Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

07/07/2023 - 08:00

Har du overvejet campingferie i Danmark? Sådan kommer du i gang

Danske campingpladser har travlt med at tage imod sommerens gæster. Hvis du overvejer at campere, kan du sagtens starte med det mest basale udstyr, lyder rådet.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

Sommeren har meldt sin ankomst, og det betyder ferie og tid med familien for mange af os.

Hvis du har overvejet at blive i Danmark og tage på campingferie, er du ikke den eneste.

Sidste år slog de danske campingpladser rekord med godt 13 millioner overnatninger. Og i en ny rundspørge har tre ud af fire medlemmer af den landsdækkende campingforening DK-Camp svaret, at de i år har det samme antal eller flere bookinger.

Reinhard Stelter, der er professor i idrætspsykologi på Københavns Universitet, vurderer, at campingferiens popularitet hænger sammen med et øget udbud af udendørsaktiviteter.

- Danskerne prioriterer i stigende grad friluftsliv og sport - typisk familievenlige aktiviteter som kroket, kongespil, ketcher- og boldspil, der samler generationer, udtaler han i en pressemeddelelse.

- Flere ønsker at komme væk fra skærmen, særligt i ferien. Og corona har gjort det mere naturligt at mødes udenfor om en aktivitet, tilføjer han.

Du kan bruge forskellige hjemmesider som dk-camp.dk, camping.dk og dcu.dk til at finde en campingplads. Og du kan typisk filtrere søgninger på bestemte aktiviteter og faciliteter.

En campingplads for to voksne koster i højsæsonen typisk 300 kroner per nat, og er der to børn med, stiger prisen med omkring 150 kroner, ifølge landsformand i DK-Camp, Steen Pedersen.

Aktiviteter og faciliteter kan godt koste ekstra.

Som helt ny campist kan det være en smule uoverskueligt, hvor meget udstyr man bør købe.

Steen Pedersen peger på, at markedet for udstyr er stukket lidt af.

- Jeg oplever sommetider, at campister selv kan have store forventninger til, hvor meget udstyr man har brug for. I gamle dage kunne man godt nøjes med et Trangia-køkkensæt, og så var det lige før, at man kunne deles om gaflen, siger han og griner.

Forventninger til udstyr kan måske godt afskrække nogle fra at kaste sig ud i at campere. Men sådan behøver det ikke at være, lyder det fra Steen Pedersen.

- Man skal selvfølgelig helt selv vurdere, hvor meget udstyr man vil købe og medbringe, siger han og fortsætter:

- Det er bare vigtigt for mig at understrege, at man ikke skal lade sig skræmme væk af, at man ikke har fået købt fuld service til 12 personer.

Hvis du vil starte dit nye eventyr som campist med det mest basale, anbefaler Steen Pedersen, at du køber kogegrej til at koge vand og tilberede mad. Og så skal du have noget service, så du kan drikke og spise.

- Det er en god idé at medbringe en god lygte, for det bliver mørkt ude i det fri, siger han.

Vælger du at sove i telt, skal du tænke over, hvordan du vil transportere det. For det har betydning for størrelse og vægt. Sådan lyder rådet fra Dansk Camping Union.

Og du bør også tænke over, hvor ofte du har tænkt dig at bruge teltet. Det kan være fornuftigt at bruge lidt ekstra penge på en bedre kvalitet, hvis du vil bruge det hver sommer.

- Man kan overveje at spare penge ved at købe et brugt telt, siger Steen Pedersen.

Han råder til, at du starter med det mest nødvendige udstyr, og hvis du så bliver grebet af at campere, kan du overveje at investere i mere eller bedre udstyr.

/ritzau fokus/

København, 22/07/2024 - 19:37

Thomas Vinterberg er blevet far for femte gang

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Den Oscar-vindende instruktør Thomas Vinterberg og hans hustru, skuespiller og præst Helene Reingaard Neumann, er blevet forældre igen.

Thomas Vinterberg har senere på året premiere på sin stort anlagte TV 2-serie "Familier som vores". Og det er ikke det eneste, den danske stjerneinstruktør barsler med.

Thomas Vinterberg og hans hustru, skuespiller og præst Helene Reingaard Neumann, er blevet forældre til deres tredje fælles barn.

Det bekræfter Helene Reingaard Neumann over for Ekstra Bladet.

- Vi er blevet beriget med en datter 30. maj og er så taknemmelige. Den største lykke, skriver Helene Reingaard Neumann i en besked til Ekstra Bladet.

Den 55-årige instruktør og den 36-årige skuespiller og præst, der giftede sig i 2010 efter at have mødt hinanden under indspilningerne af filmen "En mand kommer hjem" fra 2007, har i forvejen en søn og en datter.

Thomas Vinterberg har også to døtre fra sit første ægteskab. Datteren Ida mistede familien på tragisk vis i 2019, da hun omkom i en trafikulykke - blot 19 år gammel.

Filmen "Druk", som Thomas Vinterberg vandt en Oscar for i 2021, dedikerede han til hende.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 22/07/2024 - 17:36

Dansk filmmusical skal vises på stor filmfestival

Tiziana Fabi/Ritzau Scanpix

En dansk filmmusical med store stjerner på rollelisten skal vises på en filmfestival i Canada til september.

Den danske filmmusical "The End" er blevet udtaget til Toronto International Film Festival, der finder sted fra 5. september i år.

Det skriver Have Kommunikation i en pressemeddelelse.

Det er Joshua Oppenheimer, der har instrueret filmen. Han er britiskamerikaner, men er bosat i København.

Manuskriptet til filmen har han skrevet sammen med den danske manuskriptforfatter Rasmus Heisterberg.

Filmmusicalen handler om en af de sidste familier i live, der lever et luksusliv i en bunker dybt under jorden.

Da en fremmed ung kvinde pludselig ankommer til bunkeren, begynder sønnen, der spilles af George MacKay, at sætte spørgsmålstegn ved familien livs under jordens overflade.

Den oscarvindende skuespiller Tilda Swinton spiller mor i filmen, og oscarnominerede Michael Shannon spiller far.

"The End" er produceret af det danske produktionsselskab Final Cut for Real. Producenten er Signe Byrge Sørensen, der tidligere har produceret to af Joshua Oppenheimers dokumentarfilm.

Hun er også producenten bag den danske animationsdokumentar "Flugt", der i 2021 vandt hovedprisen på Sundance Film Festival og var nomineret i to kategorier ved oscaruddelingen.

Hvornår "The End", der er på engelsk, får premiere i Danmark, er fortsat uvist.

Toronto Film Festival er en af verdens største filmfestivaler og forløber over ti dage. I år er det 49. gang, at den finder sted.

I de senere år har flere danske film været udtaget til festivalen i Canada.

Der er blandt andet tale om Malou Reymanns "Ustyrlig", den tredje sæson af Lars von Triers "Riget" og Nikolaj Arcels "Bastarden".

/ritzau/


Læs Mere >>

København, 22/07/2024 - 09:00

FAKTA: Åndedræt har betydning for følelser og fokus

* En frisk indånding gør mere end bare at fylde lungerne med ilt, viser et studie fra Aarhus Universitet tilbage i 2022.

* Studiet indikerer, at det også har betydning for følelser, fokus, og hvordan vi håndterer verden omkring os.

* Studiet blev lavet på tværs af arter herunder både mennesker, gnavere og aber. Her kunne man se, at hjernerytmen på tværs af arter er tæt forbundet med vejrtrækningens rytme.

Kilde: Aarhus Universitet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 22/07/2024 - 09:00

Sæt fokus på dit åndedræt for mere velvære

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Ifølge en åndedrætsekspert er det ikke optimalt for kroppen at holde vejret, men det er ikke alle, som tænker over, at de gør det.

En vigtig mail tikker ind, mens du får en lang besked på Messenger på en af de over ti faner, du har åben på computeren. Og så skal du også lige overskue en lidt fordækt salgsside på nettet.

Du har måske lagt mærke til, at du i disse situationer nogle gange holder vejret, eller i hvert fald måske trækker vejret mere overfladisk.

Det er der en god grund til, lyder det fra fysioterapeut og åndedrætsterapeut Lotte Paarup, der både underviser i og har skrevet bøger om åndedrættet.

- Når vi bliver forskrækkede eller stressede, eller der er mange inputs til systemet, så er reaktionsmønstret ofte at holde vejret, siger hun.

Hun peger på, at det altid er en ubevidst reaktion på nogle af de inputs, vi modtager.

- Det er naturligt, at vi sukker eller stopper op i vejrtrækningen, og der kan være situationer, hvor det giver mening - eksempelvis hvis vi skal være på vagt, siger hun og understreger, at sådan noget som mobilskærme sagtens kan sætte kroppen i alarmberedskab og sætte gang i vores kæmp, flygt eller frys-respons.

Og i og med at skærme, notifikationer og det at have mange bolde i luften ofte er en del af hverdagen for mange danskere, er rådet fra Lotte Paarup klart:

Ubevidste vejrhold er meget uhensigtsmæssigt, påpeger hun.

Ifølge åndedrætsterapeuten er det ikke optimalt for kroppen, hvis du har en uregelmæssig vejrtrækning.

Det stopper rytmen i dit åndedræt, som styrer alt, fra hvordan blodet pumpes rundt, og du iltes, og til hvordan hjertet slår, lyder det fra Lotte Paarup.

Da åndedrætsstoppet altid er ubevidst, kan det godt være svært at gøre noget ved det her og nu, lyder det fra åndedrætseksperten. Start derfor i det små.

- Det kan være, at du har nogle fysiske spændinger, der forstyrrer. I så fald skal du gang med at få løsnet op for det, der gør, at du ikke kan bruge åndedrættet optimalt, siger hun.

Det kan du sætte i gang ved at bruge lidt tid på eksempelvis at massere dine hænder eller fødder.

Men der kan også være noget mentalt i det, som kan relatere sig til traumer, stress eller andet, siger Lotte Paarup.

- Prøv at træde et skridt tilbage, og arbejd fokuseret med dit åndedræt. Træk vejret roligt gennem næsen og ikke gennem munden.

Hun peger på, at hvis du er bevidst om, at du nogle gange ubevidst holder vejret i løbet af dagen, kan du holde øje med dig selv og prøve at fange, hvornår det sker.

Bare det at være bevidst om det gør, at du kan ændre på det, lyder det fra Lotte Paarup.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek