Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 13/10/2022 - 10:00

Din allergi kan blusse op når du skruer ned for varmen

Husstøvmider og skimmelsvampe trives bedre ved lavere temperaturer i hjemmet, og det kan påvirke helbredet, advarer organisation.

Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Du gør det for at spare på energiregningen, men din sundhed kan komme til at betale, hvis du drejer termostaterne derhjemme i bund.

For ryger temperaturen ned under 20 grader, risikerer luftfugtigheden at stige.

Og det kan skabe flere udfordringer.

- Husstøvmiderne har det rigtig godt med en højere luftfugtighed, og dem er ret mange mennesker allergiske over for, forklarer Betina Hjorth, som er rådgivningschef hos Astma-Allergi Danmark.

Ifølge organisationen er 12 procent af befolkningen enten allergisk eller disponeret for allergi over for de mikroskopiske dyr, der blandt andet lever i vores sengetøj.

- Hvis du er disponeret og bliver særligt udsat for husstøvmider, kan det få bægeret til at flyde over. Det kan komme til udtryk ved, at du udvikler høfeber- og astmasymptomer, siger Betina Hjorth.

Netop de symptomer kan også blive forværret, hvis der vokser skimmelsvampe i dit hjem. Og svampene trives også fortrinligt, når der er meget fugt i luften.

Begge problemer kan du dog komme til livs, hvis du flere gange dagligt skaber gennemtræk i huset eller lejligheden.

- Det handler om at lufte ud på den rigtige måde. Og det er kort og intenst, siger Betina Hjorth og fortsætter:

- Hvis du har et vindue stående åbent i flere timer, køler du alle overflader ned, og så er der risiko for at danne kondens, som kan give vækst af skimmel.

Derfor lyder anbefalingen, at du kortvarigt fylder dit hjem med frisk luft tre gange dagligt.

Det fortæller Tine R. Sode, der er ekspert i huseftersyn hos Bolius.

- Der skal ikke mere til end tre til fem minutter med gennemtræk. Det kan være, når du står op, når du kommer hjem fra arbejde, og inden du går i seng, eller lige efter du har lavet mad, siger hun.

Udluftning er også noget, du skal huske, hvis du er en af dem, der er begyndt at fyre op i brændeovnen for at spare på varmeregningen.

- Vi ser egentlig helst, at man lader være. For det giver giftige partikler i både inde- og udeluften. Men hvis man gør det, kræver det, at man er ekstra opmærksom på at få luftet ud, siger Betina Hjorth.

/ritzau fokus/

København, 05/05/2025 - 15:08

Von Trier-stjerne efter stroke: Svært at huske replikkerne

Daniel Leal/Ritzau Scanpix

Den svenske stjerneskuespiller Stellan Skarsgård fortæller, at han for et par år siden blev ramt af et stroke og derfor får hjælp til sine replikker.

Skuespilleren Stellan Skarsgård blev for nogle år siden ramt af et slagtilfælde.

Det fortæller den 73-årige svenske superstjerne til Moovy TV ifølge det amerikanske medie Newsweek.

- Jeg har altid haft problemer med at huske replikker, især efter at jeg fik et slagtilfælde for et par år siden, så jeg får dem i mit øre ved hjælp af en sufflør, afslører Stellan Skarsgård.

- Men det handler ikke om at huske replikkerne. Det handler om at komme ind på det rette spor og holde balancen der, siger han.

Stroke, som også kaldes slagtilfælde eller apopleksi, er en betegnelse for en blødning eller en blodprop i hjernen.

De typiske tegn på stroke er ifølge sundhedsmyndighederne pludselig nedsat kraft i arm eller ben, usammenhængende eller utydelig tale samt halvsidig ansigtslammelse med en hængende mundvig eller et pludseligt opstået skævt smil.

Mere end 85 procent overlever et stroke, men får eftervirkninger som træthed, lammelser og talebesvær. Hvilke eftervirkninger der opstår, afhænger af blødningen eller blodproppens størrelse og placering og den efterfølgende skade.

Stellan Skarsgård er især kendt for sit samarbejde med den danske instruktør og manuskriptforfatter Lars von Trier. Blandt andet i "Dogville" og i "Nymphomaniac", der begge indbragte den svenske von Trier-favorit nomineringer til Bodilprisen.

Stellan Skarsgård fik sit gennembrud i Sverige i 1982 med hovedrollen i "Den enfaldige mördaren". I 1990 fik han sit internationale ditto over for Sean Connery i "Jagten på røde oktober".

Siden har han udmærket sig i den oscarvindende film "Good Will Hunting", i musicalen "Mamma Mia! Here We Go Again" og i filmatiseringen af Dan Brown-thrilleren "Engle og dæmoner".

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 05/05/2025 - 10:42

Biskop nævnte 4. maj-scene fra Matador ved fredsgudstjeneste

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

- Husker I scenen fra "Matador"?, spurgte biskop Peter Skov-Jakobsen under prædiken ved fredsgudstjeneste.

Søndag er det 80 år siden, at Danmark blev befriet fra den tyske besættelsesmagt, og det er blandt andet blevet markeret med en fredsgudstjeneste i Vor Frue Kirke i København.

Da biskop Peter Skov-Jakobsen indledte sin prædiken, spillede DR-serien "Matador", som blandt andet udspiller sig under 2. Verdenskrig, en rolle.

- Husker I scenen fra "Matador"? Det er 4. maj, Johannes G. Sørensen har lige meddelt, at Danmark er frit.

- "Væk med det, ud med det", siger Maudes mand, helt ude af sig selv af glæde, mens han hiver mørklægningsgardinerne ned, sagde biskoppen med henvisning til karaktererne bankdirektør Hans Christian Varnæs og hans hustru, Maude Varnæs.

Blandt andre kongeparret, dronning Margrethe og statsminister Mette Frederiksen (S) var blandt deltagerne ved fredsgudstjenesten, som blev transmitteret hos både DR og TV 2.

De to kanaler dækker desuden en kransenedlæggelse i Mindelunden i Ryvangen i København, hvor modstandsfolk blev henrettet under krigen og ligger begravet.

Under højtideligheden vil statsministeren holde tale, og breve fra modstandskæmpere vil blive læst højt.

Danmark blev besat af det nazistiske Tyskland 9. april 1940.

Klokken cirka 21.30 om aftenen 4. maj 1945 blev den tyske kapitulation i Danmark bekendtgjort via radio fra britiske BBC.

- Her er London, BBC sender til Danmark. I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig, lød de historiske ord fra nyhedsoplæser Johannes G. Sørensen.

Kapitulationen trådte dog først egentlig i kraft lørdag 5. maj 1945 klokken 08 om morgenen.

Bornholm blev ulig resten af landet først befriet fra de tyske styrker 9. maj. Øen forblev besat af Sovjetunionen indtil 5. april 1946.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 05/05/2025 - 11:00

FAKTA: 120-dagesreglen

* 120-dagesreglen kan give anledning til misforståelser. Reglen betyder, at arbejdsgiver kan opsige funktionærer med et kortere varsel, hvis medarbejderen har haft 120 sygedage.

* Men man kan sagtens blive opsagt både før og efter de 120 dage med sit almindelige varsel efter funktionærloven, hvis afskedigelsen ellers har en saglig grund.

Kilde: Klara Elisabeth Hoffritz, der er politisk juridisk konsulent og advokat i fagforeningen HK Privat.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 05/05/2025 - 11:00

FAKTA: Medarbejdere med særlig beskyttelse

* Der er en række medarbejdere, som har en særlig beskyttelse i forhold til opsigelse, såsom gravide, personer med handicap samt arbejdsmiljø- og tillidsrepræsentanter.

* Det betyder ikke, at de ikke kan blive fyret. Der er blot større krav til arbejdsgiveren, som skal kunne bevise, at opsigelsen ikke skyldes eksempelvis en graviditet - hverken direkte eller indirekte.

Kilde: Linda Nordstrøm Nissen, der er underdirektør og advokat i arbejdsgiver- og erhvervsorganisationen Tekniq.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek