Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 07/07/2022 - 08:00

Jørgen Olsen: Det sidste job med Noller var forfærdeligt

Jørgen Olsen har spillet på flere festivaler. Blandt andet en af de første Roskilde Festivaler. Og så dannede Smukfest rammen om den sidste koncert med Noller.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Af: Af Jeppe Hee Rømer, Ritzau Fokus

I 2019 blev Brødrene Olsen halveret.

Niels "Noller" Olsen blev først ramt af en blodprop og siden af kræft i hjernen.

I dag er han kræftfri, men den 68-årige musiker kan ikke længere optræde.

Storebror Jørgen Olsen fortsætter med at stå på scenen og fremføre duoens sange. Det er dog endnu ikke blevet til mange koncerter, fordi coronavirusset ramte landet, da solokarrieren for alvor skulle i gang.

Men nu lysner det for Jørgen Olsen, og selv om der i øjeblikket ikke er planer om festivaloptrædener, så har den 72-årige Eurovision-vinder mange mindeværdige oplevelser:

Hvad er din yndlingsfestival?

- Det er Smukfest, fordi den emmer af kærlighed, grønne træer og dejlige mennesker.

- Det er fantastisk at stå der i den grønne bøgeskov. Der findes ikke noget smukkere end at stå i solen og synge alle de fantastiske sange og se alle de glade mennesker. Det er virkelig smukt.

Hvad er din mest mindeværdige festivaloplevelse som optrædende?

- Jeg husker tydeligt, dengang min bror var rigtigt syg, og jeg ikke vidste, hvor syg han var. Der spillede vi på Smukfest. Vi havde et job på festivalen, og jeg troede faktisk, at Noller var mere rask, end han var.

- Det var det sidste job, vi havde sammen. Der kunne jeg godt se, at han var så syg, så syg. Det var helt forfærdeligt. Han kunne næsten ikke klare det. Det er den værste oplevelse, jeg kan komme i tanke om.

- Når jeg alligevel tænker på Smukfest som min yndlingsfestival, så er det, fordi jeg mere tænker på festivalen og ikke lige vores optræden i 2019. Den er ligesom et andet sted i min erindring.

Sammen har Brødrene Olsen også spillet på Roskilde Festival - endda en af de allerførste af slagsen.

- Dengang var vi på en måde outdatede i den kontekst, fordi vi var popidoler. Det var jo de meget mere flippede grupper, der virkelig var in på daværende tidspunkt, og vi var absolut ikke flippede. Det var en stor overraskelse, at det gik så godt.

Hvad er den mest mindeværdige oplevelse som gæst på en festival?

- Jeg vil nok ikke kalde det en festival, men jeg har set koncerter med Elton John, Paul McCartney og Stevie Wonder. Det er for mig det største, fordi det er mine store helte. Især Paul McCartney og The Beatles, men også Stevie Wonder. Han er out of this world.

- Da jeg første gang hørte indledningen til sangen "Superstition", tænkte jeg: "Det er løgn det her. Jeg sælger alt, hvad jeg har, for det der niveau når jeg aldrig!", siger Jørgen Olsen og tilføjer så:

- Det gør man heller ikke, for Stevie Wonder er så musikalsk, at vi andre bare er nogle små kedelige spillemænd i forhold til ham.

Hvad er det mest nyttige, du har haft med på en festival?

- Det har nok været en kold øl. Det er hyggeligt at få en øl, når det er varmt.

- Det betyder noget for stemningen. Man kan jo ikke stå der og drikke saftevand. Lidt spiritus er med til at løfte stemningen, men alt for meget kan smadre det hele.

- Finder man den der grænse, synes jeg, det er pragtfuldt.

/ritzau/

København, 28/11/2025 - 09:00

Kaotisk kagekonkurrence på DR får ny vært

Komikeren Lasse Madsen skal flankere bagedystvinderen Liv Martine, når små og store kendisser skal bage i blinde.

DR har skiftet en af ingredienserne ud i den kommende sæson af "Det sorte kageshow".

Komikeren Lasse Madsen bliver ny vært på programmet, hvor deltagerne skal bage i bælgravende mørke, og overtager dermed efter komikerkollegaen Victor Lander.

Han flankerer kagekonkurrencens anden vært, Liv Martine, som vandt fjerde sæson af "Den store bagedyst" i 2015.

Komikeren glæder sig til at kaste sig ud i det, som DR kalder en kaotisk kagekonkurrence.

- Jeg elsker idéen om, at børn og voksne skal klare sig sammen i mørket. Det bliver både sjovt, kaotisk og rørende, og det viser, hvor godt det fungerer, når børn får lov til at tage styringen, siger Lasse Madsen i en pressemeddelelse.

I programmet skal seks kendte makkerpar bage i blinde.

Skuespilleren og Vild med dans-vinderen Jakob Fauerby går i køkkenet med det unge talent Ida Skelbæk-Knudsen, som han har spillet over for i filmatiseringerne af de første bøger om "Børnene fra Sølvgade".

Kost- og træningsformidler Michelle Kristensen teamer op med årets vinder af "Den store juniorbagedyst", Ea Marie Schou Vigild.

Blandt de seks makkerpar finder man blandt andre også Carpark North-frontmanden Lau Højen, der skal bage med sidste års X Factor-finalist Cristian Oprea, som er sprunget ud som skuespiller i DR Ultra-serien "1000 ord for sne".

- "Det sorte kageshow" skal inspirere familier til at opdage, hvor sjovt og givende det er at lave mad sammen, også når det hele går lidt galt, for det er her grinene, læringen og samværet for alvor får plads, siger producent på programmet Camilla Olsen i pressemeddelelsen.

Samme dag som premieren på DR1 og DRTV 20. december udkommer public service-stationen i samarbejde med Center for Undervisningsmidler (CFU) med undervisningsmateriale til mellemtrinet og en inspirationsside til familier.

/ritzau/

Læs Mere >>

Horsens, 28/11/2025 - 08:00

FAKTA: Michael Olesens placeringer i Vild med dans

* 2022: 7.-plads med tv-vært Heidi Frederikke Sigdal.

* 2020: 6.-plads med dansktopsanger Hilda Heick.

* 2019: 5.-plads med skuespiller Neel Rønholt.

* 2018: 4.-plads med musiker Lucy Love.

* 2017: 1.-plads med skuespiller Sofie Lassen-Kahlke.

* 2016: 3.-plads med skuespiller Laura Bach.

* 2015: 7.-plads med rapper Karen Mukupa.

* 2014: 7.-plads med skuespiller Line Kruse.

* 2013: 6.-plads med konditor Mette Blomsterberg.

* 2012: 4.-plads med skuespiller Camilla Bendix.

* 2011: 8.-plads med politiker Pia Allerslev.

* 2010: 6.-plads med musiker Dicte.

* 2009: 4.-plads med taekwondo-kæmper Lisa Lents.

* 2008: 3.-plads med skuespiller og instruktør Anne-Grethe Bjarup Riis.

* 2007: 7.-plads med skuespiller Anne Louise Hassing.

Kilde: TV 2.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 28/11/2025 - 08:00

FAKTA: Fjern vand fra dine fødevarer

* Når du bager appelsiner ved lav temperatur i lang tid, fjerner du vandet i dem. Den proces kaldes dehydrering.

* Dehydreret mad har en længere holdbarhed end ferske fødevarer. Når du fjerner vandindholdet, reduceres risikoen for vækst af bakterier og mug, som ellers ville fordærve maden. 

* Det meste frugt og grønt kan dehydreres, og langt de fleste vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer forbliver i maden. 

* Du kan spise dehydreret frugt og grønt som snack eller tilføje dem i for eksempel mysli og bagværk.

* Ud over at dehydrere din mad i ovnen kan du bruge en såkaldt dehydrator, der kan købes i de fleste elektronikbutikker. 

Kilde: madihjemmet.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 28/11/2025 - 08:00

Julepynt der dufter af hygge: Lav tørrede appelsiner

Hvert år bliver kassen med støvet julepynt udfordret af nye pyntetendenser. Tørrede appelsinskiver kan bidrage til den helt rette julestemning i dit hjem.

Appelsiner får en sødlig duft, når du bager dem. Og så pynter de på alt fra julebordet til adventskransen.

Det fortæller Diana Noe Klitgaard, der deler kreative tip på blandt andet Instagram under profilnavnet Kramogkrea.

- Når jeg laver dem, så dufter hele huset, og det minder mig om min egen barndom, siger hun.

Ifølge Diana Noe Klitgaard adskiller duften fra de hjemmelavede tørrede frugtskiver sig fra dem, man kan købe.

Og så er de supernemme og ikke mindst billige at lave selv hjemme i køkkenet.

Skær dine vaskede appelsiner ud i skiver på cirka fem millimeter, og placer dem på en bageplade med et stykke bagepapir.

Sæt skiverne i ovnen på 100 grader varmluft, og bag dem i cirka tre timer. Husk at vende dem et par gange undervejs.

Appelsinerne skal tørre helt ud, men de skal ikke tage farve, forklarer Diana Noe Klitgaard.

- Med tiden får de en lidt mørkere farve, så man behøver ikke at bage dem mørke i ovnen, siger hun.

Det er også oplagt at tørre appelsinerne, hvis de er blevet lidt bløde efter at have ligget for længe i frugtskålen.

Det siger Britta Surland, der er uddannet kok og leder af Arlas inspirationskøkken.

- Jeg bruger dem til alt muligt. Jeg synes, det ser rigtig fint ud at sætte et lille stykke gran og en tørret appelsinskive på, når man pakker gaver ind, siger Britta Surland.

Vil du lave en krans af de tørrede appelsiner, kan du med fordel lime skiverne fast på et stykke pap eller bruge ståltråd, som du former til en cirkel.

Hvis du blot limer appelsinskiverne sammen uden noget, de kan hæfte på, skal de have lov til at ligge i en uges tid inden.

- Det er simpelthen, fordi de krymper en lille smule. Og har man limet dem sammen, og de begynder at krympe, så kan limen godt løsne sig, siger Diana Noe Klitgaard.

Kanterne på appelsinerne kan også begynde at folde, efter de er kommet ud af ovnen.

Hvis du gerne vil have, at skiverne er helt flade, kan du lægge en bageplade oven på dem, lige så snart du har taget dem ud af ovnen, hvor de stadig er bløde, forklarer Diana Noe Klitgaard.

Det er ikke kun appelsiner, der kan pynte efter en tur i ovnen.

Grape, lime, citroner og blodappelsin giver et skønt samspil af farver både i dit hjem og i din favoritdrik.

- Hvis nu man synes, at det er dejligt at få en juledrink af en slags, så er de også rigtig flotte dernede, siger Britta Surland.

Bruger du citrusskiverne i en drink, skal de være usprøjtede eller økologiske.

De tørrede frugtskiver kan holde sig helt til næste år i en lufttæt glas- eller plastikbeholder.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek