Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 05/03/2024 - 08:30

Forårsrengør boligen: Kom vinterens støv og allergener til livs

Du bør give boligen en grundigere rengøring nu, så du kommer helt af med det støv og snavs, der kan være ophobet i løbet af vinteren.

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

Foråret har meldt sin ankomst, og naturen er begyndt at vågne igen.

Det er atter blevet tid til en forårsrengøring, og det er tiltrængt for at forbedre boligens indeklima efter de indelukkede og kolde vintermåneder.

Det er særligt vigtigt, hvis man døjer med astma og allergi, lyder det fra Christine Højer Eriksen, der er sundhedsfaglig rådgiver i patientforeningen Astma-Allergi Danmark.

- Faktisk er forårsrengøringen en god idé for alle efter en vinter, hvor vi har tilbragt meget tid indenfor. Lidt kækt sagt kan man måske sige, at vi har været lidt huleboere, siger hun.

- Nu er energien vendt tilbage med forårssolen, så vi kan klare en større rengøring. I løbet af vintermånederne kan der være samlet mere støv og flere partikler og allergener i boligen, og vi har måske ikke fået luftet så meget ud, fordi det har været koldt.

Hun anbefaler, at alle boligens overflader bliver rengjort. Det kan være med en moppe på gulvet og en ren, fugtig klud til resten af boligen.

- Det er vigtigt at lufte ud, mens man vasker gulvet og efter, så man får fugten ud, siger hun.

For de fleste er det tilstrækkeligt at støvsuge og tørre overflader af én gang om ugen, men det afhænger af antallet af beboere i boligen, og hvor meget plads der er.

Virus og bakterier er ikke synlige, og de skal også fjernes for at holde hjemmet rent. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man rengør oftere, hvis der er smitsom sygdom i hjemmet, og både badeværelse og køkken bør rengøres hyppigere.

- Til foråret er det godt med en rengøring, hvor man er mere grundig og for eksempel får støvsuget bag sofaen, siger hun og tilføjer:

- Når møblerne er rykket væk fra væggen, kan man også kontrollere, om der skulle være kommet noget fugt og skimmel på vægge og møbler. Det er vigtigt at lufte ud løbende for at komme af med fugt, og måske har man ikke fået luftet nok ud i den kolde tid.

Christine Højer Eriksen forklarer, at skimmel viser sig som sorte plamager, og at man også kan prøve at lugte sig frem. Skimmel har ofte en genkendelig lugt, der minder om jord eller kælder.

Hun anbefaler også, at du vælger rengørings- og vaskemidler, som har Astma-Allergi Danmarks allergimærkning, hvis du ønsker at minimere risikoen for hudallergi hos dig selv og din familie.

Har man allergi over for husstøvmider, bør man vaske sit sengetøj minimum hver anden uge. Så dør husstøvmiderne, og deres ekskrementer bliver skyllet ud, forklarer hun.

- For de fleste med allergi over for husstøvmider er det ofte nok at vaske dyner og puder fire gange om året på 60 grader.

/ritzau fokus/

København, 21/07/2024 - 08:00

FAKTA: Facts om Michael Carøe

* Michael Carøe er entertainer, tv-vært, komiker, konferencier, sanger og skuespiller.

* I 1984 blev han uddannet som skuespiller på Statens Teaterskole.

* Han har blandt andet medvirket i filmen "Der var engang en dreng", tv-serien "Nikolaj og Julie" samt komedieserien "Klovn", hvor han, ligesom Casper Christensen og Frank Hvam, spiller en fiktionaliseret udgave af sig selv. Han medvirker desuden i alle tre Klovn-film.

* I 1998 lancerede han sit første show, "Welcome to my Way", på Bellevue Teateret, hvor han sang adskillige amerikanske hits. Året efter kom det andet show, "Afskedsshow vol. 1", og i 2002 optrådte han med showet "Back in Business".

* Privat er han gift med skuespiller Linda Laursen. Sammen har de en voksen søn.

Kilder: danskefilm.dk og Billed-Bladet

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/07/2024 - 08:00

Michael Carøe: Jeg er ikke rig nok til at lave ingenting

Den kendte entertainer og crooner Michael Carøe lever for at synge, men overlever ved at optræde.

Musik og sang har en helt særlig plads i Michael Carøes liv. For ham er musik ligesom at løse en kryds og tværs eller en sudoku.

- Det er noget, jeg altid vil dyrke - uanset om jeg får penge for det eller ej, siger han og tilføjer:

- Outlettet ved at optræde er noget andet. Det er forretningen.

Sammen med Zindy Laursen skal han synge for til Tivolis fællessangkoncept "Syng med i Tivoli" på Plænen 25. juli.

For Michael Carøe er det interaktionen mellem scene og publikum, der er det spændende.

- Jeg tror, at det er 10-15 år siden, at jeg - i hvert fald i min bevidsthed - stoppede med at optræde. Jeg synes, at det er meget sjovere at være sammen med folk, siger den 63-årige crooner.

- Jeg kan godt lide det her med at stille mine kompetencer til rådighed for en eller anden situation. Om det er en privat fest eller en offentlig fest.

Under coronanedlukningerne fik flere øjnene op for fællessang, da DR med komponist og dirigent Phillip Faber i spidsen lancerede sangprogrammer, der opfordrede seerne til at synge med derhjemme.

Men for Michael Carøe bragte den verdensomspændende pandemi også andet med sig.

- Jeg er blevet absurd begejstret for at lave ingenting, og det er lidt problematisk, for det er jeg ikke rig nok til. Så det er en lidt konfliktfyldt erkendelse, siger han og griner.

Når han går på scenen i Tivoli bliver det med sange fra den amerikanske sangskat.

I knap tre årtier har amerikansk musik været noget, Michael Carøe har dyrket i sit professionelle virke, og han har flere gange optrådt med de sange, der gjorde Dean Martin og Frank Sinatra kendte.

Han husker særligt premieren på sit show "Welcome to my Way" på Bellevue Teateret i Klampenborg i 1998.

- Jeg skulle optræde med flere af de største amerikanske hits, men dem har Frank Sinatra selvfølgelig sunget en del af, fortæller Michael Carøe.

- Men natten til premieren dør Frank Sinatra.

Derfor besluttede Michael Carøe og hans hold, at de skulle lave en særlig hyldest til det afdøde crooner-ikon.

Da 11-mands-bandet spillede tonerne til Sinatra-hittet "My Way", blev taget i teateret rullet fra, så man kunne se nattehimlen.

- Så lavede vi en aftale med lysmanden om, at han skulle fjerne lyset fra mig og pege dem op i himlen, fortæller Michael Carøe.

- Det var et virkelig magisk øjeblik. Der sad 200 mennesker i salen, der også vidste, hvad det handlede om.

Frank Sinatra vil selvfølgelig også være at finde i sangrepertoiret 25. juli i Tivoli.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 20/07/2024 - 10:00

FAKTA: Ingredienser til frangipane

Up-side-down frangipane med grillede jordbær.

* 100 gram blødt smør.

* 100 gram sukker.

* 2 små æg.

* 100 gram mandelmel.

* 10 gram mel.

* 100 gram brun farin.

* 50 gram vand.

* 200 gram ordnede jordbær.

Kilde: Lasse Zacho Andersen, kok og køkkenchef på restaurant Gaia på Vejrø.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 20/07/2024 - 10:00

FAKTA: Ingredienser til ret med grillede ferskner

Grillede ferskner med friske hindbær.

* 300 gram piskefløde.

* 50 gram mascarpone.

* 30 gram flormelis.

* 10 gram sukker.

* 1 vaniljestang.

* 1 lille håndfuld timian.

* 1 lille håndfuld basilikum.

* 4 ferskner.

* 150 gram hindbær.

* 100 gram god, dansk honning.

* 2 gram fint salt.

Kilde: Lasse Zacho Andersen, kok og køkkenchef på restaurant Gaia på Vejrø.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek