København, 09/06/2025 - 09:00
Få fif løfter din kaffe fra fin til sublim
Alt fra bønne til filter og trækketid betyder noget for, hvordan din hverdagskaffe ender med at smage.
Liv Latricia Habel/Ritzau Scanpix
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
Du behøver ikke at læse tykke bøger om kaffekunst for at skrue lidt ekstra op for smagsoplevelsen af din dampende livseliksir i hverdagen.
De helt små vaner kan nemlig gøre en forskel, lyder det fra Lasse Johansen, der er mangeårig barista og driver caféen Kaffe på Istedgade i København.
1) Køb en bedre bønne.
- Hvis du gerne vil have bedre kaffe, skal du investere i nogle bedre kaffebønner. Det er det, der gør, at du tager det største hop mod en bedre smag, siger Lasse Johansen og fortsætter:
- Det er den største fejl, jeg ser folk gøre - at købe for dårlig kaffe. I bund og grund er det det samme princip som med vin - du får bare en lidt højere kvalitet ved at give en 50'er ekstra.
2) Dosér korrekt.
Lasse Johansen ville ønske, at der var flere, der kendte til tommelfingerreglen om, at der skal 60 gram kaffe til en liter vand.
- Jeg oplever ofte at få serveret en bitter eller en for tynd kaffe, fortæller han.
Problemet er ifølge ham, at de fleste bruger en teske til at dosere kaffen. Men der kan være stor forskel på kaffens massefylde, alt efter hvilken kaffe du bruger. Derfor kan du ikke altid gå ud fra, at der for eksempel skal otte teskeer til en liter vand.
- Det kan være rigtig smart at have en lille vægt, så man kan veje kaffen, siger Lasse Johansen.
3) Væd filtrene.
Et andet fif, der kan forbedre smagen af kaffen, er noget så simpelt som at hælde noget kogende vand gennem kaffefilteret, inden du fylder det med kaffe.
- Ved at gøre det vådt først trækker du nogle smagsstoffer ud af filteret, forklarer Lasse Johansen og fortæller, at både brune og hvide filtre kan rumme nogle smagsnuancer, du ikke har lyst til at få med ned i kaffen.
- Man kan jo prøve det og se, om man kan smage forskel, siger han.
4) Undgå dobbeltbrygning.
Når det gælder stempelkandekaffe, er der flere trin i brygningen, der løfter kvaliteten af resultatet. Sørg for at dosere 60 gram kværnet kaffe til en liter kogt vand. Hæld vand op til kanten af kanden, og stil et ur på fire minutter.
- Når tiden er gået, prikker du hul på det øverste lag af kaffen og rører rundt én enkelt gang, så kaffen lægger sig i bunden. Fjern nu alt det skum, der ligger i toppen. Det indeholder mange bitterstoffer, fortæller Lasse Johansen.
Herefter sætter du stemplet ovenpå uden at trykke det ned, og så er du klar til at skænke.
- Kaffen har allerede trukket, hvad den skal, i de fire minutter. Trykker du så også stemplet ned, sker der endnu en brygning, fordi alt vandet presses gennem kaffen igen. Lader du stemplet sidde helt oppe i toppen, får du den perfekte stempelkaffe.
/ritzau fokus/