Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Gentofte, 10/03/2025 - 07:00

Dansk amerikansk fodboldsatsning trækker i træningstøjet

Nordic Storm har fredag sin første officielle træning efter etableringen af holdet i amerikansk fodbold.

George Walker IV/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

På fredag finder en vigtig mellemregning sted for Nordic Storm.

Den dansk-svenske satsning på et amerikansk fodboldhold, der skal deltage i European League of Football (ELF) - Europas pendant til NFL - skal fredag ud på træningsbanen for første gang.

Efter at have samlet en stor og slagkraftig trup de seneste måneder træner holdet fredag, lørdag og søndag på kunstgræs i Gentofte under ledelse af cheftræner John Shoop, der tidligere har haft forskellige trænerroller for NFL-hold.

Træningerne markerer en vigtig milepæl for projektet, siger Michael Planeta, der er bestyrelsesformand og medejer af Nordic Storm.

- Vi ser virkelig frem til at komme i gang med at træne, så vi kan stå stærkt, når sæsonen begynder om et par måneder.

- Vi bliver vel 60-70 spillere til de første træninger, når alle vores spillere fra Danmark, Sverige og andre lande er med, siger Michael Planeta.

Når ELF-sæsonen begynder 18. maj, skal der være 45 mand på holdkortet til hver kamp. Nogen bliver sorteret fra på grund af utilstrækkeligt niveau, mens skader typisk også vil bremse et par spillere fra at deltage.

Nordic Storm blev indlemmet i ELF i efteråret og står foran sin debut i den stærke europæiske turnering. Holdet skal spille sine hjemmekampe på Gladsaxe Stadion. Der budgetteres med 2500 tilskuere til hver hjemmekamp.

Der er enkelte fuldtidsprofessionelle udlændinge på holdet, men med et spillerlønloft på 2,5 millioner kroner for en hel trup per sæson, skal de fleste andre have en bibeskæftigelse ved siden af.

Derfor træner holdet primært på fredage, lørdage og søndage.

- Vi kommer som udgangspunkt til at have holdtræning tre gange om ugen, og når sæsonen begynder, så kommer der en ugentlig kamp oveni.

- Der er også noget logistik i forhold til træningsmængden. Der er både danske og svenske spillere, der skal pendle til København, imens vores "rigtige import-spillere" fra USA og Storbritannien bliver bosiddende i lejligheder, som vi betaler for. Det er en del af deres kontrakt, siger Michael Planeta.

Ved etableringen havde Nordic Storm sørget for at have finansiering på plads til afviklingen af sin første sæson. Estimatet på samlede driftsudgifter på 12-15 millioner kroner ser stadig ud til at stemme.

Mens holdet efter sin etablering har tiltrukket flere investorer, eksempelvis den danske NFL-spiller Hjalte Froholdt, har det af forskellige årsager vist sig vanskeligt at lokke sponsorer til det nystartede projekt.

- Sponsorer er en hård kamp, og vi kommer til at arbejde hårdt på den front i de næste måneder, for vi er langt fra at nå det mål, vi har sat. Den store udfordring er, at mange gerne vil se præcis, hvad de køber, og det er jo svært at fremvise, når vi ikke har spillet en eneste kamp.

- Samtidig er der en del virksomheder, der ligger sponsorater i hold, hvor nøglepersoner selv har en interesse, og der har vi jo også den udfordring, at det er svært at have fans af noget, der hidtil ikke har eksisteret. Vi skal bryde noget vanetænkning, siger Nordic Storm-formanden.

Han håber, at nogle sponsorer får øjnene op for, at ELF bliver eksponeret i blandt andet Tyskland, Frankrig, Italien og Spanien.

- Det er klart, at malermester Jensen ikke får så meget ud af at blive eksponeret i Tyskland, men jeg kan se andre virksomheder, som vil have en fordel af international eksponering, siger Michael Planeta.

Den første ELF-sæson blev afviklet i 2021. Nordic Storm er det 18. hold i ligaen.

De 18 hold er fordelt i ti forskellige lande - syv af dem kommer fra Tyskland, men der er også hold i Østrig (to), Spanien (to), Tjekkiet, Frankrig, Ungarn, Italien, Polen, Schweiz og altså et nordisk hold med base i Danmark

/ritzau/

København, 14/05/2025 - 09:03

25 år efter første møde: Kongeparret fejrer bryllupsdag

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Kong Frederik og dronning Mary sagde ja til hinanden i Vor Frue Kirke i København for 21 år siden. Begge har officielle opgaver på bryllupsdagen.

Der er sket meget, siden det danske regentpar, kong Frederik og dronning Mary, mødte hinanden for første gang på baren Slip Inn i den australske storby Sydney under de olympiske lege i 2000.

