Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 04/09/2023 - 08:00

Tjek selv om det er tid til et høreapparat

Vær opmærksom på, om du har et høretab. Gør du ikke noget ved det, kan det blandt andet føre til, at du siger nej tak til sociale begivenheder.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

Fuglene synger måske ikke så klart som før, og lydstyrken på tv'et skal en tand op.

Der kan være flere tegn på, at det er tid til, at du skal anskaffe dig et høreapparat, men vi har det med at ignorere dem.

Det fortæller interesseorganisationen Høreforeningens landsformand, Majbritt Garbul Tobberup.

- Undersøgelser viser, at det tager cirka tre år, fra man opdager, at der er noget på spil med hørelsen, til man tager sig sammen til at gøre noget ved det, siger hun og fortsætter:

- Og det er rigtig ærgerligt, for jo før, man kommer i gang med at bruge høreapparatet, jo bedre er det.

Ifølge landsformanden er det ofte omgivelserne, der gør dig opmærksom på den dårligere hørelse.

- Man begynder også at skrue højere op for tv’et, siger hun.

Et andet tegn kan være, at du oplever, at personerne i fjernsynet mumler, og at du begynder at sige "hvad siger du?", når du taler med andre.

Nedsat hørelse kan måske også genkendes ved, at det er sværere at høre, hvad der bliver sagt, når du befinder dig i større selskaber.

Det siger hørespecialist Rebecca Jappe fra virksomheden 2Ø, hvor der både laves syns- og høreprøver.

- Når flere snakker på samme tid, og der er baggrundsstøj, er det sværere at høre, hvad personer i nærheden siger til dig. Derudover kan telefonsamtaler være svære, siger hun.

Ifølge hørespecialisten kan du måske heller ikke høre fuglene så godt, som du før har gjort, og så kan lyden fra græshopper være helt væk.

Både Rebecca Jappe og Majbritt Garbul Tobberup genkender, at nedsat hørelse kan være et tabu. Men du bør altså gøre noget ved det.

- Konsekvenserne ved ubehandlet høretab er ofte, at man trækker sig fra sociale sammenhænge. Og det kan resultere i isolation, der kan føre til ensomhed og derefter depression og andre følgesygdomme, siger Majbritt Garbul Tobberup.

For at gøre situationen lettere kan du opsøge fællesskaber, hvor du kan møde ligestillede, lyder rådet fra landsformanden.

- Det er ingen skam at høre dårligt. Det er en skam ikke at gøre noget ved det, fastslår hun.

Hørespecialist Rebecca Jappe siger, at mange forbinder nedsat hørelse med at være gammel, og så ønsker nogle ikke at have et synligt handicap.

Hun understreger samtidig, at høreapparater ikke er så synlige, som de har været, og for eksempel kan du finde et, der passer til hårfarven.

- Hav fokus på, at det er livskvalitet at få lydstyrke i ørerne, siger Rebecca Jappe.

Endelig siger Majbritt Garbul Tobberup, at ørelægen kan tjekke hørelsen.

Er der tale om et høretab, kan lægen informere om, hvilke muligheder du har for at få et høreapparat.

/ritzau fokus/

København, 23/07/2024 - 08:00

Joan Ørtings sommer: Kanotur og kærestetid

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Sexolog og parterapeut Joan Ørting holder en romantisk sommerferie med sin kæreste, musiker Rune Ørum.

Sommeren flyder på en strøm af kærlighed for sexolog og parterapeut Joan Ørting, der planlægger en ferie på vandet sammen med sin kæreste, musikeren Rune Ørum.

- Vi kan godt lide at sejle, men vi har ikke lige fundet en båd, som vi kan låne i år, så jeg tror, det ender med at blive en kanotur, fortæller Joan Ørting med smil i stemmen.

Generelt er de som par bare gode til at hygge sig og hænge ud, fortæller hun. De bor ikke sammen, men veksler mellem hinandens baser - hendes hus på Langeland og hans lejlighed på Østerbro i København.

- Det er rigtig dejligt hele tiden at være foranderlige. Her på Langeland går vi ture med hunden, går i haven og spiser landmad, og i København er vi mere sådan: "Hvad skal vi lave fredag aften?". Det er mere udadvendt, lyder det fra Joan Ørting.

Parret mødte hinanden for snart tre år siden til en fredagsbar i Joan Ørtings hus Villa Wilder på Christianshavn, som til daglig danner ramme om hendes forskellige terapeutuddannelser.

- Det var mig, der spurgte, om han havde lyst til at danse, og den fysiske kontakt var der bare med det samme, så der startede vores relation, mindes hun og fortæller, at hun på det tidspunkt ikke havde haft en kæreste siden bruddet med eksmanden Carsten Islington i 2015 efter 15 års ægteskab.

- Og så mødte jeg Rune, og det er så spændende. Vi er fuldstændig ærlige over for hinanden. Alt kan siges, lyder det fra den 64-årige sexolog, parterapeut og forfatter.

Der er 25 års forskel mellem de to, men det er ikke noget, parret selv lægger mærke til eller går op i. De passer bare godt sammen, lyder det fra Joan Ørting.

- Vi er utroligt ens, og vi hygger os i hinandens selskab, hvad end vi spiller skak og drikker rødvin eller ser "Bachelorette" (realityprogram på TV 2, red.).

Og kærligheden lader kun til at vokse, som dagene går.

- Vi er begge meget forelskede i hinanden stadigvæk. Vi kan bare snakke sammen i timevis i telefonen. Vi taler nok i telefon to timer om dagen. Vi er helt vilde med at tale med hinanden og diskutere, hvad der sker i verden, fortæller Joan Ørting.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 22/07/2024 - 19:37

Thomas Vinterberg er blevet far for femte gang

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Den Oscar-vindende instruktør Thomas Vinterberg og hans hustru, skuespiller og præst Helene Reingaard Neumann, er blevet forældre igen.

Thomas Vinterberg har senere på året premiere på sin stort anlagte TV 2-serie "Familier som vores". Og det er ikke det eneste, den danske stjerneinstruktør barsler med.

Thomas Vinterberg og hans hustru, skuespiller og præst Helene Reingaard Neumann, er blevet forældre til deres tredje fælles barn.

Det bekræfter Helene Reingaard Neumann over for Ekstra Bladet.

- Vi er blevet beriget med en datter 30. maj og er så taknemmelige. Den største lykke, skriver Helene Reingaard Neumann i en besked til Ekstra Bladet.

Den 55-årige instruktør og den 36-årige skuespiller og præst, der giftede sig i 2010 efter at have mødt hinanden under indspilningerne af filmen "En mand kommer hjem" fra 2007, har i forvejen en søn og en datter.

Thomas Vinterberg har også to døtre fra sit første ægteskab. Datteren Ida mistede familien på tragisk vis i 2019, da hun omkom i en trafikulykke - blot 19 år gammel.

Filmen "Druk", som Thomas Vinterberg vandt en Oscar for i 2021, dedikerede han til hende.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 23/07/2024 - 08:00

FAKTA: Fire gode båltyper

* Pyramidebål: Den klassiske båltype, hvor du stiller brænde op på højkant i en pyramide rundt om optændingsmaterialet. Et fint og hyggeligt bål, der er godt til snobrød.

* Pagodebål: Et god og solidt bål, hvor der kommer masser af ilt til brændet. Læg brændestykker i en firkant rundt om optændingsbrændet, og byg det opad.

* Finsk fakkel: Kræver ikke meget arbejde, men du skal bruge en træstub og en økse/motorsav. Skær riller i enden, eller flæk træstubben, og bind den godt sammen i bunden. Tænd op i rillerne. Ideelt hvis du skal sætte en kedel vand over til kaffe.

* Jægerild: Tænd op mellem to træstammer eller store brændestykker, som du kan sætte en gryde på til madlavning. Pas på, at ilden ikke breder sig til siderne.

Kilde: Friluftsrådet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 23/07/2024 - 08:00

FAKTA: Hvad siger bålreglerne?

* Tænd kun bål, hvor du må. I Naturstyrelsens skove må du kun tænde bål på særligt indrettede bålpladser. I private skove skal du spørge ejeren om lov. På stranden må du tænde et lille bål, hvis der ikke er bevoksning.

* Tænd ild med respekt. Vær sikker på, at ilden ikke kan sprede sig til træer, græs eller kvas. Tænk på vind og vejr, og hav vand i nærheden. Efterlad ikke et ulmende bål, og dæk det heller ikke til med sand.

* Tjek forbud mod åben ild. Det kan du gøre på den pågældende kommunes hjemmeside, via skiltning eller på www.brandfare.dk.

Kilde: Friluftsrådet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek