13/08/2024 - 08:00
Brug tømmermændene til at ruske op i alkoholvanerne
Ny undersøgelse fra Alkohol & Samfund og TrygFonden viser, at 32 procent af danskerne i alderen 45-54 år fortryder alkoholindtaget dagen efter.
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
Ondt i knolden dagen derpå hører ikke kun ungdommen til.
65 procent af voksne i alderen 45-54 år har inden for det seneste år haft tømmermænd, og 32 procent i samme aldersgruppe har mindst en gang fortrudt de ekstra promiller, der røg indenbords aftenen før.
Det viser en undersøgelse, som analysebureauet Syno har lavet for Alkohol & Samfund og TrygFonden.
Undersøgelsen er foretaget som led i en ny kampagne, som de to organisationer kører over de næste tre år, og som bærer budskabet: "Hvorfor have det dårligt, når du kunne have det dejligt?".
- Selv de meget voksne drikker altså så meget, at de har det dårligt dagen efter. Og det synes jeg, giver anledning til, at vi reflekterer over, hvad det er for nogle fællesskaber, vi gerne vil have, og hvad for en alkoholkultur, vi ønsker, siger Ida Fabricius Bruun, der er direktør hos Alkohol & Samfund.
Hører du til blandt dem, der ærgrer sig over at måtte bruge søndagen i sengen efter en våd aften, opfordrer Ida Fabricius Bruun dig til at bruge det ubehag som afsæt til en vaneændring.
- Første skridt er jo at blive opmærksom på det, du gerne vil ændre. Det er en rigtig god idé at tale med andre om det. Især dem, som du plejer at åbne den ekstra flaske vin sammen med, siger hun.
Sig åbent til dine venner, at du er træt af at få tømmermænd, og derfor har et ønske om, at I drikker mindre, næste gang I ses.
Sæt dig eventuelt ned og lav en liste over gode grunde til at skrue ned for dit alkoholforbrug. Det kan være, at du ønsker at have mere kvalitetstid med dine børn dagen efter en fest. Eller at du har et ønske om at være i stand til at løbe en tur lørdag morgen, selv om du var ude med kollegerne om fredagen.
Herfra kan du begynde at invitere dine venner og familie til aktiviteter, hvor alkohol ikke er en del af hyggen.
- I stedet for at gøre alkoholkulturen til en kæmpestor samtale i vennegruppen, kan du blot invitere på noget andet end mad og vin. Det kan være at booke en paddle-bane for eksempel, foreslår Ida Fabricius Bruun.
Derhjemme kan du minimere risikoen for at blive fristet til at skænke op i glasset ved at sørge for, at du ikke har alkohol stående på lager.
- På den måde kan man nudge (skubbe, red.) sig selv. Jeg ved, at hvis jeg har en plade chokolade i skabet, så forsvinder den, bare fordi den er der. Sådan er det også med alkohol, siger Ida Fabricius.
Og så er det ifølge hende gavnligt at ruske op i idéen om, at alkohol er lig med hygge.
- Vi må øve os i at sætte noget andet i stedet og tænke i måder, vi kan være sammen på, som ikke er at åbne en flaske vin, og så hygger vi. Vi må være mere kreative med, hvad vi kan lave sammen.
/ritzau fokus/