Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 07/04/2025 - 11:21

Premieredato afsløret for TV 2-serie med Tessa i hovedrollen

Den danske rapper Tessa springer ud som skuespiller i tv-serien "Løgnen", hvor hun spiller over for den erfarne Iben Hjejle. Den får premiere 4. maj.

Af: Af Bertram Svarre Carlson, Ritzau Fokus

Tessa har for længst etableret sig som en af de største unge stjerner på den danske musikscene med sange som "Ben", "Glo på mig" og "Blæstegnen".

Nu går der ikke længe, før man kan se den 27-årige danske rapper på en helt nye måde.

TV 2's kommende dramaserie "Løgnen" får nemlig premiere søndag 4. maj på TV 2 Play og 11. maj på TV 2. Her skal Tessa spille hovedrollen.

Det skriver tv-stationen i en pressemeddelelse.

Hun spiller over for Iben Hjejle i serien, der handler om social- og sundhedsassistenter.

Tessa spiller den utilpassede Sille, som modvilligt kommer i aktivering i et sosu-team.

Her møder hun den erfarne medarbejder Rie, som er spillet af Iben Hjejle.

Karakterne har to dybt forskellige personligheder, der bliver nødt til at samarbejde.

TV 2 beskriver det som en serie om magtmisbrug, omsorg og modet til at sige fra.

Ud over de to hovedrolleindehavere medvirker også skuespillerne Lars Ranthe, Zaki Nobel, Helle Dolleris, Stephanie León, Arian Kashef og flere andre.

"Løgnen" er skabt af manuskriptforfatter Karina Dam, der tidligere har været med til at skrive "Herrens veje", "Arvingerne" og "De standhaftige".

For Tessa, hvis oprindelige navn er Theresa Ann Fallesen, er det en måde at optræde på, som er helt anderledes, end det man er vant til at se.

Bedst kendt er hun for sine danske rapsange, som er blevet streamet millioner af gange, siden hun fik sit gennembrud i 2019 med debutsinglen "Snakker for meget".

I tv-serien skal hun som skuespiller stå over for en kvinde med betydeligt mere erfaring inden for faget.

Den 54-årige Iben Hjejle er blandt andet kendt for tv-serierne "Klovn", "Dicte" og "Anna Pihl" samt film som "Blinkende lygter", "Gamle mænd i nye biler" og "Mifunes sidste sang".

"Løgnen" udkommer med i alt seks afsnit fra premieren 4. maj på TV 2 Play og 11. maj på TV 2.

/ritzau/

København, 04/05/2025 - 10:00

Stjernedatter: Jeg har ikke haft behov for at frigøre mig

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Alice Bier Zandén har Susanne Bier og Philip Zandén som forældre. Selv drømmer hun om at veksle mellem at være skuespiller og instruktør.

I Alice Bier Zandéns opvækst fyldte film og teater meget.

Med den svenske skuespiller Philip Zandén som far og den danske filminstruktør Susanne Bier som mor, var hun ofte med, når forældrene arbejdede.

Det var dog særligt de skrå teaterbrædder, som gjorde et indtryk på hende.

- Når man er et barn, er det ret forførende, fortæller Alice Bier Zandén.

- Det er et fortryllende og magisk sted. Jeg har derfor heller ikke haft et stort aktivt behov for at frigøre mig fra den verden.

Det afspejler sig også tydeligt med den retning, hun har valgt i sit eget liv.

Som skuespiller har hun udfoldet sig i filmen "Ehrengard: Forførelsens kunst" og tv-serien "En af os ryster".

Nu er hun igen aktuel med DR's dramaserie "Generationer", der handler om en familie, hvor skjulte hemmeligheder pludselig ser dagens lys.

Samtidig med det forventer Alice Bier Zandén i år at færdiggøre en bachelor i sceneinstruktion fra Den Danske Scenekunstskole.

- Man kan jo ikke lade være med at lade sig inspirere af sine forældre. Det er jo bare noget, der er i ens opvækst. Det er en reference, der er. En måde at tale på og en interesse, fortæller hun.

Selv om hun nu både har åbnet op for instruktørvejen som sin mor og skuespilvejen som sin far, vil hun ikke spore sig ind på udelukkende det ene eller det andet.

- For mig hænger skuespil og instruktion sammen. Begge dele handler meget om indlevelse, og jeg ser det som to ting, der bidrager til hinanden, siger Alice Bier Zandén og fortsætter:

- Jeg synes, det ville være helt vidunderligt at få lov til at veksle. Det er en drøm at kunne få lov til at gøre begge.

