02/06/2024 - 10:00
Find kikkerten frem: Østenvinden bringer specielle fugle til landet
Du kan være heldig at se store og specielle fugle herhjemme, og i år gælder det blandt andet en farverig en af slagsen.
Af: Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus
Usædvanligt farvestrålende og umiskendelig med sine klare blå, grønne, gule og brune farver. Sådan lyder Dansk Ornitologisk Forenings beskrivelse af fuglen biæder, som man lige nu kan være heldig at spotte.
Egentlig burde den slet ikke være her.
- Biæderen hører til i Sydeuropa, men vi kan se den herhjemme lige nu. Det er en flot og farvestrålende fugl, fortæller Simon Christiansen, som er naturvejleder og forstander ved Skagen Fuglestation.
Og det er ikke den eneste fugl, du kan være heldig at se i øjeblikket.
Når fuglene er på træk, sker det nemlig, at nogle af dem flyver lidt for langt. Og "så havner de oppe ved os", lyder forklaringen fra Simon Christiansen.
- Der er et væld af fugle lige nu og muligheder for at se de sjældne også, siger han.
En faktor, der påvirker, hvor fuglene tager sig et pitstop, er vindforholdene.
- Forårstrækket er endnu i gang, hvor der kommer en del fugle sydfra, og der har vi haft en lun periode med østenvind, der har bragt en del specielle fugle til, fortæller Knud Flensted, som er biolog hos DOF BirdLife (Dansk Ornitologisk Forening).
Om der er østen- eller vestenvind har også betydning for, om rovfuglene primært passerer Østdanmark eller Vestdanmark. I år har forholdene været til fordel for et jysk visit.
En af de mere specielle fugle, det er blevet lettere at se herhjemme de senere år, er skestorken.
Fra at have været helt uddød som ynglefugl er den nemlig vendt tilbage som ynglefugl i Danmark og har bredt sig en del i Jylland og er nu også begyndt at dukke op i det østlige Danmark i stigende antal, forklarer Knud Flensted.
De optimale forhold for at spotte skestorken er vådområder i Vestjylland og Nordjylland.
I vådområder og ved søer landet over kan du også være heldig at se sølvhejren. Den ligner fiskehejren, men er helt hvid.
- Sølvhejren er også et eksempel på en art, der er kommet flere af. Det er nok på grund af klimaforandringer, altså varmere vejr, så den har bredt sig nordpå, men den har også nydt godt af, at der ikke længere skydes så mange som tidligere længere sydpå i Europa, forklarer Knud Flensted.
Sølvhejrer ses oftest i lavvandede vådområder i selskab med fiskehejrer og andre vandfugle.
Aktuelt kan man også være heldig at se en stor rovfugl, der ved første øjekast minder en del om en musvåge.
- Hvepsevåger er noget vi ser i år i stort antal lige nu. De lever af hvepsebo og -larver og bier, fortæller naturvejleder Simon Christiansen.
Hvepsevågen er større og slankere end musvågen, og den kan prale af et vingefang på op til 1,5 meter.
Et sidste eksempel på en speciel fugl, det er værd at holde øje med, er tranen.
Den langbenede fugl er større end en stork og kan ses i markante formationer på himlen.
- Tranebestanden er gået meget frem, og de yngler mange steder - også på Sjælland. Tranerne har unger nu, men man skal være lidt heldig for at se dem. De kan ikke flyve endnu, men de løber rigtig hurtigt og er gode til at gemme sig, siger Simon Christiansen med et grin.
- Men når de store traner er oppe at flyve, så ser man dem. Det gælder for de store fugle, at når de folder vingefanget ud, så får man øje på dem.
/ritzau fokus/