Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 10/12/2023 - 08:00

Turen går til EM: Bliv klar til den tyske fodboldrejse

Tusindvis af fans ventes at tage til Tyskland, når Danmark skal spille EM. Få tip til alt det praktiske, og bliv klogere på de danske planer for EM-fest.

Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

Til sommer drager de danske fodboldherrer mod Tyskland, hvor de skal spille EM-slutrunde.

Er du en af dem, der planlægger at følge med Kasper Hjulmand og co. til nabolandet, får du her en guide med alt fra transportmuligheder til rød-hvide fanaktiviteter.

1) Danskerfest i Stuttgart og Frankfurt.

Der er lagt op til EM-feber, hvis du rejser til Stuttgart og Frankfurt, hvor Danmark skal spille sine to første kampe i gruppespillet.

Fra Dansk Boldspil-Unions side planlægger man at lave en dansk camp, der kommer til at ligne en fanfestival, fortæller DBU's kommunikationschef, Jakob Høyer.

- Der vil være livemusik, aktiviteter, mad og forskellige festlige indslag. Derfra vil der være fælles transport med bus og tog til de to første kampe mod Slovenien og England, siger han.

Der vil være plads til omkring 2000 mennesker i campen samt mulighed for overnatning, hvor der stilles 1000 telte til rådighed. Der skal købes billet til campområdet og teltene.

I München, hvor Danmark spiller mod Serbien, vil der ikke være en dansk camp som i Frankfurt og Stuttgart, men der vil stadig være fanaktiviteter, fortæller Jakob Høyer.

Derudover skal du finde et alternativt overnatningssted, hvis du har sovet i telt i campen, da muligheden for telt kun gælder i de to første byer.

2) Husk at være kritisk.

Generelt er det en god idé, at du ser dig godt for, når du skal hive dankortet frem i forbindelse med rejseplanlægningen. Sådan lyder opfordringen fra Lars Arent, der er direktør i den europæiske forbrugermyndighed Forbruger Europa.

- EM i fodbold er unægteligt en stor begivenhed, og det kalder på, at der er mange der gerne vil tjene penge på det, siger han.

Det gælder derfor om at være opmærksom - eksempelvis når du bestiller overnatning, og særligt hvis det er gennem en privat udlejer.

Der kan nemlig være nogle, der forsøger at udleje deres bolig til flere personer, som derfor ender med at blive snydt.

Sådan lyder det fra Lars Arent, der er direktør i den europæiske forbrugermyndighed Forbruger Europa.

- Vi anbefaler, at man er en smule kritisk og for eksempel prøver at lave en søgning på det pågældende udlejningssted for at se, om der er andre, der har erfaring med det, råder Lars Arent.

3) Pas på det sorte marked.

Et andet sted, hvor du også bør være vågen, er, hvis du forsøger at købe kampbilletter via andre steder end de officielle kanaler.

- Det vil være et oplagt område for svindlere at tjene lette penge ved at bilde fans ind, at man kan købe billetter på anden vis, siger Lars Arent.

Det Europæiske Fodboldforbund, Uefa, sælger kun digitale billetter, der kræver, at du downloader Uefa-billetappen.

Lykkes det ikke at få billet gennem de officielle kanaler i første omgang, får du igen muligheden gennem Uefas gensalgs-platform, som vil være tilgængelig i foråret.

4) Nemt at komme rundt i nabolandet.

Når du skal rundt, kan du glæde dig over, at den tyske infrastruktur er velfungerende, fortæller Lars Arent.

- Man kan komme langt omkring for ret små penge - også til sommer, siger han.

I Tyskland kan du reservere højhastighedstog, der dækker de primære ruter i Tyskland, op til 180 dage i forvejen. Flybilletter er typisk tilgængelige 6-12 måneder i forvejen ifølge Forbruger Europa.

Skal du rejse langt og vil forsøge at spare penge, er busser generelt den mest budgetvenlige mulighed.

Du kan også købe en "Deutschland-Ticket", der koster cirka 365 kroner. Med den kan du rejse ubegrænset i en måned. Den dækker dog ikke langdistancetog.

Startskuddet til EM-slutrunden lyder den 14. juni, og finalen spilles 14. juli. Danmark spiller sine gruppekampe den 16., 20. og 25. juni.

/ritzau fokus/

København, 11/04/2025 - 05:30

Prinsesse fejres på forskud med modeshow, dans og kager

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Fejringen af prinsesse Isabellas 18 års fødselsdag bliver ifølge borgmester uden "guld, røgelse og myrraskær".

Der bliver dans, musik, modeshow og kagebord på rådhuset, når Aarhus Kommune inviterer til fejring af prinsesse Isabellas 18 års fødselsdag.

Kong Frederik og dronning Marys ældste datter har egentlig først fødselsdag 21. april, men allerede fredag markeres det i landets næststørste by.

Det sker, når kongefamilien fredag klokken 14 modtages foran rådhuset, hvor borgmester Anders Winnerskjold (S) og de forsamlede synger fødselsdagssang.

For borgmesteren har det været vigtigt at strikke et program sammen, der er "i øjenhøjde" med den unge fødselar.

- Vi skal igennem et program, hvor unge fra Aarhus viser deres forskellige talenter - alt fra dans og design til konditorlinjen på Aarhus Tech, som laver kage til os.

- Det er et forsøg på at gøre det nærværende for en ung kvinde på snart 18 år og vise ungdommen her i Aarhus frem, siger Anders Winnerskjold.

Omkring 300 personer er inviteret til at overvære fejringen på rådhuset, heraf omkring 80 unge fra foreninger og uddannelsesinstitutioner.

Dertil kommer 70 unge i alderen 17 til 19 år, som har deltaget i en lodtrækning om at overvære festlighederne sammen med hver især en ledsager.

Det er kongehuset, der har forespurgt, om Aarhus ville være vært for et fødselsdagsarrangement, fortæller borgmesteren.

- Jeg tror, at man føler en tilknytning til det vestlige Danmark - og i særdeleshed Aarhus.

- Kongefamilien har jo været og er meget i Aarhus. Prinsessens farmor har læst i Aarhus, og det har prinsessens far også. Og så har vi jo residensen, Marselisborg Slot.

- Jeg synes, det er dejligt, at man henlægger noget af fejringen til andre steder end København. Det er vi i hvert fald stolte over, siger Anders Winnerskjold.

Arrangementet har et budget på 290.000 kroner. Det er hverken "ekstravagant" eller "voldsomt dyrt", mener borgmesteren.

- Når man holder 18 års fødselsdag for en prinsesse, skal det være godt og ordentligt, men det skal også være uden guld, røgelse og myrraskær. Og det bliver det heller ikke.

Tirsdag 15. april rykker fejringen til København, hvor den kongelige familie vil være til stede ved en fødselsdagsforestilling på Det Kongelige Teater.

Her har unge fra Danmark, Grønland og Færøerne mulighed for at deltage via en lodtrækning.

Da kronprins Christian i 2023 fyldte 18, blev unge fra hele rigsfællesskabet ligeledes inviteret til at deltage i et gallataffel på Christiansborg Slot.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 10/04/2025 - 15:42

Bagedysten i børnehøjde får ny vært

DR's kendte børnevært Jonas Madsen overtager jobbet som vært på "Den store juniorbagedyst" fra Joakim Ingversen, der er på andre opgaver, skriver Billed-Bladet.

Det bliver fremover Jonas Madsen, der skal sige de berømte ord: "Klar, parat, bag", når otte bageglade børn skal forsøge at imponere dommerne med himmerigsmundfulde i "Den store juniorbagedyst".

Det skriver Billed-Bladet.

Jonas Madsen, der allerede er et velkendt ansigt i DR's børneprogrammer, overtager værtstjansen efter Joakim Ingversen, der har travlt med andre opgaver og ikke kunne få kalenderen til at gå op.

Det er tidligere blevet annonceret, at Joakim Ingversen og hans kendte hustru, Sofie Linde, har været i Schweiz for at optage DR's kommende datingprogram "Hotel Romantik", hvor 20 seniorsingler skal finde deres "sidste, store kærlighed", som det lyder.

Når Jonas Madsen får sin værtsdebut i bagedystteltet, bliver han dog flankeret af to velkendte ansigter.

Dommerduoen bestående af Katrine Foged Thomsen og Markus Grigo er tilbage i "Den store juniorbagedyst", som første gang blev sendt i 2021.

Konceptet i "Den store juniorbagedyst" er langt hen ad vejen det samme som i originalversionen, "Den store bagedyst", med voksne deltagere. Dog består hvert program typisk af to udfordringer i stedet for tre.

Da DR lancerede "Den store juniorbagedyst" i 2020, forsikrede mediemastodonten, at niveau er lige så højt, som når de voksne kagekreatører kaster sig ud i mousser og fondanter.

Femte sæson af "Den store juniorbagedyst" får premiere på DR 3. maj.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 11/04/2025 - 10:00

FAKTA: Opskrift på svamperemoulade

* 100 gram karljohan eller andre svampe.

* 2-4 æggeblommer.

* 3-4 deciliter neutral olie.

* 1 teske hvidvinseddike.

* 1 teske dijonsennep.

* Salt og peber.

* 1 spiseske hakket kapers.

* 1 spiseske hakkede cornichoner.

* Karljohansvampe koges op i neutral olie og trækker natten over på køl. Dagen efter sigtes olie fra, og svampene hakkes groft. Pisk æggeblommer med sennep, lidt salt og eddike. Pisk forsigtig den kolde karljohanolie i massen, til det emulgerer og bliver en mayonnaise. Den færdige mayonnaise vendes med de hakkede svampe, kapers og cornichoner. Tilsmages med salt, peber og eventuelt lidt mere eddike.

Kilde: kok og restauratør David Johansen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 11/04/2025 - 10:00

FAKTA: Alternativer til rødspætten

* Du kan sagtens lave den klassiske pandestegte fiskefilet med andre fladfisk end rødspætten.

* Slethvar minder om pighvar og er god at lave fileter af.

* Rødtunge betegnes som en højkvalitetsrødspætte. Den er tykkere og har en finere struktur i kødet.

* Skrubbe er en billigere fisk, som er lidt mindre, har en tættere struktur og er lidt kraftigere i smagen end rødspætten.

Kilder: kok og fiskehandler hos Hav Jens Peter Moestrup Hansen og kok og restauratør David Johansen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek