Allinge-Sandvig, 29/04/2025 - 15:57
Nordiske og baltiske lande er åbne for fredsbevarende styrker i Ukraine
Der er en åbenhed overfor fredsbevarende styrker i Ukraine, som er blevet angrebet fuldtonet af Rusland.
Af: /ritzau/
De baltiske og nordiske lande er alle åbne overfor, at fredsbevarende styrker er nødvendige i Ukraine. Men der er en række betingelser, som skal være opfyldt, og der er lang vej igen.
Emnet har været på dagsorden på et møde på Bornholm mellem landenes udenrigsministre samt Tyskland, Frankrig og Polen, som også tilslutter sig idéen.
- Jeg synes ikke, vi er uenige. Vi er alle enige om, at missionen er nødvendig, vi ser bare forskellige roller.
- Polen er en frontlinjestat, som deler 650 kilometer grænse med Rusland. Vi ser vores rolle som at sikre adgangen til Ukraine med tog og fly, så andre kan opfylde deres mission i Ukraine, siger udenrigsminister Radosław Sikorski fra Polen.
En af udfordringerne er, at der skal være en længerevarende våbenhvile, før eventuelle soldater kan indsættes, men parterne er ikke enige om betingelserne.
Folketinget har tidligere givet tilsagn om, at Danmark vil være villig til at stille med soldater, hvis der bliver behov for det.
I marts diskuterede 30 lande i Frankrig, hvordan oprettelsen af en europæisk styrke eventuelt vil kunne se ud.
Formålet er at afholde Rusland fra at indlede endnu en offensiv, efter at en mulig våbenhvile er trådt i kraft.
Rusland gik for tre år siden fuldtonet ind i Ukraine efter at have annekteret Krim-halvøen i 2014.
Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) er vært for mødet, fordi Danmark har det roterende formandskab for de otte nordiske og baltiske lande. Han kommenterer kort, at han heller ikke ser nogen uenigheder.
Estland er også en frontlinjestat, og udenrigsminister Margus Tsahkna er hurtig til at tage ordet for at svare, da flokken bliver spurgt til det.
- Udfordringen er, at vi ikke taler om fredsbevarende styrker fra FN. Vi taler om militær tilstedeværelse, der er noget på spil. Og det er en meget alvorlig sag,
- Vi er nødt til at tale om, hvem der gør hvad, og hvad missionen er. Det må kun ske, hvis Ukraines betingelser er opfyldt. Der er lang vej igen, men jeg kan forsikre jer, at den estiske regering har besluttet, at vi er med, siger han.
/ritzau/