Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 12/04/2024 - 10:00

Se listen: Her er danskernes dårlige cykelvaner

Det er dyrt ikke at overholde færdselsloven, og det gælder også, hvis du er en af de bløde trafikanter. Her er reglerne, som danske cyklister oftest bryder.

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Ud over jernheste og små knallerter er de danske cykelstier fyldt med skilte, vejmarkeringer og lysreguleringer. Og dertil tilhører en masse regler, som skal overholdes.

Det er dog langtfra alle cyklister, der opfører sig som Guds bedste børn i trafikken. Det viser en undersøgelse, som YouGov har lavet for forsikringsselskabet Gjensidige.

Her indrømmer næsten hver tredje danske cyklist, at de i løbet af de seneste tre år engang har kørt på fortovet, mens tæt på hver fjerde har drejet til højre for rødt.

Mobiltelefonen er også blevet hevet op af lommen, for hver tiende har ifølge undersøgelsen kørt og sms'et under cykelturen. Hver sjette har kørt i et fodgængerfelt.

I bunden af listen svarer fire procent, at de i løbet af de seneste tre år har kørt direkte over for rødt.

Spørger man Jens Peter Hansen, der er formand for Cyklistforbundet, er det positivt, at statistikken også viser, at der er mange, som rent faktisk ikke bryder reglerne. Men han løfter dog en pegefinger.

- Alle trafikanter skal overholde færdselsloven, og der er et mindretal, der især for deres egen skyld bør stramme sig an, siger han.

I undersøgelsen bider Jens Peter Hansen særligt mærke i flere af overtrædelserne, som han mener skaber farlige situationer.

- At køre direkte over for rødt kan resultere i, at en bilist uforvarende kommer til at kvæste eller dræbe et andet menneske, siger han og fortsætter:

- Og at cykle i et fodgængerfelt kan genere fodgængere og overraske bilister, hvilket kan skabe en farlig situation, der ikke kun går ud over lovbryderen, siger han.

Han peger desuden på, at hvis du bruger din mobiltelefon, mens du cykler - for eksempel til at sms'e, tale eller tage selfies - kan du også skabe farlige situationer for andre cyklister med risiko for, at de bliver ramt af en bil.

Flere af de dårlige vaner er ulovlige, og du kan dermed ende med en bøde, hvis din trafikforseelse bliver spottet af en politibetjent.

Ifølge de gældende bødetakster hos politiet skal du eksempelvis af med 700 kroner, hvis du gør dig skyldig i den mest udbredte forseelse - nemlig at køre på fortovet.

Lidt dyrere bliver det, hvis du kører over for rødt eller kører med en telefon i hånden. Så er der altså afregning ved kasse et på 1000 kroner.

Det samme gælder, hvis du fræser direkte over en ubetinget vigepligt, hvor du ellers skal stoppe helt op. Så skal du også have en tusindkroneseddel op af lommen - altså inden de udgår.

Ligesom ved at køre på fortovet kan du forvente en bøde på 700 kroner, hvis en betjent ser dig cykle i et fodgængerfelt eller mod færdselsretningen på cykelstien.

Den højeste enkeltstående bøde, du kan få som cyklist, er på 1500 kroner. Den får du, hvis du kører fuld på cykel.

I en anden undersøgelse, som Kantar Public lavede for Gjensidige sidste år, svarede lidt over hver tredje ung mellem 18-29 år, at de havde kørt fuld på cykel inden for de seneste tre år. Her var knap en tredjedel af dem kommet til skade som følge af et styrt.

Det er ikke en fast promillegrænse, som afgør, om du kører ulovligt, sådan som det er tilfældet i en bil.

I stedet er det politiet, som vurderer, om du er for fuld til at cykle forsvarligt i den tilstand, du befinder dig i.

/ritzau fokus/

København, 26/05/2024 - 09:21

Kongehuset markerer kong Frederiks fødselsdag med nyt billede

Kong Frederik fylder 56 år søndag den 26. maj. Det er hans første fødselsdag, efter at han er blevet regent.

Kongehuset har søndag offentliggjort et nyt billede af kong Frederik, i forbindelse med at han fylder 56 år.

Det sker på kongehusets hjemmeside.

Her er der i dagens anledning også oprettet en såkaldt digital gratulationsliste, hvor det er muligt at skrive en fødselsdagshilsen til kongen.

Fejringen søndag ser lidt anderledes ud, end den tidligere har gjort for kong Frederik. Det er nemlig hans første fødselsdag som regent, siden han overtog rollen efter dronning Margrete i januar.

Fødselsdagen markeres klokken 12 på Amalienborg, hvor kong Frederik og kongefamilien vil vise sig på balkonen på Frederik VIII's Palæ.

Traditionen med at vinke fra balkonen er en, som han fører videre fra sin mor, dronning Margrete.

På Amalienborg Slotsplads kan de fremmødte fejre kongen med fællessang, når Den Kongelige Livgarden spiller "I dag er det kongens fødselsdag".

Den Kongelige Livgarde vil, som traditionen byder på regentens fødselsdag, have røde gallauniformer på, som bruges ved særlige lejligheder.

På vejen gennem byen spiller Livgarden en række af de kongelige marcher.

Koncerten sluttes af med "Kronprins Frederiks Honnørmarch", da der endnu ikke er lavet en ny march i anledningen af hans nye titel som konge.

Resten af dagen fejres under private former, oplyser kongehuset.

Kong Frederik tog mandag hul på fejringen af sin fødselsdag med det årlige motionsløb Royal Run.

Løbet havde sin debut i 2018, i forbindelse med at kongen fyldte 50 år.

Det er blevet afholdt hvert år siden debuten med undtagelse af 2020, som blev aflyst på grund af coronapandemien.

I 2018 var der 70.938 tilmeldte, og i år blev rekorden sat med mere end 95.000 tilmeldte.

Kongen deltog selv i tre af løbene i tre forskellige værtsbyer på dagen.

Ligesom fødselsdagen er kong Frederiks første som regent, var deltagelsen i motionsløbet det samme. Her føltes det dog ikke så anderledes for kongen som de tidligere år.

- Det er ligesom at løbe som kronprins. Jeg har fået et nyt karosseri, men motoren er den samme, lød det med et glimt i øjet fra kongen, da han kom i mål på sin sidste rute.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/05/2024 - 08:59

Kongehuset markerer kong Frederiks fødselsdag med nyt billede

Kong Frederik fylder 56 år søndag den 26. maj. Det er hans første fødselsdag, efter at han er blevet regent.

Kongehuset har søndag offentliggjort et nyt billede af kong Frederik, i forbindelse med at han fylder 56 år.

Det sker på kongehusets hjemmeside.

Det er kongens første fødselsdag, efter at han blev udnævnt som regent den 14. januar.

På kongehusets hjemmeside er der i dagens anledning også oprettet en såkaldt digital gratulationsliste. Her er det muligt for alle at skrive en fødselsdagshilsen til kongen.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/05/2024 - 10:00

FAKTA: Hvad er bladlus?

* Bladlus er insekter, som typisk er en-tre centimeter lange. De suger saften fra planter. De kan overføre forskellige virussygdomme mellem planterne og via deres afføring give svampevækst til planterne.

* Lusene føder i et stort antal. En enkelt hun kan føde 40-100 unger i løbet af sin livstid på op til tre uger. Derfor dannes der hurtigt store kolonier på planterne.

* Der findes flere arter af bladlus, som kan angribe planter. Typisk er det nogle få arter, som dominerer. Agurkbladlus, ferskenbladlus, stribet kartoffelbladlus og kartoffelbladlus. Alt efter arten kan bladlus være lige fra gullige til grønlige, brune og sorte.

Kilde: Videncentret Bolius.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 26/05/2024 - 10:00

Bladlusene kommer: Sådan forsvarer du planterne mod dem

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Juni måned byder på en hovedpine for haveejerne. Bladlusene gør nemlig deres indtog, men du skal ikke gå i panik, lyder det fra ekspert.

På denne tid af året stifter mange bekendtskab med bladlus, som sætter sig i store kolonier på havens planter.

Nogle haveejere går i panik, men det er der slet ingen grund til, lyder det fra Louise Møller, der er faglig redaktør hos Haveselskabet.

- Det kan se voldsomt ud, når alle bladlusene sidder i toppen af planten. Men slå koldt vand i blodet, og spul dem med vand, fortæller hun.

- Så mister de deres evne til at formere sig så hurtigt, da mange af dem vil falde til jorden og have svært ved at finde tilbage igen.

Ifølge Louise Møller vil bladlusene kunne være et problem for haveejere det meste af juni måned.

Her har bladlusenes naturlige fjender som mariehøns og guldøjelarver nemlig ikke formeret sig tilstrækkeligt til at kunne holde bestanden nede. Det har de først sidst på måneden.

Derfor anbefaler hun, at du selv bekæmper planteplagen indtil da.

- Spul med vand hver dag i tre til fire dage. Så får du taget mange af dem. Og dem, der er tilbage, skal naturen nok selv sørge for at bekæmpe, siger hun.

Bladlusene dræber ikke de planter, som de sætter sig på, men det kan stadig være hårdt for planten, lyder det fra Hans Christian Kristensen, der er gartner hos Lundhede Planteskole i Herning.

- Bladlus suger plantesaft fra planterne. Hver gang lusene suger, laver de et lille hul i bladet eller stænglen, som får skud og blade til at krølle sammen som en reaktion på at ville hele. Saften, som suges ud, skulle jo have været brugt af planten på at vokse videre. Alt dette sætter planten meget tilbage, siger han og tilføjer:

- Samtidig er lusenes afføring meget sukkerholdig. Den bliver udskilt på bladene. Den sukkerholdige afføring giver grobund for svampesygdomme, som trives i dette miljø. Så set fra plantens synspunkt, så er bladlus ikke et sjovt skadedyr.

Ifølge Hans Christian Kristensen kan der komme lus i de fleste planter, alt efter hvordan planten har det, hvordan miljøet og vejret er, og hvordan man holder haven.

- Holder man planterne i den bedste kondition med vand og lidt gødning, så er det ikke et problem at have lidt bladlus, men det kan gå meget hurtigt med, at de formerer sig, hvis vejret er lunt, og der ikke er naturlige rovdyr til stede, siger han.

- Lus i roser er meget normalt, og det er tit der, at de fleste haveejere har problemer. Vi ser flere lus i ligusterhække, efterhånden som vi får en varmere og varmere sommer. Lus i bøg er også meget normalt.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek