Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 05/02/2024 - 08:00

Bliv bedste venner med din bankrådgiver

Et godt forhold til bankrådgiveren gør det nemmere for dig at forhandle priser, fortæller privatøkonomisk rådgiver og forfatter Pernille Oldgaard.

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Det kan helt bogstaveligt betale sig at opbygge et godt forhold til din bankrådgiver, og derfor gør du klogt i at investere noget tid i det.

Sådan lyder rådet fra Pernille Oldgaard, der er aktuel med bogen "Overblik - alt du skal vide om hverdagsøkonomi".

- Jo bedre relation, du har, jo nemmere er det at forhandle priser i banken, siger hun.

Og Pernille Oldgaard ved, hvad hun taler om. Hun er selv tidligere bankrådgiver og filialdirektør og arbejder nu som privatøkonomisk rådgiver og deler ud af sin viden på instagramprofilen Moneymum.

For at komme på bølgelængde med din rådgiver i banken er det først og fremmest vigtigt at lave en forventningsafstemning.

Har du ikke gjort det, anbefaler Pernille Oldgaard dig at booke et møde med rådgiveren.

- Når I har fået afstemt jeres forventninger, er det meget nemmere at tale sammen. Det er for eksempel godt at få afklaret, hvordan det skal håndteres, hvis du får overtræk på kontoen. I kan også tale om priserne på dine lån, og om du ønsker proaktiv kunderådgivning, siger hun.

Med proaktiv kunderådgivning menes, at du gerne vil have, at bankrådgiveren kontakter dig, hver gang der opstår en situation, hvor dine vilkår kan forbedres.

- Det er ikke en selvfølge, at du får det at vide af banken. Derfor kan du sige til din rådgiver: "Jeg vil gerne have, at du fortæller mig alt det, du ser, kan være en fordel for min økonomi", siger Pernille Oldgaard og fortsætter:

- Når der kommer nye produkter i banken, trækker man kundelister og kontakter folk fra en ende af, men man når aldrig dem alle, fordi hver rådgiver har mellem 400 og 500 kunder, de skal kontakte.

Derfor kan det være en fordel at være meget klar over for din bankrådgiver om, at du i hvert fald gerne vil ringes op - eller det modsatte.

- Der er nogle kunder, der bliver helt paniske over, at banken ringer med et tilbud, og nogle bliver sure. Så det er godt at få sagt, hvilket forhold man ønsker.

En anden god ting at gøre for at holde dig på god fod med bankrådgiveren er at undgå overtræk, overholde dine aftaler og betale dine lån til tiden. Bankerne har nemlig et ratingsystem, der hele tiden registrerer, om kundernes konto går i minus eller plus.

- Den rating kan få en betydning, hvis du for eksempel skal låne penge til en bolig. Hvis kunden har haft overtræk alle 12 måneder det seneste år, kan rådgiveren tænke: "Hvis pengene ikke slår til nu. Hvad sker der så, når økonomien bliver endnu strammere, når der kommer et lån oveni?", fortæller Pernille Oldgaard.

Sidst, men ikke mindst, så spiller kemi en væsentlig rolle for jeres relation. Det er en mere luftig størrelse, men som regel ved du, om den er der eller ej.

- Hver dag skifter folk rådgivere, fordi kemien bare ikke er der. Det er ikke noget, som rådgiveren bliver stødt over. Hvis kunden oplever dårlig kemi, så har rådgiveren højst sandsynligt heller ikke følt, at den var der, og derfor kan det faktisk være en befrielse, hvis kunden ønsker en anden, siger Pernille Oldgaard og opfordrer derfor til, at du ikke tøver med at skifte rådgiver, hvis ikke I er på bølgelængde.

- Kemi kan gøre en stor forskel - for eksempel ved kreditindstillinger, hvor kunder er indstillet til et lån (når kunder skal godkendes til at låne penge, red.). Jo bedre kemi, du som rådgiver føler med kunderne, jo længere vil du gå for dem, fortæller hun og fortsætter:

- I sådan en situation føler man sig som en forsvarsadvokat for sine kunder, og jo bedre kemien er, jo mere har du lyst til, at det lykkes.

/ritzau fokus/

København, 09/12/2025 - 16:41

Populært tv-program får påbud efter røg i køkkenet

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Arbejdstilsynet har givet et påbud til Metronome Productions, der producerer tv-programmet "Masterchef" på TV3 for Viaplay. Det skriver fagbladet Journalisten.

Der har bogstavelig talt været røg i køkkenet under optagelserne af madlavningsprogrammet "Masterchef", som sendes på TV3.

Arbejdstilsynet har givet et påbud til Metronome Productions, som producerer programmet for Viaplay, der blandt andet huser TV3.

Det skriver fagbladet Journalisten på baggrund af en aktindsigt fra Arbejdstilsynets besøg i oktober.

Her blev der konstateret problemer med luftvejsbelastninger i studiets såkaldte bagkøkken, hvor der produceres mad til brug i programmet.

Metronome Productions er blevet pålagt at etablere en effektiv udsugningsløsning og dokumentere forbedringerne senest 1. maj 2026.

Den eneste ventilation i lokalet bestod ved Arbejdstilsynets besøg af en hejseport, som blev åbnet efter behov.

De ansatte blev dermed udsat for sundhedsskadelige dampe og stegeos, da der ikke var installeret effektiv udsugning til madlavning eller opvask, konstaterede Arbejdstilsynet ifølge Journalisten.

Charlotte Holm, der er programchef for Underholdning på Metronome Productions, skriver til fagbladet, at produktionsselskabet anerkender påbuddet fra Arbejdstilsynet og tager det alvorligt.

- Vi er ikke aktuelt i optagelse på "Masterchef", men vil udbedre forholdene i bagkøkkenet samt orientere berørt personale inden for den givne frist og naturligvis inden eventuelle nye optagelser, skriver hun til fagbladet.

"Masterchef" blev sendt for første gang på TV3 i 2011.

Her kokkerer og konkurrerer deltagere, som både har talt amatører og danske kendisser, i forskellige udfordringer, der skal give dommerne lyst til en bid mere.

Netop nu strømmer der en julespecial i den gode sags tjeneste over skærmen.

Kendisser, blandt andre skuespiller Jesper Ole Feit Andersen, Robinson-vært Jakob Kjeldbjerg og tidligere professionel fodboldspiller Stig Tøfting, er gået i køkkenet.

Her er målet at imponere dommertrioen bestående af tidligere Michelin-kok Dak Wichangoen samt Jakob Mielcke og Jesper Koch med himmerigsmundfulde, samtidig med at de samler penge ind til Børnecancerfonden.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2025 - 16:09

TV 2-ekspert skal være far igen

Sxp/Ritzau Scanpix

TV 2 Sports håndboldekspert Daniel Svensson og hans hustru, Caroline Alhof, venter en lille pige. Parret har i forvejen en søn, der kom til verden i 2023.

Der kommer snart en ekstra spiller på banen hjemme hos TV 2's håndboldekspert Daniel Svensson.

Hans hustru, Caroline Alhof, venter parrets andet barn, som bliver en lille pige.

Det afslører den vordende far i en story - et kort, tidsbegrænset klip - på det sociale medie Instagram.

Sammen har parret allerede sønnen Konrad, der kom til verden i 2023.

Daniel Svensson har været ramt af kræft flere gange og deponerede sæd, inden kemobehandlingen blev igangsat. Han blev erklæret kræftfri i 2017 efter sin anden diagnose.

Men midt i lykken over at skulle være far for første gang blev Daniel Svensson ramt af den alvorlige sygdom for tredje gang.

Det blev opdaget tidligt og opereret væk, fortalte han efterfølgende til B.T.

- Jeg har en helt utrolig støtte i min kæreste og familie. Det har været en enormt begivenhedsrig tid, da min kæreste og jeg også har gået i fertilitetsbehandling. Så vi har nærmest gået frem og tilbage mellem de to afdelinger, sagde Daniel Svensson dengang til avisen.

Daniel Svensson har en fortid på det danske A-landshold. Han debuterede i 2007 og nåede at spille otte kampe og score 15 mål i nationaldragten. I dag bruger han sin ekspertise på TV 2.

Den 43-årige tidligere topatlet har også medvirket i en række programmer på kanalen, blandt andet "Vild med dans" og "Korpset".

/ritzau/

Læs Mere >>

, 09/12/2025 - 08:00

FAKTA: Kunsten at smage til

* Det kræver øvelse at smage maden til. Du lærer meget af at gøre det sammen med andre, hvor I taler jer frem til, hvad der mangler.

* Den gode smag opstår i mødet mellem kontraster. Derfor giver det mening at tilsætte for eksempel både sukker og eddike til en ret.

* Tænk i smagslag, når du laver mad. Jo flere nuancer, du kan få bygget ind i smagen, jo bedre resultat får du.

*  Eksperimentér, og prøv dig frem. Er du nervøs for at ødelægge hele sovsen, så tag nogle skefulde over i en anden gryde, og eksperimentér med det til en start.

Kilde: kogebogen "Lag på lag - genveje til smagfulde, grønne måltider" af Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 09/12/2025 - 08:00

Kreer vegetariske juleretter så englene synger

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Umami er kodeordet, når du kokkerer kødfri julemad uden at gå på kompromis med smagen, lyder det fra kogebogsforfatter Camilla Skov.

Du kan sagtens skabe en velsmagende julemiddag uden andesteg og sprøde svær på menuen. Opskriften på succes er at sørge for masser af den dybe, runde og fyldige femte grundsmag - umami.

Sådan lyder det fra Camilla Skov, der er kogebogsforfatter og driver bloggen Vegetarisk Hverdag. Hun peger især på sovsen som et afgørende element.

- I min sovs bruger jeg tørrede svampe til at give umami. Det er rigtig godt, og så salter jeg med alt andet end salt. Soja, fiskesovs, miso, grøntsagsfond, måske en lille smule hvidløgspulver, det giver også umami. Det hele handler om balance og at gå forsigtigt frem, siger hun.

De tørrede svampe skal først blødes op i vand. Imens svitser du løg og hvidløg i olie i en gryde. Tilsæt dernæst fond og fløde, hak de udblødte svampe fint, og hæld dem i gryden.

Lad nu sovsen simre, og smag til med alt fra soja og rørsukker til dijonsennep.

- I min familie er det et af højdepunkterne til jul, at vi står og smager sovsen til. Det er simpelthen bare det bedste lille øjeblik på dagen. Så min opfordring vil være at gøre det til noget hyggeligt, I gør i fællesskab, lyder det fra Camilla Skov.

Til sidst kan svampene sies fra, så blot smagen bliver tilbage.

- Den smager jo selvfølgelig ikke af andesovs, men jeg synes, at den smager mindst lige så godt, siger hun.

Ud over sovsen er det ligeledes vigtigt at kreere en lækker form for køderstatning.

- Det kommer vi ikke rigtig udenom i et måltid, som traditionelt er koblet op på kød, og de mange følelser og minder, der er forbundet med det, understreger Camilla Skov.

Hun foreslår at hente inspiration fra Sverige og lave nogle vegetariske kødboller, der består af en fars, der kan laves af nødder, svampe, solsikkekerner og ost. Farsen rulles til boller, der først koges og siden steges, så de får en sprød skorpe.

- Det er igen en øvelse i at få arbejdet med tekstur og smag, så man opnår noget, der får samme rolle, som kødet ellers ville have haft, fortæller Camilla Skov og fortsætter:

- Du får umami og bitterhed fra nødderne og noget saftighed fra osten, mens solsikkekernerne giver noget knas at tygge på.

Herfra giver resten af måltidet sig selv, mener hun, med brunede kartofler og en saftig rødkål.

- I min familie har vi også altid lavet vaniljekogte æbler med ribsgelé, så de er en helt essentiel del af min jul, siger Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek