Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 09/06/2025 - 10:00

PRM / Coop-kunder kan nu støtte madkundskaben

I pantautomaterne i ca. 600 Coop-butikker over hele landet kan man nu støtte Coop Madskole GoCook. Det er et af Danmarks største madprogrammer og bakker op om undervisningen i madkundskab på landets skoler.

Micki Cheng

Af: Via Ritzau

Pressemeddelelse fra Coop amba

Forældre, eksperter og politikere er alle enige om, at det er en vigtig livsfærdighed at kunne lave mad fra bunden. Alligevel går det den forkerte vej med børnenes evner til at lave mad, ligesom forældrene også selv bruger mindre tid på at lave mad. Det viser adskillige undersøgelser fra bl.a. Coop Analyse, Arla Fonden og Madkulturen.

”Vi bruger meget lidt tid i køkkenet, spiser mere og mere færdiglavet mad, og vi spiser færre danske grøntsager. Det går ned ad bakke for vores madkultur og nærhed i måltidet. Det skal vi lave om på. Både børn og forældre vil faktisk gerne,” siger Pernille Skipper, formand for foreningen Coop amba.

Støt med panten

Det får nu Coop til at tage et helt nyt middel i brug. På pantautomaterne i ca. 600 Coop-butikker over hele landet er der i disse dage ved at blive udrullet et nyt koncept, hvor man kan donere sin pant i en godkendt indsamling til Coop Madskole GoCook.

”Det er helt i tråd med Coops historie og værdisæt, når vi nu giver vores kunder mulighed for at donere deres pant til Coop Madskole GoCook. I Coop har vi nemlig en lang tradition for at støtte undervisningen i madkundskab," siger Thor Skov Jørgensen, CEO i Coop Danmark.

Pengene går ubeskåret til en genstart af non-profit madprogrammet Coop Madskole GoCook, der siden 2012 har støttet undervisningen i madkundskab for 150.000 børn årligt i alle 98 kommuner og på 80 pct. af landets skoler. Coop Madskole GoCook har hvert år millioner af sidevisninger, print af opskrifter og visninger af kokkevideoer tillige med en grundbog og en opskriftsbog, der er udbredt på de fleste skoler.

"Vi mener, det er vigtigt for børns trivsel og folkesundheden generelt, at de unge får et naturligt forhold til madlavning. Hvis børn fra en tidlig alder bliver begejstrede for at gå i køkkenet, så er der en chance for, at de bliver lige så gode som deres forældre - og måske lidt bedre - til at lave sund og velsmagende mad,” siger Thor Skov Jørgensen.

Børnene hjælper mindre til

Fire ud af fem danske forældre synes, det er vigtigt, at deres barn kan lave mad, når det flytter hjemmefra. Men samtidig hjælper børnene mindre til derhjemme, og de er ikke blevet flittigere i køkkenet de seneste 15 år. Det viser en ny undersøgelse fra Coop Analyse, der har spurgt danske forældre både i 2010 og 2025 om børn og madlavning.

Pant skal støtte madkundskaben

Pantautomaterne i ca. 600 SuperBrugsen-, Kvickly- og 365discount-butikker er blevet opdateret, så donationsknappen nu går til Coop Madskole GoCook. På sigt er det meningen, at også Brugsen-butikkerne kommer med, så det bliver muligt at donere pant i alle Coops knap 900 butikker.

Der er tale om en indsamling, der er godkendt af Indsamlingsnævnet, og donationerne går ubeskåret til foreningen Coop ambas non-profit madprogram.

Coop Madskole GoCook rummer over 1.000 opskrifter, knap 800 kokkevideoer og har historisk uddelt smagekasser til brug for madlavningen i skoler over hele landet. Smagekasserne planlægges nu genoptaget efter et par års pause.

På pantautomaterne i ca. 600 Coop-butikker kan man nu donere sin pant og støtte til undervisningen i madkundskab på landets skoler. Her det nyindrettede pantrum i 365discount i Hundested. Erminia Chimento, Coop amba

Fakta om Coop Madskole GoCook:

  • GoCook-app og web – gratis website uden login med 1.000 opskrifter, 800 videovejledninger og 1.000 leksikon-opslag - gratis kokkeskole-app uden login til iPad, iPhone og Android-telefoner - 1,5 mio. brugere i 2023.
  • GoCook Smagekassen – årlig aktivitet med råvarer, elevhæfter, opskrifthæfter, lærervejledning og eksamensopgaver. Forløbene bruges og genbruges året rundt. Har været på pause i to år, men kan nu genstartes - 1,2 mio. print på skolerne.
  • GoCook på sociale medier – YouTube, Facebook, Instagram og Snapchat. I 2022 var der 2,5 mio. videoafspilninger på YouTube og 1,2 mio. brugere på Facebook og Instagram.
  • Events - GoCook har været i mere end 300 byer, hvor lokale skolebørn laver grønne retter i køkkenet foran den lokale Coop-butik. Forældre og kunder kommer forbi og smager. GoCook gennemfører også større madaktiviteter rundt i hele landet.
  • GoCook materialeplatformskolekontakten.dk hvor lærerne tilmelder sig Smagekassen og bestiller materialer. Bruges af de fleste lærere i madkundskab.

Kontakt:

Simon Nyborg, kommunikations- og pressechef tlf.: 2152 5160 email: simon.nyborg@coop.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/release/14442327?publisherId=13562175&lang=da

** Ovenstående pressemeddelelse er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet **

Los Angeles, 15/07/2025 - 19:11

Psykologisk thriller dominerer årets Emmy-nomineringer

Robyn Beck/Ritzau Scanpix

Emmy-uddelingen finder sted i september. "The White Lotus" og "The Last of Us" er blandt de nominerede.

Den psykologiske thrillerserie "Severance" topper listen over nomineringerne til uddelingen af årets Emmy-priser.

Serien er således nomineret i 27 kategorier, herunder Bedste Dramaserie.

Det fremgår af den samlede nomineringsliste, der er blevet offentliggjort tirsdag.

I "Severance" følger man et hold af kontoransatte, hvis hukommelse ved et indgreb er blevet opdelt mellem deres arbejds- og privatliv.

I hælene på "Severance" følger krimidramaserien "The Penguin", der handler om Batman-superskurken af samme navn, med 24 nomineringer.

Den kommende prisuddeling løber af stablen natten til den 15. september i Los Angeles. Den amerikanske tv-pris anses for at være tv-verdenens svar på Oscar-showet, der hædrer filmbranchen.

Også titler som "The White Lotus" og "The Last of Us" er blandt de serier, der er blevet nomineret til adskillige Emmy-priser.

De har hver især fået henholdsvis 23 og 16 nomineringer - begge er ligeledes i spil til at vinde prisen for Bedste Dramaserie.

Begge serier har gået deres sejrsgang verden over. "The White Lotus" havde premiere i 2021 og har indtil videre kørt i tre sæsoner.

I serien følger man gæster og ansatte på et luksusresort kaldet "The White Lotus". Hver sæson foregår på en forskellig destination med hver deres gæster og personale. Enkelte karakterer er med i flere sæsoner.

Imens er "The Last of Us" baseret på et populært Playstation-spil og foregår i en post-apokalyptisk verden, hvor en svampeepidemi har ødelagt civilisationen.

Ved årets uddeling er også serier som "The Bear" og "Hacks" blandt de nominerede.

Prismodtagerne ved årets Emmy-uddeling bliver udpeget af cirka 26.000 kunstnere, instruktører, producere og andre medlemmer af Television Academy, som står bag prisuddelingen. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det er den amerikanske komiker Nate Bargatze, der er vært for uddelingen i september.

/ritzau/

Læs Mere >>

Los Angeles, 15/07/2025 - 19:04

Psykologisk thriller dominerer årets Emmy-nomineringer

Emmy-uddelingen finder sted i september. "The White Lotus" og "The Last of Us" er blandt de nominerede.

Den psykologiske thrillerserie "Severance" topper listen over nomineringerne til den kommende uddeling af Emmy-priser.

Serien er således nomineret i 27 kategorier, herunder bedste dramaserie.

Det fremgår af den samlede nomineringsliste, der er blevet offentliggjort tirsdag.

I "Severance" følger man et hold af kontoransatte, hvis hukommelse ved et indgreb er blevet opdelt mellem deres arbejds- og privatliv.

Også populære titler som "The White Lotus" og "The Last of Us" er blandt de serier, der er blevet nomineret til adskillige Emmy-priser.

De har hver især fået henholdsvis 23 og 16 nomineringer - begge er ligeledes i spil til at vinde prisen for bedste dramaserie.

Den kommende prisuddeling løber af stablen 15. september. Den amerikanske tv-pris anses for at være tv-verdenens svar på Oscar-showet, der hædrer filmverdenen.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 16/07/2025 - 08:00

FAKTA: Lystfiskertegn og fritidsfiskertegn

* Du skal have lystfiskertegn, hvis du vil fiske med almindelig fiskestang.

* Du er dog fritaget for at betale for lystfiskertegn, hvis du er under 18 år eller har ret til folkepension.

* Lystfiskertegn kan købes for en dag, en uge eller et år ad gangen. For et år koster det 214 kroner (2025).

* Hvis du vil fiske med andre redskaber end almindelig fiskestang, såsom garn eller net, skal du i stedet have et fritidsfiskertegn.

Kilder: fisketegn.dk og lfst.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 16/07/2025 - 08:00

Lyst til fiskeri i fritiden? Disse regler skal du kende

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Der er mange regler at forholde sig til, hvis du selv vil fange dine fisk. Vicefiskeriinspektør hjælper dig med at overholde reglerne.

Hvis du tilbringer nogle fridage i nærheden af vandet, kan det virke tillokkende at finde fiskegrejet frem og prøve lykken.

Men før du smider snøren i, er det vigtigt at kende reglerne ved den sø, kyst eller å, hvor du tilbringer sommerferien.

Ifølge Steen Majland, der er vicefiskeriinspektør hos Landbrugs- og Fiskeristyrelsen, er en typisk overtrædelse i sommerperioden, at der bliver fisket uden fisketegn.

- Du skal have fisketegn, hvis du vil fiske med en almindelig fiskestang eller andet udstyr såsom ruser. Men vi ser især, at lystfiskerne glemmer at betale. Og den forglemmelse koster et gebyr på fire gange beløbet for et fisketegn, siger han.

Fisketegn kan købes på fisketegn.dk for en dag, en uge eller et år ad gangen.

Han fremhæver desuden tre vigtige ting, man bør have for øje: fiskens mindstemål, fredningstid for fisken, og om det overhovedet er tilladt at fiske det specifikke sted.

- Du skal sætte dig ind i reglerne. Mange ynder at gå ned til den lokale havn eller mole. Men den lokale havnemyndighed kan bestemme, at der ikke må fiskes der. Det ses typisk ved skiltning.

- Ved mange udløb af åer på kysten eller fjorden må du ikke fiske inden for 500 meter af åens udløb. Det kan gøre stor skade på bestanden, fordi der til tider kan opholde sig en stor mængde af for eksempel laks eller havørred, der trækker op i vores vandløb for at yngle, siger han.

Det er den generelle bestemmelse, men der kan være undtagelser, lyder det fra Steen Majland.

Derfor anbefaler han, at du undersøger det på Landbrugs- og Fiskeristyrelsens hjemmeside eller kontakter styrelsen, hvis du er i tvivl.

På Landbrugs- og Fiskeristyrelsens hjemmeside finder du også en oversigt over mindstemålene, fangstbegrænsninger og fredningstiderne på de fisk, der ifølge styrelsen er de mest almindelige arter i danske farvande at få på krogen som lyst- eller fritidsfisker.

Reglen for mindstemål er udtryk for, hvor stor en bestemt fiskeart skal være for at du må tage den med hjem. Fredningstiderne dækker over det tidsinterval, hvor man ikke må fange en bestemt fiskeart.

Det lyder måske simpelt, men ifølge Henrik Carl, der er forskningsmedarbejder på Statens Naturhistoriske Museum, kan det være svært at finde rundt i.

- Problemet er, at nogle af reglerne bliver opdateret hele tiden, og de er ikke samlet et sted. Derfor kan man ikke regne med det, man undersøgte sidste år, siger Henrik Carl.

Nogle af arterne fremgår af Landbrugs- og Fiskeristyrelsens oversigt, men langtfra alle.

Ideelt set så forskningsmedarbejder Henrik Carl, at du kunne slå det op på din telefon, mens du var ude at fiske.

Henrik Carl ved, at det er nogle høje krav at stille til Landbrugs- og Fiskeristyrelsen, men han synes også, at det er et problem, hvis lystfiskere bryder loven i god tro.

- De fisk, der er fredet, er det, fordi de er ved at være udryddet fra naturen, og så kommer de aldrig igen. Hver art har en værdi i sig selv og er en del af et økosystem, siger Henrik Carl.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek