Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Odesa, 01/08/2022 - 11:41

Første skib med korn efter aftale har forladt ukrainsk havn

Ukraine er blandt verdens største eksportører af korn. Mandag er der igen kommet gang i eksporten.

Nacho Doce/Reuters

Af: /ritzau/

Flere millioner ton korn har siden den russiske invasion af Ukraine for over fem måneder siden været strandet i landet.

Men mandag er der igen kommet gang i eksporten via Sortehavet, som er vigtig for den globale fødevaresikkerhed.

For det første skib med korn siden en FN-aftale mellem Rusland og Ukraine er mandag morgen sejlet ud fra havnen i den ukrainske by Odesa.

Det oplyser Tyrkiet, som har ageret mægler i aftalen, ifølge nyhedsbureauet AFP. Ukraines minister for infrastruktur, Oleksandr Kubrakov, bekræfter det også, ligesom det derudover fremgår af hjemmesiden Marine Traffic, som følger skibstrafikken.

Det er fragtskibet "Razoni", der sejler under sierraleonsk flag, som har forladt Odesa. Skibet er lastet med over 26.000 ton majs, som har kurs mod Libanon.

Andre skibe vil følge efter og sejle langs de aftalte, sikre ruter, lyder det i en erklæring fra Tyrkiet ifølge AFP.

Korneksporten fra Ukraine bliver fulgt med stor spænding fra omverdenen.

Ukraine er normalt blandt verdens største eksportører af korn. Men landet har siden den russiske invasion ligget inde med mange tusinde ton korn, som det ikke har kunnet eksportere, fordi havnene er blevet blokeret af Rusland.

Derfor spredte det optimisme, da en aftale om at genoptage korneksporten blev indgået 22. juli. Og lidt over en uge senere har det første skib med korn altså forladt Ukraine.

FN-aftalen indebærer, at der skal være sikker passage for skibe, der fragter korn, fra tre sydlige ukrainske havne. De to andre havne ud over Odesa er Tjernomorsk og Pivdennyj.

Ukrainske myndigheder har ifølge Reuters sagt, at der ligger 16 skibe med korn i Ukraines havne ud til Sortehavet. De er tilsammen lastet med cirka 580.000 ton korn.

- Disse skibe venter på deres tur. De har været blokeret siden begyndelsen af Ruslands invasion.

- I dag tager Ukraine - sammen med sine partnere - endnu en skridt mod at forhindre sult i verden, siger infrastrukturminister Kubrakov mandag i en erklæring ifølge Reuters.

Kubrakov tilføjer, at genstarten af eksporten vil sikre mindst en milliard dollar til den ukrainske økonomi, og at det giver landbrugssektoren bedre mulighed for at planlægge næste høstsæson.

Parterne har etableret et fælles koordinationscenter i Istanbul i Tyrkiet, som overvåger, at alt forløber som aftalt.

Rusland og Ukraine står for næsten en tredjedel af den globale hvedeeksport. Men vestlige sanktioner mod Rusland og kampe i Ukraine har forhindret korn i at blive eksporteret fra landene på sikker vis til resten af verden.

Den manglende eksport fra de to store korneksportører har ført til stigende fødevarepriser.

For FN har det overordnede mål med aftalen været at forhindre, at millioner vil sulte som følge af høje priser på brød, madolie og kunstgødning.

Der skulle angiveligt ligge mere end 20 millioner ton korn på lagre i Ukraine.

/ritzau/

København, 26/12/2025 - 08:00

BLÅ BOG: Andreas Jebro

* 41-årige Andreas Jebro er født og opvokset i København.

* I 2007 blev han uddannet skuespiller fra Aarhus Teater.

* Siden har han medvirket i både teaterforestillinger, tv-serier og film.

* Han er særligt kendt for sin rolle som modstandsmanden Claus Villumsen i TV 2-succesen "Badehotellet" samt rollen som Jens Fischer i TV 2 Charlie-serien "Sygeplejeskolen".

* Han har desuden medvirket i forestillingen "Erasmus Montanus", der i 2017 blev genopført på Aarhus Teater. Det indbragte ham en Reumert for Årets Mandlige Hovedrolle.

* I 2014 modtog han en Reumert for Årets Mandlige Birolle i forestillingen "Den spanske flue".

* I 2025 fik han sin revydebut i Sønderborg Sommer Revy Show, hvor han stod på scenen med sin hustru.

* Han har siden 2017 været gift med Badehotellet-stjernen Amalie Dollerup. Sammen har de sønnen August, som de bød velkommen i 2019.

Kilde: danskefilm.dk.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/12/2025 - 08:00

Andreas Jebro: Amalie og jeg står bag hinanden

Sebastian Elias Uth/Ritzau Scanpix

Andreas Jebro, der er aktuel i DR-serien "Bag enhver mand", kæmper sammen med hustruen Amalie Dollerup for at få familie og freelancetilværelsen til at gå op.

Hverdagen i børnefamilier med afhentning, madpakker og indkøb kan til tider være et udfordrende puslespil.

Og det bliver ikke nemmere, når både mor og far er skuespillere, hvor arbejdstiderne kan skifte som vinden blæser.

For skuespilleren Andreas Jebro, der har været gift med Badehotellet-stjernen Amalie Dollerup siden 2017, er det afgørende, at begge parter forstår den specielle rytme, som arbejdet som freelancer kan skabe.

- Vi har været sammen i mere end 18 år og står jo bag hinanden. Vi forstår hinandens arbejdstrummerum, vi forstår hinandens rytme, og vi kæmper for og med hinanden, for at projekter både privat og professionelt kan lade sig gøre.

Andreas Jebro er aktuel som karakteren Mikkel i sæson to af DR-serien "Bag enhver mand", som sætter køn, kærlighed og arbejde i det moderne samfund under lup.

Selv sætter ægteparret, der er forældre til drengen August, stort fokus på, at både kærligheden og arbejdet skal kunne blomstre i en til tider turbulent hverdag.

- Når vi får tilbudt et stykke arbejde, før vi konkret går ind i, om det kan lade sig gøre, så kigger vi på hinanden og siger: "Nu tager du lige et par dage, hvor du mærker efter, om det her er noget, vi skal kæmpe for". Og så begynder vi at kigge på, om det hele kan passe sammen, fortæller DR-stjernen, der også har spillet roller i seerhits som "Badehotellet" og "Sygeplejeskolen".

Og der er ingen tvivl om, at Andreas Jebro værdsætter Amalie Dollerups tilgang til hans arbejde.

- Jeg har lige lavet et tv-projekt de seneste tre måneder i udlandet, der gjorde, at jeg var rigtig meget væk. Det at være gift med en kvinde, der siger: "Det skal du - jeg tager bagsmækken", er jo ikke givet for nogen.

- Det, at vi har hinandens ryg på den måde, er en kæmpe force og en gave, tilføjer skuespilleren.

Skuespilparret mødte hinanden på Aarhus Teaterskole, da Amalie Dollerup begyndte som førsteårselev. Selv om der ikke var tale om kærlighed ved første blik, skulle mødet alligevel vise sig at være skæbnesvangert.

- Jeg var faktisk kæreste med en anden kvinde, da Amalie begyndte på skolen. Det fungerede ikke, men det havde ikke noget med Amalie at gøre. Efter nogle måneder kom jeg ud af den boble og begyndte at kigge ud i verden og løftede igen øjnene op, hvor vi så mødte hinanden, fortæller han.

Den nye sæson af "Bag enhver mand" har premiere på DRTV 26. december og 1. januar på DR1.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 26/12/2025 - 08:00

FAKTA: Vi er vilde med danske aktier

* 52 procent af danskerne mener, at deres investeringer er godt spredt.

* Men danske aktier udgør i gennemsnit 21 procent af danskernes investeringer. Globalt set fylder det danske aktiemarked omkring én procent.

* Knap hver sjette af de adspurgte - 17 procent - forventer at øge deres beholdning af danske aktier næste år.

* 31 procent mener, at udviklingen af danske aktier i år har været overvejende eller meget positiv. Men C25-indekset med de 25 største danske selskaber er faldet knap to procent år til dato. 

Kilde: undersøgelse foretaget af Norstat på vegne af Norm Invest i perioden 20. til 27. november.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 25/12/2025 - 10:00

FAKTA: Prøv dig frem med spicy kimchi

Du kan tilføre din surkål mere smag med masser af krydderier. Start eventuelt med denne spicy kimchi med spidskål, broccolistok og pastinak.

* Lav en saltlage dagen før med en liter kogende vand og 50 gram salt.

* Brug et stort hoved spidskål, to broccolistokke, to pastinakker og et rødløg.

* Snit kålen fint, og læg den i saltlagen natten over.

* Blend fire fed hvidløg, 100 gram paprika, en stærk chili, en halv deciliter fiskesauce, en spiseskefuld honning og en halv deciliter vand til en jævn kimchipasta.

* Skær de øvrige grøntsager i små tern eller strimler.

* Massér grøntsagerne med kimchipastaen i fem-ti minutter, til kålen afgiver væske.

* Pres blandingen ned i et glas, dæk med væske, og læg noget tungt ovenpå.

* Husk at åbne dagligt for at lette trykket.

* Efter en uges tid bør den være klar. Sæt den herefter på køl for at standse fermenteringen.

Kilde: Kogebogsforfatter Mette Løvbom.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek