Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 13/01/2025 - 09:00

Optimer din sundhed med din vejrtrækning

På bare to minutter kan du forbedre dit åndedræt og få mere energi, lyder det fra Stig Åvall Severinsen, der har sat flere verdensrekorder i at holde vejret.

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Du bæres gennem livet på en bølge af åndedrag, som du knap nok skænker en tanke.

Men der gemmer sig et vældigt potentiale for en større grad af velvære, hvis du i dagligdagen fokuserer lidt ekstra på iltens rejse rundt i din krop.

Det budskab er blevet en livsmission for Stig Åvall Severinsen at udbrede.

Han er biolog samt ph.d. i medicin og fire gange verdensmester i fridykning.

I Danmark er han især kendt for at have slået flere Guinness World-rekorder i at holde vejret - senest i 2020, hvor han satte verdensrekord i længdesvømning under vand.

- Ilten er vores livsenergi. Det er den, der giver os saft og kraft. Du optimerer kroppens cellers måde at arbejde på, når du får mere ilt ind i kroppen. Og det gør du ved at trække vejret helt ned i bunden af lungerne, siger Stig Åvall Severinsen, der også er forfatter til bogen "Træk vejret - mere energi - mindre stress" og driver det internationale firma Breatheology, der blandt andet tilbyder åndedrætskurser.

Første skridt til at forbedre din vejrtrækning er at blive bevidst om den. Prøv at observere din krop, når du indånder og udånder. Måske lider du af den ifølge Stig Åvall Severinsen mest udbredte dårlige vane - nemlig, at du trækker vejret med munden i stedet for med næsen.

- Når du trækker vejret med munden, trækker du ofte vejret højt oppe i brystet og i halsen, og så kommer der altså ikke ilt langt nok ned i bunden af lungerne, hvor cellerne får gavn af den, fortæller han.

Med bevidstheden på plads foreslår Stig Åvall Severinsen, at du på daglig basis sætter tid af til at øve dig i at tage nogle gode dybe indåndinger og udåndinger.

- Sæt eventuelt din alarm på nogle bestemte tidspunkter i løbet af dagen. Måske med en dejlig, rolig yogamelodi. "Plingelingeling", siger det, og så sætter du dig ned og trækker vejret bevidst i to minutter. Du kan også skrive det ned i kalenderen. Se det som to minutter med fuld fokus på dig selv, siger han.

Øvelsen kan du lave ved at sætte dig godt til rette på en stol. Tag en dyb indånding med næsen, som ville du dufte til en blomst. Læg en hånd på maven, og mærk, hvordan den buler ud, i takt med at luften strømmer ind.

Når du ikke kan rumme mere luft, holder du en lille pause, inden du langsomt ånder ud igen gennem næsen. Hold endnu en lille pause, før du ånder ind igen, og gentag øvelsen.

Udåndingen er lige så vigtig at have fokus på som indåndingen. Den er nøglen til at skabe ro i kroppen, fortæller Stig Åvall Severinsen.

- Når du puster langsomt ud, tænder du for vagusnerven, som er hovedmotorvejen til kroppens parasympatiske nervesystem, som er det, der får kroppen til at slappe af, forklarer han.

Træner du din vejrtrækning på denne måde, vil du hurtigt mærke en række gode effekter, understreger Stig Åvall Severinsen.

- Du vil opdage, at du sover bedre, og at du får mere overskud i hverdagen. Folk bruger alverdens penge på den rigtige mad og de rigtige vitaminer. Men hvis ikke du trækker vejret ordentligt, så nytter det ikke ret meget at købe en ny cykel af karbonfiber. For åndedrættet er vores livskraft, fastslår han.

/ritzau fokus/

København, 09/12/2025 - 14:45

Oh Land takker for støtten efter datterens alvorlige sygdomsforløb

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Oh Lands datter, der kom til verden i juli, er igennem behandlingerne for en sjælden og hurtigvoksende kræftsygdom.

Støtten er strømmet ind til musikerparret Oh Land og Adi Zukanovic, efter at sangerinden oplyste, at deres lille datter havde været i behandling for en sjælden og hurtigvoksende kræftsygdom.

I en stribe stories - det vil sige korte, tidsbegrænsede klip - på det sociale medie Instagram takker parret af hjertet for tanker, energi, bønner, kærlighed og omsorg, der er sendt til dem.

- Det føles helt uvirkeligt at dele vores virkelighed. At det ikke bare er en ond drøm, men er noget, vi har gennemlevet. Det tager nok lang tid, før det hele synker ind og falder på plads, skriver Oh Land, der bærer det borgerlige navn Nanna Øland Fabricius.

Parret blev i juli forældre til lille Bellis.

I august - tre ugers tid efter fødslen - var Oh Land til pressemøde forud for den kommende sæson af "X Factor" sammen med meddommerne Benjamin Hav og Thomas Blachman. Men måneden efter oplyste Oh Land, at hun måtte trække sig som dommer af personlige årsager, og TV 2 fik hastet Drew Sycamore ind som afløser.

Tidligere i december delte Oh Land et længere opslag på Instagram, hvor hun fortalte om datterens diagnose.

I sine nye stories deler Oh Land blandt andet et billede af en dobbelt regnbue, som hun så, den dag datteren fik kemoterapi første gang.

- Vi er blevet eksperter i at finde håbet, selv når det har været fortvivlende, svimlende og uoverskueligt det hele.

Oh Land har også delt et billede af et dropstativ med farvestrålende balloner på. Det markerer den sidste dosis kemoterapi.

Oh Land sender på det sociale medie mange tanker til alle forældre på Rigshospitalets afdeling 5054 - en afdeling, der behandler og plejer børn og unge ramt af kræft, blodsygdomme og godartede svulster.

Oh Land oplyste tidligere i december, at den behandling, Bellis har fået, har virket som planlagt:

- Vores eneste inderste ønske er gået i opfyldelse. Bellis er rask. Bellis er klar til livet. Takket være alle de utrolige læger og sygeplejersker, vi har mødt på Rigshospitalet. I har udrettet medicinske mirakler.

Familien følges fortsat tæt.

- Vi glæder os til at vende ryggen til angsten og blikket mod livet og fremtiden.

Ifølge tal fra Børnecancerfonden får omkring 200 børn fra 0 til 18 år konstateret kræft hvert år.

Ud over lille Bellis har Oh Land og Adi Zukanovic også sønnen Ernst på fem år. Familien består også af Oh Lands søn Svend, som hun fik med kunstneren Eske Kath.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2025 - 14:44

Jes Dorph kalder dom i Højesteret for en sejr for retssikkerheden

Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Advokatundersøgelse af forhold på TV 2 var i strid med god advokatskik. Jes Dorph-Petersen er lettet.

Tidligere tv-vært Jes Dorph-Petersen er både glad og lettet efter tirsdag at have vundet en sag i Højesteret mod advokat Yvonne Frederiksen.

Det skriver han på Facebook.

Yvonne Frederiksen stod i 2020 i spidsen for en advokatundersøgelse, som undersøgte mulige seksuelle krænkelser begået på TV 2.

- En enig Højesteret har i dag fastslået, hvad jeg hele tiden har vidst. Nemlig at der ikke var belæg for advokat Yvonne Frederiksens konklusioner i hendes advokatundersøgelse for TV 2.

- Det er et faktum. Derfor er jeg både glad og lettet - selv om det aldrig burde være kommet hertil.

- Dagens entydige dom i Højesteret er en sejr for mig efter fem års kamp - men allermest en sejr for retssikkerheden, skriver Jes Dorph-Petersen.

Et par timer efter dommen har flere end 80 personer lykønsket den tidligere tv-vært med sejren på Jes Dorph-Petersens Facebook-side.

Med afgørelsen fra Højesteret skal Yvonne Frederiksen betale en erstatning på knap to millioner kroner til Jes Dorph-Petersen.

Mens advokatundersøgelsen blev foretaget, blev Yvonne Frederiksen kontaktet af to tidligere praktikanter på TV 2.

De berettede om to episoder, der havde fundet sted i henholdsvis 2001 og 2003, og som involverede Jes Dorph-Petersen.

Yvonne Frederiksen konkluderede på baggrund af undersøgelsen, at Jes Dorph havde begået seksuel chikane mod de to praktikanter, og at der var et sagligt grundlag for at fyre ham.

Jes Dorph blev i kølvandet på advokatundersøgelsen fyret fra sin stilling i det produktionsselskab, som producerede "Go' Aften Live", hvor han på daværende tidspunkt var vært. "Go' Aften Live" sendes på TV 2.

Dorph sagsøgte i maj 2023 Yvonne Frederiksen med krav om en erstatning på knap to millioner kroner.

17. marts 2025 frifandt Østre Landsret Yvonne Frederiksen for at skulle betale erstatning. Den dom ankede Jes Dorph.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 09/12/2025 - 08:00

FAKTA: Kunsten at smage til

* Det kræver øvelse at smage maden til. Du lærer meget af at gøre det sammen med andre, hvor I taler jer frem til, hvad der mangler.

* Den gode smag opstår i mødet mellem kontraster. Derfor giver det mening at tilsætte for eksempel både sukker og eddike til en ret.

* Tænk i smagslag, når du laver mad. Jo flere nuancer, du kan få bygget ind i smagen, jo bedre resultat får du.

*  Eksperimentér, og prøv dig frem. Er du nervøs for at ødelægge hele sovsen, så tag nogle skefulde over i en anden gryde, og eksperimentér med det til en start.

Kilde: kogebogen "Lag på lag - genveje til smagfulde, grønne måltider" af Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 09/12/2025 - 08:00

Kreer vegetariske juleretter så englene synger

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Umami er kodeordet, når du kokkerer kødfri julemad uden at gå på kompromis med smagen, lyder det fra kogebogsforfatter Camilla Skov.

Du kan sagtens skabe en velsmagende julemiddag uden andesteg og sprøde svær på menuen. Opskriften på succes er at sørge for masser af den dybe, runde og fyldige femte grundsmag - umami.

Sådan lyder det fra Camilla Skov, der er kogebogsforfatter og driver bloggen Vegetarisk Hverdag. Hun peger især på sovsen som et afgørende element.

- I min sovs bruger jeg tørrede svampe til at give umami. Det er rigtig godt, og så salter jeg med alt andet end salt. Soja, fiskesovs, miso, grøntsagsfond, måske en lille smule hvidløgspulver, det giver også umami. Det hele handler om balance og at gå forsigtigt frem, siger hun.

De tørrede svampe skal først blødes op i vand. Imens svitser du løg og hvidløg i olie i en gryde. Tilsæt dernæst fond og fløde, hak de udblødte svampe fint, og hæld dem i gryden.

Lad nu sovsen simre, og smag til med alt fra soja og rørsukker til dijonsennep.

- I min familie er det et af højdepunkterne til jul, at vi står og smager sovsen til. Det er simpelthen bare det bedste lille øjeblik på dagen. Så min opfordring vil være at gøre det til noget hyggeligt, I gør i fællesskab, lyder det fra Camilla Skov.

Til sidst kan svampene sies fra, så blot smagen bliver tilbage.

- Den smager jo selvfølgelig ikke af andesovs, men jeg synes, at den smager mindst lige så godt, siger hun.

Ud over sovsen er det ligeledes vigtigt at kreere en lækker form for køderstatning.

- Det kommer vi ikke rigtig udenom i et måltid, som traditionelt er koblet op på kød, og de mange følelser og minder, der er forbundet med det, understreger Camilla Skov.

Hun foreslår at hente inspiration fra Sverige og lave nogle vegetariske kødboller, der består af en fars, der kan laves af nødder, svampe, solsikkekerner og ost. Farsen rulles til boller, der først koges og siden steges, så de får en sprød skorpe.

- Det er igen en øvelse i at få arbejdet med tekstur og smag, så man opnår noget, der får samme rolle, som kødet ellers ville have haft, fortæller Camilla Skov og fortsætter:

- Du får umami og bitterhed fra nødderne og noget saftighed fra osten, mens solsikkekernerne giver noget knas at tygge på.

Herfra giver resten af måltidet sig selv, mener hun, med brunede kartofler og en saftig rødkål.

- I min familie har vi også altid lavet vaniljekogte æbler med ribsgelé, så de er en helt essentiel del af min jul, siger Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek