Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Paris, 09/06/2023 - 18:30

Djokovic ordner hæmmet Alcaraz og booker finale

Fysiske problemer i tredje sæt stoppede Carlos Alcaraz i en ellers eksplosiv semifinale mod Novak Djokovic.

Thomas Samson/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Novak Djokovic har søndag muligheden for at blive den første mandlige spiller med 23 grand slam-titler.

Det står klart, efter at han fredag slog verdensetteren Carlos Alcaraz, der i starten af tredje sæt blev ramt af fysiske problemer og derefter var helt ude af stand til at yde kvalificeret modstand.

Spanieren havde ellers netop udlignet til 1-1 i sæt i en til tider eksplosiv og lige semifinale ved French Open i Paris.

6-3, 5-7, 6-1, 6-1 vandt 36-årige Djokovic efter godt tre timers spil.

I søndagens finale skal han op mod enten Alexander Zverev eller Holger Runes overmand i kvartfinalerne, Casper Ruud. Tyskeren og nordmanden dyster senere fredag.

Djokovic kom flyvende fra land i semifinalen med forholdsvis sikre servepartier og et afgørende brud til 3-1 i første sæt.

Alcaraz kæmpede sig siden til fire muligheder i to forskellige partier for at bryde tilbage, men en fokuseret Djokovic afviste sin 16 år yngre modstander, og efter en lille times spil havde han vundet første sæt 6-3.

Men spanieren gik et gear op i andet sæt, hvor han fuldt ud matchede serberen og lavede et potentielt afgørende brud til 5-3.

Bundrutinerede Djokovic bevarede dog fatningen og brød straks tilbage, ligesom han bagud 4-5 og 0-40 hev sig op af dyndet, afværgede tre sætbolde og udlignede til 5-5, hvilket for alvor sat gang i et elektrisk Court Philippe-Chatrier.

Alcaraz var dog ovenpå og havde mere ro og energi i sit spil i forhold til første sæt, og efter at have bragt sig på 6-5 i et hårdt tilkæmpet serveparti brød han rent til 7-5 og skabte balance i stormødet.

Djokovic virkede fysisk presset, men efter et par hidsige partier kom Alcaraz pludselig i problemer, kort efter at han have lavet et mirakelslag.

Den unge spanier måtte have behandling - tilsyneladende for krampe i sin ene læg - og afgav i den forbindelse et serveparti, da han ifølge reglerne ellers måtte vente med at få hjælp.

Det bragte Djokovic på 2-1, og det blev også hurtigt 6-1, da Alcaraz helt tydeligt var meget hæmmet i sine bevægelser og ude af stand til at yde kvalificeret modstand.

Sætpausen blev brugt til mere behandling, men efter et lovende parti meldte problemerne sig igen. Opgørets nerve var af samme årsag pist væk, og Djokovic hev nemt sejren i land.

Ud over at snuppe rekorden for flest grand slam-titler kan Djokovic med en sejr søndag også tilbageerobre førstepladsen på verdensranglisten fra Alcaraz.

Det vil i så fald være serberens tredje French Open-triumf. Han vandt også i 2016 og 2021.

/ritzau/

San Sebastián, 01/10/2023 - 18:04

Grønlandsdrama vinder to priser ved filmfestival i Spanien

Ander Gillenea/Ritzau Scanpix

Både instruktøren og filmfotografen bag filmen "Kalak" vinder priser ved San Sebastián Film Festival lørdag.

Lørdag aften har grønlandsdramaet "Kalak", som er baseret på forfatter Kim Leines selvbiografiske debutroman, vundet to priser ved den prestigefyldte San Sebastián Film Festival i Spanien.

Det skriver Det Danske Filminstitut.

Instruktøren bag filmen, svenske Isabella Eklöf, vandt "Juryens Specialpris", mens prisen for bedste fotografering gik til danske Nadim Carlsen, der er filmens fotograf.

I "Kalak" drages publikum ind i Jans liv på Grønland, hvor han lever sammen med sin familie. Som voksen drømmer han om at blive en del af det lokale fællesskab. Det, de kalder en "kalak" - "en skide grønlænder".

Jan er på flugt fra sig selv og sin egen opvækst, efter at han som ung havde et sex- og medicinmisbrug. Det trækker tråde tilbage til Jans opvækst, hvor han blev misbrugt af sin far.

Isabella Eklöf slog igennem i 2018 med debutfilmen "Holiday", der fik verdenspremiere på Sundance-filmfestivalen. Filmen vandt fire Bodilpriser for blandt andet bedste danske film.

Nadim Carlsen har fotograferet en række prisbelønnede film som "Holiday" og "Holy Spider" samt episoder af HBO-serien "The Last of Us". Filmfotografen har fået en Bodil for "Holiday" og en Robert for "Holy Spider".

"Kalak" får dansk biografpremiere den 7. marts næste år.

Manuskriptet er skrevet i samarbejde med Kim Leine og manuskriptforfatteren Sissel Dalsgaard Thomsen. Den er produceret for Manna Film med støtte fra Det Danske Filminstitut.

Blandt filmens medvirkende er Emil Johnsen, som hovedrollen Jan, mens skuespillerne Asta August, Berda Larsen og Connie Kristoffersen også har fremtrædende roller.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 01/10/2023 - 17:59

Dansk kendispar i ekstase: Mirakelbaby er kommet til verden

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Komikeren Simon Talbot og skuespillerinden Katrine Køhler Talbot er efter seks års fertilitetskamp blevet forældre for første gang.

En enorm drøm er gået i opfyldelse for komikeren Simon Talbot og skuespillerinden Katrine Køhler Talbot.

Efter seks års kamp er parret blevet forældre for første gang.

Det afslører Katrine Køhler Talbot med et babybillede på Instagram.

- Vores dejlige datter er kommet til verden, jubler hun i opslaget.

- Jeg er på røven over, hvor meget kærlighed man kan have til sådan en lille charmerende søvntyv. Tak, for du valgte os som dine forældre, min lille skat.

Parret kunne endelig afsløre nyheden om den forestående familieforøgelse over for deres følgere på Instagram tilbage i marts.

- Vi er simpelthen så lykkelige!, jublede parret i opslaget.

- I seks år har vi kæmpet for at få et barn. Men endelig, ENDELIG, er vores drøm om at starte vores egen lille familie blevet en realitet. Det er fuldstændig fantastisk, og vi kan slet ikke forstå det!

Simon Talbot og Katrine Køhler Talbot har dannet par i ti års tid, hvoraf fire af dem har været som mand og kone.

Parret er ikke kun kærester, men også kolleger. Ved siden af skuespilleriet er Katrine Køhler Talbot co-manager for sin mand.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 01/10/2023 - 08:00

FAKTA: Så langt bør du sidde fra dit tv

* 40 tommer tv: 2,4 meter (mindst 1,8 meter).

* 42 tommer tv: 2,5 meter (mindst 1,9 meter).

* 44 tommer tv: 2,6 meter (mindst 2,0 meter).

* 46 tommer tv: 2,7 meter (mindst 2,1 meter).

* 48 tommer tv: 2,8 meter (mindst 2,2 meter).

* 50 tommer tv: 2,9 meter (mindst 2,3 meter).

* 55 tommer tv: 3,2 meter (mindst 2,5 meter).

* 60 tommer tv: 3,4 meter (mindst 2,6 meter).

* 65 tommer tv: 3,6 meter (mindst 2,7 meter).

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 01/10/2023 - 08:00

Hæng dit tv op rigtigt: Optimal højde for den bedste tv-oplevelse

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Hænger du dit tv op for højt på væggen? Det er der mange, som gør, lyder det fra filmoperatør.

Når der er blevet købt nyt tv, går diskussionen ofte på, hvor i rummet den smarteste placering af flimmerkassen er.

Men egentlig burde vi tale noget mere om, hvor højt oppe på væggen, vi hænger fjernsynet.

For det gør mange danskere nemlig forkert, lyder det fra Michael Berg, der er filmoperatør, biografdirektør i Birkerød Bio og direktør i det internationale filmdistributionsselskab United International Pictures.

- Mange sætter fladskærme op midt på væggen i hjemmet. Men det gør, at du ender med at kigge op for at se tv'et, siger han.

- I virkeligheden skal tv'et langt længere ned mod gulvet.

Ifølge filmoperatøren skal tv'et hænges op i sådan en højde, at du får tv'ets midte lige ud for dine øjne, når du sidder ned i sofaen.

På den måde sikrer du dig, at I hverken skal kigge op eller ned for at følge med.

- Den grundlæggende regel er, at tv'et skal placeres fra gulvet og så en tredjedel op på væggen. Placerer du den i midten vil det være alt for højt oppe, siger Michael Berg.

Det er selvfølgelig også en smagssag, hvor du ønsker at hænge dit tv, men dine præferencer er sandsynligvis påvirket af, hvor i verden du kommer fra. Sådan lyder det fra Rasmus Larsen, der er direktør for teknologimediet flatpanels.dk.

- Amerikanerne hænger gerne deres skærme højt, men det er ofte et praktisk hensyn i forhold til placeringsmuligheder eksempelvis over pejsen, fortæller Rasmus Larsen.

- De undersøgelser, som jeg er bekendt med, viser, at det ikke er sundt for nakken at kigge opad, idet det belaster nakkemusklerne og kan give nakkesmerter og hovedpine.

Herhjemme har vi for vane at gøre tingene en smule anderledes, lyder det. Her hænger vi typisk tv'et lidt lavere.

- I Europa har vi en anden tilgang, der er mere på linje med, hvordan vi også arbejder foran vores PC-skærme, siger han.

Lig med Michael Berg anbefaler Rasmus Larsen derfor, at du placerer dit tv ud fra dit synsfelt.

- Mit råd er, at når man sidder i sin sofa eller sine lænestole i stuen, så skal skærmens midterfelt være nogenlunde lige ud for synsfeltet eller en tak under, forklarer han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv