Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 08/06/2023 - 08:00

Dansk stjerne: Jeg nægtede at jeg var syg

Julie R. Ølgaard fik akut kejsersnit og fødte sin søn alt for tidligt. Traumet affødte idéen til hendes spillefilm, den psykologiske thriller "Englemageren".

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau

Mens hun lå søvnløs, lød kakofonien fra baggårdskattenes kampe mere og mere som skrigende babyer.

Men trods insomniens altfortærende træthed, som miskmaskede hendes sanser, turde Julie R. Ølgaard ikke overgive sig.

- Det er tortur at blive bange for at sove, fordi du slet ikke kan overskue, at vækkeuret ringer igen om en time, siger hun nøgternt.

Julie R. Ølgaard blev mor for første gang i 2017, da sønnen Cooper kom til verden. Men babyboblen brast. Lægerne konstaterede, at Julie R. Ølgaard led af svangerskabsforgiftning, og hun fik akut kejsersnit syv uger før termin.

1231 gram vejede Cooper, da han blev forløst.

Tilførslen af næring blev systematiseret, så han kunne vokse sig stor og stærk.

- Han var lille, en lille bitte baby. Men for mig var han helt perfekt. Vi skulle bare igennem det. Men det gjorde også, at jeg heller ikke rigtig registrerede, hvor syg jeg i realiteten selv var, siger Julie R. Ølgaard og fortsætter:

- Jeg benægtede det. På godt og ondt. For grunden til, at Cooper skulle ud, var, at lægerne var bange for mig.

Svangerskabsforgiftning kan i yderste konsekvens få fatale følger for både mor og barn, og i de sjældne tilfælde er det nødvendigt at afslutte graviditeten.

Den lille nybagte familie lå indlagt på neonatalafdelingen, stue om stue med babyer, der vejede det halve af Cooper, børn med misdannelser eller hjertefejl.

- Selv om det er de mest magiske, fantastiske mennesker, der arbejder der, er det et intenst sted. Jeg skylder dem hele mit liv, de har reddet mig og Cooper, siger Julie R. Ølgaard.

- Der er lamper, larm og lys hele tiden, og selv om jeg gik i overlevelsesmode, lytter man jo til alles historier.

Cooper er i dag en frisk og frejdig knægt, der netop har fejret sin seksårs fødselsdag.

De har begge været heldige, understreger Julie R. Ølgaard, virkelig heldige.

Både Cooper. Og hende.

Det indså hun først, da hun ventede sin datter, Roxie.

- Min far er læge, og selvfølgelig blev han glad. Men da jeg så alvoren i hans ansigt i form af "fuck!", gik det op for mig, hvor syg jeg havde været, da jeg fik Cooper.

- Jeg kunne lige så godt være knækket og have fået en fødselsdepression, lyder det fra Julie R. Ølgaard.

- Det er ikke, fordi jeg er sejere eller stærkere. Det er, hvor man er i verden eller i sindet. Derfor er det vigtigt for mig, at vi taler om det, der skræmmer os.

Det har affødt idéen til det, der nu er blevet Julie R. Ølgaards spillefilmsdebut - den psykologiske thriller "Englemageren", der får biografpremiere 8. juni.

Et filmisk hjertebarn for Julie R. Ølgaard, der foruden at spille hovedrollen også har skrevet og produceret filmen og været konceptuerende instruktør.

41-årige Julie R. Ølgaard har været en del af den danske filmbranche i 20 år. Hun er uddannet skuespiller fra The Lee Strasberg Theatre Institute i Los Angeles og debuterede i 2003 i den danske ungdomsthriller "Midsommer".

Hun blev landskendt i rollen som Nanna Birk Larsen i DR-dramaet "Forbrydelsen". Året efter leverede hun en prisvindende præstation i ungdomsdramaet "Dig og Mig".

Siden har hun også stået bag kameraet. I 2017 instruerede hun sin første kortfilm, og i 2021 både skrev og instruerede hun kortfilmen "We'll always have Paris", som vandt flere priser på internationale filmfestivaler.

Nu har hun lavet sin første spillefilm i fuld længde.

- Der var måneder, hvor jeg nærmest ikke så min familie, men bare lige nåede ind og kyssede mine børn godnat, fortæller hun.

- Jeg har heldigvis giftet mig godt. Jeg ved ikke, hvem der ud over Gustav ville have steppet sådan op. Han har bare støttet mig og syntes, jeg var pissesej. Og når jeg har grædt - for det har jeg også - har han sagt: "Nu har du sat det i gang - nu kører du det i mål", siger Julie R. Ølgaard og tilføjer:

- Det var heller ikke meningen, jeg skulle have alle de hatte på. Men det skete. Og det er jeg glad for i dag, for det har givet mig en kæmpe frihed i, at jeg sidder med den film, jeg gerne selv ville lave.

"Englemageren" centrerer sig om kriminalbetjenten Laura, der vender tilbage på jobbet efter en fødselsdepression, da hendes ekspertise er nøglen i jagten på en sadistisk seriemorder, der straffer unge kvinder.

Kvinder, som det viser sig, at Laura har et traume til fælles med.

- Jeg håber selvfølgelig, at folk synes, det er en fed film, og at de bliver underholdt - det er jo derfor, jeg laver film - men jeg håber også, at folk vil stoppe op og bruge det ekstra sekund på at tænke over, hvad der er under overfladen. Vi har alle en historie, så vi skal ikke dømme hinanden så hårdt, siger Julie R. Ølgaard og fortsætter:

- Der er så meget at leve op til i den her verden, og det kan være rigtigt hårdt. Men det er rigtigt svært at vise sine sårbarheder, fordi man skal være så pissesej og stærk i det her samfund, mener hun.

Det er Julie R. Ølgaards eget hjerte, hun blotter i "Englemageren". Det er hendes inderste, lille Cooper, som har været inspirationen til historien.

Adspurgt, om hun nogensinde har haft svært ved at vise sin sårbarhed, når nu en så personlig hændelse danner grundlag for hendes spillefilmsdebut, falder svaret prompte:

- Ja, det har jeg! Er du sindssyg!, udbryder hun.

- Hele min ungdom, også da jeg startede med at være skuespiller, har jeg altid troet, at jeg skulle være meget professionel og tough, når jeg gik til møder. Men folk er jo ikke dumme. Hvis man ikke har styr på det hele, skal folk nok regne det ud. Men for mig var det så vigtigt at vise, at jeg havde noget mellem ørerne og noget på hjerte, siger hun.

- Hvis bare jeg havde hvilet lidt mere i at være mig i stedet for hele tiden at være så fokuseret på at bevise alt det, jeg også kunne ...

Dengang anså hun sårbarhed som et svaghedstegn. I dag har hun erfaret, at det er det stik modsatte.

Erkendelsen er kommet med alderen - og af at blive mor til Cooper og siden Roxie.

- Jeg er blevet meget mere ydmyg og sårbar af at få børn i det hele taget, ikke fordi Cooper blev født for tidligt, siger hun og fortsætter:

- Alt andet er ligegyldigt, hvis du sætter det på spidsen. Det tror jeg, har klædt mig rigtig meget, lyder det fra Julie R. Ølgaard.

- Jeg hviler mere i, at der er nogle, der på alle måder er vigtigere end noget andet. Det er en kæmpe sårbarhed, som jeg værdsætter. Det får mig faktisk også til at arbejde hårdere, så kan jeg få have tid med dem. Og fordi de skal være stolte. Alt bliver hele tiden målt op med dem på en eller anden måde. Og det er fedt. Det elsker jeg.

"Englemageren" får biografpremiere 8. juni.

/ritzau/

København, 22/04/2024 - 23:01

Medie: Ung nordmand sneg sig ind til kronprins Christians fødselsdag

Ifølge Dagbladet sneg en norsk mand sig ind til danske kronprins Christians 18-års fødselsdag i oktober.

Den norske avis Dagbladet skriver, at en ung nordmand, der er tidligere sigtet for blandt andet identitetstyveri og bedrageri, sneg sig ind til danske kronprins Christians 18-års fødselsdag i oktober sidste år.

Manden sneg sig angiveligt ind under påskud af at tilhøre pressen, men har ifølge avisen flere gange været pågrebet af politiet hjemme i Norge.

Han ses på flere billeder, som danske medier har taget fra kronprins Christians fødselsdag.

Manden har desuden taget et billede, som Dagbladet er i besiddelse af, fra vindueskarmen på Christiansborg Slot, hvor festen fandt sted.

Ifølge Dagbladet stod manden tæt på både dronning Margrethe og gæsterne fra det norske kongehus.

Manden har tidligere været sigtet for groft bedrageri, bedrageri, hvidvask, dokumentfalsk, identitetstyveri, legemsbeskadigelse og hensynsløs adfærd, skriver avisen.

I en tidligere kendelse om varetægtsfængsling, som Dagbladet har læst, står, at han har været sigtet for at have udført "en række bedragerier med professionelle aktører".

Det drejer sig om "store pengebeløb", og fremgangsmåden indikerer, at "sigtede har høj teknisk kompetence, og at lovovertrædelserne er nøje planlagt".

Statsanklager i Norge Per Morten Schjetne har udtalt, at manden ikke er blevet retsforfulgt, fordi der var "tvivl om den tiltaltes strafferetlige tilregnelighed på gerningstidspunktet".

I disse tilfælde kan man anbringe en tiltalt på en psykiatrisk afdeling, men hans lovovertrædelser har ifølge Schjetne hverken "krænket andres liv, helbred eller frihed". Derfor har det ikke været en mulighed at anbringe ham.

Dagbladet har været i kontakt med det danske kongehus, som henviser til Politiets Efterretningstjeneste (PET) angående sikkerhedsspørgsmålet.

PET svarer i en e-mail til Dagbladet:

- PET har et tæt og godt samarbejde med kongehuset om sikkerhed og personbeskyttelse, men PET kommenterer ikke konkret på, hvordan disse sikkerhedsopgaver udføres.

- Vi kan dog oplyse, at det pågældende arrangement - efter PETs opfattelse - fandt sted i trygge og sikre omgivelser, lyder det.

Mandens deltagelse er derfor hverken bekræftet af kongehuset eller PET. Det vides ikke, hvilken dokumentation manden skal have fremvist for at komme ind til fødselsdagen, skriver Dagbladet.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 22/04/2024 - 22:49

Medie: Ung nordmand sneg sig ind til kronprins Christians fødselsdag

Ifølge norske Dagbladet sneg en norsk mand sig ind til kronprins Christians 18-års fødselsdag i oktober.

Den norske avis Dagbladet skriver, at en ung nordmand, der tidligere har været sigtet for blandt andet identitetstyveri og groft bedrageri, sneg sig ind til danske kronprins Christians 18-års fødselsdag i oktober sidste år.

Manden sneg sig angiveligt ind under påskud af at tilhøre pressen, men har ifølge avisen flere gange været pågrebet af politiet.

Han ses på flere billeder, som danske medier har taget fra fødselsdagen.

Manden har desuden taget et billede, som Dagbladet er i besiddelse af, fra vindueskarmen på Christiansborg Slot, hvor festen fandt sted.

Ifølge Dagbladet stod manden tæt på både dronning Margrethe og gæsterne fra det norske kongehus.

Manden har tidligere været sigtet for groft bedrageri, bedrageri, hvidvask, dokumentfalsk, identitetstyveri, legemsbeskadigelse og hensynsløs adfærd, skriver avisen.

Statsanklager i Norge Per Morten Schjetne har udtalt, at manden ikke er blevet retsforfulgt, fordi der var "tvivl om den tiltaltes strafferetlige tilregnelighed på gerningstidspunktet".

I disse tilfælde kan man anbringe en tiltalt på en psykiatrisk afdeling, men hans lovovertrædelser har ifølge Schjetne ikke "krænket andres liv, helbred eller frihed". Derfor har det ikke været en mulighed at anbringe ham.

Dagbladet har været i kontakt med det danske kongehus, som henviser til Politiets Efterretningstjeneste (PET) angående sikkerhedsspørgsmålet.

PET svarer i en e-mail til Dagbladet:

- PET har et tæt og godt samarbejde med kongehuset om sikkerhed og personbeskyttelse, men PET kommenterer ikke konkret på, hvordan disse sikkerhedsopgaver udføres.

- Vi kan dog oplyse, at det pågældende arrangement - efter PETs opfattelse - fandt sted i trygge og sikre omgivelser, lyder det.

Mandens deltagelse er derfor hverken bekræftet af kongehuset eller PET. Det vides ikke, hvilken dokumentation manden skal have fremvist for at komme ind til fødselsdagen, skriver Dagbladet.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 22/04/2024 - 09:00

FAKTA: Årsopgørelsen - hvad sker hvornår?

* Januar 2024: Skattestyrelsen får oplysninger fra arbejdsgivere og banker.

* Februar 2024: Skattestyrelsen laver skatteberegninger på de modtagne oplysninger.

* 11. marts 2024: Årsopgørelsen er tilgængelig på skat.dk.

* Frem til den 12. april 2024: Årsopgørelsen sendes på papir til borgere, som er fritaget for digital post.

* 1. maj 2024: Frist for at rette i årsopgørelsen.

* 1. juli 2024: Frisk for at udfylde eksempelvis oplysningsskema for selvstændige eller borgere med udenlandsk indkomst eller ejendom.

* 1. juli 2024: Frist for indbetaling af restskat uden procenttillæg.

Kilde: skat.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 22/04/2024 - 09:00

Glem det ikke: Vigtig skattedato nærmer sig

Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix

Fristen for at rette i din årsopgørelse for 2023 nærmer sig. Men ifølge ekspert er det i stedet en ældre opgørelse, som du bør have i tankerne.

De lange ventetider for at komme igennem Skats it-systemer for at tjekke, om du skulle have et skattesmæk eller et overskud, er heldigvis overstået for denne gang.

Men lige om lidt venter en ny og betydningsfuld dato, lyder det fra Henning Boye Hansen, der er chefkonsulent hos revisionsfirmaet BDO.

- 1. maj 2024 er en vigtig skattedato, fordi denne dag formelt set er sidste frist for at ændre årsopgørelsen for 2023, siger han.

Han tilføjer dog, at vinduet ikke lukker helt, hvis du skulle glemme det inden 1. maj.

Så sker ændringen blot efter et andet regelsæt ifølge chefkonsulenten. Forskellen er, at du efter skæringsdatoen skal give Skat lidt flere oplysninger i en dialogboks, end du skulle før.

Og egentlig bør du i stedet fokusere din energi på en anden årsopgørelse.

- Når det gælder skæringsdatoen 1. maj 2024, bør al opmærksomhed snarere rettes mod årsopgørelsen for 2020, som derefter ikke længere kan ændres, når det gælder glemte fradrag. Og det gælder uanset beløbets størrelse, siger han.

Du kan godt få lov til at genoptage og rette i dine gamle og lukkede årsopgørelser. Men det kræver ganske særlige omstændigheder.

- Og det anses næsten uden undtagelser for ikke at være tilfældet, når det gælder glemte fradrag. Vi bærer selv risikoen i den henseende, siger Henning Boye Hansen.

Det betyder, at du efter den 1. maj stort set kun kan korrigere i årsopgørelserne for 2021, 2022 og 2023.

For langt de fleste er det klassikeren kørselsfradraget, som man skal ind og ændre i.

Sådan lyder det fra Kristoffer S. Olesen, der er jurist i appen Skatteguiden, hvor man blandt andet kan få et estimat over sin årsopgørelse, inden den bliver frigivet.

- Det er den helt store sællert hos os, siger Kristoffer S. Olesen og peger på, at deres kunder i gennemsnit har indberettet kørselsfradrag for omkring 26.000 kroner.

Ellers er det også vigtigt at huske fradrag som servicefradraget og rejsefradraget, lyder det fra Kristoffer S. Olesen.

- Mange tror, at fordi håndværkerfradraget er afskaffet, så gælder det også for serviceydelser. Men de er adskilt, så du har stadig mulighed for at få fradrag på eksempelvis vinduespudsning, børnepasning, havearbejde og rengøring, siger han og fortsætter:

- Rejsefradraget kan du indberette, hvis du har været på forretningsrejser i ind- og udland, og hvor din arbejdsgiver ikke har dækket alt.

Du bør også undersøge, om du kan få fradrag for udenlandske renteudgifter. Det kan eksempelvis være, hvis du har lån i udenlandske banker, da det normalt ikke bliver registeret hos Skat.

- Det er ikke sikkert, at der er åbnet op for netop det felt i årsopgørelsen hos dig. Tag derfor fat i Skat, hvis det er, siger Kristoffer S. Olesen.

Godt fire ud af fem borgere skal have penge ind på kontoen. I gennemsnit udbetales der knap 6600 kroner til hver, hvilket er cirka samme niveau som sidste år.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek