Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 05/02/2024 - 08:00

Bliv bedste venner med din bankrådgiver

Et godt forhold til bankrådgiveren gør det nemmere for dig at forhandle priser, fortæller privatøkonomisk rådgiver og forfatter Pernille Oldgaard.

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Det kan helt bogstaveligt betale sig at opbygge et godt forhold til din bankrådgiver, og derfor gør du klogt i at investere noget tid i det.

Sådan lyder rådet fra Pernille Oldgaard, der er aktuel med bogen "Overblik - alt du skal vide om hverdagsøkonomi".

- Jo bedre relation, du har, jo nemmere er det at forhandle priser i banken, siger hun.

Og Pernille Oldgaard ved, hvad hun taler om. Hun er selv tidligere bankrådgiver og filialdirektør og arbejder nu som privatøkonomisk rådgiver og deler ud af sin viden på instagramprofilen Moneymum.

For at komme på bølgelængde med din rådgiver i banken er det først og fremmest vigtigt at lave en forventningsafstemning.

Har du ikke gjort det, anbefaler Pernille Oldgaard dig at booke et møde med rådgiveren.

- Når I har fået afstemt jeres forventninger, er det meget nemmere at tale sammen. Det er for eksempel godt at få afklaret, hvordan det skal håndteres, hvis du får overtræk på kontoen. I kan også tale om priserne på dine lån, og om du ønsker proaktiv kunderådgivning, siger hun.

Med proaktiv kunderådgivning menes, at du gerne vil have, at bankrådgiveren kontakter dig, hver gang der opstår en situation, hvor dine vilkår kan forbedres.

- Det er ikke en selvfølge, at du får det at vide af banken. Derfor kan du sige til din rådgiver: "Jeg vil gerne have, at du fortæller mig alt det, du ser, kan være en fordel for min økonomi", siger Pernille Oldgaard og fortsætter:

- Når der kommer nye produkter i banken, trækker man kundelister og kontakter folk fra en ende af, men man når aldrig dem alle, fordi hver rådgiver har mellem 400 og 500 kunder, de skal kontakte.

Derfor kan det være en fordel at være meget klar over for din bankrådgiver om, at du i hvert fald gerne vil ringes op - eller det modsatte.

- Der er nogle kunder, der bliver helt paniske over, at banken ringer med et tilbud, og nogle bliver sure. Så det er godt at få sagt, hvilket forhold man ønsker.

En anden god ting at gøre for at holde dig på god fod med bankrådgiveren er at undgå overtræk, overholde dine aftaler og betale dine lån til tiden. Bankerne har nemlig et ratingsystem, der hele tiden registrerer, om kundernes konto går i minus eller plus.

- Den rating kan få en betydning, hvis du for eksempel skal låne penge til en bolig. Hvis kunden har haft overtræk alle 12 måneder det seneste år, kan rådgiveren tænke: "Hvis pengene ikke slår til nu. Hvad sker der så, når økonomien bliver endnu strammere, når der kommer et lån oveni?", fortæller Pernille Oldgaard.

Sidst, men ikke mindst, så spiller kemi en væsentlig rolle for jeres relation. Det er en mere luftig størrelse, men som regel ved du, om den er der eller ej.

- Hver dag skifter folk rådgivere, fordi kemien bare ikke er der. Det er ikke noget, som rådgiveren bliver stødt over. Hvis kunden oplever dårlig kemi, så har rådgiveren højst sandsynligt heller ikke følt, at den var der, og derfor kan det faktisk være en befrielse, hvis kunden ønsker en anden, siger Pernille Oldgaard og opfordrer derfor til, at du ikke tøver med at skifte rådgiver, hvis ikke I er på bølgelængde.

- Kemi kan gøre en stor forskel - for eksempel ved kreditindstillinger, hvor kunder er indstillet til et lån (når kunder skal godkendes til at låne penge, red.). Jo bedre kemi, du som rådgiver føler med kunderne, jo længere vil du gå for dem, fortæller hun og fortsætter:

- I sådan en situation føler man sig som en forsvarsadvokat for sine kunder, og jo bedre kemien er, jo mere har du lyst til, at det lykkes.

/ritzau fokus/

Los Angeles, 05/12/2025 - 23:32

Meghan har rakt ud til sin far efter melding om benamputation

Eduardo Munoz/Reuters

Hertuginde Meghans far, der var i fokus op til brylluppet med prins Harry, er angiveligt alvorligt syg

Hertuginde Meghan, der er gift med britiske prins Harry, har forsøgt at komme i kontakt med sin far, Thomas Markle, som hun har haft et ikke-eksisterende forhold til.

Det oplyser en talsmand for hertuginden til det britiske medie BBC.

- Jeg kan bekræfte, at hun har rakt ud til sin far, lyder det.

Thomas Markle er angiveligt alvorligt syg og indlagt på et hospital i Filippinerne. Han skal have fået amputeret sit ene ben under en operation.

Ifølge britiske medier flyttede han til Filippinerne fra Mexico tidligere på året, skriver Reuters.

BBC erfarer, at Meghan forsøgte at kontakte ham tidligere fredag, men det er uklart, om det lykkedes.

Thomas Markle kom i fokus kort inden Meghans bryllup med prins Harry i 2018.

Faren meldte afbud kort inden brylluppet grundet hjerteproblemer.

Forinden var han kommet i vælten for at medvirke i en række opstillede paparazzifotos og for at være åbenmundet. I stedet blev det prinsens far, kong Charles, der dengang var prins, som fulgte Meghan op ad kirkegulvet.

Det er ifølge BBC uklart, om hertuginden har genoptaget et godt forhold til sin far efter brylluppet.

Thomas Markle menes ikke at have mødt parrets børn, prins Archie og prinsesse Lilibet, skriver mediet.

Han var desuden kritisk over for Meghan og Harrys beslutning om at trække sig som fremtrædende medlemmer af det britiske kongehus.

- Jeg tror, at de begge lige nu er ved at blive til fortabte sjæle, har det tidligere lydt i et interview ifølge BBC.

Det var tilbage i 2020, at parret oplyste, at de trak sig som fremtrædende medlemmer af kongehuset for at finansiere deres eget liv - væk fra det britiske kongehus som institution og væk fra den britiske tabloidpresse.

Efterfølgende har hertuginden lanceret livsstilsbrandet As Ever og kan ses i Netflix-serien "With Love, Meghan", hvor hun deler tips om madlavning, havearbejde, kreativt håndværk, blomsterbinding og værtskab.

/ritzau/

Læs Mere >>

New York, 05/12/2025 - 21:28

Stjernearkitekten Frank Gehry er død

Dominique Faget/Ritzau Scanpix

Manden bag Guggenheim-museet i Bilbao blev en "starchitect" i USA. Nu er Frank Gehry død i en alder af 96 år.

Den amerikanske arkitekt Frank Gehry er fredag død, 96 år. Det meddeler en repræsentant for ham til New York Times.

Frank Gehrys nok mest kendte værk er Guggenheim-museet i Bilbao i det nordlige Spanien, der åbnede i 1997.

Museets dristige og fantasifulde kreationer med skrånende tårne og bølgende plader af buet metal gjorde Gehry til en superstjerne i arkitekturens verden.

Frank Gehry havde dog gjort sig bemærket inden da, skriver New York Times. I 1989 var han blevet tildelt den prestigefyldte Pritzker Architecture Prize.

Ud over det berømte Guggenheim-museum i Bilbao er Gehry også kendt for blandt andet Det Dansende Hus i Prag, der er opført i 1996, og Walt Disney Concert Hall i Los Angeles, som stod færdigt i 2003.

Gehry var måske den mest fremtrædende af de såkaldte "starchitects", der også omfattede stjerner som Renzo Piano, Rem Koolhaas og Norman Foster.

Han nød sin berømmelse, men hadede betegnelsen "starchitect". Han mente, at der kun fandtes to kategorier af arkitekter:

- Der er folk, der designer bygninger, som hverken er teknisk eller økonomisk gode, og så er der dem, der gør, sagde han til den britiske avis The Independent i 2009.

Han gjorde moderne arkitektur populært og var sågar med i den tegnede tv-serie "The Simpsons". Men Frank Gehry fastholdt ifølge nyhedsbureauet AFP selv, at han blot var en enkel skaber af bygninger.

Frank Gehry blev født som Frank Owen Goldberg i en jødisk familie i et arbejderklassehjem i Toronto i Canada i 1929.

Familien flyttede til USA i slutningen af 1940'erne. For at undgå at blive mål for antisemitisme ændrede han senere sit efternavn til Gehry.

Han studerede arkitektur ved University of Southern California i Los Angeles og dimitterede i 1954. Senere fortsatte han sine studier i byplanlægning på Harvard University, som han dog ikke færdiggjorde.

Gehry arbejdede i de efterfølgende årtier først og fremmest i det sydlige Californien, inden han brød igennem internationalt med Guggenheim-museet i Bilbao.

Han døde fredag i sit hjem i Santa Monica i Californien efter kort tids sygdom.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

FAKTA: Fire fif der booster smagen

* Tilsæt krydderierne først, når du skal stege noget, og lad dem stege lidt, inden du tilføjer resten af ingredienserne.

* Damp grøntsager i stedet for at koge dem, så bevarer de mere smag.

* Tilføj andet end vand, når du koger noget. Det kan være krydderier eller urter.

* Brug både olie og smør, når du steger. Smør giver smag, og olie sørger for, at maden ikke brænder så nemt på.

Kilde: bogen "Spis bedre end din nabo" af Julia Prokopenko.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

Slip sanserne løs i køkkenet og spar penge på indkøb

Der er besparelser at hente på madkontoen, hvis du tør at springe ud i intuitiv madlavning, siger kok og forfatter.

Du vinder både tid og penge ved at lade din intuition lede dig på vej, når du bikser aftensmaden sammen.

Det mener i hvert fald kok og madiværksætter Julia Prokopenko, der er kendt som vært på DR-programmet "Danmarks nye livret".

Nu er hun aktuel med bogen "Spis bedre end din nabo", der rummer tip til, hvordan du i højere grad kan skifte stringente opskrifter ud med ren mavefornemmelse.

- Når vi ikke følger opskrifter, lader vi sanserne fortælle os, om vi er på rette kurs eller ej. På den måde kan madlavning blive en form for meditation, men det kræver, at man vælger at stole på sig selv i stedet for opskriften, siger Julia Prokopenko.

Hendes guide tager udgangspunkt i de fire p'er: prepping, produkt, proces og parring.

Prepping handler om at opbygge et solidt lager af smagsgivere, som du altid har ved hånden. Det kan være alt fra diverse krydderier og olier til tahin, sennep og honning.

Det vigtige er, at du har grundsmagene repræsenteret - surt, sødt, salt, bittert og umami.

- En pose gulerødder og et kyllingebryst på tilbud kan du få til at smage af så mange forskellige ting, hvis du har de her smagsgivere. Så udvid dit forrådskammer, lyder opfordringen fra Julia Prokopenko.

Produkt dækker over, at du tilegner dig en grundviden om de fødevarer, du kokkerer med. På den måde ved du, hvilke ingredienser der kan erstatte hinanden, så du bruger, hvad du allerede har i køleskabet, og ikke farer ud for at købe ekstra ind.

- Et græskar opfører sig på samme måde, som rodfrugter gør. Det vil sige, at du godt kan erstatte græskar med gulerod, mens du for eksempel ikke kan erstatte græskar med agurk, fordi agurken opfører sig anderledes, forklarer hun.

Du hjælper dig selv ved at tænke i råvarefamilier. Tilhører råvarer den samme familie, kan de med høj sandsynlighed afløse hinanden. Står du og mangler kefir til en ret, kan det nemt erstattes med et andet syrnet mælkeprodukt, såsom cremefraiche eller neutral yoghurt.

Men som med alle andre færdigheder kræver det øvelse, og du skal turde at teste ting af i køkkenet, understreger Julia Prokopenko.

- Det er erfaringen, der gør, at du udvikler et kompas, og så skal du ikke være så bange for, at noget går galt, siger hun.

P nummer tre er proces. Når du forstår de forskellige madlavningsprocesser, er det lettere for dig at freestyle. Det handler om at forstå forskellen på, hvad der sker med en råvare, når du for eksempel koger, bager eller steger den.

- Græskar smager for eksempel meget forskelligt, alt efter hvilken proces du bruger til at tilberede det, siger Julia Prokopenko.

Det sidste p står for parring, og det går i sin enkelthed ud på, at du formår at sammensætte et måltid, så det går op i en højere enhed. Her kommer du ifølge Julia Prokopenko langt ved at tænke i teksturer og grundsmage.

- Grunden til, at vi ikke bare kan ignorere det trin, er, at vi er biologisk og kulturelt betinget, i forhold til hvad vi anser som værende et tilfredsstillende måltid, siger hun og fortsætter:

- Kombinationen af noget surt, sødt, salt sammen med noget cremet og sprødt er egentlig bare det, der skal til, for at vores hjerner er tilfredse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek