Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 20/04/2021 - 14:16

Opholdsforbud på Christiania er slut efter over 100 dage

Grundet risiko for spredning af covid-19 indførte politi opholdsforbud på Christiania. Fra midnat er det slut.

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Over 100 dage med opholdsforbud i Pusher Street og Green Light District på Christiania i København er slut fra midnat natten til onsdag.

Tirsdag oplyser Københavns Politi, at forbuddet ophæves tirsdag aften klokken 23.59.

Forbuddet trådte i kraft 7. januar og blev iværksat med den forklaring, at politiet vurderede, at det var nødvendigt for at forhindre spredning af smitte med coronavirus.

Tirsdag oplyser politiet, at forbuddet ikke længere er nødvendigt. Det skyldes, at det fra onsdag igen bliver tilladt at samles op til 50 personer udendørs. Før var det maksimalt tilladt at være 10 personer.

Desuden er sundhedsmyndighedernes anbefalinger lempet i forhold til afstand i det offentlige rum, lyder begrundelsen fra politiet.

Opholdsforbuddet, der snart er slut, betyder, at man ikke må være i det pågældende område mellem klokken 10 og 24. Almindelig færden - herunder gå- og løbeture samt hundeluftning - er dog fortsat tilladt.

Overtræder man opholdsforbuddet, står man til en bøde på 2500 kroner.

På grund af forbuddet har politiet været ekstra til stede i området, og det vil det også fortsat være.

- Københavns Politi fortsætter med at have en øget tilstedeværelse i området for at sikre, at de gældende covid-restriktioner overholdes.

- Er det ikke tilfældet, kan politiet igen etablere et opholdsforbud i området, skriver politiet i meddelelsen tirsdag.

I kølvandet på forbuddet i januar besluttede Christianias beboere at lukke de tre hovedindgange med hegn.

Årsagen var, at handlen med hash, som normalt foregår i områderne omfattet af forbuddet, havde spredt sig til andre steder på Christiania.

Op til påske afviste politiinspektør Tommy Laursen i Københavns Politi, at politiet skulle have en skjult dagsorden, hvor forbuddet havde noget med handlen med hash at gøre.

- Vores fokus er at sikre, at nærområdet er trygt og frit for beboere og institutioner i den nuværende situation, udtalte han til DR Nyheder.

Trods lukningen og opholdsforbuddet er handlen med hash da også fortsat. Eksempelvis anholdt og sigtede politiet i marts 25 personer for organiseret handel med hash i fristaden.

Ifølge politiet havde en stand ved Den Grå Hal på Christiania officielt til formål at vejlede udefrakommende om lukningen.

Men i virkeligheden var der i standen mere end 8500 handler med hash fra januar til marts, oplyste politiet.

/ritzau/

København, 26/04/2024 - 09:16

Kong Frederik skal åbne den nye metro til Sydhavn og Valby

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Efter knap seks års anlægsarbejde er fem nye metrostationer klar til at åbne 22. juni. Kong Frederik deltager.

Kong Frederik skal indvie forlængelsen af metrolinjen M4 til Sydhavn og Valby, når den åbner 22. juni.

Det skriver Metroselskabet i en pressemeddelelse.

Anlægsarbejdet af de fem nye stationer på metrolinjen har været undervejs i knap seks år.

- Det er altid en historisk dag, når nye metrostationer åbner. Vi er derfor meget glade for, at kongehuset har givet tilsagn om, at hans majestæt kongen vil deltage i åbningen af M4 til Sydhavn og Valby, siger direktør i Metroselskabet Erik Skotting i pressemeddelelsen.

Åbningen bliver markeret med en åbningsceremoni på Mozarts Plads i Sydhavn. Festlighederne vil være inspireret af åbningsfesten på Rådhuspladsen, da Cityringen åbnede i 2019, skriver Metroselskabet. Dog i mindre skala.

De fem nye stationer på M4-linjen er Havneholmen, Enghave Brygge, Sluseholmen, Mozarts Plads og København Syd.

I dag kører M4 fra Orientkaj i Nordhavn til Københavns Hovedbanegård.

Før forlængelsen af metrolinjen kan blive taget i brug, mangler Metroselskabet dog at få de endelige godkendelser fra myndighederne til at køre med passagerer.

I de kommende måneder vil Metroselskabet derfor fokusere på at få test og dokumentation på plads, oplyser Erik Skotting.

Det betyder blandt andet, at metrolinjerne M3, også kendt som Cityringen, og M4 skal lukkes i cirka et døgn, lyder det. Det vil ske omkring en måned inden åbningen af de nye stationer.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/04/2024 - 08:00

FAKTA: Facts om Caspar Phillipson

* 53-årige Caspar Phillipson er søn af en dansk mor og en engelsk far og er vokset op som tosproget.

* Han blev uddannet skuespillet fra Aarhus Teater i 1995.

* I Danmark har han medvirket i film og serier som "Sommerdahl", "Flammen & Citronen" og "Skyggen i mit øje".

* Hans slående lighed med John F. Kennedy har givet ham flere internationale Hollywood-roller som den tidligere amerikanske præsident. Blandt over for superstjernen Natalie Portman i storfilmen "Jackie" og i den biografaktuelle "Hammarskjöld".

* Det gav ham også en rolle som skurk over for Tom Cruise i "Mission: Impossible - Fallout" fra 2018.

* Siden 2020 har Caspar Phillipson turneret med sit onemanshow, "Late Night Show", som han skabte i anledning af sit 25-års jubilæum som skuespiller.

* Han vandt 19. sæson af tv-programmet "Vild med dans" i 2022 med makker Malene Østergaard.

* Privat er han gift med Marianne, som han har kendt siden gymnasiet. Sammen har de tre voksne børn. To af dem er også gået i den kunstneriske retning. Sønnen, Silas Phillipson, er klassisk pianist, mens datteren Clara Phillipson også er uddannet skuespiller.

Kilder: Den store danske encyklopædi, IMDB.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/04/2024 - 07:00

FAKTA: Er en dieselbil for dig?

* Du bør minimum skulle køre 30 kilometer per køretur om dagen på dine primære ture, så motoren kan nå at blive tilstrækkeligt varm.

* Om vinteren skal du køre længere for at nå den rette temperatur.

* Mindst halvdelen af din kørsel skal foregå på motorvejen.

* Hvis du ofte sidder i kø på motorvejen, vil motoren alligevel sode til.

Kilde: FDM.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 26/04/2024 - 07:00

Slip for kæmpe regning: Forkert køremønster er ødelæggende for din bil

Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Alt for mange små ture kan være skadeligt for din bil. Derfor bør du kortlægge dit kørselsmønster, så du ved, hvilken type bil du har brug for.

Hvis bilen skal holdes sund og rask, er der mange dele, som skal vedligeholdes og plejes.

Noget af det, som kan sende bilen på værkstedet oftere end normalt, er, hvis du har et forkert køremønster.

Det siger Martin Velde Andersen, der er teknisk rådgiver hos bilejernes interesseorganisation, FDM.

- Ved at have et forkert køremønster kan du ubevidst gøre skade på din bil, siger han.

Dieselbilen skal gerne ud at køre langt som sin primære tur, så motoren kan nå at blive varm og dermed holde sig ren.

Det gør den ved at brænde sodpartikler af, som den har opsamlet under kørsel. Og det kan den kun, hvis motoren får lov at køre i lang nok tid.

- Fra du starter motoren, skal du køre omkring 30-40 kilometer og gerne på motorvej, før det giver mening, siger Martin Velde Andersen og understreger, at for mange korte ture i en dieselbil kan ende med at koste dig dyrt.

- Hvis motoren ikke når at køre den cyklus igennem, så når den ikke at brænde partikler af til næste tur. Og så ophober de sig. Hvis et partikelfilter skal skiftes eller renses, så kan det snildt komme til at koste dig 10.000 til 25.000 kroner, siger han.

Ifølge den tekniske rådgiver er det fint, hvis du en dag eller to har nogle kortere ture. Men så skal motoren også ud at varmes op på tredjedagen.

En benzinbil derimod kan håndtere de små ture noget bedre, men den har også godt af at få kørt nogle kilometer en gang i mellem.

- Når vi starter en kold benzinmotor, bruger den noget benzin, som ryger ned i olien i bundkarret. Kører du mange små korte ture, så ligger der pludselig meget benzin i motorolien, siger Martin Velde Andersen og peger på, at det kan gøre, at bilen melder, at den skal til service oftere.

- Den har godt af nogle lange ture, så benzinen deri når at fordampe. Spørger du mig, vil jeg tage benzinbilen ud på motorvejen i 20 minutter mindst én gang om ugen.

Ud over at køre tilstrækkeligt afhænger din bils generelle sundhed også af, hvor ofte du bremser, siger John Gantzhorn, der er teknisk konsulent hos virksomheden Applus Bilsyn.

- Hvis du kører og motorbremser og ikke får brugt bilens bremser, så ruster de. Det ser vi tit ved syn, siger han og uddyber:

- Det er et problem som især rammer elbiler, men som også er vigtigt at huske hos benzin- og dieselbiler.

Derfor er det ifølge John Gantzhorn en god idé at lave en god opbremsning en gang i mellem.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek