Køge, 23/05/2025 - 12:24
Kræftplan skal føre til mindre hårtab og sundere livsstil
Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde har fredag præsenteret kræftplan 5, som indeholder 36 tiltag.
Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Mere hjælp til at undgå hårtab for patienter med brystkræft samt et solarieforbud for personer under 18 år er en del af Kræftplan 5 fra regeringen.
Den er præsenteret fredag af indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) på Sjællands Universitetshospital i Køge.
- Langt flere overlever kræftsygdom i dag. Vi er kommet rigtig langt, men vi er ikke i mål. Kræft er den sygdom, som allerflest danskere hvert år dør af, siger Løhde, som tilføjer, at omkring 400.000 mennesker i Danmark lever med eller har overlevet en kræftsygdom.
Kræftplan 5 indeholder i alt 36 tiltag. En række tiltag, inklusive de ovennævnte, har allerede været beskrevet i medierne den seneste tid.
Regeringen vil også begrænse antallet af steder, som sælger tobak og nikotinprodukter.
Skrøbelige kræftpatienter skal fremover rustes bedre til krævende behandlingsforløb for at mindske mulige komplikationer.
Og der skal være restriktioner, hvad angår reklamer for usunde føde- og drikkevarer som chips og sodavand til børn og unge under 15 år.
Sidstnævnte skal medføre, at færre børn bliver overvægtige, fordi overvægt øger risikoen for at udvikle diverse former for kræft, lyder det i planen. Så nu handler det om at give børn og unge "gode vaner" tidligt i livet, så kræft forebygges bedre, lyder det fra Løhde.
I forhold til at undgå hårtab vil der være tale om en forsøgsordning, der er målrettet patienter, som er ramt af brystkræft.
Konkret handler forsøget om brugen af mobile kølehætter. Når kræftpatienter bruger kølehætter, nedkøles hovedbunden og blodcirkulationen sænkes.
På den måde vil cellerne og hårsækkene ikke blive ramt på samme måde under behandlingen. Men der mangler fortsat viden om, hvordan kølehætterne kan bruges i det daglige på landets kræftafdelinger.
Hvordan og hvorledes forsøget med kølehætterne skal udformes, skal drøftes med Danske Regioner, som har ansvaret for sundhedsområdet.
Hvad angår brugen af solarier, findes der i dag ikke en aldersgrænse. Solarieloven, der trådte i kraft i 2014, stiller blandt andet en række krav til strålingens kraft og gør skiltning med råd fra Sundhedsstyrelsen obligatorisk, men eksempelvis Kræftens Bekæmpelse har i en årrække arbejdet målrettet for at begrænse unges brug af solarie.
Regeringen afsætter 600 millioner kroner årligt fra 2025 og frem til Kræftplan 5.
/ritzau/