Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 23/06/2023 - 19:38

Politiet frygter festivalgæster krydser motorvej: Farten nedsættes

Hastigheden på Holbækmotorvejen sænkes under Roskilde Festival. Politiet er klar med kontrol.

Torben Christensen/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Bilister skal trykke lidt lettere på speederen, hvis de lørdag og lidt over en uge frem begiver sig ud på Holbækmotorvejen ved Roskilde.

På grund af Roskilde Festival, som skydes i gang lørdag, bliver fartgrænsen midlertidigt sat ned. Det oplyser Midt- og Vestsjællands Politi i en pressemeddelelse.

På den del af motorvejen, der går forbi Roskilde Festival, nedsættes hastigheden til 80 kilometer i timen. Det gælder fra lørdag morgen og frem til søndag den 2. juli sent om aftenen.

- Når vi gør det, så skyldes det alene hensynet til færdselssikkerheden.

- Vi har tidligere set, at festivalgæster kan finde på at krydse motorvejen, og på at bilister pludseligt stopper og sætter gæster til festivalen af i nødsporet, lyder det fra politikommissær Lars Gakaz fra færdselspolitiet.

Politiet kommer til at kontrollere, at bilisterne overholder hastighedsgrænsen. Det sker i en kombination af automatisk fartkontrol samt både uniformerede og civile patruljevogne.

Der har tidligere været rejst tvivl om, hvorvidt skiltningen på strækningen har været tydelig nok.

Politiet vil derfor gennemkøre strækningen flere gange dagligt for at sikre, at alle færdselstavler står rigtigt. Det vil samtidig videodokumentere skiltningen, så det kan indgå som bevis ved eventuelle kommende retssager, fremgår det af pressemeddelelsen.

/ritzau/

København, 11/10/2024 - 10:20

Kongeparret ryster posen og dropper årets prisuddeling

Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

Kronprinsparrets Priser ændrer form fra næste år grundet tronskiftet og prisuddelingens 20-års jubilæum.

Siden 2005 er Kronprinsparrets Priser blevet uddelt. Men i år erstattes den af en koncert.

Derfor uddeles der ingen priser i år.

Ændringen sker dels i forbindelse med tronskiftet og dels i anledning af uddelingens 20-års jubilæum.

Det oplyser DR og Bikubenfonden i en pressemeddelelse og understreger, at prisuddelingen vender tilbage i 2025 i en ny udgave.

- Der er lagt op til en helt særlig og festlig aften, når kongeparret og tidligere modtagere af Kronprinsparrets Priser vil tage plads på scenen og blandt publikum, lyder det.

- Aftenen vil byde på store musikalske øjeblikke, overraskelser og indblik i den forskel, der er skabt for rigtig mange mennesker gennem årene, der er gået.

Da kong Frederik og dronning Mary giftede sig i 2004, fik de prisuddelingen Kronprinsparrets Priser i bryllupsgave af Bikubenfonden.

Den blev uddelt første gang i 2005 og begyndte som en enkelt pris til en kulturpersonlighed.

Gennem årene har prisuddelingen udviklet sig.

De seneste år er der uddelt fire priser, der har hædret kultur og kunst samt socialt arbejde. Kongeparret har årligt udvalgt og udnævnt modtagerne af priserne efter indstilling fra to rådgivende komitéer.

Jada, som modtog det daværende kronprinspars kulturelle Stjernedryspris i 2019, og Emma Sehested Høgh, der som en del af kunstnerduoen How To Kill a Dog modtog selvsamme hæder sidste år, går på scenen til jubilæumsshowet.

Koncerten finder sted på spillestedet Vega i København den 5. november og sendes på DR1 og DRTV lørdag den 9. november klokken 21.00.

Prisuddelingen blev i de første år afholdt i København. Siden 2011 har skiftende byer i det ganske danske land været værter for uddelingen.

Eneste undtagelse var i 2013, hvor Kronprinsparrets Priser blev afholdt i Operahuset i Sydney i Australien - dronning Marys fødeland - som led i den officielle 40-års fejring af Jørn Utzons verdensberømte arkitekturværk.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 10/10/2024 - 20:29

Arbejdspres får forsanger til at sige farvel til dansk popband

Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

Bandet Blæst vil gennemføre sine planlagte koncerter frem til februar, inden forsanger siger farvel.

Fernanda Rosa, der er forsanger i det danske popband Blæst, forlader bandet.

Det skriver Blæst i et opslag på det sociale medie Instagram.

- Det er med tristhed, men med den største taknemmelighed, at jeg - Fernanda - træder ud af vores band, lyder det i opslaget.

Bandet kommer til at gennemføre sine planlagte koncerter frem til februar næste år, inden hun stopper endegyldigt.

Beslutningen forklares blandt andet med det arbejdspres, der er en del af musikbranchen.

- Det er en kæmpe glæde at få lov til at spille, og jeg er så beæret over den kærlighed, vi er blevet mødt med, lyder det.

- Samtidig er det overvældende at skulle præstere i så stort et omfang, og i så uafbrudt et tempo, som musikbranchen kræver af én for at kunne forblive relevant.

Bandet står bag numre som "Juice", "Elsker Dig Så Meget" og "Disko i KBH".

Det er uvist, om de tre øvrige bandmedlemmer vil drive projektet videre i en ny udgave.

Men i hvert fald gør de det klart, at albummet "Dine Venner" bliver det eneste i den nuværende konstellation.

- "Dine Venner" bliver det første og sidste album fra det Blæst, vi kender nu, skriver bandet i sit opslag.

Blæst blev dannet i 2019 af Lauge Kjærulf og Valentin Buchwald. De ledte efter en sanger og faldt over Fernanda Rosa, som tilsluttede sig efter en musikalsk kaffedate.

Siden sluttede kammeraten Anders Bondo sig til bandet.

Kvartetten udgav sin debut-ep, "Vindstille", i 2020. I 2022 udkom "Stiv kuling".

Blæst kan kigge tilbage på en periode, hvor det fik æren af at åbne Orange Scene på Roskilde Festival i 2023.

- Jeg tror aldrig, vi har forventet noget så stort som det her, sagde Fernanda Rosa i den forbindelse.

- Det går så hurtigt i musikbranchen, konstaterede hun.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 11/10/2024 - 10:00

FAKTA: Rengøringsråd til badeværelset

* Giv gerne badeværelse og toilet en grundig omgang rengøring en gang om ugen.

* Rengør gerne vandhanen og håndvasken hver dag, eller med det samme de bliver snavsede.

* Skift håndklædet, der tørres hænder i, mindst en gang om ugen.

* Vask hænder, når du har brugt wc-børsten. Rengør børsten ved at hælde sæbevand i toiletkummen, og gnub børsten renere i kummen. Husk også at skifte børste med jævne mellemrum.

Kilde: Rådet for Bedre Hygiejne.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 11/10/2024 - 10:00

Må du støvsuge badeværelset? Forsker giver klart svar

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Du skal ikke være bange for, at støvsugeren spreder klamme bakterier fra toilettet til resten af dit hjem, lyder vurderingen fra professor i folkesundhed.

Stop med at støvsuge badeværelsesgulvet. Bakterier og vira fra toilettet sætter sig nemlig fast i støvsugerhovedets små hår, og du risikerer derved at sprede dem rundt i resten af huset.

Sådan lyder budskabet fra Videncentret Bolius' rengøringsekspert, Michael René, i en artikel på videncentrets hjemmeside.

Men spørger man Vivi Schlünssen, som er læge og ph.d. ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, så skal du ikke have ondt i maven over at gå en tur ud på badeværelset med støvsugeren.

- Der er, så vidt jeg kan se, ingen data på støvsugere og smittespredning. Men bakterier og vira smitter ikke, fordi de skulle sætte sig fast på støvsugerens fimrehår. Vira skal først ud på gulvtæppet, og derfra skal de videre ind i luftvejene. Sandsynligheden, for at det sker, er lille, siger hun.

Vivi Schlünssen peger på, at rengøringseksperten i sin artikel henviser til en undersøgelse, der er foretaget på offentlige toiletter. Den viser rigtigt nok, at bakterier og vira fra toiletkummen havner nede på gulvet.

Men forskerne kommer ifølge hende frem til en endnu vigtigere konklusion:

- Hovedbudskabet i artiklen er faktisk, at vi ikke bliver smittet med infektioner, selv om vi bruger offentlige toiletter, hvor der er en hel masse bakterier og vira på gulvet, fortæller Vivi Schlünssen.

I stedet for at fokusere på støvsugning er der andre tiltag, der giver bedre mening at fokusere på for at minimere antallet af bakterier og vira i hjemmet, mener hun.

- Jeg vil anbefale, at man fokuserer på at holde en god hygiejne ude på toilettet ved at slå toiletbrættet ned, når man skyller ud, og ved at holde håndvasken ren. Det må være det vigtigste, siger hun.

Derudover har det en god effekt på luftkvaliteten at lufte ud, når du støvsuger - det gælder alle rum.

- Det er almindeligvis en god idé at have gennemtræk under støvsugningen, fordi støvsugeren hvirvler støv og dermed også bakterier op i luften, lyder rådet fra Vivi Schlünssen.

Hun tilføjer, at bakterier findes overalt i huset og ikke kun på badeværelset.

- Vi har lavet en undersøgelse, hvor vi over en periode på to uger indsamlede støv i folks soveværelser, og her fandt vi bakterier fra alt fra hud til lunger. Så når vi mennesker er i et rum, spreder vi bare bakterier.

Når det gælder om at mindske smitte med diverse vira, så er der et råd, der trumfer dem alle:

- Det er vigtigt at sige, at vi ved om infektioner, at de helt overvejende smitter via håndkontakt. Så god håndhygiejne er bare det allervigtigste, understreger Vivi Schlünssen.

Videncentret Bolius' rengøringsekspert, Michael René, erklærer sig enig med Vivi Sclünssens pointer. Men han holder fast i ikke at støvsuge på badeværelset.

- Risikoen for at blive syg er selvfølgelig lille. Men jeg vil stadig sige, at hvis du har et meget svinet toilet, så er det ikke smart at køre skidtet rundt i hele huset med støvsugeren. Du vil ikke have tis liggende ude på entrégulvet for eksempel, siger han.

Michael René peger på, at han har været rundt i mange danskeres hjem, og at han kan konkludere, at der er stor forskel på, hvor rent eller beskidt der er på badeværelserne.

Derudover hænger hans anbefaling sammen med, at han altid holder rengøring af toilettet adskilt fra resten af hjemmet, fortæller han.

- En klud, jeg har brugt på badeværelset, vil jeg selvfølgelig ikke bruge til at gøre rent i køkkenet. Det er også den tilgang, jeg har til det, når det gælder støvsugeren, siger Michael René.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek