København, 13/10/2022 - 10:00
Din allergi kan blusse op når du skruer ned for varmen
Husstøvmider og skimmelsvampe trives bedre ved lavere temperaturer i hjemmet, og det kan påvirke helbredet, advarer organisation.
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
Du gør det for at spare på energiregningen, men din sundhed kan komme til at betale, hvis du drejer termostaterne derhjemme i bund.
For ryger temperaturen ned under 20 grader, risikerer luftfugtigheden at stige.
Og det kan skabe flere udfordringer.
- Husstøvmiderne har det rigtig godt med en højere luftfugtighed, og dem er ret mange mennesker allergiske over for, forklarer Betina Hjorth, som er rådgivningschef hos Astma-Allergi Danmark.
Ifølge organisationen er 12 procent af befolkningen enten allergisk eller disponeret for allergi over for de mikroskopiske dyr, der blandt andet lever i vores sengetøj.
- Hvis du er disponeret og bliver særligt udsat for husstøvmider, kan det få bægeret til at flyde over. Det kan komme til udtryk ved, at du udvikler høfeber- og astmasymptomer, siger Betina Hjorth.
Netop de symptomer kan også blive forværret, hvis der vokser skimmelsvampe i dit hjem. Og svampene trives også fortrinligt, når der er meget fugt i luften.
Begge problemer kan du dog komme til livs, hvis du flere gange dagligt skaber gennemtræk i huset eller lejligheden.
- Det handler om at lufte ud på den rigtige måde. Og det er kort og intenst, siger Betina Hjorth og fortsætter:
- Hvis du har et vindue stående åbent i flere timer, køler du alle overflader ned, og så er der risiko for at danne kondens, som kan give vækst af skimmel.
Derfor lyder anbefalingen, at du kortvarigt fylder dit hjem med frisk luft tre gange dagligt.
Det fortæller Tine R. Sode, der er ekspert i huseftersyn hos Bolius.
- Der skal ikke mere til end tre til fem minutter med gennemtræk. Det kan være, når du står op, når du kommer hjem fra arbejde, og inden du går i seng, eller lige efter du har lavet mad, siger hun.
Udluftning er også noget, du skal huske, hvis du er en af dem, der er begyndt at fyre op i brændeovnen for at spare på varmeregningen.
- Vi ser egentlig helst, at man lader være. For det giver giftige partikler i både inde- og udeluften. Men hvis man gør det, kræver det, at man er ekstra opmærksom på at få luftet ud, siger Betina Hjorth.
/ritzau fokus/