Skuespildelen af drømmen blev for alvor skudt i gang, da hun fik hovedrollen som Ehrengard i Bille Augusts film fra 2023.

- Det landede i min turban som et held. Jeg sagde det til mine forældre, efter jeg havde fået rollen. De havde slet ikke været involveret i processen, så de blev vildt overrasket, fortæller hun.

Selv om forældrene, som i dag er fraskilte, var overraskede over, at hun nu skulle være skuespiller, havde Alice Bier Zandén altid vidst, at det var noget hun gerne ville.

- Jeg har så været heldig at have fået roller. Jeg har været forkælet på den måde. Uden jeg har gjort så meget, er det sket, fordi jeg har haft lyst til det og udstrålet netop det, siger den i dag 30-årige skuespiller.

I DR-serien "Generationer" spiller hun en af de fire centrale karakterer sammen med Ulla Henningsen, Anette Støvelbæk og Rikke Eberhardt Isen.

Den dramatiske fortælling kan følges hver søndag på DR1 og DRTV.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 04/05/2025 - 07:00

Prins Joachims yngste søn fylder år på den anden side af Atlanten

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Prins Joachims og prinsesse Maries søn, grev Henrik, har sin hverdag i USA. 4. maj fylder han 16 år.

Den yngste greve af Monpezat har fødselsdag.

Søndag 4. maj fylder prins Joachim og prinsesse Maries yngste søn, grev Henrik, 16 år.

Grev Henrik blev født prins til Danmark i 2009 på Rigshospitalet i København og fik navnene Henrik Carl Joachim Alain ved sin dåb i Møgeltønder Kirke.

I 2023 blev prinsetitlen dog skiftet ud med en adelstitel, da dronning Margrethe fratog prins Joachims børn prinse- og prinsessetitlerne.

Begrundelsen var, at det skulle give de fire søskende friere rammer til at skabe deres egne tilværelser uden at være begrænset af de særlige hensyn og forpligtelser, som et formelt tilhørsforhold til kongehuset indebærer.

Trods ændringen fra prins til greve bevarer grev Henrik sin plads i arvefølgen som nummer otte.

Det sønderjyske Schackenborg Slot dannede rammen om de første fem år af grev Henriks liv. I 2014 flyttede familien nord for København, og året efter begyndte grev Henrik på Sct. Joseph Søstrenes Skole i Ordrup.

Og følger grevens skolegang danske normer, nærmer han sig afslutningen.

Familien flyttede dog i 2019 til Frankrig, hvor grev Henriks mor, prinsesse Marie, kommer fra.

I den forbindelse skiftede greven til en international skole i Frankrig, hvor han gik i fire år inden familien igen flyttede.

I 2023 krydsede familien Atlanterhavet, da de flyttede hjemmet fra Frankrig til USA's hovedstad, Washington D.C. I den anledning går greven nu i skole i den amerikanske hovedstad.

Flytningen skete, i forbindelse med at prins Joachim skulle tiltræde en stilling som forsvarsindustriattaché ved den danske ambassade.

Grev Henrik udtalte da til B.T. i forbindelse med sin konfirmation i Paris, at det blev "et spændende nyt liv" i USA.

I april sidste år gav prins Joachim og prinsesse Marie interview til avisen The Washington Post, hvor de fortalte om familiens nye tilværelse.

- Vi har boet her i syv måneder nu, og de færreste ved, hvem vi er, bortset fra danskere, sagde prins Joachim til avisen.

For prinsesse Maries vedkommende stod den første tid i USA i familiens tegn. Her fokuserede hun på, at familien fandt sig til rette i det nye land, lød det.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 04/05/2025 - 10:00

FAKTA: Symptomer på fransk hjerteorm

* Jakob Willesen, der er lektor og dyrlæge på Universitetshospitalet for Familiedyr på Københavns Universitet, undersøgte fra 2001 til 2003 henvendelsesårsagen, som hundeejere havde i forbindelse med fransk hjerteorm. Hver hund kunne godt have flere symptomer. Undersøgelsen viste, at det hyppigste symptom var hoste, hvilket 68,1 procent af de 160 undersøgte hunde havde.

* Andre hyppige symptomer var vejrtrækningsbesvær, nedstemthed, blødninger, motionintolerance og nedsat appetit. Selv om studiet blev foretaget fra 2001 til 2003, så fortæller Jakob Willesen, at tallene stadig har relevans i dag.

* Et nyere studie, der blev foretaget af Universitetshospitalet for Familiedyr på Københavns Universitet fra 2005 til 2019, undersøgte overlevelsesrisikoen ved fransk hjerteorm. Studiet viste, at de blødende hunde havde sværere ved at overleve.

* Overlevelsesraten hos hunde med blødninger var på 76,9 procent efter hospitalsudskrivelse og på 66 procent en måned efter udskrivelse. Hunde uden blødningssymptomer havde en overlevelsesrate på 94,8 procent efter hospitalsudskrivelse og 90,1 procent en måned efter udskrivelse.

Kilde: Jakob Willesen, der er lektor og dyrlæge på Universitetshospitalet for Familiedyr på Københavns Universitet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 04/05/2025 - 10:00

Fransk hjerteorm kan være dødsensfarlig for de firbenede i foråret

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Hunde er nysgerrige dyr, men tager de en bid af en snegl eller slikker på sneglens slim, kan det få alvorlige konsekvenser for hunden.

Fransk hjerteorm er en skjult trussel for hunde i Danmark. Parasitten kan give alvorlige symptomer og i værste fald være livstruende, hvis den ikke opdages i tide.

Hundene bliver smittet af sygdommen via snegle, som de enten spiser eller slikker under gåturen.

Hanne Friis, der er chefdyrlæge hos AniCura Danmark, fortæller, at sygdommen sjældent kan ses med det blotte øje, derfor skal du være meget opmærksom på din hund.

- Det klassiske symptombillede er, at hunden hoster, og den virker mere træt. Konditionen er dårligere end normalt, og den puster mere, siger hun.

Nogle hunde kan have en forøget blødningstendens. Det kan være blødninger ved øjenhulen eller i mundhulen.

Konsekvenserne kan i nogle tilfælde være fatale for de firbenede.

- Det er rigtig skidt, hvis ormene dør inde i hundene, fordi de forårsager blodpropper i hjernen eller andre steder. Både direkte som rester af de døde parasitter, og fordi de kan forstyrre blodets evne til at størkne. Derfor kalder jeg sygdommen en lille djævel, fordi den kommer i mange former, siger hun

Snegle færdes typisk ved skove og hundeparker, hvor der er tilpas meget fugt til, at de gerne vil være der. Derfor skal hundeejere være opmærksomme, hvis de går ture i områder, hvor der er mange hunde, der luftes uden snor.

- Prøv at bemærke, om der har været historier om smittetilfælde. Man kan også spørge sin dyrlæge, hvor mange tilfælde der er rapporteret om i regionen, man bor i, siger Hanne Friis.

Smitten blev i starten spredt rundt i København og Nordsjælland. I dag findes der dog tilfælde i hele landet.

- Historien har lidt været, at det er noget, der er på Sjælland. Når man har set tilfælde i Jylland, så har flere dyrlæger ikke tænkt fransk hjerteorm som den første indskydelse. Men man ser også hunde i dag, der bliver syge, og som ikke har været på Sjælland, siger hun.

Sygdommen kan ikke smitte fra hunde til andre dyr eller mennesker.

Alle hunderacer kan dog blive ramt af fransk hjerteorm, selv om skoleeksemplet i gamle dage var den unge labrador, der spiste alt, hvad den kunne komme i nærheden af.

- Parasitten skal via snegle for at smitte videre. En hund kan ikke smitte en anden hund direkte. De kan dog gøre det indirekte ved, at en syg hund smitter en snegl, der giver sygdommen videre til en anden hund. Ligeledes kan vilde ræve blive smittet af parasitten og smitte videre, fortæller chefdyrlægen.

Behandlingsformen for fransk hjerteorm er en ormekur. Det er dog ikke lovligt i Danmark for dyrlæger at give det som et forebyggende middel.

Samtidig skal hundene være under tæt observation, da hundene kan risikere en blodprop, når man prøver at få sygdommen væk.

- Ormekuren fungerer rigtig godt, men hvis hunden er meget syg, eller har mange parasitter, så kan det være farligt, da parasitterne bor i det store blodkar rundt om hjertet og i lungerne, siger Hanne Friis og fortsætter:

- Når man slår ormene ihjel, så bliver det til dødt materiale i blodkarret, og det kan give blodpropper, indtil parasitten er opløst i hundens system.

Derfor skal man reagere med det samme, hvis man mistænker, at ens hund kan have fået hjerteorm.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek