København, 11/04/2024 - 14:30
Kort sæson skudt i gang: Få noget smukt ud af denne grimme fisk
Hvis du vil have havkatten på bordet, mens den er bedst - og billig - skal du være hurtig.
Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus
Havkatten er måske ikke alt for pæn at kigge på, men det skal slet ikke afholde dig fra at servere den for dine gæster.
Du skal dog være hurtig. Fisken er nemlig i sæson nu, hvor du kan få den til en god pris.
Det siger Jens Peter Moestrup Hansen, der er kok og fiskehandler hos fiskebutikken Hav i Torvehallerne i København.
- Maj er den måned, hvor havkatten er bedst, tykkest, og hvor der bliver fanget flest i de danske farvande, siger han og peger på, at du kan finde fisken hos de fleste fiskehandlere i april, maj og juni.
- Det er en meget smagfuld fisk for pengene. I sæsonen er den på niveau med torsk og kulmule rent prismæssigt.
Ifølge Christian Junker Agesen, der er fiskehandler hos Havnens Fiskehus i Aarhus, er havkatten en fisk, som endnu ikke er blevet mainstream.
- Den er fed at sætte på middagsbordet, fordi den har noget andet end de gængse fisk. Den har en slags skaldyrssødme, som smager rigtig dejligt, siger han.
Hos Havnens Fiskehus sælger de mange havkatte, når de er i sæson, og knap så mange uden for sæsonen.
- Her midt på foråret kommer de væltende og er i en rigtig flot kvalitet og ligger til en fornuftig pris. Ellers er det faktisk en relativt dyr fisk normalt, siger Christian Junker Agesen.
Ifølge fiskehandler og kok Jens Peter Moestrup Hansen er havkatten god til smagfulde grøntsager som artiskokker, asparges og peberfrugter.
Hvis du steger havkattefilet på en pande, anbefaler Jens Peter Moestrup Hansen, at du vender den i mel og steger den i noget smør. Server eventuelt med asparges, ærter og brunet smør.
- Brug grønne asparges. Du kan også bruge de hvide, men det fede ved havkatten er, at den kan tage mere smag - og de grønne asparges er mere bitre, siger kokken.
Er du mere til tilberedning i en ovn, skal du ifølge kokken tænde den på 120 grader og give fisken mellem 20-25 minutter afhængig af tykkelsen.
- Jeg er stor fan af romescosauce til kraftig fisk, hvor der er noget tryk på smagen. Server med små fine stegte spidskål. Det er en super lækker hverdagsret, siger han.
Du kan også prøve at smide havkatten på grillen, råder fiskehandler Christian Junker Agesen.
- Havkatten kan godt tåle nogle grader, og den falder ikke så let fra hinanden på grillen, som et stykke kuller. Den kan du nærmest kun vende én gang, før den falder fra hinanden, siger han.
Som en anden mulighed anbefaler Christian Junker Agesen, at du prøver havkattekæbe.
- Det er lidt sværere at sælge til folk, synes jeg, men det smager superdejligt, siger han og fortsætter:
- Havkattekæben kan du i og for sig bruge til det samme, som kæben på en havtaske. Der er noget fasthed i kødet, som har en anderledes struktur end så meget andet fiskekød.
/ritzau fokus/