Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Hjørring, 04/07/2025 - 14:29

Dom for drab på 13-årig pige overrasker tidligere anklager

Rettens medlemmer var ikke enige, da der fredag blev udmålt en straf til en ung mand for drab på 13-årig pige.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Anklagemyndigheden krævede en 19-årig mand indespærret på ubestemt tid, men et flertal i Retten i Hjørring afviste fredag kravet.

I stedet blev han idømt 12 års fængsel i sagen, hvor han er kendt skyldig i at have voldtaget og dræbt en 13-årig pige, som han tidligere havde haft et kæresteforhold til.

Dommen kommer bag på den pensionerede anklager Jeanette Wincentz Andersen, der har 40 års erfaring fra anklagemyndigheden.

- Efter den kriminalitet, der er udført her - så brutalt som det var - kommer det noget bag på mig, at der ikke bliver idømt forvaring, siger Jeanette Wincentz Andersen.

Hun anerkender, at det vil være usædvanligt at idømme forvaring, da den unge mand kun var 17 år, da han begik drabet.

Men hun henviser til en tidligere sag, hvor en mand, der først var idømt forvaring, undgik forvaring i Højesteret i 2012.

Højesteret straffede ham i stedet med syv års fængsel, og da han kom ud, slog han tre mennesker ihjel. Manden, som hedder James Schmidt, blev i 2021 dømt for rovmord på tre ældre mennesker på Østerbro i København.

- Det, synes jeg også, at man skal tage med i sin betragtning om, hvorvidt der er grundlag for at idømme forvaring. Det er et spørgsmål om, den pågældende er farlig for sine omgivelser, siger Jeanette Wincentz Andersen.

I Retten i Hjørring stemte et mindretal på fire stemmer for forvaring, mens et flertal på seks stemmer afgjorde, at han skulle idømmes 12 års fængsel.

Retten udtaler, at der er "udvist en ganske særlig hensynsløshed", men har "lagt vægt på den tiltaltes alder".

Retslægerådet havde indstillet, at den 19-årige i Hjørring kunne idømmes forvaring.

Det var ifølge rådet "påkrævet" for at forebygge, at han begår ny personfarlig kriminalitet.

Den 19-årige erkendte i retten, at han slog sin 13-årige ekskæreste ihjel.

Det skete ifølge den tiltalte i frustration over, at hun havde brudt et kæresteforhold med ham.

Både den 19-årige og anklagemyndigheden har mulighed for at anke dommen.

- Det mener jeg, at Statsadvokaten skal overveje. Nu får de dommen til gennemlæsning, og så kan man se, hvad retten har lagt vægt på. Og så må man ud fra præmisserne afgøre, hvorvidt sagen skal ankes.

- Men jeg synes, at i en sag af denne karakter skal landsretten have lov til at beslutte, om der skal idømmes forvaring, siger Jeanette Wincentz Andersen.

/ritzau/

København, 07/07/2025 - 06:00

FAKTA: Svend Prisen afholdes for 21. gang

* Svend Prisen er en prisuddeling, der er blevet uddelt siden 2005. Den afholdes hvert år i Svendborg på Fyn - heraf navnet.

* Der uddeles i alt ni priser i kategorierne: Årets Danske Film, Årets Danske Børne- og Ungdomsfilm, Årets Udenlandske Film, Årets Udenlandske Børne- og Ungdomsfilm, Årets Kvindelige Skuespiller, Årets Mandlige Skuespiller, Årets Håb, Årets Danske Tv-dramaserie og Årets Danske Skuespiller i en Tv-dramaserie.

* Desuden uddeles Juryens Særpris til en debuterende instruktør. Den kommer dog ikke til afstemning, men udpeges af juryen, der består af fagfolk.

* De ti nominerede i kategorien Årets Danske Film fastslås ud fra antal solgte biografbilletter, og herefter vælger en jury de nominerede skuespilpræstationer ud fra disse film.

* Vinderen af de forskellige kategorier vælges af publikum, der kan stemme fra 7. juli til 24. august.

* Derudover udvælges en person til at modtage Årets Hæderspris. Hædersprisen er tidligere blevet modtaget af instruktør Susanne Bier og skuespillerne Ghita Nørby og Lars Mikkelsen.

Kilder: Svend Prisen og Ritzau.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 07/07/2025 - 06:00

Tessa er nomineret til stor pris for sin skuespildebut

Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Årets nominerede til Svend Prisen spænder bredt fra store biografoplevelser til populære tv-serier. Det er publikum, der afgør, hvem der skal vinde.

Hun har høstet anmelderoser for skiftet fra hårdtslående rap til skuespil.

Og nu er den populære rapper Tessa med det borgerlige navn Theresa Ann Fallesen nomineret til Svend Prisen 2025.

Det skriver Svend Prisen i en pressemeddelelse.

Tessa er nomineret som Årets Danske Skuespiller i en Tv-dramaserie for sin debut i TV 2-serien "Løgnen".

Om hun vinder prisen, bliver afsløret den 28. august, hvor den danske filmbranche samles i Svendborg, når Svend Prisen løber af stablen for 21. gang.

I kategorien Årets Danske Film finder man et alsidigt felt fra biograflærredet.

Blandt andet er Tommy Seebach-filmen "Under stjernerne på himlen", fængselsdramaet "Vogter" og den politiske thriller "Mørkeland" nomineret.

Det samme er dramaet "Pigen med nålen", der også var nomineret til en Oscar tidligere på året. Filmen har også sikret sig nomineringer i andre kategorier, da både Trine Dyrholm og Vic Carmen Sonne er nomineret til Årets Kvindelige Skuespiller.

De er oppe imod Jette Søndergaard for filmen "Hjem kære hjem" og Özlem Saglanmak for "Det andet offer".

I år har Svend Prisens jury valgt at uddele Svends Hæderspris til Trine Dyrholm for blandt andet at kunne "bevæge sig fra dyb tragedie til absurd komik med lethed".

I kategorien Årets Mandlige Skuespiller nomineres Anders Matthesen for sin portrættering af Tommy Seebach i "Under stjernerne på himlen".

Albert Rudbeck Lindhardt og Nikolaj Lie Kaas nomineres begge for deres præstationer i "Vejen hjem", mens Jesper Christensen nomineres for sin rolle i ungdomsfilmen "Honey".

I kategorien Årets Danske Tv-dramaserie er der fuld plade til TV 2, der løber med alle nomineringer i kategorien - heriblandt "Løgnen", hvor Tessa medvirker.

Det gør hun blandt andet sammen med Iben Hjejle, der er nomineret i samme kategori som Tessa og desuden skal styre slagtes gang ved uddelingen som vært sammen med Signe Lindkvist.

Prisen er den eneste danske filmpris, hvor publikum bestemmer, hvem der løber med de eftertragtede statuetter - bortset fra Juryens Særpris.

Det er muligt at stemme fra mandag 7. juli og frem til 24. august på hjemmesiden svendfilmfest.dk, hvor alle nominerede kan ses.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 07/07/2025 - 09:00

FAKTA: Køb fra private har dårligere forbrugerbeskyttel

* Når du handler med en privatperson, er du ikke beskyttet af loven på samme måde, som når du handler med en virksomhed. Du kan eksempelvis ikke få en eventuel klage behandlet i et ankenævn.

* Hvis udbyderen af en deleøkonomisk tjeneste er en privatperson, kan du ikke forvente, at vedkommende er forsikret.

* Er tjenesten købt gennem en deleøkonomisk platform, kan du prøve at kontakte platformen, hvis noget går galt.

* Men hvis ikke platformen har en tydelig ansvarsfraskrivelse, kan den i nogle tilfælde gøres ansvarlig, hvis ydelsen ikke bliver leveret eller er mangelfuld.

Kilde: forbrug.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 07/07/2025 - 09:00

Private udbyder oplevelser: Det skal du vide

Henry Nicholls/Ritzau Scanpix

Tjek altid, hvem du handler med, når du køber oplevelser via deleøkonomiske platforme. Dine rettigheder afhænger af, om sælgeren er privat eller en virksomhed.

En cykeltur i København med en lokal eller en vandretur i Alperne med en olympisk atlet. Mulighederne er mange, hvis du vil købe oplevelser gennem en deleøkonomisk platform.

Men du handler ofte med en privatperson, og det betyder, at forbrugerbeskyttelsen som regel er dårligere end ved køb fra en virksomhed, hvis noget skulle gå galt.

Og det bør du være opmærksom på, lyder rådet fra Martin Bruun, der er seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk.

- Når man køber noget fra en deleøkonomisk platform, såsom Den Blå Avis eller Airbnb, er det altid vigtigt at finde ud af, om det er selve platformen eller en sælger, man handler med i sidste ende, siger han.

Deleøkonomi er en måde at dele eksempelvis bolig, transport og andet via digitale platforme. Det sker typisk mod betaling.

- Hvis ikke det er den specifikke platform, man handler med, skal det fremgå tydeligt undervejs i købsprocessen. Det er altså ikke tilstrækkeligt, hvis det blot bliver nævnt i aftalevilkårene, siger han.

Også Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen råder til, at du finder ud af, om platformen fraskriver sig ethvert ansvar for de ydelser, der bliver tilbudt gennem platformen. Det har nemlig betydning for dine rettigheder og klagemuligheder, hvis du oplever problemer.

Ifølge Martin Bruun er det et grundlæggende princip i Danmark, at eventuelle uklarheder i aftaler skal komme forbrugeren til gode.

Selv om sælgere på de deleøkonomiske platforme på nettet ofte er privatpersoner, kan du også støde på erhvervsdrivende.

Det kan være en virksomhed, der arrangerer ture, hvis du vil købe en oplevelse.

- Så er der forbrugerbeskyttelse, og man kan eksempelvis kræve at få et afslag i prisen, hvis ikke ydelsen har været som forventet, siger han.

- Der kan være situationer, hvor det vil bero på en konkret vurdering, om der er tale om en erhvervsdrivende. Men det vil typisk være tilfældet, hvis sælgeren er momsregistreret og har et CVR-nummer.

Med rejser og oplevelser gælder det helt generelt, at du skal gøre opmærksom på fejl og mangler med det samme, så arrangøren har mulighed for at afhjælpe eventuelle problemer.

- Oplever man, at en guidet tur ikke lever op til det, man har betalt for, er det derfor en god idé at klage med det samme. Det bedste er at tage det op med en guide, mens turen stadig er i gang, siger Martin Bruun.

Han understreger, at der ikke er noget i vejen med at bruge deleøkonomiske platforme.

Men det kan være fornuftigt at være opmærksom på, hvem du handler med, og hvilke rettigheder du så har, hvis noget skulle gå galt.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek