Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Horsens, 25/11/2023 - 08:27

Sarah Grünewald: Vi bryder grædende sammen

- "Vild med dans" har været en kæmpe tillidssag, fordi jeg ikke havde så meget tillid til mig selv, lyder det fra Sarah Grünewald, som nu stopper på programmet.

Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

- Hej, mor, så blev det din sidste aften på "Vild med dans". Jeg synes, du er så sej, at du har lavet det i så mange år. Men lad nu være med at græde. Du kan glæde dig over, at du skal hjem til mig og spise fredagsslik i stedet for.

Sarah Grünewald takkede af efter et årti og 11 sæsoner som vært på "Vild med dans".

Og der ventede hende en surprise, da produktionen midt i den rullende liveudsendelse fra finalen overraskede hende med en kavalkade over hendes mest mindeværdige øjeblikke i programmet - og en hilsen fra hendes syvårige søn, Luis, hvis ord fik tårerne i øjenkrogen til at trille ned af kinderne.

- Jeg har godt, lyder reaktionen derpå.

- Jeg har det virkeligt dejligt. Det har været en overvældende dag, og det har været en så smuk finale og en vidunderlige måde at slutte det af på, siger hun.

- Jeg har det, som om jeg er blevet gift. Det er meget, meget rørende.

Det er taknemlighedstårer, der piblede frem. Og dem kommer der nok endnu flere af.

- Det er ikke slut endnu. For nu skal jeg ud og kramme alle mine kolleger farvel. Jeg ved, at der er flere... Når vi ser hinanden ude bagved, så bryder vi grædende sammen. På en god måde, understreger hun.

- Det er jo bare ren kærlighed.

Det er en længere og velovervejet beslutning, Sarah Grünewald traf, da hun inden premiereprogrammet meddelte, at denne sæson blev hendes sidste som vært.

For at gøre plads til nye kapitler må hun sætte punktum for det foregående.

- Det føles virkelig rigtigt, og det føles virkeligt dejligt. Det er, fordi jeg har det godt, understreger hun.

Sarah Grünewald havde en baggrund som model og havde lavet et par tv-ting, inden hun fik jobbet som vært på det populære program - i øvrigt på bedste sendetid på TV 2 fredag aften efteråret igennem år efter år.

Hun var egentlig ikke et særligt kendt navn dengang. Hun er aldrig blevet spurgt, om hun ville deltage i "Vild med dans" som nydanser.

Men værtstalentet brændte igennem, og hun blev kaldt en usleben diamant.

- "Vild med dans" har for det første været en kæmpe tillidssag, fordi jeg ikke havde så meget tillid til mig selv, lyder det fra Sarah Grünewald.

- De har altid regnet med, at jeg nok skulle klare den, og jeg var den rigtige til opgaven, når jeg nogle gange måske har følt, at jeg vaklede lidt, fortæller hun.

Sarah Grünewald er kendt for sin bramfrie attitude.

Så sent som i finalen, som blev vundet af tidligere fodboldspiller Kasper Fisker og partner Karina Frimodt, fortalte hun sin medvært, Martin Johannes Larsen, foran de rullende live-kameraer, at hun havde fået vokset sine hår i næsen.

Hun har også måttet fiske en kjole, der var kravlet op, ud under en udsendelse og lovede på et andet tidspunkt kvajebajer til alle, da hun kaldte Lis Sørensen for Søs Fenger.

Midt i holdning, hæl og tå har hun mere eller mindre bevidst gjort op med forestillingen om, hvordan man skal fremføre sig i et program.

- Der er ingen hemmelighed, at jeg tit er kommet efterfølgende og har undskyldt for noget, jeg har sagt, eller jeg har tænkt, var over stregen. Og jeg er altid bare blevet mødt med: "Det er okay. Du er bare et menneske. Vi laver bare fjernsyn". Så det har betydet ekstremt meget, siger Sarah Grünewald og fortsætter:

- Jeg er lidt svær at putte i en kasse, for så banker jeg med arme og ben, og så bliver jeg ikke en fed udgave af mig selv.

Sarah Grünewald begyndte på programmet som 29-årig. Om tre måneder fylder hun 40.

Det er sket meget i hendes liv privat og professionelt i den tid.

- Jeg startede som meget lille og umoden og helt ny og fik lov til at vokse og lave fejl, men stadig bare få at vide, at det var okay. Det har betydet virkelig, virkelig meget for mig, at jeg har kunnet gå på arbejde og blive grebet af nogle virkelig dygtige mennesker, siger Sarah Grünewald.

- Det har også været et helle for mig, når der var alt muligt andet. Også med alt det, der sker i verden. Vi har nogle gange tænkt: "Så står vi her, mens der er krig og ødelæggelse, og så laver vi bare danseprogram". Men et eller andet sted er det sgu også rart bare at lave et danseprogram og glemme alt det der. Det har virkelig været dejligt at få lov til at være med til det.

Sarah Grünewald har ikke en forkromet plan over, hvad hun skal lave efter Vild med dans-epoken. Måske nye tv-produkter, måske foredrag, måske flere film.

Men først venter julen.

Her skal hun lave julepynt og ikke mindst spise fredagsslik med Luis, som overraskede hende i finalen i det båndende indslag.

- Han er syv år gammel! Han har holdt det hemmeligt for mig i en måned, udbryder Sarah Grünewald.

- Jeg synes, det er helt vildt. Jeg ringede til ham efter første del af programmet og sagde tak.

Det var faktisk under "Vild med dans", at Sarah Grünewald i 2015 i slutningen af et program aede sin mave og afslørede, at hun var gravid og ventede Luis.

Lille Luis, som nu er så stor en dreng, at han kunne overraske sin mor i årets udgave af "Vild med dans".

- Børn er det vildeste billede på, hvordan tiden går, siger Sarah Grünewald.

Et årti som vært er forbi. Når "Vild med dans" vender tilbage næste år, bliver det uden Sarah Grünewald.

Sarah Grünewald har fået et evigt minde fra "Vild med dans". Hun har fået tatoveret en dansende mand på overarmen. Tatoveringen var en afskedsgave fra hendes medvært, Martin Johannes Larsen.

Nu er hun blevet så kendt, at hun potentielt kunne blive spurgt, om hun selv vil deltage i konkurrencen som nydanser. Men det er hun tøvende overfor.

- Det ved jeg ikke... Måske... Jeg elsker at danse. Men det bliver ikke lige nu.

/ritzau/

København, 19/04/2024 - 14:14

Taylor Swift tager styringen over eget narrativ i nyt album

Robyn Beck/Ritzau Scanpix

Med nyt album skaber Taylor Swift så jordnære følelser, at man kan spejle sig selv i lyrikken, mener anmelder.

Popstjernen Taylor Swifts nye album "The Tortured Poets Department", som er udkommet fredag, er overordnet set "virkelig skarpt".

Sådan lyder det fra kulturmediet Soundvenues anmelder Kjartan Stolberg.

- Det bliver på ingen måde skjult, at hun er en stor stjerne. Hun er bare dygtig til at få lytteren med på en stor stjernes liv, siger anmelderen til Ritzau.

Popikonet skaber således ifølge Kjartan Stolberg så jordnære og relaterbare følelser, at lytteren kan spejle sig selv i lyrikken og Swifts oplevelser.

- Og pludselig bliver man draget med på eventyret til kæmpestore scener rundt omkring.

Med sit nye album, der ligesom tidligere albums gemmer på sange om forliste forhold, formår Taylor Swift at tage styringen over sin egen narrativ, lyder det.

Det gælder blandt andet forholdet til den kontroversielle musiker Matthew Healy, som Swift efter alt at dømme dannede par med sidste år.

Ifølge Kjartan Stolberg har mange Taylor Swift-fans - såkaldte swifties - taget afstand til forholdet.

- Taylor Swift har aldrig rigtig kommenteret på det (forholdet, red.). Og under nogle bestemte briller bekræftede hun aldrig, at forholdet fandt sted, og at det bare var noget, pressen opfandt.

- Men jeg synes, det virker rimelig tydeligt, at de rent faktisk dannede par, og at lyrikken i det her album i høj grad reflekterer over det, siger Kjartan Stolberg.

Taylor Swift går ikke tilbage i tiden og graver gamle minder frem. I stedet lever albummet i nutiden. Og så er især lyden rigtig spændende, mener anmelderen.

- Det er knap så eksplosivt som tidligere i karrieren. Det er måske en lyd, som taler meget mere til, hvordan popmusik er i dag.

Kjartan Stolberg hæfter sig ved første sang i det nye album, hvor den amerikanske verdensstjerne Post Malone gæsteoptræder.

- Så tænker man, om der går hiphop i den, men Post Malone ender med at give diskrete vokaler, som ikke distraherer det store fra det alternative popunivers, som Taylor Swift skaber, lyder det.

Magtfuld er ikke bare noget, som Taylor Swift måske bare føler sig som.

Popstjernen er således på en femteplads på mediet Forbes' liste over verdens mest magtfulde kvinder. Sidst år blev hun desuden kåret som årets person af Time Magazine.

Hendes indvirkning er så stor, at Taylor Swift er blevet spået til at kunne få afgørende indflydelse på det kommende præsidentvalg i USA.

Men ifølge Kjartan Stolberg rummer albummet ikke politiske motiver. Om end det måske fremtræder "meget diskret".

/ritzau/

Læs Mere >>

Oslo, 19/04/2024 - 12:56

Kong Harald vender tilbage efter operation og sygdom

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Ifølge dronning Sonja går det kong Harald "meget, meget bedre" efter sygdomsforløb.

Norges kong Harald vender mandag tilbage til pligterne efter sit sygdomsforløb.

Det fremgår af det norske kongehus' hjemmeside fredag.

Kongen blev syg under en ferie i Malaysia i slutningen af februar.

Han blev kort efter bragt hjem til Norge med et ambulancefly og har i Norge fået indopereret en pacemaker, som skal stabilisere hans hjerterytme.

Tirsdag sagde hans hustru, dronning Sonja, til NRK, at det går kongen "meget, meget bedre".

På hjemmesiden står der nu, at kongen skal modtage forsvarschefen i audiens mandag.

Torsdag sidste uge oplyste kongehuset, at kongen var blevet udskrevet fra Rigshospitalet i Oslo.

Kong Harald er 87 år og har de seneste år flere gange været ramt af sygdom, som har krævet hospitalsbehandling.

Den 6. marts udsendte kongen og dronning Sonja en pressemeddelelse, hvor de takkede den norske befolkning for opmærksomheden i forbindelse med kongens sygdom.

- Vi føler et stort behov for at takke for al omsorg, hjælp og støtte, i forbindelse med at kongen blev syg på vores ferie i Malaysia.

- Vi har mærket varmen strømme fra det norske folk i denne tid. Det store engagement har rørt og styrket os. Tusind tak til alle for den omsorg, som I har vist os i familien, lød det fra kongeparret.

Kong Harald har siddet på tronen siden 1991. Han og dronning Sonja har to børn, kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise.

Under kongens sygemelding har kronprins Haakon overtaget hans opgaver.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 19/04/2024 - 10:00

FAKTA: Antal sommerhuse stiger lidt år for år

* 2024: 223.118 sommerhuse.

* 2023: 222.066 sommerhuse.

* 2020: 221.024 sommerhuse.

Kilde: Danmarks Statistiks opgørelse over boligbestanden herunder antallet af sommerhuse uden CPR-tilmelding.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 19/04/2024 - 10:00

Sommerdrømme-dommer: Sådan får du mere plads i sommerhuset

Hans Ravn/TV2/Ritzau Scanpix

Hvis sommerhuset føles klemt eller dårligt udnyttet, får du her dommer i TV2-programmet "Sommerdrømme" Patrick Bentsens bedste råd til at optimere pladsen.

Sommerhuset skal ofte rumme et skiftende hold af gæster - fra familien til vennegruppen. Og derfor kan det ellers hyggelige sommerhus måske komme til at føles en smule klemt, når det fyldes op med gode mennesker.

Men du kan godt optimere pladsen i sommerhuset - uden at skulle have den store pengepung op til tilbygning.

Det fortæller Patrick Bentsen, som er tømrermester og dommer på TV2-programmet "Sommerdrømme", hvor en række hold dyster i at sætte et sommerhus i stand - og potentielt vinde det.

Her får du hans råd til, hvor du skal sætte ind.

1) Optimer rumfordelingen.

Et godt sted at starte er at se på rumfordelingen. For med lidt snilde kan du måske udnytte kvadratmeterne bedre, der hvor I faktisk helst vil opholde jer.

- Jeg oplever, at folk gerne vil have store opholdsrum i sommerhuset, hvor familien eller vennerne kan samles og spille eller få nogle drinks, siger Patrick Bentsen.

- Så gå efter at lave små værelser, hvor der lige er plads til et lille skab og en seng, og få renoveret opholdsrummene store, siger han.

Hvis man ikke er bange for at smøge ærmerne op og kan lave lidt selv, så er det ifølge tømrermesteren ikke uoverskueligt at lægge en væg ned og sætte nogle nye op. Det kan være lette gipsvægge, eller i ældre sommerhuse kan det være trævægge med træbeklædning.

- I de mindre sommerhuse er der som regel ikke noget, der er bærende inde midt i, så der vil man sagtens kunne lægge en væg ned, siger han.

Husk dog, at når væggen er væk, venter der lidt arbejde med at reparere loft og gulv, der hvor den stod før.

2) Udnyt uderummene.

Føler du dig begrænset af husets fire vægge, råder Patrick Bentsen til også at tage et kig udenfor.

- Det er jo ikke alle, der bare lige bygger til - eller lægger en væg ned. Det kan jo være en bekostelig affære. Men hvis man har et godt uderum, kan man vinde en del kvadratmeter, siger han.

Tømrermesteren råder til at prøve at skabe nogle rum i haven, som indbyder til at opholde sig og nyde sommerhuslivet:

- Det kan være en stor terrasse, og nogle steder du kan ligge og dase i skyggen. Man kan måske lave en lille overdækning eller en pergola, hvor man kan sidde ude.

Hvis man ikke er helt stærk på håndværk og finish, er uderummet ifølge tømrermesteren et godt sted at forsøge sig alligevel - her må udtrykket nemlig godt være lidt mere groft.

3) Tænk i højden.

Hvis sommerhuset føles lidt klemt eller lille, kan man se på, om man kan hæve loftet en smule, så rummene føles større, lyder rådet fra Patrick Bentsen.

Drømmer du om at åbne helt op, skal du dog nok have fat i en fagperson for at vurdere det.

- I sådan nogle små huse består tagkonstruktionen ofte af nogle ret små spær, og hvis man skal have loft til kip, skal man måske se på tagkonstruktionen for at se, om der kan være plads til isolering, i stedet for at det bare ligger oven på loftet, forklarer tømrermesteren.

Mangler du plads til opbevaring eller sovepladser, kan højden også være din ven. Det kan eksempelvis være ved at bygge en hems eller købe en køjeseng til et lille værelse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek