28/08/2024 - 10:00
Brombær er i sæson: Sådan kan du bruge de dejlige bær
Uanset om det er osten eller yoghurten, du ønsker at gøre endnu bedre, kan du bruge brombærrene i madlavningen.
Af: Af Henriette Neimann, Ritzau Fokus
Brombærrene er i sæson, og både i det salte og søde køkken er de oplagte at bruge.
Det fortæller Louisa Lorang, der udvikler opskrifter og er uddannet kok og kogebogsforfatter.
- Der er virkelig mange muligheder med brombær. Både hvis man vil bruge dem med det samme og gemme dem til senere, siger hun.
Her får du Louisa Lorangs og restaurantindehaver Mads Dalsborgs bud på, hvad du kan lave med de sorte bær.
1) Imponer gæsterne med parfait.
Mangler du en dessert til middagsbordet, er det oplagt at lave brombærparfait.
- Den har noget sødme og syre og er nem at gå til, hvis man ikke har en ismaskine, siger Mads Dalsborg, der ejer restauranten Bjørnekælderen på Frederiksberg.
En parfait er en is, der laves af æggeblommer, sukker og fløde, men andre ingredienser kan også tilføjes.
Her skal du bruge en halv liter fløde, lidt vaniljesukker, seks pasteuriserede æggeblommer og 80 til 100 gram sukker. Mængden af brombær kan du variere efter smag og behov.
Til at begynde med piskes æggeblommer og sukker, til det er luftigt. Mas brombærrene og put dem og vaniljesukkeret i blandingen.
Herefter piskes fløden til let flødeskum, hvorefter den vendes i blandingen. Hæld derefter parfaiten i en form, og frys den i mindst et par timer.
2) Sylt bærrene.
Mangler du tilbehør til desserten, yoghurten eller noget helt tredje, kan du lave dine egne syltede brombær, anbefaler Louisa Lorang.
Hendes råd er at bruge lige dele sukker og bær. Til en mindre portion kan du eksempelvis bruge 100 gram brombær og 100 gram sukker.
Begynd med at komme bær og sukker i en gryde, og kog det op, til sukkeret er smeltet.
Sig herefter bærrene fra sukkerlagen, og lad den koge til sirup. Vend bærrene i lagen, og varm blandingen igennem. Tag det hele af varmen, og lad det køle af.
3) Pift osten op, og kombiner brombærrene.
Til gengæld behøver du ikke gøre noget ved bærrene, hvis du vil bruge dem til din ost.
Her anbefales det at bruge dem til oste med salte smage som feta, blå ost og gedeost.
- De giver noget sødme og en dejlig, frisk smag, og det kan både være som friske og som syltede bær, siger hun.
Generelt er det også en god idé at forsøge at bruge dem sammen med andre fødevarer, der også er i sæson - for eksempel kantareller.
- Bærrene har en god syre, og svampe mangler tit noget modspil, og det kan brombær give dem. Så det er en rigtig god kombination, siger Louisa Lorang.
Du kan bruge brombær og kantareller sammen i for eksempel salater eller som tilbehør hver for sig.
/ritzau fokus/