Gentofte, 10/03/2025 - 07:00
Dansk amerikansk fodboldsatsning trækker i træningstøjet
Nordic Storm har fredag sin første officielle træning efter etableringen af holdet i amerikansk fodbold.
George Walker IV/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
På fredag finder en vigtig mellemregning sted for Nordic Storm.
Den dansk-svenske satsning på et amerikansk fodboldhold, der skal deltage i European League of Football (ELF) - Europas pendant til NFL - skal fredag ud på træningsbanen for første gang.
Efter at have samlet en stor og slagkraftig trup de seneste måneder træner holdet fredag, lørdag og søndag på kunstgræs i Gentofte under ledelse af cheftræner John Shoop, der tidligere har haft forskellige trænerroller for NFL-hold.
Træningerne markerer en vigtig milepæl for projektet, siger Michael Planeta, der er bestyrelsesformand og medejer af Nordic Storm.
- Vi ser virkelig frem til at komme i gang med at træne, så vi kan stå stærkt, når sæsonen begynder om et par måneder.
- Vi bliver vel 60-70 spillere til de første træninger, når alle vores spillere fra Danmark, Sverige og andre lande er med, siger Michael Planeta.
Når ELF-sæsonen begynder 18. maj, skal der være 45 mand på holdkortet til hver kamp. Nogen bliver sorteret fra på grund af utilstrækkeligt niveau, mens skader typisk også vil bremse et par spillere fra at deltage.
Nordic Storm blev indlemmet i ELF i efteråret og står foran sin debut i den stærke europæiske turnering. Holdet skal spille sine hjemmekampe på Gladsaxe Stadion. Der budgetteres med 2500 tilskuere til hver hjemmekamp.
Der er enkelte fuldtidsprofessionelle udlændinge på holdet, men med et spillerlønloft på 2,5 millioner kroner for en hel trup per sæson, skal de fleste andre have en bibeskæftigelse ved siden af.
Derfor træner holdet primært på fredage, lørdage og søndage.
- Vi kommer som udgangspunkt til at have holdtræning tre gange om ugen, og når sæsonen begynder, så kommer der en ugentlig kamp oveni.
- Der er også noget logistik i forhold til træningsmængden. Der er både danske og svenske spillere, der skal pendle til København, imens vores "rigtige import-spillere" fra USA og Storbritannien bliver bosiddende i lejligheder, som vi betaler for. Det er en del af deres kontrakt, siger Michael Planeta.
Ved etableringen havde Nordic Storm sørget for at have finansiering på plads til afviklingen af sin første sæson. Estimatet på samlede driftsudgifter på 12-15 millioner kroner ser stadig ud til at stemme.
Mens holdet efter sin etablering har tiltrukket flere investorer, eksempelvis den danske NFL-spiller Hjalte Froholdt, har det af forskellige årsager vist sig vanskeligt at lokke sponsorer til det nystartede projekt.
- Sponsorer er en hård kamp, og vi kommer til at arbejde hårdt på den front i de næste måneder, for vi er langt fra at nå det mål, vi har sat. Den store udfordring er, at mange gerne vil se præcis, hvad de køber, og det er jo svært at fremvise, når vi ikke har spillet en eneste kamp.
- Samtidig er der en del virksomheder, der ligger sponsorater i hold, hvor nøglepersoner selv har en interesse, og der har vi jo også den udfordring, at det er svært at have fans af noget, der hidtil ikke har eksisteret. Vi skal bryde noget vanetænkning, siger Nordic Storm-formanden.
Han håber, at nogle sponsorer får øjnene op for, at ELF bliver eksponeret i blandt andet Tyskland, Frankrig, Italien og Spanien.
- Det er klart, at malermester Jensen ikke får så meget ud af at blive eksponeret i Tyskland, men jeg kan se andre virksomheder, som vil have en fordel af international eksponering, siger Michael Planeta.
Den første ELF-sæson blev afviklet i 2021. Nordic Storm er det 18. hold i ligaen.
De 18 hold er fordelt i ti forskellige lande - syv af dem kommer fra Tyskland, men der er også hold i Østrig (to), Spanien (to), Tjekkiet, Frankrig, Ungarn, Italien, Polen, Schweiz og altså et nordisk hold med base i Danmark
/ritzau/