25 år, to teenagere og to myndige børn senere kan kongeparret onsdag fejre 21-års bryllupsdag.

Både kong Frederik og dronning Mary har officielle opgaver på bryllupsdagen, fremgår det af kongehusets kalender.

Dronning Mary afholder Mary Fondens præsidiemøde på Amalienborg Slot. Kong Frederik skal overrække Videnskabernes Selskabs Guldmedalje hos Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab.

Kong Frederik lever nu den skæbne, han blev tildelt ved fødslen. Og Mary, der blev født på den australske ø Tasmanien, har udskiftet tilværelsen som borgerlig på den sydlige halvkugle af kloden med titlen som Danmarks dronning.

De første frø til deres liv som kongepar blev for alvor plantet, da den daværende tronarving, kronprins Frederik, og den borgerlige australske Mary Elizabeth Donaldson sagde "ja" til hinanden 14. maj 2004 i Vor Frue Kirke i København.

14. januar 2024 skete det så. Efter at have annonceret sin abdicering som regent for rullende kameraer 14 dage forinden overlod dronning Margrethe tronen til sin søn foran en yderst velbesøgt Christiansborg Slotsplads i hjertet af København.

Det nye regentpar modtog folkets hyldest sammen med deres fire børn, kronprins Christian, prinsesse Isabella og tvillingerne prins Vincent og prinsesse Josephine.

Netop familiens rolle under tronskiftet nævnte kong Frederik, da han 31. december 2024 holdt sin første nytårstale som Danmarks nye monark.

- Minutterne, inden dørene til balkonen gik op. En meget dyb indånding. Christiansborg Slotsplads. Menneskemængden foran mig. Min familie lige bag mig, sagde han.

I nytårstalen hyldede han også sin hustru.

- Jeg er taknemmelig for min hverdag med dronning Mary, vores fire børn og vores to hunde.

- Mary og jeg kunne ikke have ønsket os en bedre start som kongepar. Vi glæder os til at tage fat på alt det, der følger i det nye år, og frem for alt at følges ad. Med hinanden og med alle jer, sagde han.

I bogen "Kongeord" fra 2024 roser han sin hustru for at minde ham om, at han ikke altid har ret.

- Den modstand holder mig på tæerne, lyder det i bogen.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 14/05/2025 - 07:55

Grøn melder udsolgt for tredje år i træk

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Billetterne til alle otte værtsbyer er blevet udsolgt på rekordtid, oplyser Tuborg og Muskelsvindfonden.

Alle otte byer, som i år er vært for Grøn, melder udsolgt til årets koncerter.

Det oplyser Tuborg og Muskelsvindfonden, som arrangerer koncerterne, i en pressemeddelelse.

Billetterne blev i år udsolgt på rekordtid, oplyser arrangørerne yderligere.

199.000 gæster har købt billet til årets koncerter. Det er 4000 mere end ved Grøn 2024.

Simon Toftgaard Jespersen, forperson for Muskelsvindfonden, glæder sig i pressemeddelelsen over den store interesse i årets festival.

- Vi lever lige nu i en verden, hvor der i den grad er behov for at skabe plads til mangfoldighed, og det er netop det, vi forsøger at gøre med Grøn.

- Vi sælger meget mere end musikoplevelser. Vi skaber plads til forskelle og håb for mennesker med muskelsvind.

Overskuddet fra Grøn går til Muskelsvindfondens arbejde med forskning og rådgivning, samt sommerlejre og netværk for muskelsvindramte børn.

Det er tredje år i træk, at alle billetter til alle værtsbyer er udsolgt.

I år vil man blandt andet kunne opleve Medina, Gilli og Suspekt samt en række andre kunstnere.

Årets festival har i alt slået tre af sine egne rekorder. Det drejer sig om historisk tidligt udsolgte koncerter, en publikumsrekord på 199.000 gæster samt en ny rekord for billetsalg i første døgn, hvor der blev afsat 175.050 billetter.

Årets koncerter finder sted i perioden fra 17. juli til 27. juli.

De otte værtsbyer er Tårnby, Kolding, Aarhus, Aalborg, Esbjerg, Odense, Næstved og Valby.

Hvis man alligevel stadig ønsker at deltage i en af årets koncerter, opfordrer Tuborg og Muskelsvindfonden potentielle gæster at benytte den officielle platform for videresalg af billetter på Grøns hjemmeside.

Den første officielle Grøn blev afholdt i 1983 af Muskelsvindfonden og Tuborg.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 14/05/2025 - 09:00

FAKTA: Saunagus

* Saunagus er et wellness-ritual, som bliver anført af en gusmester. Ordet saunagus stammer fra det tyske ord aufguss, der kan oversættes til infusion.

* Saunagus er en blanding af sauna og aromaterapi. Duften af æteriske olier og varmen fra en sauna med 80 grader kan give en oplevelse, der kan virke afslappende og afstressende.

* I løbet af en saunagus vil en gusmester hælde vand blandet med æteriske olier på de varme sten og sprede duftene rundt i saunaen ved hjælp af teknikker med et håndklæde.

Kilde: Just Sauna.

/ritzau fokus/

 

 

Læs Mere >>

, 14/05/2025 - 09:00

Hav helt styr på sauna og olier inden du hopper med på trenden

Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

Saunagus er blevet populært med sin blanding af sundhed og fællesskab. Selv om det er godt for nogle, er det dog ikke helt sikkert, at det er godt for dig.

Tidligere mødtes man til fodboldtræning eller i motionscentret, når sundheden og fællesskabet skulle holdes ved lige. Nu tager mange i saunagus med andre samt en gusmester, hvor den står på sauna, koldt vand og æteriske olier.

Ulla Rebbe Jerslund, der er danmarksmester i showgus, bestyrelsesmedlem i Gusmesterforeningen og grundlægger af Just Sauna, fortæller, at hun har set en øget popularitet de seneste år.

- For mange handler det om at komme et sted hen, hvor man gør noget godt for en selv og kroppen, og det ikke handler om mobiltelefoner, alkohol eller andet, siger hun.

Typisk har folk hørt om saunagus fra venner eller bekendte, og har selv fået lyst til at prøve.

- Der har været et stort saunafællesskab i flere år, der virkelig går op i saunagus, men der er også kommet en ny gruppe til med flere yngre personer, der har fundet saunagus de seneste tre til fire år, siger hun.

Man ved ikke lægefagligt, hvilken effekt saunagus har på kroppen. Derfor deler man det op i effekten af henholdsvis sauna og inhalation af de æteriske olier.

Disse olier har bioaktive komponenter, som har forskellige indvirkninger på os, fortæller Charlotte Bech, der er privatpraktiserende læge og i flere år har beskæftiget sig med aromaterapi og æteriske olier.

- De bioaktive komponenter går direkte fra næsen op i hjernen og dels ned i lungerne, når man indånder dem. Fra lungerne kan de gå over i blodbanen og cirkulere rundt i kroppen. Det bliver dermed en terapi, da de indre organer bliver påvirket forskelligt alt afhængig af olien, siger hun.

Ulla Rebbe Jerslund mener dog ikke, at de æteriske olier har samme påvirkning i saunagusen.

- I aromaterapi får du en direkte inhalering af de æteriske olier eller direkte påføring på huden, hvor du i saunagus blander et par dråber op med vand eller is, samtidig med at du sidder i damp og i et rum med for eksempel 20 mennesker, siger hun.

Saunaens effekt er kun undersøgt i mindre samples, og der er derfor ikke videnskabelig evidens. Der er dog visse ens tendenser i de forskellige undersøgelser, fortæller Charlotte Bech.

- Når man går i sauna, så gør varmen, at man slapper af. Det gør, at blodkarrene udvider sig, og det giver en bedre blodgennemstrømning, hvilket også gør, at blodtrykket falder. Det er dermed gavnligt, hvis man er stresset eller har forhøjet blodtryk, siger hun.

Hun mener, at det er gavnligt for rigtig mange at gå i sauna, da det kan hjælpe kroppen.

- Sauna kan hjælpe på gigt, smerter i led og muskler, det kan gavne, hvis man har astma eller kronisk bronkitis, siger hun.

Der er ikke lavet undersøgelser af kombinationen af sauna og koldt vand. Men aktiviteterne er blevet undersøgt hver for sig.

- Jeg fraråder absolut at gå i sauna, straks i koldt vand og sauna igen. Overgangen øger dannelsen af adrenalin, hvilket er et stresshormon. Det er slet ikke sundt for kroppen, siger læge Charlotte Bech.

Disse overgange er kendt fra den finske tradition, men måske burde vi rette øjnene mod et af vores nabolande.

- I Tyskland har man tradition for, at man gradvist nedkøler og gradvist varmer op, så man undgår chokeffekten, siger hun.

Inden du hopper i saunagusen, skal du dog være opmærksom på visse forbehold.

- Jeg vil ikke anbefale at gå i saunagus, hvis man er gravid, fejler noget med hjertet, eller hvis man er en mand, der vil have børn, fordi saunaen kan forringe sædkvaliteten, siger hun.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek