20/02/2025 - 08:00
Drømmeforsker: Her er min aftenrutine for en dejlig drømmesøvn
Fyld hovedet med gode tanker og kroppen med positive følelser for at skabe de bedste betingelser for en søvn med gode drømme.
Mathias Svold/Ritzau Scanpix
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
Hver nat udspiller der sig drømme i dit sind, om du husker dem eller ej. Og du kan selv til en vis grad påvirke, om de natlige fantasier emmer af uro eller fred.
Det tror drømmeforsker, forfatter og foredragsholder Michael Rohde fuldt og fast på. Derfor følger han hver aften den samme rutine i forsøget på at opnå en behagelig drømmesøvn.
- Det handler om at gå i seng med ro i nervesystemet og positive følelser. For alt det, du er fyldt op med, inden du går i seng, rejser med ind i drømmene og bliver ofte forstærket, fortæller Michael Rohde, der har læst psykologi på Lund Universitet og er medlem af International Association for the Study of Dreams, som er en tværfaglig nonprofitorganisation for videnskabelig drømmeforskning.
Hans regel nummer et er ikke at se, høre eller læse nyheder i timen op til sengetid. Det er for at undgå, at for eksempel stærke billeder fra krig og katastrofer sætter stemningen i nattens drømme.
I det hele taget skærer han ned på skærmtid. Ved 20.30-tiden aktiverer han en applikation på telefonen, som blokerer for telefonens øvrige applikationer, så han ikke kan bruge dem, før vækkeuret ringer næste morgen.
Telefonen indstiller han desuden til aftentilstand, så skærmens blå lys ikke holder ham unødigt vågen.
- Når børnene er puttet, går jeg ind for mig selv og laver en halv times yoga. Det fungerer godt for mig, og så har jeg bagefter en stund med min kære hustru, inden vi skal sove, siger Michael Rohde, der som det allersidste hver aften skriver taknemmelighedsdagbog.
- Jeg skriver, hvad der er sket i løbet af dagen, som jeg er taknemmelig for, og hvad jeg håber på, sker fremover. På den måde slutter jeg dagen af på en positiv følelse, fortæller han.
For Michael Rohde er det vigtigt at give drømmene de bedste forudsætninger for at folde sig ud. De betyder nemlig mere, end de fleste går og tror, mener han.
- Drømmetilstanden er den mest kreative hjernetilstand, vi har. Når vi er vågne, styres vores bevidsthed især af rationel tænkning. Men den bliver der lukket ned for, når vi sover, siger Michael Rohde og fortsætter:
- Drømmenes funktion er hele tiden at finde løsninger på problemer, vi har i vågenlivet. Og når løsningerne er frie af de rationelle begrænsninger, tænker vi meget mere ud af boksen.
Hvis du er så heldig at kunne huske dine drømme, er der derfor potentielt masser af kreative idéer at hente fra din underbevidstheds fritflyvende tankespind.
- Google blev opfundet i en drøm, Paul McCartneys sang "Yesterday" kom til ham i en drøm, det samme gjorde sportsmærket Nike, fortæller Michael Rohde, der altid har en diktafon liggende ved siden af sengen, så han er klar til at indtale drømmenes guldkorn, i det øjeblik han slår øjnene op næste morgen.
/ritzau fokus/