København, 27/11/2022 - 10:00
Offentlig transport bliver dyrere fra næste år: Her er dine muligheder
Trafikselskaber over i hele landet bekræfter, at priserne hæves fra næste år. Passagerer anbefales at undersøge, om man stadig har den billigste billettype.
Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus
Hvis du bruger offentlig transport til at komme rundt, bør du undersøge, om du stadig har den billigste løsning.
Priserne stiger nemlig flere steder i landet fra næste år, og det kan få betydning for dine udgifter til transport.
- Det er svært at undgå at blive ramt af prisstigninger på offentlig transport. Man har typisk ikke de store muligheder for at flytte og ændre på sit transportbehov, siger Lars Wiinblad, der er projektchef for Passagerpulsen hos Forbrugerrådet Tænk.
Midttrafik i Midtjylland og Din Offentlige Transport (DOT) på Sjælland har meldt ud, at de hæver priserne fra 15. januar 2023.
Til Ritzau oplyser Nordjyllands Trafikselskab (NT), Sydtrafik og FynBus, at de også har prisstigninger på vej fra næste år.
Det er forskelligt, hvilke billettyper trafikselskaberne ændrer på, men alle trafikselskaberne har valgt at hæve priserne med 4,9 procent i gennemsnit.
Det er det loft, som Trafikstyrelsen har fastsat for, hvor meget dyrere offentlig transport må blive i 2023.
Som det eneste trafikselskab oplyser BAT på Bornholm til Ritzau, at priserne vil blive holdt i ro.
Lars Wiinblad anbefaler, at man bruger de kommende stigninger som en god anledning til at undersøge, om den billettype man bruger, stadig er den billigste løsning til ens behov.
- Vi ved fra vores tidligere undersøgelser, at rigtig mange ikke køber den mest optimale billet for dem.
- Der er passagerer, som rejser så meget, at de med fordel kan købe et pendlerkort. Og passagerer, der køber et pendlerkort, fordi de forventer at rejse en del, men de får ikke rejst så meget som forventet, siger han.
En måde at undersøge sit transportbehov er ved at kigge på, hvor mange rejser man foretager på en måned.
Rejser man den samme strækning mere end 26 gange på en måned - eller 6-7 gange på en uge, kan det ifølge Passagerpulsen typisk betale sig at købe et pendlerkort.
Hvis man arbejder hjemmefra noget af tiden, kan det være, at det er billigere med rejsekort.
- Med rejsekort får man også 20 procent rabat uden for myldretid, hvis man rejser inden for samme takstområde. Rabatten fratrækkes automatisk hverdage klokken 11 til 13 og 18 til 07 samt lørdag, søndag og helligdage, siger Lars Wiinblad.
Bruger man fjern- og regionaltog, skal man kigge efter orange-billetter, men det kræver, at man er ude i god tid.
- Man kan også undersøge, om man har særlige muligheder for at rejse billigere som ungdomsrabatter og DSB Erhvervskort gennem arbejdspladsen, siger Lars Wiinblad.
/ritzau fokus/