre kan vide, om de skal i skraldespanden eller kan spises.
- Jeg har en malertape liggende i min skuffe, hvor jeg skriver, hvilken dato, jeg åbnede varen, og som jeg derefter klistrer på den. For holdbarheden ændrer sig, når varerne bliver åbnet.
- Det kan hjælpe, hvis man for eksempel har en leverpostej eller chutney, man ikke spiser af dagligt. For det er skønt at vide, om man åbnede madvaren for flere uger eller halvanden uge siden, siger Louisa Lorang, der også anbefaler, at du kan gøre det samme med mad, du lægger i fryseren.
Samtidig giver du dine fødevarer i køleskabet bedre betingelser for at holde sig friske ved at opbevare dem korrekt.
Her gælder det om at pakke dem ordentligt ind.
- Det gælder varer som kød og gryderetter. Hvis der er så lidt ilt omkring varen som muligt, så holder den i længere tid, siger kogebogsforfatteren.
Hun understreger samtidig, at du først og fremmest skal have den korrekte køleskabstemperatur.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at temperaturen i køleskabet højst er fem grader.
/ritzau fokus/