Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 27/02/2024 - 14:30

Forbrugervagthund fraråder disse køb på populær handelsplatform

Kinesiske Temu er lige nu en af de mest populære apps i Danmark. Men en ny test viser, at 18 ud af 19 stykker legetøj købt på Temu er farlige for børn.

Florence Lo/Reuters

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

Handelsplatforme med billige varer fra Kina har været populære gennem flere år. Og netop nu er det platformen Temu, der stormer frem herhjemme.

Men en ny undersøgelse minder om, at man skal se sig godt for, inden man køber bestemte produkter.

18 ud af 19 stykker legetøj købt fra den kinesiske handelsplatform Temu har vist sig at være farlige for børn. Det konkluderer paraplyorganisationen Toy Industries of Europe (TIE), som har testet produkterne.

Organisationen har vurderet, at legetøjet er farligt på grund af risiko for at skære sig, kvælning eller farlig kemi.

Fra Forbrugerrådet Tænk kommer der derfor en klar opfordring til danske forbrugere:

- Vores råd er, at man helt undgår at købe produkter til børn som for eksempel sutter og legetøj fra onlineplatforme som Temu, siger seniorrådgiver Helen Amundsen og tilføjer:

- Faktisk fraråder vi også, at man køber produkter, der kommer i kontakt med fødevarer, uanset om det er til et barn eller en voksen, fordi vi ikke ved, hvilken kemi der er i produktet.

Forbrugerrådet Tænk vurderer også, at man bør undgå at købe røgalarmer, cykellygter og andre varer, der har at gøre med sikkerhed, og kosmetik- og plejeprodukter.

- Hvis man har købt nogle af de produkter, skal man tænke sig godt om, før man tager dem i brug - særligt hvis der er tale om produkter til børn, siger hun.

Helen Amundsen peger på, at Temu blot er en af flere handelsplatforme, der formidler salg direkte mellem producenter og forbrugere.

Andre eksempler er Amazon, Wish og AliExpress. Men i Danmark er Temu lige nu en af de mest downloadede apps.

- Temu er etableret inden for EU i Irland, men agerer blot som formidler og påtager sig ikke de samme forpligtelser som importører og producenter inden for EU, siger hun.

Ritzau har spurgt Temu, om virksomheden er enig i, at 18 af de 19 produkter, som TIE har testet, er farlige for børn.

Temu oplyser gennem sin presserådgiver i Norden, Michael Falk, at alle 19 produkter blev fjernet fra platformen i starten af februar.

Ifølge Temu havde virksomheden selv fjernet 12 af produkterne på baggrund af sin egen produktgennemgang.

- Produktsikkerhed er af største vigtighed for os, og vi har styrket overvågningen af denne produktgruppe og dens krav, skriver Michael Falk.

Ritzau har også spurgt Temu, om alle kunder, der har købt de farlige produkter, er blevet orienteret af Temu om sikkerhedsrisikoen og vejledt i, hvad de skal gøre med produkterne.

Det har Temu ikke svaret på. Men Michael Falk henviser til, at en køber har 90 dages fortrydelsesret og en køberbeskyttelse, hvis en vare for eksempel ikke lever op til beskrivelsen.

Både brancheforeningen Legebranchen og erhvervsorganisationen Dansk Erhverv opfordrer regeringen og myndigheder til at skærpe reglerne for legetøj solgt på for eksempel Temu.

Når handelsplatforme kan sælge farligt legetøj til forbrugere i Europa, går det først og fremmest ud over forbrugerne, udtaler vicedirektør i Dansk Erhverv Henrik Hyltoft i en pressemeddelelse.

- Men det skaber også en meget unfair og ulige konkurrence for de danske og europæiske virksomheder, der lever op til reglerne, udtaler han videre.

/ritzau fokus/

USA, 29/04/2024 - 11:48

Dansk supermodel venter datter med verdensstjerne

Kevin Jairaj/Ritzau Scanpix

Det var hverken med lyserød konfetti eller kage, at Nina Agdal og Logan Paul har afsløret, at de venter en pige. Det var gennem en wrestlingkamp.

Ved en stor gender reveal-fest - som kan oversættes til kønsafsløringsfest - kan den danske supermodel Nina Agdal og den amerikanske mediepersonlighed, youtuber og wrestler Logan Paul fortælle deres venner og familie, at de venter en lille pige.

Afsløringen har parret også delt på flere sociale medier, herunder Instagram.

- Det er en pige, skriver den kommende far.

Til festen var gæsterne iført enten lyserødt eller lyseblåt tøj. Selv var de vordende forældre klædt i pink fra top til tå.

Logan Paul havde også arrangeret en wrestlingkamp, hvor de to kombattanter var iført henholdsvis pink og blåt. Wrestleren iført pink vandt fighten.

Den 32-årige dansker og den 29-årige amerikaner mødte hinanden til et event i New York og har været sammen siden 2022.

Det fortalte Nina Agdal i et interview med The Daily Front Row sidste år.

- Jeg fandt ud af, at han var der, og min mave skreg bare, at jeg var nødt til at sige hej til ham. Jeg overbeviste ham om at møde mig og mine venner til en drink. Vi begyndte straks at joke rundt.

- Det føltes med det samme, som om jeg havde kendt ham i årevis. Og nu er vi her. Det er vildt, fortalte Nina Agdal til det amerikanske medie.

Her afslørede hun også, at hun har haft Logan Paul med til Danmark for at vise ham sin hjemby i Nordsjælland. Logan Paul var også i Danmark sidste sommer under stor palaver for at promovere den hypede drink Prime.

Nina Agdal, som tidligere har været kædet sammen med den oscarvindende Hollywood-stjerne Leonardo DiCaprio, har boet i USA i mere end en tredjedel af sit liv.

Hun fik sit helt store internationale gennembrud som model i 2014, da hun kom på forsiden af Sports Illustrateds badetøjsudgave af magasinet sammen med de amerikanske supermodeller Chrissy Teigen og Lily Aldridge.

Derudover har Nina Agdal haft job hos lingerigiganten Victoria's Secret og medvirket i en burgerreklame, der blev vist under sportsbegivenheden Super Bowl.

Nina Agdal laver stadig modeljob. Men ved siden af det har hun skabt sit eget app-univers, hvor hun deler opskrifter og træningsvideoer og sine egne erfaringer med kost, motion og mental sundhed.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 29/04/2024 - 11:29

Dansk stjernepar: Vi skal have tvillingepiger

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Efter en lang og besværlig kamp bliver den professionelle danser Morten Kjeldgaard og hans mand, bagedyststjernen Frederik Haun, snart forældre for første gang.

Storken flyver senere på året forbi Morten Kjeldgaard og Frederik Haun med deres tvillinger.

Og det bliver to små piger.

Det afslører Vild med dans-stjernen og bagedyst-finalisten på Instagram.

Tidligere på foråret kunne parret endelig afsløre nyheden om den forestående familieforøgelse, som de har kæmpet for.

- Vi er ved at revne af lykke. Det lykkedes, jublede de i en instagramvideo, hvor de dansede rundt i ekstase.

- Vi skal nok fortælle meget mere om vores rejse, når vi er landet i det hele selv. Men for nu vil vi bare gerne dele den glædelige nyhed med jer.

De er hver især biologisk far til en af døtrene.

Morten Kjeldgaard og Frederik Haun har længe fortalt åbenhjertigt om deres brændende ønske om at blive forældre. Men som to mænd er det meget svært.

Derfor har parret blandt andet søgt hjælp i USA. Det fortalte Frederik Haun i et længere instagramopslag tilbage i februar.

- Vi har været i gang i lidt over et år nu, og ingen af os havde kunnet forudse, hvor vild en rejse det har været og stadig er - alle de følelser, der konstant er på spil, både de gode og de dårlige, skrev han dengang.

- Indtil videre har det været fyldt med håb, glæde, skuffelse og frustrationer. Men vi føler kun, at vi er rykket tættere på hinanden i dette forløb. Vi udgør et team, og sammen står vi stærkt og holder fast i vores drøm om at få vores eget lille mirakel en dag.

Morten Kjeldgaard og Frederik Haun mødte hinanden i 2018 gennem fælles venner. Efter en kaffedate har den 39-årige dansestjerne og den 33-årige kagekendis, der var blandt finalisterne i "Den store bagedyst" i 2021, været uadskillelige.

Både på de sociale medier og i fjernsynet har parret hyldet hinanden med store kærlighedserklæringer.

Undervejs i "Den store bagedyst" dedikerede Frederik Haun et af sine mesterværker til Morten Kjeldgaard - det var meget apropos en bryllupskage.

Parret giftede sig i maj 2023.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 29/04/2024 - 09:00

FAKTA: Status på boligmarkedet

* Villaer og rækkehuse bliver i gennemsnit solgt til en kvadratmeterpris på 16.849 kroner på tværs af landet.

* Ejerlejligheder har en gennemsnitlig kvadratmeterpris ved salg på 34.039 kroner på tværs af landet.

* For villaer og rækkehuse er det gennemsnitlige afslag 680 kroner per kvadratmeter.

* Det gennemsnitlige afslag ved handel af ejerlejligheder er 1084 kroner per kvadratmeter.

Kilde: Boligsidens statistik for marts 2024.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 29/04/2024 - 09:00

Gå efter x-faktor og gør boligkøbet til en god investering

Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix

Geografien afgør, hvilken bolig du bør gå efter. Og så kan der være penge at hente i x-faktor, der endnu ikke er forløst.

Et boligkøb er sandsynligvis den største investering, du kommer til at lave. Og måske skal du igennem processen flere gange i løbet af livet.

Derfor kunne det også være betryggende med et kig i krystalkuglen til at afsløre, om dit potentielle køb kommer til at kaste ekstra kroner af sig i længden.

Det kan boligeksperterne desværre ikke tilbyde dig. Men du kan få de bedste fif, der øger dine chancer for en god investering, fra ejendomsinvestor Morten Bang og Lars Elbæk, der er stifter af Elbæks Liebhavermægler.

- Når vi taler privat boliginvestering, er der groft sagt to måder, man kan tjene penge på. Den ene er markedsværdistigning, altså at når markedet i landet eller i området stiger, kan du tjene penge, siger Morten Bang, som selv har over 70 bolig- og erhvervsenheder.

- En anden - og det er noget af det mest interessante at kigge på - kalder man på engelsk for forced appreciation, altså en slags tvungen værdistigning. Det betyder, at man går ind og laver noget på ejendommen, så den bliver mere værd.

Morten Bang giver eksemplet, at du køber en bolig for en million kroner, renoverer den for 300.000 og sælger den for 1,5 millioner. Så har du scoret en fortjeneste på 200.000 kroner, som vel at mærke er skattefri, fordi der er tale om en boliggevinst.

- Når det gælder markedet, er det jo bare at vente og krydse fingre for, at tingene går fremad. Men her kan man selv gøre en forskel, siger han.

Renoveringer giver oftest bedst mening i de dyrere og større byer.

Det skyldes, at selve renoveringen vil koste nogenlunde det samme uanset beliggenheden. Men det er ikke sikkert, at du kan få pengene igen, hvis priserne ligger meget lavt i området.

- Så når mine venner vil købe hus, så råder jeg dem altid til, at hvis de gerne vil købe noget uden for større byer eller dyre områder, skal de gerne købe noget, der er totalt renoveret, fordi de alternativt nok vil tabe nogle penge på at renovere.

- Og hvis man gerne vil have noget, der ligger centralt i en by eller et dyrt område, så kan man overveje, om man skal købe noget, der skal renoveres, for så kan der potentielt være en fordel ved det, forklarer Morten Bang.

Lars Elbæk, som sammen med sin kone er indehaver af Elbæks Liebhavermægler, råder til at have øjnene med sig på boligjagten og se efter uudnyttet potentiale.

Her kan der nemlig gemme sig guld.

- Det er altid godt med noget x-faktor i en ejendom - altså at den kan et eller andet ekstra.

- Det kan være, at man kan udstykke en ekstra grund. Eller måske er der mulighed for at bygge til eller lave forbedringer, som kan tilføre værdi, lyder det fra Lars Elbæk, som også har eksperimenteret med at købe og sælge boliger med fortjeneste i tv-programmer som "Fra 1-værelses til strandvejsvilla".

Han oplever, at størstedelen af hans kunder også "tænker i exit af ejendommen" - altså om den er til at sælge igen.

- Folk går blandt andet op i, hvor længe den har ligget. Ud over at de tænker, at det kan bruges til forhandling, kan det også være en indikator på, hvor hurtigt og nemt man kan komme af med den igen, siger liebhavermægleren.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek