07/07/2023 - 08:00
Har du overvejet campingferie i Danmark? Sådan kommer du i gang
Danske campingpladser har travlt med at tage imod sommerens gæster. Hvis du overvejer at campere, kan du sagtens starte med det mest basale udstyr, lyder rådet.
Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus
Sommeren har meldt sin ankomst, og det betyder ferie og tid med familien for mange af os.
Hvis du har overvejet at blive i Danmark og tage på campingferie, er du ikke den eneste.
Sidste år slog de danske campingpladser rekord med godt 13 millioner overnatninger. Og i en ny rundspørge har tre ud af fire medlemmer af den landsdækkende campingforening DK-Camp svaret, at de i år har det samme antal eller flere bookinger.
Reinhard Stelter, der er professor i idrætspsykologi på Københavns Universitet, vurderer, at campingferiens popularitet hænger sammen med et øget udbud af udendørsaktiviteter.
- Danskerne prioriterer i stigende grad friluftsliv og sport - typisk familievenlige aktiviteter som kroket, kongespil, ketcher- og boldspil, der samler generationer, udtaler han i en pressemeddelelse.
- Flere ønsker at komme væk fra skærmen, særligt i ferien. Og corona har gjort det mere naturligt at mødes udenfor om en aktivitet, tilføjer han.
Du kan bruge forskellige hjemmesider som dk-camp.dk, camping.dk og dcu.dk til at finde en campingplads. Og du kan typisk filtrere søgninger på bestemte aktiviteter og faciliteter.
En campingplads for to voksne koster i højsæsonen typisk 300 kroner per nat, og er der to børn med, stiger prisen med omkring 150 kroner, ifølge landsformand i DK-Camp, Steen Pedersen.
Aktiviteter og faciliteter kan godt koste ekstra.
Som helt ny campist kan det være en smule uoverskueligt, hvor meget udstyr man bør købe.
Steen Pedersen peger på, at markedet for udstyr er stukket lidt af.
- Jeg oplever sommetider, at campister selv kan have store forventninger til, hvor meget udstyr man har brug for. I gamle dage kunne man godt nøjes med et Trangia-køkkensæt, og så var det lige før, at man kunne deles om gaflen, siger han og griner.
Forventninger til udstyr kan måske godt afskrække nogle fra at kaste sig ud i at campere. Men sådan behøver det ikke at være, lyder det fra Steen Pedersen.
- Man skal selvfølgelig helt selv vurdere, hvor meget udstyr man vil købe og medbringe, siger han og fortsætter:
- Det er bare vigtigt for mig at understrege, at man ikke skal lade sig skræmme væk af, at man ikke har fået købt fuld service til 12 personer.
Hvis du vil starte dit nye eventyr som campist med det mest basale, anbefaler Steen Pedersen, at du køber kogegrej til at koge vand og tilberede mad. Og så skal du have noget service, så du kan drikke og spise.
- Det er en god idé at medbringe en god lygte, for det bliver mørkt ude i det fri, siger han.
Vælger du at sove i telt, skal du tænke over, hvordan du vil transportere det. For det har betydning for størrelse og vægt. Sådan lyder rådet fra Dansk Camping Union.
Og du bør også tænke over, hvor ofte du har tænkt dig at bruge teltet. Det kan være fornuftigt at bruge lidt ekstra penge på en bedre kvalitet, hvis du vil bruge det hver sommer.
- Man kan overveje at spare penge ved at købe et brugt telt, siger Steen Pedersen.
Han råder til, at du starter med det mest nødvendige udstyr, og hvis du så bliver grebet af at campere, kan du overveje at investere i mere eller bedre udstyr.
/ritzau fokus/