Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 26/11/2023 - 08:00

Få ro i maven: Det skal du nå at have styr på i din forskudsopgørelse

Hvis du sørger for at have styr på din forskudsopgørelse i løbet af hele indkomståret, kan du have ro i maven, når årsopgørelsen kommer i marts, lyder rådet.

Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

Den lange digitale kø til at se og rette i forskudsopgørelsen på skat.dk er overstået, så du kan i ro og mag logge ind for at lave eventuelle rettelser.

Og det er noget, som du bør gøre løbende, så du hverken betaler for lidt eller for meget i skat.

Forskudsopgørelsen bliver tilgængelig i november og gælder for året efter. Den er et budget over forventet indkomst og skat, mens årsopgørelsen, som du får adgang til i marts, er en opgørelse over reel indkomst, fradrag og skat for året før.

Årsopgørelsen plejer at være meget populær, når den bliver tilgængelig, fordi mange gerne vil se, om de skal have penge tilbage i skat.

Men i virkeligheden bør vi have mindre fokus på årsopgørelsen og meget mere fokus på forskudsopgørelsen - både nu og i løbet af indkomståret. Det forklarer Kristoffer S. Olesen, der er jurist hos Skatteguiden.

- Årsopgørelsen er blot et resultat. Hvis man løbende har sørget for at have fuldstændig styr på sin forskudsopgørelse, slipper man helt for at sidde og få ondt i maven over, hvad der kommer til at stå på årsopgørelsen, siger han.

Skatteguiden er en app, der har som mål at hjælpe danske skatteydere med at forstå deres skat. Som bruger skal du give appen adgang til dine skatteoplysninger, og det har over 500.000 danskere gjort.

En analyse, som Skatteguiden har lavet på baggrund af sine kunders skatteoplysninger, peger i retning af, at der er behov for et større fokus på forskudsopgørelsen.

For knap syv ud af ti havde ikke indberettet deres forskudsopgørelse for sidste år korrekt. Det vil sige, at der har været en afvigelse på fem procent eller mere mellem forskudsopgørelsen og deres reelle indtjening.

En tredjedel af den gruppe afviger faktisk mere end 20 procent.

- En af de typiske fejl er, at man ikke har sørget for at rette i sin forskudsopgørelse ved større ændringer i livet som for eksempel nyt job, højere eller lavere løn eller ændret civilstatus, siger Kristoffer S. Olesen.

- Og hvis man tjener penge flere steder, skal man sikre sig, at hovedkortet kun bliver brugt ét sted. Ellers ender man med at betale for lidt i skat.

I den seneste forskudsopgørelse er en af de større ændringer, at boligejere fremover vil blive opkrævet grundskyld gennem skatten. Hidtil er den blevet betalt to gange årligt til kommunen.

Ifølge Kristoffer S. Olesen betyder det, at boligejere typisk vil opleve, at deres fradrag er faldet.

Og så ser det ud til, at det ikke har været helt gnidningsfrit at flytte grundskyld til forskudsopgørelsen.

- Der er tilsyneladende eksempler på, at boligejere ikke er blevet opkrævet grundskyld i den forskudsopgørelse, som de netop har modtaget, siger chefkonsulent hos revisionsfirmaet BDO Henning Boye Hansen.

- Det er derfor en god idé at tjekke, om grundskylden rent faktisk fremgår af ens forskudsopgørelse.

Han anbefaler, at du sikrer dig, at der er kommet styr på grundskyld, inden året er omme.

- Ellers kommer du til at betale for lidt i boligskat. Jeg vil sige, at jeg er bekymret for dem, som måske ikke er blevet opkrævet grundskyld, fordi de i givet fald kan se frem til en restskat, siger han.

Der har også været eksempler på, at boligejere ikke er blevet opkrævet boligskat efter ejerandel, hvis man for eksempel har en fælles ejerbolig.

- Det er et mindre problem, fordi boligejerne typisk kan klare det indbyrdes, men man bør også sikre sig, at der er kommet styr på den del, lyder rådet fra Henning Boye Hansen.

Du bør også være ekstra opmærksom på boligskat og renteudgifter, hvis du lige har købt eller solgt en bolig.

/ritzau fokus/

København, 04/03/2024 - 13:39

Dar Salim scorer international rolle i spinoff til populær serie

Britta Pedersen/Ritzau Scanpix

Dar Salim skal spille over for den amerikanske skuespiller Chris Pratt i serien "The Terminal List: Dark Wolf".

Skuespiller Dar Salim har fået en fod inden for i Hollywood, efter at han spillede side om side med Jake Gyllenhaal i actionfilmen "The Covenant".

Snart skal danskeren spille over for endnu en verdenskendt stjerne.

Denne gang er det i en spinoffserie til den populære amerikanske tv-serie "The Terminal List", hvor Guardians of the Galaxy-stjernen Chris Pratt er en af hovedrolleindehaverne.

Det skriver flere amerikanske medier, blandt andet Variety.

Serien udspiller sig fem år før "The Terminal List" og udfolder baggrundshistorien for flere af den oprindelige series centrale karakterer.

I spinoffserien, "The Terminal List: Dark Wolf", skal Dar Salim spille karakteren Mohammed "Mo" Farooq, der er en irakisk special operations officer trænet under den amerikanske efterretningstjeneste, CIA.

Ud over Dar Salim er de amerikanske skuespillere Luke Hemsworth og Tom Hopper også på rollelisten.

Dar Salims nye rolle er blot én i en lang række af den danske skuespillers udenlandske projekter.

Han har tidligere spillet med i den populære tv-serie "Game of Thrones" samt i filmene "Exodus: Gods and Kings" fra 2014 og "The Devil's Double" fra 2011.

Derudover er han aktuel i gangsterserien "The Gentlemen", der har premiere i marts.

Herhjemme er den irakiskfødte skuespiller bedst kendt for sin præstation i Underverden-filmene, som han i år modtog den publikumsbestemte EchoPrisen for.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 04/03/2024 - 11:40

Populært DR-program får ny vært

Jonas Madsen overtager værtstjansen på DR-programmet "Versus" efter Sofie Østergaard, der takker af efter fem år.

For nylig kunne seerne se Jonas Madsen i værtsrollen ved børnenes MGP, hvor han sammen med Onkel Reje var garant for glimmer og grandprixstemning.

Fremover bliver han fast inventar som vært på DR-underholdningsprogrammet "Versus", hvor han overtager værtsstafetten fra Sofie Østergaard og fremover skal styre slagets gang, når Hjalte og Tjelle dyster i vilde konkurrencer på tv.

Det oplyser DR til Ekstra Bladet.

- Jeg er enoooormt glad over at få mulighed for at underholde for fuld skrue, når vi igen skal samle hele familien til et drønsjovt program, siger 32-årige Jonas Madsen til Ekstra Bladet.

- "Versus" er et helt fantastisk program, som jeg har set, lige siden det startede med Jacob Riising som vært. Jeg glæder mig helt overdrevet til at vise jer, hvad vi har fundet på, siger han videre.

Den erfarne tv- og podcastvært Sofie Østergaard skal fortsat lave projekter for public service-kanalen, skriver Ekstra Bladet.

Men hun siger farvel til "Versus", som hun har været vært for siden 2019, så hun kan få mere tid til "at udfylde sin vigtigste opgave" som mor til sine tre børn, skriver hun i et opslag på Instagram.

- Derfor må jeg indse, at jeg ikke kan være alle steder og nogle gange må jeg vælge fra. Det har jeg gjort med "Versus", skriver Sofie Østergaard om at forlade rollen som vært på DR-programmet.

- Nu giver jeg stafetten videre, og hvor er det dog dejligt, at den lander hos ingen ringere end Jonas Madsen, skriver hun videre i instagramopslaget.

Jonas Madsen, som er kandidat i journalistik fra Syddansk Universiteter, er ikke ny i værtsrollen. Han er et kendt ansigt blandt det yngre publikum, da han i en årrække har været vært på DR's "Ultra nyt".

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 04/03/2024 - 10:00

FAKTA: Motion giver ekko i generne

* Hjerneforskning viser, at din medfødte intelligens bliver påvirket af, hvilke gener du bærer med dig, og at du selv kan påvirke næste generation.

* I et forsøg med mus satte forskerne den ene halvdel af en gruppe hanmus til at motionere, mens den anden halvdel var passiv. Herefter lod man begge grupper parre sig med hunmus, og dernæst studerede man de unger, der kom ud af det.

* Forsøget konkluderede, at ungerne til de motionerende musefædre var mere intelligente end de unger, der havde musefædre, som ikke havde været fysisk aktive.

Kilde: hjerneforsker Troels W. Kjær.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 04/03/2024 - 10:00

Styrk din hjerne med motion og gåture

Liv Latricia Habel/Ritzau Scanpix

Når du bevæger kroppen, sætter du gang i produktionen af nye hjerneceller, fortæller forsker og forfatter til ny bog.

Der skal mere end mental gymnastik til at holde hjernen skarp hele livet. Fysisk aktivitet spiller nemlig også en rolle for, hvor god form du er i på øverste etage.

Det slår hjerneforsker Troels W. Kjær fast i den nye bog "Gik Einstein til fitness?", som han har skrevet sammen med journalist Jeppe Kyhne Knudsen.

- Fysisk aktivitet frigiver et protein, der kaldes BDNF (Brain Derived Neurotrophic Factor, red.), og det hjælper både med at lave flere nerveceller og flere forbindelser mellem nervecellerne, siger Troels W. Kjær og fortsætter:

- Nerveceller har at gøre med alt, hvad du tænker og gør. Hjernen har en fem millimeter tyk hjernebark, som rummer milliarder af nerveceller, og det er dem, der gør, at vi kan tænke og være kreative, se og høre og bevæge os.

Skabelsen af nye celler og forbindelser på indersiden af din hovedskal er vigtig. For hjernen skrumper støt, fra du er i begyndelsen af tyverne og fremefter. Men den proces kan motion altså være med til delvist at kompensere for. Dog er det ikke hvilken som helst træning, der gør godt.

- Der er nogle få sportsgrene, som skader hjernen på den ene eller anden måde. Blandt dem er amerikansk fodbold, boksning og bjergbestigning, fortæller Troels W. Kjær.

Til gengæld er fodbold uden hovedstød en gevinst for din svindende hjernemasse. Det samme gælder gang, løb, dans, cykling og svømning.

- Forskning tyder på, at svømning er rigtig godt, fordi vi her bruger alle muskelgrupper, og fordi vi ligger ned, mens vi bevæger os, hvilket øger blodgennemstrømningen til hjernen. Men fælles for alle disse sportsgrene er, at de alle styrker hjernen med signalstoffer, der bygger nye nerveceller.

Du behøver dog ikke decideret dyrke en sport for at sætte gang i produktionen af ny hjernekapacitet. En simpel gåtur tæller også med i regnskabet. Det handler om at opbygge en rutine, hvor du giver dig selv de bedste betingelser for at lykkes med at få noget motion, lyder det fra Troels W. Kjær.

- Lad bilen stå, og gå i stedet hen for at handle ind. Få det ind i hverdagen, at du kommer ud og kommer i gang. Nogle gange gør vi hverdagen lidt for let for os selv, hvor det faktisk ville gøre os godt lige at tage en omvej.

Selv gør Troels W. Kjær flere ting i løbet af en almindelig hverdagsuge for at styrke hjernen. På hans arbejdsplads har de for eksempel en regel om, at de et par gange om dagen sammen går et par runder om bygningen for både at få en pause, noget bevægelse og noget frisk luft.

- Derudover plejer jeg at cykle på arbejde, og så har jeg købt en ladcykel, så jeg kan køre hen og hente børnebørn. I min fritid spiller jeg golf, og så bestræber jeg mig på at gå 10.000 skridt hver dag. Jeg har altid min skridttæller på mig. Det har jeg haft i ti år, fortæller hjerneforskeren.

Bogen "Gik Einstein til fitness?" udkommer 12. marts på Politikens Forlag.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek